Vizitator vux Postat Noiembrie 27, 2010 Partajează Postat Noiembrie 27, 2010 In ultima vreme a inceput sa ma pasioneze electricitatea si electronica. Deocamdata sunt foarte incepator, dar mi-am propus sa aprofundez domeniile. Mi-am cumparat un multimetru, m-am jucat putin cu el in sensul ca am testat tensiunea la cateva baterii si prize, continuitatea circuitelor, intensitatea curentului (nu, inca nu l-am prajit)... M-am gandit la un mic experiment care sa imi arate daca teava de apa are impamantare sau nu: am legat o sonda a multimetrului de o parte smirgluita a tevii, iar cealalta sonda de borna pozitiva a unei baterii... nu am obtinut nimic, nici tensiune nici continuitate. Imi poate spune cineva daca e o eroare de conceptie a experimentului pe undeva sau daca intr-adevar teava de apa nu are impamantare? M-am gandit ca electronii de la nivelul pamantului ar migra prin teava catre borna pozitiva a bateriei, egalizand diferenta de potential...Cum as putea testa cu multimetrul impamantarea instalatiei de apa sau, in general, a unei sonde metalice infipte in sol (si cat de adanc trebuie infipta ca sa indeplineasca rolul de "impamantare" ?) Link spre comentariu
marinescug Postat Noiembrie 27, 2010 Partajează Postat Noiembrie 27, 2010 Ia de vezi aici: http://www.scritube.com/tehnica-mecanic ... 191815.php Depinde mult ce vrei sa faci cu priza de pamant. Una e o priza de pamant pentru fantoma la tlefon (faza moarta cu cuplajul, soneria intre una dintre firele L1 sau L2 si pamant, detectarea abonatului) , nul de protectie si o chestie pentru situiatii nedorite dar posibile, paratraznetul. Am vazut ca se folosesc bare metalice de 1,5-2m tratate special, bagate in pamant la cel putin 40 cm, sudate cu o platbanda groasa.. etc. Pentru detalii legate de masurarea impamantarii cauta pe Google: masuratori PRAM. Legarea la teacva de apa rece era o solutie de compromis in vremea cand se foloseau doar tevi metalice. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Noiembrie 27, 2010 Partajează Postat Noiembrie 27, 2010 am legat o sonda a multimetrului de o parte smirgluita a tevii, iar cealalta sonda de borna pozitiva a unei baterii... nu am obtinut nimic, nici tensiune nici continuitate.Evident ca este o mare eroare !Legaturile, asa cum le-ati prezentat dvs, nu constituie un circuit electric ! Link spre comentariu
Vizitator vux Postat Noiembrie 27, 2010 Partajează Postat Noiembrie 27, 2010 Mda, vad ca multimetrul poate fi folosit doar intr-un circuit electric care sa se inchida... Ceea ce e naspa, nu cred ca o sa pot verifica cu el impamantarea tevii mele...Acum am legat una din sondele de multimetru la borna + de la o baterie si cealalta sonda la borna - de la alta baterie.... si am obtinut iar zero barat... desi... eu zic ca electronii ar trebui sa circule de la minus la plus! Imi explicati de ce nu se intampla asta? Sunt cele doua baterii in ceva echilibru electric de care nu-mi dau seama? Link spre comentariu
sorinpavel Postat Noiembrie 27, 2010 Partajează Postat Noiembrie 27, 2010 Pune mana pe cartea de fizica Link spre comentariu
Vizitator vux Postat Noiembrie 27, 2010 Partajează Postat Noiembrie 27, 2010 Pune mana pe cartea de fizica Poate imi explici tu daca esti dragut! Sau zi-mi la ce pagina sa caut si ma uit eu. Pana pun eu mana pe cartea de fizica, tu pune mana putin pe regulamentul forumului. Link spre comentariu
sorinpavel Postat Noiembrie 27, 2010 Partajează Postat Noiembrie 27, 2010 Stimate domn, ai primit un raspuns mai sus in care spune ca TREBUIE SA SE INCHIDA CIRCUITUL. Are treaba clanta de la baie cu geamul de la bucatarie? Link spre comentariu
mircea888 Postat Noiembrie 27, 2010 Partajează Postat Noiembrie 27, 2010 Poti verifica oarecum impamantarea daca pui o borna a multimetrului pe faza si una pe impamantare, ar trebui sa ai 220V, in felul asta ai putea afla care e faza fara sa ai creion de tensiune. Link spre comentariu
sorinpavel Postat Noiembrie 27, 2010 Partajează Postat Noiembrie 27, 2010 Poti verifica oarecum impamantarea daca pui o borna a multimetrului pe faza si una pe impamantare, ar trebui sa ai 220V, in felul asta ai putea afla care e faza fara sa ai creion de tensiune.Si cum stie care e faza? Link spre comentariu
mircea888 Postat Noiembrie 27, 2010 Partajează Postat Noiembrie 27, 2010 Intre faza si impamantare ai 220, pe cand intre impamantare si nul nu ai. Link spre comentariu
sorinpavel Postat Noiembrie 27, 2010 Partajează Postat Noiembrie 27, 2010 Intre faza si impamantare ai 220, pe cand intre faza si nul nu ai.Serios? Pai d-voastra la priza aveti doar faza si impamantare? Atunci de ce dreaq mai pun astia si nul? Link spre comentariu
sorinpavel Postat Noiembrie 27, 2010 Partajează Postat Noiembrie 27, 2010 Ati modificat mesajul. Este posibil sa ai tensiune intre nul si impamantare daca ai un consumator rezistiv in alta priza Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 28, 2010 Partajează Postat Noiembrie 28, 2010 intre impamantare si nul nu aiPoti avea, din diverse motive!Verificare impamantare cu multimetrulTe duci in curte, sapi o goapa de vreo 2 metri adincime, bati un tarus (de vreo 3...4 metri lungime, teava sau cornier, neaparat zincat) in groapa aia, pina nu i se mai vede capatul de la nivelul pamintului in sus, umpli groapa cu putina bentonita, apoi cu pamint; in final uzi bine in dreptul gropii respective, daca nu, astepti pina ploua abundent. La capatul superior al tarusului trebuie sa ai conectat un cablu de cupru de minim 70milimetri patrati. Cu multimetrul setat pe cel mai mic domeniu de la masurarea rezistentelor vei masura ce rezistenta ai intre firul ala legat de tarus si impamintarea de la priza ta - inainte de operatia de masurare scoate toate sigurantele sa nu faci vreo boroboata cu aparatul. Normal, aparatul de masura utilizat la operatia asta trebuie sa fie unul de precizie ridicata si sa poata masura zecimi de ohmi cu acuratete maxima. Link spre comentariu
Audio Postat Noiembrie 28, 2010 Partajează Postat Noiembrie 28, 2010 In ultima vreme a inceput sa ma pasioneze electricitatea si electronica. Deocamdata sunt foarte incepator, dar mi-am propus sa aprofundez domeniile. Mi-am cumparat un multimetru, m-am jucat putin cu el in sensul ca am testat tensiunea la cateva baterii si prize, continuitatea circuitelor, intensitatea curentului (nu, inca nu l-am prajit)... M-am gandit la un mic experiment care sa imi arate daca teava de apa are impamantare sau nu: am legat o sonda a multimetrului de o parte smirgluita a tevii, iar cealalta sonda de borna pozitiva a unei baterii... nu am obtinut nimic, nici tensiune nici continuitate. Imi poate spune cineva daca e o eroare de conceptie a experimentului pe undeva sau daca intr-adevar teava de apa nu are impamantare? M-am gandit ca electronii de la nivelul pamantului ar migra prin teava catre borna pozitiva a bateriei, egalizand diferenta de potential...Cum as putea testa cu multimetrul impamantarea instalatiei de apa sau, in general, a unei sonde metalice infipte in sol (si cat de adanc trebuie infipta ca sa indeplineasca rolul de "impamantare" ?)Buna ziua ! Din pacate raspunsul este NU se poate masura rezistenta unei prize de pamant cu multimetru pe domeniul de Ohmi ! Trebuie o solutie specializata , un aparat care sa masoare DOAR REZISTENTA PRIZEI DE PAMANT , a impamantarii !Bafta cu studiul , citeste si aplica , de la lucruri marunte la mai mari , nu exagera sau nu te hazarda sa faci un lucru pana nu esti sigur , asa se incepe citind , invatand aplicand si experimentand !P.s. - Stimati colegi fiti mai blanzi cu cei care ca si voi odata sunt la inceput !Numa bine ! Link spre comentariu
diablero Postat Decembrie 2, 2010 Partajează Postat Decembrie 2, 2010 Cred ca raspunsurile d-lui sorin pavel nu "sufera" de prea multa politete. Cred ca ar trebui sa fim mai toleranti si sa incercam sa dam - cel putin - raspunsuri utile, daca nu si explicatii de bun simt, tocmai pentru ca cei tineri sa prinda curaj si sa progreseze. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum