Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebari, Probleme Invertor 12v - 220v auto

Vizitator rasu1984

Postări Recomandate

Vizitator rasu1984

salut :)facand ordine prin casa am descoperit ca am un POWER INVERTER de 300 W care transforma curentul din 12v in 220 v.din curiozitate as dorii sa stiu cum se poate schimba astfel incat sa faca 12 v din 220 v?probabil ca e destul de simplu, dar eu nu stiu :Pmultumesc pentru eventualele raspunsuri :).o zi buna

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Scuze daca nu am postat unde trebuie, dar as dori o informatie legata de invertoarele ce se pot alimenta de la bricheta in masina.Daca consumatorul conectat la invertor este de 90W (un laptop ) si invertorul este de 150W curentul pe care il ia de la baterie este de 150W/12V = 12.5 A sau doar 90W/12V = 7,5A? (si mai scrie pe ele ca pot furniza 300W peak, dar oare este adevarat?)Stiu ca unele masini pot furniza doar 120W masim la bricheta si nu vreau sa ard o siguranta sau mai rau sa pirlesc firele pe acolo. multumesc

Link spre comentariu

adica la 90W iti papa aproximativ 12A deci un consum de 144W. sa zicem ca ai o sarcina pe iesire de 150W deci clar consumul din baterie o sa fie mai mare de 150W (daca nu are randamnetul de 100% :rade: )randamentul difera de la invertor la invertor, adica de la chinez la chinez. e greu?acum iti ramane sa [ui pe iesire un consumator cunoscut si sa masori curentul pe intare si astfel stabilesti randamentul .

Link spre comentariu

Si daca se arde, o schimbi nu e nici o problema. Calculeaza si tu singur, ce e asa greu.Daca ai o siguranta de 10A si o tensiune, sa zicem de 14V, poti avea o putere de 140W, dar mai pui la socoteala si randamentul convertorului, in cel mai rau caz o sa ai 70-80W la iesire.

Link spre comentariu

Ok deci sa inteleg ca puterea scrisa pe astfel de invertoare este totusi puterea de iesire. Deci in cazul meu daca iau unul de 150W am sanse sa consume in jur de 200W de la baterie. Sau puterea inscrisa pe ele este puterea cunsumata de la baterie si pe iesire regasesc doar un 60-70% din aceasta putere?multumesc

Link spre comentariu

Nu stiu daca este o greseala acolo pe pagina. Ori puterea nu este bine scrisa ori siguranta de 10A este trecuta aiurea. 10A * 13,6V = 136W in total supt de la baterie. Deci deja la iesire am 136W * 0,x = yW (unde 0,x este randamentrul si y este puterea oferita de invertor la tensiunea de 220 volti). Al tau ce siguranta are? Si la ce masina l-ai pus ? S-a ars siguranta de la bricheta cind l-ai folosit?Merci

Link spre comentariu

Ciudat e ca majoritatea invertoarelor de pina la 150w inclusiv au mufa de bricheta. Este clar ca nu au randament de 100%, deci vor consuma din bricheta mai mult de 150w, ceea ce inseamna totodata si mai mult de 10A cit dau majoritatea brichetelor. Cel mai mare randament pe care l-am vazut specificat (unii uita acest "detaliu") este de circa 90% la 12Vcc, crescind odata cu tensiunea (24, 36, 48, etc).Pe de alta parte, daca este cu sinusoida modificata, acolo apar si alte probleme de randament. Din pacate cele cu sinusoida pura ramin inca scumpe, dar si mai bune, unii spun ca se poate obtine energie de calitate mai buna decit in reteaua publica.

Link spre comentariu

sint curios de ce nu incercati si o abordare pragmatica a problemei dvs...?mai concret...orice bucla inutila introdusa intr-un proces electric / electronic este purtatoare de zgomot electric , de micsorare a randamentului , de crestere a complexitatii si implicit a pretului...care naiba ar fi logica sa plecati de la cei 12v dc ai bateriei , sa ii transformati cu invertorul in 220 v ca cu sinusoida modificata ---sau nemodificata , nu asta e important--- iar dupa aceea sa bagati toata manevra asta intr-un alimentator de casa de laptop , care va transforma cei 220 v ca in x volti dc --- unde x apartine intervalului 15...24 , de regula--- ? :ciuda: nu ar fi mai intelept sa va achizitionati din prima un convertor dc / dc , de la 12v dc ai bateriei la cei x volti dc necesari laptopului.....? :da in felul acesta , veti avea urmatoarele avantaje...1-- randamentul mai mare....intrucit se elimina bucla inutila din propunerea initiala...2-- un singur convertor dc/dc costa mai putin decit un invertor plus un alimentator de laptop...3-- cel mai zdravan convertor dc/dc pentru laptopuri cunoscut de mine are exact 120w , ---eu chiar am unul facut de firma anssmann din germania --- , iar in felul acesta scapati si de problema arderii sigurantei sau a firelor de pe circuitul brichetei auto...iata , deci , o metoda simpla si eficace... :da sau , ma gindesc acum ....poate ca dvs faceti parte din categoria oamenilor care gindesc asa ....DE CE SA FAC UN LUCRU MAI SIMPLU , CIND AS PUTEA SA-L FAC MAI BINE MAI COMPLICAT ,NU...??!! :rade:

Link spre comentariu

Eu imi alimentez laptopul solar, din baterii de 12Vcc, cu un convertor DC-DC de 6A (la 16 pina la 19Vcc). In mod normal, dupa ce si-a incarcat bateria laptopul consuma 2.5A si convertorul sta cel mult caldut pe temperaturile de acum. Cu cit e mai rece, cu atit se pierde mai putina energie in caldura. Daca incarca si bateriile in timp ce functioneaza, ajunge la 5.5A consumati din bateria de 12Vcc.Totusi, mai nou sint laptopuri care se alimenteaza direct la 12V fara conversii suplimentare. Rare, ce-i drept, pentru ca tensiunile bateriilor Li-Ion sau LiPo nu se prea potrivesc cu cele ale celulelor plumb-acid.Tot ce am scris mai sus despre invertoare (eu personal) este din cauza ca vreau sa produc 220v si sa-i folosesc casnic, fara limitarile inerente ale curentilor mari de cc la distanta. Asa pot pune si celulele cu regulatorul si bateriile intr-un alt loc decit casa pentru a beneficia de mai mult soare.P.S. Stie cineva sa ma indrume undeva unde pot cumpara o mufa de bricheta auto de panou care sa duca 5-6A? Cum sint cele din bordul masinii. A mea o cam incinge convertorul si nu-mi convine, si n-am cum sa-i pun cablu mai gros, urechile de prindere sint minuscule :(

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări