Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Verificare impamantare cu multimetrul

Vizitator vux

Postări Recomandate

Cred ca raspunsurile d-lui sorin pavel nu "sufera" de prea multa politete. Cred ca ar trebui sa fim mai toleranti si sa incercam sa dam - cel putin - raspunsuri utile, daca nu si explicatii de bun simt, tocmai pentru ca cei tineri sa prinda curaj si sa progreseze.

CORECT Domnule diablero !
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sorinpavel

6

• mircea888

2

• remus68

2

• Audio

2

Top autori în acest subiect

tocmai pentru ca cei tineri sa prinda curaj si sa progreseze

Ar trebui sa rid de cele afirmate de cei doi colegi de forum ai nostri, dar in rindurile de mai jos veti vedea ca uneori poate fi de plins...

In ce mod? Considerind ca impamintarea = nul de lucru? sorin pavel nu a spus nimic gresit si chiar a subliniat un element important.

Intr-o tabara de scolari (!!!) am intilnit o situatie deloc hazlie, care putea deveni letala... un circuit de alimentare de la reteaua de 220Vca, realizat de un tinar electrician (!!!) tocmai iesit dupa bancile scolii (de vreun an) hotarise cu de la sine putere ca impamintarea = nulul de lucru si realizase asta prin intermediul tevii de apa care alimenta un spalator situat in curtea taberei. Mai multi copii s-au plins ca uneori cind se spala pe miini ii curenteaza!!! De citeva ori am verificat ce ar fi putut fi acolo si nu am gasit nimic. Pina la urma am imprumutat de la un localnic un multimetru si intr-o zi cu soare am masurat diferenta de potential dintre apa care curgea la robinet si impamintare - erau aproape 30Vca !!! Cind ploua afara era cum era, dar cind era pamintul uscat, teava nu avea o impamintare prea buna (partial din cauza vopselei, respectiv a ruginii care o acopereau pe portiunea de vreo 30 metri ingropata in pamint) si conectarea la pamint se facea prin jetul de apa care curgea la robinet. Tinarului electrician, in idiotenia lui, i-a fost mai usor sa traga un simplu fir (decit unul bifilar !!!) pentru a realiza alimentarea unui circuit electric.

Asa ca in mod sigur, impamintarea NU este totuna cu nulul de lucru. Aviz amatorilor!

Link spre comentariu

Nu era mai simplu sa i se spuna sa bata un tarus in fata casei, in gradina, si sa traga un fir pana in apropierea tevii de apa si apoi sa masoare continuitatea intre teava de apa si acel fir legat la acel tarus? Atat timp cat arata o valoare de cativa zeci de ohmi putem presupune ca, undeva, teava de apa are legatura electrica cu pamantul. Cat despre carti, prin cartile de fizica de clasa a 7-a sau a 8-a se specifica ce sunt circuitele electrice.@vux atentie ca faci confuzie intre notiuni. Imagineaza-ti 2 rezervoare la inaltimi diferite. Aceste rezervoare le unesti printr-o teava. Apa din rezervorul cel mai inalt se va scurge in celalalt pana cele doua rezervoare au aceelasi nivel de apa. In acest moment debitul de apa pe teava se opreste. Presupune ca debitul de apa este curentul electric, teava este conductorul si cele doua rezervoare sunt potentialele electrice ale celor doua corpuri (voltajele). Ca sa ai debit pe teava aia trebuie ca sa maresti nivelul in primul rezervor. Folosesti o pompa ca sa iei apa din rezervorul de jos si sa-l pompezi in cel de sus. Aceasta este cea de a doua teava (conductor) pe care o folosesti ca sa intregesti circuitul. Cat timp pompa functioneaza ai si debit pe teava. Acum pompa din acest exemplu raportat la electricitate poate fi o "pompa" chimica (baterie electrica) sau mecanica (generator electric) ca si sursa primara de energie. Daca nu agreezi exemplul dat de mine atunci ai exemple mai exacte in cartile de fizica pe care le-am mentionat.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Vrei sa masori priza de pamant cu aparatul de masura??

Pai poti face in 2 moduri:

1.Cu aparatul pus pe ohm. Infigi in pamant la 10-15 m de priza de pamant un tarus special pentru realizarea impamantarilor. Se gasesc la magazinele de electrice.Daca ti se pare scump poti folosii o teva dn25 lunga de 2 m pe care o bati in pamant;dar iti asumi o oarecare eroare de masura. Legi un cablu monofilar de el cu o sectiune acceptabile 1-1.5mmp si masori rezistenta dintre priza de pamant si cablul tau. Atentie: priza de pamant trebuie sa fie decuplata din tabloul electric al casei si respectiv alimentarea oprita.

O priza buna de pamant nu are voie sa depaseasca 4ohm.

2. Legi o sarcina electrica intre o faza din casa si impamantare. Asta daca nu ai circuit diferential. Daca ai trebuie sa iei faza amonte de acesta. Spre exemplu o rezistenta electrica de 500-1000W.

Masori intai tensiunea intre faza si pamantare fara rezistenta Ugol apoi tensiunea pe rezistenta Usarcina. Faci diferenta Ugol-Usarcina si obtii o valoare Uimp=caderea de tensiune pe rezistenta impamantarii. Daca masori apoi curentul ce se scurge prin rezistenta si faci R=Uimp/Isarcina vei afla rezistenta impamantarii.Atentie: priza de pamant trebuie sa fie decuplata din tabloul electric al casei si respectiv alimentarea spre consumatorii din casa oprita.

Sunt curios daca vei obtine valori aproximative prin cele 2 metode.

ATENTIE: cea de a doua metoda e periculoasa si necesita atentie deosebita.

Succes.

Link spre comentariu

Cred ca raspunsurile d-lui sorin pavel nu "sufera" de prea multa politete. Cred ca ar trebui sa fim mai toleranti si sa incercam sa dam - cel putin - raspunsuri utile, daca nu si explicatii de bun simt, tocmai pentru ca cei tineri sa prinda curaj si sa progreseze.

De acord.In 3 secunde spune-mi cate urechi ai
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări