Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masini-Unelte in regim DIY

Vizitator

Postări Recomandate

Vizitator giorgioart

Salut,

e clar ca cele doua bare nu sint solutia cea mai buna,La o prelucrare  a unei piese de olc45  viteza de taiere de cca 70m/min la o turatie  turatie de 300rpm cu avans de 0,2mm pe rotatie si 0,5 adincimea aschiei rezulta o forta de taiere care actioneaza perpendicular in jos pe cele doua tuburi de aproximativ 374 de N care se combina cu o forta ce actioneaza de-a lungul cutitului de aschiere de cca 277N. .Sub efectul acestor forte (relativ modeste) tuburile sustinute doar la capete vor "dansa" in toate directiile si probabil in zona de mijloc,  unde sageta are cea mai mare valoare masina e de nefolosit. Producatorii de pastilute ceramice spun ca  daca deflexia sculei de taiat sau  a piesei e de  la 25 de microni in sus se instaleaza ceea ce in engleza se cheama chatter iar pe romaneste e vibratie ,  "bataie",  "latrat".  Un tub de otel lung de 1 m diam 50mm si carne de 14mm rezemat la capete si supus unei forte de 374N se va indoi la mijloc cu 3,81mm, ceea ce este foarte mult. Trebuie cautata o solutie care sa rigidizeze bine de tot ghidajele in cele doua directii : sus jos si fata spate, Datele de mai sus sint luate dintr-un studiu experimental facut cu dinamometrul pus pe strung de niste studenti care  au postat lucrarea pe net.

Toate bune,

Adrian

Multumesc Adrian, interesanta expunerea, daca as fi postat mai devreme ce ganduri am....o rezovam mult mai simplu, dar sper sa o dreg cumva, desi am citit ce-ai scris acum, am intuit despre ce este vb...dar nu eram sigur, si Alin are dreptate, adica aveti dreptate...cele doua bare sunt cauza, azi am realizate ceva dar nu am terminat, barele raman asa cum sunt, si ele vor participa, dar sania care se va ,,plimba,, pe batiu, va aluneca pe cele doua profile...ale batiului, vor avea placute de alama..etc sper ca asa o rezolv, strungul vibra foarte tare in slipa cand intra mai mult cutitul, asta inseamana ca se lasau barele...pe viitor caruciorul asta va sta pe batiu. Multumesc

Gigi

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

La pagina 15 ai niste poze cu batiul DIY facut de mine(daca esti interesat).Intre timp,eu am terminat si papusa mobila cu pinola,si contragreutatea caruciorului si merge fara vibratii la aschiere.Adica la cit duce motorul nu am vibratii(decit la turatii nepotrivite).Probabil daca as avea motor mai puternic,la aschiere mai in forta,sigur ar vibra.Am bloc armat de beton turnat sub papusa fixa.Caruciorul sta foarte bine pe profile si este ghidat  de V-ul intors.Cit despre abateri,inca sint mari,noroc ca eu fac doar maruntisuri si rectificari care nu necesita 0,01 mm.Teava aia,cum spuneau si colegii nu e buna.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Cu cativa ani in urma,am incercat sa fac un[strung],folosind ca si batiu,un profil U de 200mm,universal de 120mm...

Totul s-a dovedit a fi foarte sensibil,in sensul ca indiferent ce turatie foloseam pt strunjire,la otel,vibra din toate incheieturile...

Nu am reusit sa prelucrez decat aluminiu,bronz si ceva nemetale...

Am gasit cu greu o bucata de sina de cale ferata de 1500mm lungime,pe care intentionez sa o folosesc ca batiu,pozitionata cu partea lata in sus(cu talpa in sus).

Sina,voi incerca sa o[ rectific ],folosind un biax cu 28000rot/min ,montat pe o sanie metalica ce culiseaza chiar pe acelasi plan.

De asemenea,voi inlocui universalul de 120 cu unul de 200mm...

Acum ,...pt ca sunt pensionar ,sper ca sanatatea sa ma lase sa mai mesteresc cate ceva...

Link spre comentariu

@gcom61: Pai daca esti nascut in '61, asta inseamna fie ca ai fost militar de cariera (sau incadrat intr-o alta categorie speciala) fie ca te-ai pensionat din motive medicale.  Iti doresc si eu o pensie lunga. Ar fi fost insa preferabila unei pensionari medicale, o pensionare anticipata la 60 de ani, sau chiar una la limita de varsta - 65 de ani - impreuna cu o sanatate de fier. Bafta!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Multumes mult pt urari,mai ales can vin de la doua persoane ,ale caror postari le pretuiesc mult.

Am lucrat 19 ani in gr I de munca si am inghitit suficient NHsiHCl si ceva aerosoli de NaOH..Si cum am deja 35 de ani cotizati(fara armata),mi se pare normal sa scap de stresul din ultimii ani(...15)cu restructurarile,si...pt ca am fost suficient de corect si am contribuit cu mici inovatii am fost pastrat(chiar ultimul)din sectie...

Si,...revenind la incercarea mea de a confectiona o scula,asemanatoare cu un strung,credeti ca sina asta de cale ferata(de 45kg/m),va asigura o rigiditate satisfacatoare ?

Intentionez sa folosesc lant gal pt/in loc de, cremaliera si o tija filetata de fi16x2mm de 2m lungime,pt filet.

Sania portcutit o voi face din otel de 50mm grosime(5cm)pe care va fi montat tot sistemul care asigura inclinarea/rotirea portcutitului de SN320.

Lantul cinematic,va fi cu lant gal ;stiu ca are o flexibilitate mai mare,insa pt ca il am,doresc sa il folosesc.Pinioanele le pot confectiona acasa pt a incerca sa tai filet cu pas de

1mm,1.5mm,2mm,si multiplii...

ps.cer scuze moderatorilor pt micul derapaj off...

Link spre comentariu

Cinstit habar nu mai am sa fac calcule de rezistenta a materialelor...

Incearca si fixeaza sina pe ceva rezistent, o fundatie de beton ceva pune un comparator si baga o ranga sub sina.

Nu cred sa treaca de 200Kgf efortul la cutit la ce vrei sa faci.

Vezi cam ce iasa...

Link spre comentariu
On 12 iulie 2018 at 3:48 PM, gcom61 said:

... revenind la incercarea mea de a confectiona o scula,asemanatoare cu un strung, credeti ca sina asta de cale ferata(de 45kg/m),va asigura o rigiditate satisfacatoare ?

Intentionez sa folosesc lant gal pt/in loc de, cremaliera si o tija filetata de fi16x2mm de 2m lungime,pt filet.

Sania portcutit o voi face din otel de 50mm grosime(5cm)pe care va fi montat tot sistemul care asigura inclinarea/rotirea portcutitului de SN320.

Lantul cinematic,va fi cu lant gal ;stiu ca are o flexibilitate mai mare,insa pt ca il am,doresc sa il folosesc.Pinioanele le pot confectiona acasa pt a incerca sa tai filet cu pas de

1mm,1.5mm,2mm,si multiplii...

ps.cer scuze moderatorilor pt micul derapaj off...

In primul rand nu mai exista moderator la sectiunea MUS de aproape 3 ani.

Eu am tot incercat de-a lungul vietii sa construiesc un strung. M-am convins ca este o intreprindere care depaseste puterile mele ca amator. Daca totusi as mai incerca odata, atunci as incerca o constructie complet demontabila dupa principiul pe care l-am schitat in atasament. Cele doua ghidaje de tip coloana circulara vor avea diametre diferite. Diferenta nu trebuie sa fie mare - 1... 2 mm este suficient. As face astfel, deoarece la o demontare completa, exista pericolul de a se inversa cele doua sisteme de ghidare intre ele, cu consecinte dezastroase asupra reglajelor strungului. In nici-un caz nu as utiliza profile grele de genul sinei de cale ferata, deoarece sunt foarte greu de prelucrat in general, iar prelucrarile de precizie sunt in afara posibilitatilor unui amator. Asupra utilizarii unui lant gall, m-as mai gandi. In orice caz, as face mai intai un calcul asupra fortei maxime pe care acesta ar trebui sa o suporte la tractiune. In afara de forta limitata pe care o suporta un lant gall, acesta are si o anumita alungire relativa, variabila in functie de forta, iar asta ar afecta precizia lantului cinematic al strungului, in special atunci cand va fi utilizat la filetare.  De altfel, la aceasta ora se gasesc de cumparat segmente de cremaliera cu dantura rectificata. Cam asta ar fi baza ideii. detaliile diverselor mecanisme le-as stabili odata cu avansarea proiectului, in functie de costuri in mod special, dar si in functie de cat de la indemana exista tehnologiile pe care le-as putea utiliza. Putem discuta mult, dar esential, cam asta este in viziunea mea.

Ideie.thumb.PNG.fc7bcedfe3f929e26064b5c931c75c7f.PNG

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Referitor la,...lantul gall,imi amintesc ca mai mi ati atras atentia privind aceasta [elasticitate].Am ales sina de cale ferata,pt ca initial am folosit profil U de 200mm si vibra ca dracu'.Dupa aceea am folosit doua pistoane hidraulice de 45mm diametru,s-a mai atenuat vibratia,insa nu total.Nu am mai inaintat cu partea de filetare pt ca am considerat ca nu merita,atata timp cat la strunjire vibreaza.

Sper sa reusesc sa termin cu vibratia folosind placa de 5cm grosime pt fixarea portcutitului...

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

S-ar putea construi o masina unealta,strung,masina de frezat, sudata numai ca-r trebui detensionata. Abia dupa detensionare ai putea trece la prelucrarea ghidajelor longitudinale si a suprafetei pe care v-a sta papusa fixa. Apoi ghidajele caruciorului,papusii mobile,transversale si port cutit trebuie placate cu teflon sau chiar textolit. Placarea cu tabla de alama  nu este prea indicata pentru ca in in general se uzeaza destul de repede,nu mai spun ca  suprafetele ghidajelor trebuie  rectificate. Dupa toate astea papusa fixa trebuie  fixata astfel incit sa axa papusii fixe sa fie paralela cu ghidajele atit in plan vertical cit si orizontal.

Asta cere multa munca si masini cu care sa faci prelucrarile dupa detensionare.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator liviu rusu

Intentionez sa fac si eu un ministrung. Am un universal 8cm si un con mic pentru papusa mobila. Ghidajul principal intentionez sa il fac din placband de 100x10 mm tot din acelasi material vreau sa fac caruciorul si saniile. Am confectionat o masina de rectificat pentru cantuirea placbandului dimensiunea strungului v-a fi undeva la 70-80cm. Am gasit in talcioc o minifreza englezeasca pe care nu am reusit sa o achizitionez si imi pare foarte rau. M-ar fi ajutat foarte mult.

Screenshot_20181018-183958.jpg

Screenshot_20181018-184141.jpg

Screenshot_20181017-174903.jpg

Editat de liviu rusu
Link spre comentariu
Vizitator levis36

Duminica am gasit in talcioc un strungulet de lemn din care intentionez sa fac un mini strung de metal. Corpul este de fonta si are fulii cu 5 canale pentru viteze. Pe asta nu l-am mai ratat 100lei. E ca cel din imagine Clarke CWL12B dar e doar corpul cu fulii si motor fara teava rotunda unde se montau papusa mobila si suportul cutitului.

20181022_132655.jpg

Screenshot_20181022-132222.jpg

Screenshot_20181022-132129.jpg

Editat de levis36
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
Vizitator adriangali

Va salut,

legat de ideea unui strung facut acasa, din toate solutiile disponibile, de departe  cea mai ieftina si de succes solutie pare sa fie un strung cu batiul turnat din beton. Pentru a intelege despre ce e vorba sa ne imaginam un paralelipiped de beton ce are din turnare inclusa o placa de otel pe care fixam cu suruburi doua sine de ghidaj liniar ...si iata avem rezolvata partea cea mai dificila a unui strung: un batiu foarte  rezistent, de mare precizie (presupunind ca aliniem corect ghidajele)  si cu  capacitatea de a prelua vibratiile la fel de buna ca si fonta, stabil in timp. Solutia este verificata si  folosita si la scara industriala. Dezavantajul ar fi o greutate mai mare decit o constructie conventionala si anumite limitari date de natura betonului. Daca e cineva interesat pot sa detaliez.

Toate cele bune,

Adrian

Editat de adriangali
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări