Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebari, Probleme Invertor 12v - 220v auto

Vizitator rasu1984

Postări Recomandate

Salut baieti,sunt nou pe forum si vin cu urmatoarea problema in speranta ca ma veti indruma. Am un sistem fotovoltaic offgrid si unul ongrid. La cel offgrid, foloseam un invertor Solartronics 24vdc -230vac 2000w continuu,sinus pur care s-a defectat atunci cand am bagat accidental 230v din retea,peste iesirea lui de 230v,acesta fiind in sarcina. Mentionez ca are la activ cam 2.5mw transformati din dc in ac.A facut flama in interior si s-a oprit. Mai e vreo sansa de al repara sau ma pregatesc de altul? Multumesc mult

Link spre comentariu

Se poate repara, practic s-au ars sau străpuns tranzistorii din puntea ,,H,, invertoare.E un defect uşor.

Sunt patru tranzistori de genul IRF430 sau echivalenţi.A se verifica obligatoriu şi tranzistorii din driver, precum şi rezistorii de 10 Ohmi din porţile tranzistorilor punţii, de obicei se mai ard şi ele..

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Bună seara! Am şi eu acest Invertor e-ast CL300-12 - (https://www.conrad.c...230-v-ac-514913) am alimentat de două ori un laptop de la bateria maşinii şi s-a ars. L-am desfăcut şi am văzut că are o rezistenţă topită R70 nu se mai vede ce valoare şi am înlocuit-o cu una de 10 Ohmi 3w. Problema este că la conectarea invertorului, a topit-o din nou. Menţionez că ledul verde se aprinde normal şi siguranţa de protecţie este intactă, dar nu scoate tensiune la priză. Întrebarea mea la dvs este dacă se merită să-l mai repar, având în vedere preţul pieselor sau trebuie să-mi cumpăr altul ? Vă mulţumesc.                            
https://www113.zippyshare.com/v/IGzHP3fy/file.html                                                                                   https://www113.zippyshare.com/v/Gx2VQLoB/file.html

Editat de ph10brb
Link spre comentariu

Când găsești o rezistență arsă, mai mult ca sigur acest lucru a fost cauzat de un semiconductor sau condensator scurtcircuitat, ori depășirea unui parametru critic.Acolo poți găsi tranzistori străpunși sau diodă.Trebuie măsurate componentele din zona rezistenței arse.Dacă nu ai experiență și unelte, du invertorul la un depanator... 

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Salutare! Am un invertor de 4 kw(chinezești, desigur) de la un coleg, care l-a solicitat puțin și aparatul a intrat in protecție. La verificare, are toti cei patru tranzistori FSW25N50A de pe ieșirea de 230v străpunși. Oare să risc să iau alții de pe aliexpress, sau mă puteți ajuta cu un echivalent mai ușor de găsit? aNdvi9j.jpg

38x0jN7.jpeg

Editat de Marius84
Link spre comentariu
Acum 5 minute, Marius84 a spus:

Salutare! Am un invertor de 4 kw(chinezești, desigur) de la un coleg, care l-a solicitat puțin și aparatul a intrat in protecție. La verificare, are toti cei patru tranzistori FSW25N50A de pe ieșirea de 230v străpunși. Oare să risc să iau alții de pe aliexpress, sau mă puteți ajuta cu un echivalent mai ușor de găsit?

aNdvi9j.jpg

Cum ai dedus ca sunt stapunsi? sau mai bine zis cum ai masurat?

De regula un tranzistor ca cel din imagine efectiv explodează în situații de genu.

Link spre comentariu
4 hours ago, Marius84 said:

Oare să risc să iau alții de pe aliexpress

Macar semiconductori invatati sa cumparati doar de la distribuitori seriosi, si nu aliexpress, ebay, etc.

4 hours ago, Marius84 said:

sau mă puteți ajuta cu un echivalent mai ușor de găsit? 

in 30 de secunde uite o intreaga lista gasita la TME:
https://www.tme.eu/ro/katalog/tranzistori-canal-n-tht_112827/?s_field=niski_prog&s_order=asc&limit=100&currency=RON&mapped_params=262:1441382,1441385;266:1441383,1441513,1441591,1441500,1638697,1905984,1479295,1632635,1441514;&page=1

Invatati sa folositi cautarea parametrica, e simpla si economiseste mult timp.

4 hours ago, sonic11 said:

De regula un tranzistor ca cel din imagine efectiv explodează în situații de genu.

Nu intotdeauna, am intalnit eu insumi multi tranzistori de putere strapunsi la care capsulele au ramas intacte...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări