daniel_smd Postat Mai 2, 2011 Partajează Postat Mai 2, 2011 Nu o sa gasesti schema exacta, ci scheme asemenatoare Uite un exemplu : Link spre comentariu
Vizitator pcl86 Postat Mai 4, 2011 Partajează Postat Mai 4, 2011 Salutare la toata lumea,vreau sa aflu si eu cat mai multe pareri si detalii depsre acest tip de invertor,deoarece vreau sa-l achizitionez in curand si nu vreau sa 'castig' vreo 'teapa'.Link-ul:http://www.shop-bucuresti.ro/Accesorii_Auto/Invertor_convertor_auto_1000w_ONS/id-578aca24f4c67941a8188fa31dc599cb.html.Multumesc tuturor ce vor sa ma ajute.Astept toate parerile. Link spre comentariu
Vizitator sorin_frumuseanu Postat Iulie 1, 2011 Partajează Postat Iulie 1, 2011 Mai exact, am o minune de convertor/invertor 12v cc la 220 AC, Alpin, 300W. Totul fain frumos cand alimentez consumatori care au la intrare traf, inclusiv pc. Problema apare atunci cand alimentez consumatori care reduc tensiunea pe baza de condensator + diode, gen lampa de vege de aici http://www.youtube.com/watch?v=2uvXGHdujKg model parlit in mai putin de 5 secunde. De aici am presupus ca fie nu-i place frecventa, fie nu e ok sinusioida. Intrebare: Ce se poate face pentru a obtine o tensiune de 220vAC cat mai apropiata de cea a retelei? Multumesc Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 1, 2011 Partajează Postat Iulie 1, 2011 simplu,citesti pe forum inainte de a posta Convertoare / Convertizoare / Invertoare de la 12v (24v) la 220v: Ditamai topicul pe tema asta (+ explicatii despre forma de unda de iesire) Cu sinus pur Probleme si intrebari referitoare la invertoarele din comert (de obicei pt auto) Cam la fel,invertor de 5000W defect Link spre comentariu
Vizitator sorin_frumuseanu Postat Iulie 1, 2011 Partajează Postat Iulie 1, 2011 simplu,citesti pe forum inainte de a posta Crede-ma ca stiu ce e un forum :)Am depasit deja 40 de ore cu documentarea.Asa ca pe moment multumax Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 1, 2011 Partajează Postat Iulie 1, 2011 Citeste topicurile astea,si chiar daca vei mai avea nelamuriri,nu vor mai fi asa generalePoti incerca sa inlocuiesti condensatorul ala cu unu cu folie (mkp/mkt) la...400Vca ar fi bine,dar poti incepe cu 275Vca Link spre comentariu
Vizitator sorin_frumuseanu Postat Iulie 2, 2011 Partajează Postat Iulie 2, 2011 Stimate domn :)Ma tem ca nu am priceput si deja intru in fibrilatii gandindu-ma ca nu pot alimenta prea multe cu acest invertor (gen alimentare incarcator telefon, becuri cu led, senzori de prezenta, lampa de veghe...).Din cate am gasit despre acei condensatori, par doar mai "rasariti" fata de cei uzuali.Din schemele cunoscute, rolul acelui condesator este doar de a limita tensiunea. Cat timp a fost alimentat din reteaua normala de 220, nu au fost probleme (de obicei testez tot ce e electronic made in china, pentru a nu avea surprize de incendiu, adica le tin in priza ore in sir, in imediata apropiere). Chiar rezolva ceva schimbarea sa?Tks Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Iulie 2, 2011 Administratori Partajează Postat Iulie 2, 2011 Crede-ma ca stiu ce e un forum Am depasit deja 40 de ore cu documentarea.Asa ca pe moment multumaxEu nu stiu dece trebuie sa fi arogant, mai bine era daca nu iti raspundea deloc ? Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 2, 2011 Partajează Postat Iulie 2, 2011 Incarcatorul de mobil e o sursa in comutatie,nu limiteaza curentul cu un condensator in serie (daca ar fi fost asa,tensiunea la iesire ar fi crescut periculos cand acumulatorul s-ar fi incarcat si oricum era prezenta si faza..."becuri cu led, senzori de prezenta, lampa de veghe" doar astea nu se prea pot alimenta...Cum condesatorii aia sunt mai rasariti,merita incercat (1-3 ron costa incercarea) Link spre comentariu
Vizitator sorin_frumuseanu Postat Iulie 2, 2011 Partajează Postat Iulie 2, 2011 Tks Dr. LOfftopic: tre sa ma documentez mai bine cu preturile la componente. Am gasit pe la 4-7 ron. Similar si leduri ieftine, nu stiu pe unde scria 15 bani.O sa incerc acel tip de condensator pe una din lampile de veghe semi-parlite, eventual sa masor tensiunea imediat dupa punte, cu un consumator mai ieftin.Mai problematic la becurile cu led care sunt destul de bine capsate.Ca alternativa, o chinuiala de cateva ore ca sa-i pricep schema si sa-l alimentez direct de la 12 V cc (am doua baterii roket de matiz, care inca duc).Din cate stiam, ups-urile mai aveau optiunea de filtrare/stabilizare a tensiunii de 220. Crezi ca ar putea sa aduca cat de cat sinusoida mai aproape de cea a retelei sau risc sa ard si ups cu invertorul? Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 2, 2011 Partajează Postat Iulie 2, 2011 ups-urile mai aveau optiunea de filtrare/stabilizare a tensiunii de 220. Crezi ca ar putea sa aduca cat de cat sinusoida mai aproape de cea a retelei sau risc sa ard si ups cu invertorul? Doar alea scumpe,dubla conversie. Insa nu cred ca merg si cu unda dreptunghiulara la intrare. Oricum,unul e mai scump ca un invertor sinus.Oricare alt tip de UPS e complet inutil.Becurile cu led de calitate au si ele sursa in comutatie,asemanator cu incarcatoareleCu placere Link spre comentariu
Dr.L Postat August 9, 2011 Partajează Postat August 9, 2011 Am si eu un invertor d-asta de la 12Vcc la 230Vac de 1500-2000W la reparat Iesirea lui a fost pusa in paralel cu reteaua,in timp ce functiona. Din ce am depistat pana acum,s-au ars: - siguranta (1) care alimenteaza traful din dreapta + circuitele de comanda - unul din mos-fetii care comanda aceelasi traf (2), IRF3205 - 2 IGBTuri din puntea H de tensiune mare (cele care veneau de la +) (3 si 4), SGH80N60 ( http://www.fairchildsemi.com/ds/SG/SGH80N60UF.pdf ) - circuitul de comanda pentru puntea H de tensiune mare (6), TL494 Circuitul de comanda pentru partea de joasa tensiune (5) (tot un TL494) pare sa functioneze bine si semnalul apare corect si in grile (cu toti mos-fetii deconectati) Banuiesc ca in partea te tensiune mare s-au dus si driverii,ca altfel nu s-ar fi ars TL-ul nu? Si nu inteleg de ce s-a ars un singur mos-fet din primar...sa mai fie si alte piese din primar arse? Si pot refolosi mos-fetii si IGBT urile care au scapat? Mai ales IGBTurile,ca-s 30 ron bucata la farnell (singurii la care i-am gasit)... Si ce as putea folosi pentru probe,in loc de acesti igbt? Ar merge niste mos-feti de tensiune mare? Ca practic comanda lor e aceeasi. IRFP450LC ( http://www.irf.com/product-info/datashe ... p450lc.pdf ) ar merge? Au aproape aceeasi capacitate de poarta,au tensiunea mai mica (500v fata de 600v) si curentul mai mic (16A fata de 80A),dar pentru niste probe ar merge? Ca sa nu pocnesc IGBTurile... Si cu mos-fetii astia pana la ce putere as putea testa aparatul? Din pacate n-am schema lui,dar e asemanatoare ca cea deja postata aici: viewtopic.php?p=752719#p752719 Multumesc pt idei si sfaturi! Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 11, 2011 Partajează Postat August 11, 2011 Sigur ca se fot refolosi componentele care au scapat, dupa o verificare atenta.IGBT-urile sunt mult mai ieftine decat MOS la curenti mari si tensiuni peste 400V. Daca schema seamana cu cea de mai sus, frecventa la care lucreaza puntea de la iesire e mica, deci merg orice IGBT (MOS) care satisfac nevoia de curent (tensiune). Timpii de comutatie nu conteaza.500V ar trebui sa fie suficient. Pentru probe, exista IGBT ieftine.IRF3205 numai cu similar. Acolo conteaza capacitatile MOS-ului. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 12, 2011 Partajează Postat August 12, 2011 Pe iesire am pus IRG4BC40U. Mergeau la fix IRG4PC40S,dar i-am luat inainte sa mi recomanzi.Schema din partea de 300Vcc e aproape identica cu cea de sus (vre-o 2 rezistente de 100k apar in +).Ca piese arse,in partea asta erau: TL494,2 IGBT,dar erau de pe aceeasi ramura a puntii H,exact cum ai spus si 2 dione 1n4007 (care la prima masuratoare cu multimetrul erau perfect ok,insa la 80mA s-au dus! Le-am schimbat pe toate 4.Cei 2 tranzistori driver (gen MPSA44) erau ok.Am montat IGBTurile si am alimentat partea asta cu 12v,pt proba,apoi am pus 220Vca (drintr-un traf separator de retea,inseriat cu un bec de 15W) pe puntea redresoare.In mare parte pare sa mearga destu de ok. Asa arata forma de unda de pe iesire (masurata in secundarul unui traf):Aparent invertorul nu merge bine cu traful asta ca sarcina,practic se strica comanda IGBTurilor de la + (se si incalzesc!):Nu apare in poza,dar mai e un mic varf,cand IGBTul ar trebui sa fie inchis!La asta,e si mai grava problema Forma de unda in colectorul unui trz driver Asa arata forma de unda a IGBTurilor din partea de -,cu traf pe iesire:Si daca las invertorul in gol,semnalul din grilele mos-fetilor legati la + e mult mai bun (practic ramane doar un spike):Acum,functioneaza corect partea asta de 300v,sau mai sunt piese defecte? Ca eu nu-mi dau seama.Am masurat rezistentele si sunt ok,iar diodele le-am schimbat pe toate...Urmeaza sa testez puntea H la 12V si 5A Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum