Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebari, Probleme Invertor 12v - 220v auto

Vizitator rasu1984

Postări Recomandate

Invertorul , asa cum am spus , l-am stricat cu un laptop . Este cumparat din Franta , dintr-un supermarket ca sa-mi incarc niste acumulatori la care nu aveam incarcator auto . L-am folosit si cu aparatul de ras electric dar nu a avut probleme . Laptop-ul i-a venit de hac , de doua ori . Parca-mi pare rau sa-l arunc si sa-mi cumpar altul doat ca sa-mi incarc niste acumulatori o data pe an , in concediu . Se numeste WONPRO si este fabricat in Taiwan (tot pe acolo...)

Link spre comentariu

Mi se pare normal sa se defecteze devreme ce capacitatea sa este de 150W, laptop-ul cere mai mult insa el nu poate, cu siguranta mai sunt si alte componente crapate, verifica cu atentie piesele, mai ales semiconductorii, eventual si conzii si daca nu ii dai de cap fa niste poze si pune-le aici.

Link spre comentariu

Sa inteleg ca nu ai schema invertorului!!! Dar o schema sa scoti de pe cablaj ai putea? (cu tip/denumire piese).Nu zi nu, pana nu verifici C.I. (prin schimbare).Daca tot ii schimbi C.I. sa pui si soclu la ele pentru orice service pe viitor. :wetrwre

M-am grabit , scuze .Din stanga jos : cei patru tranzistori sunt schimbati.Dreapta sus : cei doi sunt verificati si par buni .Diodele din mijloc jos : sunt verificate .De ce sa ma mai iau ? Multumesc .

Link spre comentariu

Tu ai impresia ca defectul la invertor e in condensatori? Tehnologia condensatorilor nu mai este ca alta data cum erau cei cu tantal sau ceramici tip placheta care intrau in scurt la orice modificare de umiditate sau varfuri de tensiune.Mai mult ca sigur defectul se afla la unul din componentele active, sau (daca ai avut vreun scurt) pe cablajul imprimat / trafo / rezistenta de marime 0-100ohmi daca circula prin ea curenti importanti.Cauta un aparat de masura bun si verifica din aproape in aproape tensiunile in diverse puncte incepand de la tensiunea +12VDC catre sarcina.Incearca sa descoperi o schema al invertorului, sa poti sa-ti dai seama cum lucreaza montajul. Cauta sa identifici fiecare componenta din montaj. Nu masura la intamplare doar de dragul de a vedea ca se misca acul/indicatia aparatului de masura.PS: incearca sa te ajuti si de alte scheme: viewtopic.php?f=41&t=57463&start=285Succes!

Nu am schema . O sa schimb condensatorii . Oricum invertorul pare naucit complet . L-am alimentat si am masurat tensiunea . Are aproximativ 230 v pentru un moment si dupa scade pana la 0 v si asta numai datorita aparatului de masura .

Link spre comentariu

Nu-mi imaginez ca sunt condensatorii de vina dar nu prea mai am ce sa schimb (ar mai fi integratele...) . Mai incerc . Daca am ceva "noutati" mai postez in speranta ca o sa ma ajutati . Chiar vreau sa-l repar .

Vali, greu de crezut ca problema ar fi la conzi, insa oricum la asemenea tensiuni defectul ar trebui sa fie vizibil la ei, in sensul ca vor fi umflati sau crapati sau se va vedea sub ei lichid curs sau alte defecte vizibile, asadar verifica atent vizual macar, fiecare condensator, totusi sunt multe elemente semiconductoare pe placa din cate vad, incearca sa le verifici pe fiecare desi pare dificil, cat despre CI-uri ( care se prea poate sa fie cu problema ) chiar de nu stii schema macar cauta-le si citeste-le atent pdf-urile fiecaruia si compara informatiile oferite acolo cu ce ai pe placa, apoi vei stii totusi si ceva masuratori necesare si astfel poti chiar descoperi buba montajului, verifica sa nu ai trasee intrerupte, verifica si rezistentele din zonele tranzistorilor de putere, personal am descoperit multe rezistente care vizual pareau in perfecta stare de functionare insa in interior erau intrerupte, montajul nu este atat de complex, si cu ceva rabdare si multa atentie se poate gasi buba.bafta.
Link spre comentariu

In continuare incerc sa-i dau de capat . Condensatorii nu au nici un fel de urme . Sunt ca noi ... In general montajul arata bine , este ingrijit lucrat , si nu exista urme de nici un fel . Nu a fost pus in scurt , nu sunt urme de supraincalzire sau miros de componente chinuite . Dimineata am schimbat un integrat (KA3525A) care ar fi putut sa aiba ceva probleme (dupa parerea mea). Era bun . Mai este unul exact acelasi tip si ma bate gandul sa nu mai cumpar altul ci sa-l inlocuiesc cu cel scos deja . In mod logic , daca aparatul se comporta exact la fel cu un CI nou inseamna ca cel dinainte era bun . In sfarsit , il schimb dar sunt sigur ca nu este bun si ala . Mai este un CI LM324N . Il las pentru maine sa nu ma plictisesc ...

Link spre comentariu

Pe vremuri cat existau dubii de functionare la un montaj/modul se aplica regula "barbieritului".

Asa ca iti mai ramane sa schimbi toate componentele active cu unele noi (la integrate sa pui soclu) tot cei tranzistori, C.I., tiristor....s.a.m.d. si abia atunci sa alimentezi montajul. Nu schimbi o componenta, alimentezi modulul, apoi schimbi alta componenta. La C.I. daca nu ai o alta referinta de verificare (lipsa schema pentru verificare tensiune pini CI), schema la montaj nu ai, mai bine le schimbi pe toate odata cu unele noi si gata. Cele scoase din montaj "uita de ele", punele deoparte.

PS: :cry: ori te pricepi ori lasi la altii s-o faca!!!

In continuare incerc sa-i dau de capat . Condensatorii nu au nici un fel de urme . Sunt ca noi ... In general montajul arata bine , este ingrijit lucrat , si nu exista urme de nici un fel . Nu a fost pus in scurt , nu sunt urme de supraincalzire sau miros de componente chinuite . Dimineata am schimbat un integrat (KA3525A) care ar fi putut sa aiba ceva probleme (dupa parerea mea). Era bun . Mai este unul exact acelasi tip si ma bate gandul sa nu mai cumpar altul ci sa-l inlocuiesc cu cel scos deja . In mod logic , daca aparatul se comporta exact la fel cu un CI nou inseamna ca cel dinainte era bun . In sfarsit , il schimb dar sunt sigur ca nu este bun si ala . Mai este un CI LM324N . Il las pentru maine sa nu ma plictisesc ...

Link spre comentariu

trebuie sa ai un condensator la 400v pe langa trafai aprox 300v pe el? ramane eventual aceasta tens continua si cand nu ai tens alternativa la iesire?stii cum funct. principial un invertor cu traf. pe ferita fata de cel pe FE-SI de la UPS?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări