Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masini-Unelte in regim DIY


Vizitator

Postări Recomandate

Am onoarea sa salut si cu aceasta ocazie, Comunitatea ElForum si in mod deosebit pe hobby-istii prelucratori prin aschiere.

 

Am deschis acest nou topic, pentru a inlesni discutiile pe tema: Ce se poate face si ce nu, in regim de amator in domeniul constructiei de masini-unelte. Tema, mi-a fost sugerata de un PM primit pe 29.11.2010 de la userul profesorul01. Iata textul PM-ului in intregime:

Buna Seara.Marius ma numesc(alias "profesorul01")si sunt din Bucuresti.Urmaresc de mai bine de 4 luni acest forum.As vrea sa va intreb daca credeti ca se poate construi in regim de amator un ministrung pt prelucrari metalice a unor piese cu aplicatii diverse in Modelism.

Am achizitionat de curand un universal de 100 si partea superioara a saniei port cutit cu suportul port cutit cu tot.Ma puteti indruma sau sfatui cam ce as putea sa fac in continuare?.

Am recurs la aceasta metoda(de a improviza unul) pt ca de cumparat nu se pune problema(sunt din Nou Somer!),si avand ceva timp liber am reinviat pasiunea pt Navomodelism,dar sunt multe maruntisuri nepretentioase de care am nevoie.Si nu asta ar fi problema dar de 5 luni ma chinui sa fac rost de un strungar care sa aiba timp sa faca 4 amarate de axe pt niste roti dintate de dimensiuni D=30-40mm si L=40-50mm!,cu materialul meu si contra cost evident.

Multumesc pt timpul acordat.

O Seara Buna.

Vreau sa va dezvalui, ca eu sunt membru fara activitate, sau activitate zero - spuneti-i cum vreti - al unui forum de modelism, unde mi-am facut cont, inca dinainte de a fi membru al ElForum, tocmai pentru ca speram ca voi gasi un teren fertil pentru asemenea discutii legate de masini-unelte. Nu l-am gasit si de aceea am devenit membru ElForum.

 

De foarte multe ori am primit asemenea mesaje PM, necajindu-ma pe cel ce nu respecta logica fireasca a lucrurilor si in acelasi timp regulamentul forumului :nebunrau: Este destul de stresant, sa-l sfatuiesti pe fiecare in parte, sa deschida un nou subiect la sectiunea Masini-Unelte, deoarece o asemenea tema tehnica vasta, nu sta in puterea mea sa o abordez cu concluzii irefutabile. De aceea am hotarat ca incepand din acest moment, sa fac eu efortul in numele celui interesat, de a deschide un nou topic in cadrul sectiunii masini-unelte. Iata deci stimate coleg profesorul01, raspunsul meu la PM-ul tau. De acum inainte, desi eu voi apare ca initiator, considera ca este topicul tau si urmareste-l pentru a afla cat mai multe lucruri dintre cele ce te-ar putea ajuta. Eu personal, sunt convins ca un strung - cel putin pentru strunjirea unor materiale dure de tipul otelului - nu este abordabil in regim DIY. Sa vedem deci si parerea altora.

 

Altminteri, Succes si Toate Bune!

Link spre comentariu

...Sincer NU am stiut ce inseamna "DIY"...

DIY = Do It Yourself (fati-l(o) tu insuti) Deoarece este in mod expres legat de masini-unelte, nu este interzis nici la aceasta sectiune. Ba chiar cred ca este recomandabil, avand in vedere ca la sectiunea "diy" se duc de regula (sau cel putin, la asta se asteapta oricine) constructiile electronice care nu se incadreaza la celelalte sectiuni specifice electronicii.Ca sa te ajut putin, am sa-ti dau aici un linck, unde cel care posteaza sustine ca strungul din poza este realizat de el in regim diy.
Link spre comentariu

MULTUMESC.Am sa urmaresc topicul,chiar daca NU am de gand sa ma apuc de turnat nimic.Poate intre timp apare sansa de a gasii un batiu mai solid cu sine in coada de randunica!,sau gasesc ceva metode de al fabrica!.Cu respect.

Link spre comentariu

...sau gasesc ceva metode de al fabrica!...

Parerea mea este sa nu cauti asemenea metode, decat daca intorci banii cu furca. Batiurile de strung se toarna in serii mici sau mijlocii, functie de tipul strungului. Pregatirea de fabricatie, fiind facuta pentru acel tip de strung fabricat in serie, cheltuielile aferente unui singur batiu, sunt mult diminuate fata de cazul in care ai face aceeasi pregatire, pentru un singur exemplar. In pregatirea fabricatiei se includ forme, cochile, miezuri de turnare, apoi toate dispozitivele si sculele necesare pentru prelucrarea suprafetelor tehnologice si functionale ale batiurilor. Dupa turnare, batiurile sunt obligatoriu verificate cu instalatii ultrasonice pentru depistarea defectelor ascunse de turnare. Apoi sunt depozitate cel putin un an de zile in spatii speciale, unde are loc un proces natural de detensionare a fontei dupa turnare. Tot in pregatirea de fabricatie se includ masinile-unelte indeosebi speciale, dar si cele universale destinate prelucrarilor tehnologice. Un singur exemplu, este cred suficient ca sa vezi cam ce utilaje ti-ar trebui. Prelucrarea grosiera si semigrosiera a ghidajelor se face pe masini de rabotat speciale, unde fie strungul este fixat pe un echipaj mobil care executa miscarea principala, iar scula este fixa, fie invers. Masini de rectificat pe principii asemanatoare sunt necesare si la rectificarea ghidajelor. Pe aceeasi raboteza pe care se prelucreaza ghidajele se executa apoi suprafata plana, pe care se fixeaza ulterior papusa fixa a strungului. Iti mai trebuie apoi masini speciale pentru prelucrarea si alezarea diferitelor gauri de fixare dintre batiu si papusa fixa, precum si dintre acesta si celelalte subansambluri, precum motorul electric de actionare, etc. Gaurile pentru inter-stiftuirea diferitelor subansambluri (ex. dintre batiu si papusa fixa) sunt de regula gauri conice, cu regim de precizie obligatoriu. Bla, bla, bla... :nebunrau: Sper ca nu mai trebuie sa inegresc cu text postarea, pentru a te convinge.O alta metoda ar fi un batiu sudat, cu ghidaje din fonta aplicate. Tehnologia este inca si mai complicata.

...un batiu mai solid cu sine in coada de randunica...

Ghidajele in "coada de randunica", nu sunt specifice strungurilor.nelute8, este nickname-ul unui alt user, care a mai prezentat o imagine a unui strung pe care sustine ca l-a confectionat singur. din pacate, nu imi mai amintesc pe ce topic. Daca il gasesc, am sa-ti pun un linck. Atat cu el, cat si cu Vlad20 poti lua legatura pe PM pentru detalii.
Link spre comentariu

Cred ca exprimarea mea a dat nastere la o confuzie:cand am spus "....sau gasesc alte metode de al fabrica" NU m-am referit la metoda industriala de face batiul prin turnare!!!....ferit-a Sfantul! :speriat ,ci doar la a gasi o modalitate mai simpla de confectiona batiul din ceva cornier laminat sau profil "U" etc.Ideea mea era de a gasi un mod prin care sa micsorez cat mai mult orice joc al partilor mobile(sania port cutit si papusa mobila).

Link spre comentariu

Ma inscriu si eu pentru colaborarea cu idei realizari si fotografii, la realizarea unui ministrung in regim DIY , momentan lucrez la asa ceva , o sa incep de maine sa postez fotografii detaliate de realizare a mini strungului la care lucrez, poate vor fi benefice ca inspiratie pentru realizarea altor modele.Totul e facut din componente diverse recuperate si repere realizate in atelier propriu.Chiar doua foto am gasit pe telefon. Batiul este facut din 2 bare de 15/20 mm rectificate ,recuperate din imprimante matriceale mai mari, sasiul este din aluminiu extrudat, corpul axului e tot din aluminiu, carcasele facute home made, axul e facut home made pe strung prevazut cu con MkII pentru mandrina (nu am universal mic de 50 sau 80).Restul o sa va dezvalui pe parcurs.

Link spre comentariu

Salutari, ma bag putin in vorba. Parerea mea este ca nu se merita la ora actuala sa-ti faci singu un strung, mic, mare sau de oricare ar fi el, nici macar pentru a arata ca se poate. Se gasesc cu destula usurinta sh, iar energia necesara unei astfel de constructii se poate folosi in realizarea unui alt obiect care sa aduca satisfactii mai mari.Oricum cel putin informativ ar fi interesant de vazut cateva proiecte realizate.

Link spre comentariu
Da! Este clipul postat de nelute8.@boederyakumo: O intrebare. Daca crezi ca ai asigurat paralelismul axei arborelui principal, cu planele ghidajelor si ce te face sa crezi asta? Reglajul liniei axiale este esential la un strung.
Dupa ce va fi gata tot ansamblu, sanie longitudinala, sanie transversala, suport cutit, o sa reglez paralelismul cu ajutorul unui arbore cilindric fi 10 mm rectificat, (prins intr-un dispozitiv pe care o sa il fac pe alt strung, cu con intrior intr-o parte care va fi fixat pe axul strunguletului iar in partea cealalta cu gaura prelucrata, unde va intra tija de fi 10, cu un mic ajutaj de strangere ), sprijinit in conul papusii mobile , iar cu ajutorul unui comparator pe care il am la indemana voi regla paralelismul. Nu voi putea pune ansamblul in plan 100%, dar , sau probabil, dupa mai multe eforturi o sa devina convenabil.Iar daca va referiti la paralelismul dintre cele doua bare i-l voi regla cu ajutorul comparatorului.
Link spre comentariu

Eu te-am intrebat, daca ai asigurat aceste paralelisme tehnologic - adica din prelucrarile diverselor suprafete ale subansamblurilor pe care le folosesti (ex brosa folosita pe post de papusa fixa) - deoarece, daca tehnologia nu a fost adecvata, mai mult ca sigur te vei stradui inutil sa reglezi. Eu banuiesc, ca brosa ai luat-o de undeva si ai montat-o exact cum ai luat-o. De regula, atunci cand urmeaza sa realizam montaje atat de pretentioase, ne asiguram ca fiecare componenta, sau subansamblu aplicabil este adaptat tehnologic acestui scop. O brosa recuperata, sau chiar si noua, trebuie pusa spre exemplu pe o masina de prelucrat in coordonate si verificate in amanuntime toate suprafetele, care vor contribui la corectitudinea montajului final. Daca acestea sunt in regula, de abia atunci ne vom imagina metoda dupa care vom regla diferitele caracteristici. Acestea vor fi doar caracteristici care depind de montaj. Spre exemplu, daca axa brosei nu este paralela cu baza intr-o masura convenabila, in sensul ca va intersecta planul de asezare al brosei, acest lucru nu se poate regla la montaj, pentru ca depinde de prelucrarile anterioare ale subansamblului brosa. La montaj, putem regla axa doar intr-un plan orizontal, daca brosa are o suprafata de asezare plana, sau nici macar in acesta, daca asezarea se face pe suprafete de ghidare prismatice - de tip canale "T", etc.

Link spre comentariu

Salutari, ma bag putin in vorba. Parerea mea este ca nu se merita la ora actuala sa-ti faci singu un strung, mic, mare sau de oricare ar fi el, nici macar pentru a arata ca se poate. Se gasesc cu destula usurinta sh, iar energia necesara unei astfel de constructii se poate folosi in realizarea unui alt obiect care sa aduca satisfactii mai mari.Oricum cel putin informativ ar fi interesant de vazut cateva proiecte realizate.

Este adevarat ca se gasesc cu Usurinta dar te-ai intrebat daca si BANII se gasesc cu tot atata usurinta?. :cry: Ca o curiozitate:care ar fi acel obiect care sa aduca asemenea satisfactii?.....atata vreme cat acel om are nevoie de un STRUNG(la care sa-si faca ce are nevoie si cand are nevoie!). :dans:
Link spre comentariu

Revenind la subiect:ma bucur f mult ca mai sunt oameni dispusi sa-si puna mintea la contributie pt ai ajuta si pe altii.Sunt ferm convins ca din asemenea polemici se vor naste idei bune si toata lumea are de castigat.Si cum o fotografie face cat 1000 de cuvinte NU uitati sa faceti poze la orice stadiu al lucrarilor si sa le postati.Si vorba unui F bun prieten:"BAFTA si MINUNI".

Link spre comentariu

...Este adevarat ca se gasesc cu Usurinta dar te-ai intrebat daca si BANII se gasesc cu tot atata usurinta?...

Atunci cand nu se gasesc bani in buzunar, ei trebuie cautati in alta parte. Asta tine de competentele manageriale ale fiecaruia. Totusi, daca te consoleaza, eu dimpotriva cred ca orice merita realizat prin efort propriu. Depinde insa si cat cheltui pentru a realiza acel ceva si ce raport calitate pret are acel ceva. Daca oricum as socoti, acesti parametri nu sunt comparabili cu ceea ce pot gasi gata facut, atunci ma voi gandi foarte bine, daca nu cumva merita sa-mi bat mai degraba capul, cu o metoda de a gasi banii necesari achizitionarii acelui lucru gata facut.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări