Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controlul turatiei

Vizitator vladjoky

Postări Recomandate

Vizitator vladjoky

Nu stiu daca postez undre trebuie dar daca gresesc va rog sa ma scuzati.As dori sa reglez turatia unui motor de curent continuu 12v, de ex un ventilator , cu ajutorul PWM-ului de la un PIC. Schema ar fi in genul urmator: de la PIC merg cu PWM la un variator de tensiune unde binenteles in functe de Ton si Tof tranzistorul va fi in comutatie(de la VTC) iar apoi se alimenteaza motorul, mai departe am un senzor optic care da impulsuri pe o intrare a PICULUI in functie de turatia motorului (aici inca nu stiu exact ce senzor sa folosesc as dori indicatii).in functie de numarul de impulsuri intro unitate de timp (200ms de ex) calculez turatia si modific PWM-ul. totul se realizeaza intr-o bucla inchisa.Daca sunt pe un drum bun va rog sa ma ajutati cu detalii cat mai amanuntite sau orice alte solutii is binevenite.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• puiu

3

• em2006

1

• nooob64

1

Top autori în acest subiect

1. Solutia este buna. Problema ce sensor gasesti ca sa pui acolo, ti-ar trebui un encoder. Problema este ca daca ai folosi un dsPIC, acela are si intrare pentru encoder, daca nu vrei sa folosesti un dsPIC atunci trebui sa faci un soft adecvat pentru el.

Link spre comentariu

Nu te mai chinuiesti ci iei un motor de 12V ca cel de la PC (brushless) care are iesire RPM (firul galben) conectezi iesirea aia la un pin cu functie de intrerupere hardware ex. RB0 si numeri intr-un timer de cite ori ai avut impulsuri si calculezi RPM-ul .

Link spre comentariu
Vizitator vladjoky

poi exact un motoras de genu ma gandeam sa controlez, este mai mult un proiect facultativ la facultate, dar ar trebui sa stiu si cate impulsuri da motorasul la 1 tura completa ,daca stiti cumva astept raspuns, intre timp mai caut si eu pe net.am si un referat despre un proiect de genul acesta acolo folosea un PIC16F788 pe un timer isi facea baza de timp ,si in alt timer numara impulsurile.daca imi recomandati alt microcontroler va rog postati, mc anticipat pt orice ajutor oferit.

Link spre comentariu

Ai informatiile in desenul atasat.Daca folosesti un cooler la 12V, firul rosu vine la +12V, iar cel galben(taho) va avea rezistenta de pullup la linia de +5v.Daca folosesti un cooler la 5V, firul rosu vine la +5V, iar cel galben(taho) va avea rezistenta de pullup la linia de +5v.Masa (GND) este comuna[attachment=0]cooler1.png[/attachment]

Link spre comentariu
Vizitator vladjoky

exista vreun circuit gata implementat sa zicem cu afisaj 7 segemente in care scriu un numar si sa trimit numarul la PIC ? sa fie un fel de interfata cat mai simpla. prin care doar sai trimitt o turatie de referinta la PIC

Link spre comentariu
Vizitator vladjoky

poi normal, separata de PIC, eu stiu ... ceva de genu un ecran micutz si cifrele si un buton de enter, nimic sofisticat.ca nu mas pun sa fac una in java si apoi sa tot car laptopu dupa mine.

Link spre comentariu

1. Cred ca nu sti prea bine ce vrei: Se poate sa faci ce vrei tu direct pe PIC in sensul ca el comanda afisajul si registrul afisat este in el si vei vedea acel registru sau Sa faci afisajul independent de PIC in sensul ca-l faci cu elemete discrete si transmiti la PIC starea afisajului. In nici un caz enumerat mai sus nu ai nevoie de Leptop.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări