Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masini-Unelte in regim DIY

Vizitator

Postări Recomandate

Poti pune eventual papusa mobila inaintea saniei, doar daca dai jos universalul si fixezi scula direct in conul Morse - CM5, dupa cate stiu eu, la strungurile unguresti de acel tip. Este posibil insa sa nu poti efectua prelucrarea nici asa, intrucat sania principala de regula nu poate fi adusa chiar pana la capatul ghidajelor. Daca ai facut proba si merge, atunci este ok. Daca nu atunci inventezi asa dupa cum ti-am spus un sistem de tractiune.

Link spre comentariu

Salut,Nu am facut proba dar cum sa nu mearga caci am 750mm intre varfuri?!Se poate prinde burghiul si in conul masinii caci am morse 4 dar si in universal. In con este mai corect.Caruciorul merge pana in capetele masinii, pot exploata toata cursa.Cu stima.

Link spre comentariu

De obicei cursa saniei principale este de acelasi ordin de marime cu lungimea maxima intre varfuri. Deci calculul practic se face asa: lungimea papusii mobile, de la locul unde impinge sania si pana la extremitatea portpinolei care urmeaza a fi prelucrata, plus lungimea din burghiului tau aflata in consola, deinmultita cu 1,2...1,3, trebuie sa fie mai mica sau cel mult egala cu lungimea intre varfuri. Dupa cate vad eu papusa mobila are o lungime apreciabila, deci este bine sa masori si sa te convingi. Eventual chiar sa simulezi pe strung conditiile prelucrarii. Fiecare amanunt va conta.Dupa strapungerea si alezarea gaurii, intorci papusa mobila invers si cu ajutorul unei "comete", fixata intr-o reductie adecvata realizezi degajarea pentru "gatul" capacului inchizator. Pentru gaurile de fixare ale acestui capac, daca zici ca nu ai cap de frezat vertical, atunci confectionezi mai intai capacul de inchidere, dai 4 (6) gauri echidistante, apoi il introduci in locas. Dai initial un ambore prin corespondenta folosind un burghiu de centruit care trece la fix prin gaura. Executi gaura, la adancimea necesara filetarii, o filetezi, dupa care fixezi capacul in acest surub. Executi gaura diametral opusa de aceeasi maniera, o filetezi si fixezi capacul in cele doua suruburi. Urmeaza apoi centruirea si executia celorlalte gauri ramase, tot prin corespondenta. Ca scula poti folosi o bormasina electrica de mana. In fonta merge "brici". Portiunea de interpatrundere a suruburilor cu filetul interior trebuie sa fie mai mare ca la otel. De regula se inmulteste cu 1,5...2.

Link spre comentariu

Salut,

Da exista dar freza care este in poza este un FUS25!

In postarea "LIpsa cap vrezare vertical FUS 22", am scris...

M-ar fi interesat pentru caci eu am cumparat o freza FUS25 cu aproape toate accesoriile, iar de pe Ebay am cumparat multe de la pensete pana la menghina cu strangere hidraulica Friedrik Deckel, cap de strunjire UPA3 Wohlhaupter...

Sunt curis, dumneavoastra ce accesorii aveti la freza FUS22 care a-ti achizitionat-o? (doar ca si schimb de pareri)

In sensul acesta ma interesa FUS22-ul deoarece are tot ISO40 (SK40).

Cu stima.

Link spre comentariu

Salut,Nu este greu de loc de prelucrat, si nu dau masa jos ci o prelucrez in menghina cum am prelucrat-o si pana in faza asta.FUS 25 sre cursele x,y,z 400/250/400 .Problema care se ridica este doar gaurirea si alezarea papusii mobile.Cu stima.

Link spre comentariu

...Nu este greu de loc de prelucrat, si nu dau masa jos ci o prelucrez in menghina cum am prelucrat-o si pana in faza asta...

Te-as ruga sa pui aici niste poze din timpul prelucrarii. Succes!
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

Pt ca subiectul este ''Masini-Unelte in regim DIY'',chiar daca nu s-a mai postat cam de mult pe aici,cer si eu ajutorul celor care se pricep.

M-am apucat sa construiesc o tentativa de ''strung'' pt care folosesc un motor trifazic1,5kw/1000rot/min alimentat la retea trifazica.

Problema pe care o am este legata de [cutia de viteze] care este pe pinioane si lant gall ce suporta ~15 viteze (-2,5:1 ;+2,5:1)in rapoarte care deocamdata nu m-au preocupat foarte tare.

Miscarea longitudinala a caruciorului doresc sa o fac folosind un surub trapez /stanga cu pasul de 6 mm.Totodata doresc sa realizez si un avans atat pt strunjire(degrosare) cat si pt filet.

Pt a putea face niste rapoarte de transmisie convenabile(mai ales pt filet) am nevoie sa confectionez niste pinioane pt lant gall.Din pacate nu stiu cum se calculeaza diametrul necesar pt centrul gaurilor tinand cont de nr. de dinti si distanta dintre zale(dintre centrele niturilor);de mentionat ca intentionez sa construiesc pinioanele folosind doar o bormasina.

Cu ani in urma am facut un asemenea pinion,dar babeste ,infasurand un lant pe un disc de carton si masurand diametrul dintre niturile lantului pt a sti exact pe unde anume sa punctez cu dornul pt a gaurii;atunci a fost o foaie de angrenaj pt bicicleta cu diametrul 1,5 x originala.

Pt avansul transversal folosec un ansamblu de strung pt portcutit,din acelea care se inclina pt a putea strunjii conic,ce are o cursa maxima de 23cm ;deci linistit (+)(-)10cm cursa cutitului ,cu posibilitatea de a strunji atat longitudinal cat s transversal folosind aceasta sanie,care practic a fost folosita foarte putin.

Link spre comentariu

Rotile cu lant se folosesc la angrenajele fara alunecare mai putin pretentioase, cum ar fi la masinile agricole - in special semanatori, precum si la transmisiile bicicletelor, motocicletelor, etc. Ele se mai folosesc in scopuri auxiliare si la masini - unelte, insa nu la lanturile cinematice de precizie, asa cum este lantul cinematic de filetare. Regulile de utilizare ale lantului Gall, nu permit intinderea acestuia la maximum, pentru a elimina jocurile nedorite intre dintii rotilor si rolele de antrenare ale lantului. Pe de alta parte la taierea unui filet, o singura zecime eroare, provenita din jocuri, poate duce la rebutarea filetului. Oricat ar fi de complicata ca executie, roata dintata cilindrica cu dinti drepti, este de neinlocuit.

Link spre comentariu

Stiu ca transmisia cu lant nu este o metoda tocmai buna,insa pt viitorul apropiat este cea mai accesibila pt [sincronizarea]avansului cu pasul pt filet,mai ales in constructie [de casa].Pt ceea ce am nevoie precizia data de un lant de calitate este suficienta;de aceea am cerut si ajutorul in a proiecta/executa un pinion lant,pentru a folosi o singura treapta de demultiplicare intre arborele portpiesa si surubul de antrenare(pas 6mm).Daca cineva stie cum se proiecteaza un pinion pt lant gall in functie de nr de dinti si pasul lantului il rog sa posteze.Multumesc anticipat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări