Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Interferente cu statia de radio locala

Ticau

Postări Recomandate

Sunt din Iasi unde este si statia de radio Iasi care emite pe 1053 khz. Banda de 3.5 mhz practic nu o pot folosi din cauza interferentelor cu aceata statie de radio care emite in AM. Am un ICOM 756 iar semnalul este in functie de modulatie la s9. Am baleiat banda pana in 14 mhz si exista armonica a 5, 8, 9,10 care se aud si umplu ecranul. Am avut si A412, TS 830 la care nu se auzeau aceste intermodulatii pana cand am inteles ca statia de radio a trecut de pe tuburi pe tranzistoare. Am aceliasi locatie , deci nu putem spune ca sunt influientat de un nod de tensiune. Am fost vecin cu 8BAM si nu erau aceste interferente in acel timp. Sper sa nu mai functioneze aceasta statie de radio ca alta modalitate nu cred ca este. Am scris aici poate a construit cineva un sistem de filtre care sa poata atenua astfel de intermodulatii pentru banda de 3.5 care este inutilizabila .Dupa ora 22 dupa ce se opreste este liniste si se poate lucra. Astept pareri, propuneri etc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

3

• Ticau

2

• gaby

1

• marinescug

1

Top autori în acest subiect

Astept pareri, propuneri etc.

Salut,Intai ar trebui lamurit unde se produc armonicele. Am mari indoieli ca armonicele ies din emitatorul de radiodifuziune. Ca sa primeasca autorizare de functionare, se fac teste destul de serioase. In plus, ar fi neplacut sa vina aia sa masoare (in cazul in care le pasa) si sa constate ca problema este la receptie.Fa urmatorul test. Acordeaza-te pe o armonica cu atenuatorul de intrare dezactivat. Activeaza atenuatorul de intrare. Daca nivelul citit pe S-metru al armonicei scade cu acelasi nr de dB cu cat are atenuatorul, atunci problema este la postul de emisie. Daca nr de decibeli citit pe S-metru este dublu ca ordin de marime, atunci problema este la receptorul tau.Dupa ce faci testul asta mai discutam.De asemenea este interesant de stiut comportarea cu/fara amplificator de intrare. Cirip
Link spre comentariu

Masuratoarea din filmulet este incorecta. La distanta asa de mica armonicele sunt generate de etajele de intrare ale receptorului de masura. Nivelul lor se poate estima destul de precis cunoscand IP2-ul receptorului.Masuratoarea corecta a armonicelor se face prin rejectia zdravana a fundamentalei. Altfel nu poti discrimina intre armonicele emitatorului si cele ale ARFului receptorului.

Link spre comentariu

Multumesc pentru atentia acordata. Am facut testul cu atenuatorul de 18 dB. De la 59 +60dB scade la 59+10dB. Am introdus ampl si se simte cum creste cu atenuatorul introdus ca altfel nu se poate masura.Distanta pana la postul de emisie e in jur de 6-7 Km.Am sa schimb antena cu un Delta Loop , alta solutie nu vad. Pe verticalul de 14 Mhz intra mai putin.Mai astept si alte idei.

Link spre comentariu

Am facut testul cu atenuatorul de 18 dB. De la 59 +60dB scade la 59+10dB.

Daca informatia este corecta, rezulta ca introducand atenuare de 18dB, nivelul a scazut cu 50dB. Asta ma determina sa cred ca producerea armonicelor se face in ARFul transceiverul. Un filtru rejector pe fundamentala ar trebui sa rezolve problema. Pe ce armonica ai testat?

Am introdus ampl si se simte cum creste cu atenuatorul introdus ca altfel nu se poate masura.

Nu inteleg ce vrei sa spui.
Link spre comentariu

Nu poti sti sigur unde anume in front-end-ul rx-ului apar armonicele sau produsele de IMD, dar dat fiind faptul ca exista niste filtre FTB la intrarea IC-756, este posibil ca problema sa apara in diodele de comutarea a acestora inainte de filtrele propriu-zise (la intrarea lor sau in ele), altfel este mai putin probabil ca fundamentala de 1,5 MHz puternic atenuata de filtrul de 20m sa genereze atatea probleme in etajele urmatoare, este mai probabil ca armonicile sau IMD sa apara inainte de FTB si apoi acestea ce cad in banda de lucru sa treaca neatenuate prin FTB.

Incearca si insereaza un filtru notch sau un filtru trece sus simplu intre antena si rx. Banuiesc ca semnalul de BC este foarte puternic, eu as face un filtru trece sus care sa reziste inclusiv la 100W si l-as lasa conectat la bornele antenei (deci inclusiv pe Tx).

In urma cu mai multi ani, intr-un context particular (lucru in 20m cu o antena oarecare), am detectat IMD2 produse in diodele de comutare a FTB din TS950 de catre semnale puternice de BC din banda de 41m. Modificand conectarea tunerului intern pentru a fi activ si pe calea de Rx a rezolvat acest gen de probleme (v. http://www.mods.dk).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări