Faker Postat Noiembrie 25, 2010 Partajează Postat Noiembrie 25, 2010 Salutare. Ma chinui de vreun ceas sa alimentez un mic motoras si nu vrea nicicum sa mearga. Parca-i facatura. Culmea ca pe masina merge, cand il pun pe masa si il alimentez nu face nimic, decat un brrr..brrr si gata.Statorul e format din doua bobine suprapuse iar rotorul e un magnet. Magnetul pe mijloc are o gaura filetata prin care se misca un ax. Cand merge acest ax se misca in fata si in spate, cursa cam vreo 3cm. Fiecare bobina are cate doua fire (la mufa) deci 4 fire in total. Le-am alimentat in draci, am inceput cu tensiune de la 4-12V pe fiecare in parte si nimic. Oare sa fie cu curent alternativ?Motorasul in cauza e folosit la reglajul farurilor. Link spre comentariu
cosmos Postat Noiembrie 25, 2010 Partajează Postat Noiembrie 25, 2010 ai cumva pe masina curent alternativ? Normal ca in curent continu, nu alimenta bobinele separat , inseriazele , fiecare bobina are un inceput si un sfarsit , leaga sfirsitul unei bobini cu sfarsitul celeilalte iar inceputurile alimenteazale la tensiunea de 12v curent continu ,inversand polaritatea ,adica + cu - schimbi sensul motorasului. Link spre comentariu
Faker Postat Noiembrie 25, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2010 L-am alimentat de la 4 pana la 12V. Si curent alternativ credca am in modulul de lumini, adica de acolo pleaca acele fire care merg in mufa motorasului. Link spre comentariu
miron1947 Postat Noiembrie 25, 2010 Partajează Postat Noiembrie 25, 2010 Poate este un motor pas cu pas bipolar ca cel din imagine,[attachment=0]bmodel.gif[/attachment] verificati daca alimentand pe rand cele doua bobine se deplaseaza rotorul. Link spre comentariu
Faker Postat Noiembrie 26, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2010 Am facut si niste poze sa vedeti despre ce e vorba. Nu e motorasul in cauza pt. ca l-am dat unui prieten sa incerce si el. Acesta e alt motoras, identic ca bobine atat doar ca acesta are rotor care se invarte normal, in rest e la fel cu celalalt. Asta din poze e folosit pt. miscarea flapsurilor la o aeroterma. Conform asteptarilor, bineinteles ca nici acesta nu merge, indiferent cum l-as alimenta. Cand alimentez o bobina, indiferent care face un brrr si rotita da sa faca stanga /dreapta foarte repede. Cand le alimentez pe amandoua face un brrr mai tare si se cam incinge. Link spre comentariu
miron1947 Postat Noiembrie 26, 2010 Partajează Postat Noiembrie 26, 2010 Cand alimentez o bobina, indiferent care face un brrr si rotita da sa faca stanga /dreapta foarte repede. Cand le alimentez pe amandoua face un brrr mai tare si se cam incinge.Dvs. cu ce curent il alimentati, AC sau CC? Link spre comentariu
Faker Postat Noiembrie 26, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2010 Am un alimentator didactic de la scoala. Are iesiri de la 2 la 24V atat Ac cat si Dc, curent max. 5A. Oricum am incercat sa-l alimentez si cu una si cu alta. Face la fel, parca totusi pe alternativ brrr-ul ala e mai accentuat.Si va rog, nu ma luati cu dvs, nu-s chiar asa batran Link spre comentariu
miron1947 Postat Noiembrie 26, 2010 Partajează Postat Noiembrie 26, 2010 Poate alimentatorul are o problema la redresor si nu debiteaza CC corect.Pe o baterie auto cum se comporta? Link spre comentariu
Faker Postat Noiembrie 26, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2010 Alimentatorul e foarte ok, alimentez multe cu el plus ca i-am si masurat tensiunile si e bun. Oricum l-am mai alimentat si de la o sursa PC la 5 si la 12V si tot asa face. Link spre comentariu
Mindware Postat Noiembrie 26, 2010 Partajează Postat Noiembrie 26, 2010 Cu parere de rau dar acel motor nu va merge in veci in curent continuu.... Acela este un stepper.Curentul trebuie aplicat ,pe rand pe fiecare bobina.Daca spui ca are doua bobine ,e foarte posibil sa fie bipolar.Cauta pe google stepper unipolar sau bipolar si invata despre cum functioneaza.Motorase de acest tip gasesti in imprimante(cele care muta hartia). Link spre comentariu
cosmos Postat Noiembrie 28, 2010 Partajează Postat Noiembrie 28, 2010 Asemenea motor am vazut la un electroventil cu servomotor care functioneaza la curent altrnativ. Atunci cand alimentezi o bobina se invarte intr-un sens, iar cand o alimentezi pe cealalta se invarte in sens invers , bobinele trebuie sa fie bobinate in sens invers una fata de cealalta. Verifica sensul de bobinare la bobine sa vezi daca e asa. Link spre comentariu
cosmos Postat Noiembrie 28, 2010 Partajează Postat Noiembrie 28, 2010 Cu parere de rau dar acel motor nu va merge in veci in curent continuu.... Acela este un stepper.Curentul trebuie aplicat ,pe rand pe fiecare bobina.Daca spui ca are doua bobine ,e foarte posibil sa fie bipolar.Cauta pe google stepper unipolar sau bipolar si invata despre cum functioneaza.Motorase de acest tip gasesti in imprimante(cele care muta hartia). Zici ca e motor pas cu pas, de curiozitate cum schimba sensul acel motor la tensiune alternativa, pentruca sigur este la c.a. Musai trebuie sa schimbe sensul pentru a regla farul din cate am inteles. Link spre comentariu
miron1947 Postat Noiembrie 28, 2010 Partajează Postat Noiembrie 28, 2010 Zici ca e motor pas cu pas, de curiozitate cum schimba sensul acel motor la tensiune alternativa, pentruca sigur este la c.a.Motorul pas cu pas lucreaza in CC, iar sensul se schimba prin inversarea polaritatii curentului pe bobina. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Noiembrie 28, 2010 Partajează Postat Noiembrie 28, 2010 Zici ca e motor pas cu pas, de curiozitate cum schimba sensul acel motor la tensiune alternativa, pentruca sigur este la c.a. Motorul pas cu pas lucreaza in CC, iar sensul se schimba prin inversarea polaritatii curentului pe bobina. Motorul pare a fi un stepper bipolar, deci schimbarea sensului de rotatie se face schimband sensul de aplicare al secventei de pasi, nu a polaritatii. polaritatea bobinesi se schimba oricum in cursul secventei. Poti incerca urmatoarea secventa sa vezi daca produce o invartire a motorului: -bobina 1 in sensul 1 -bobina 2 in sensul 1 -bobina 1 in sensul 2 -bobina 2 in sensul 2. repeti. sau schimbi pasul 1 cu 3 daca nu produce rotatie. Link spre comentariu
miron1947 Postat Noiembrie 28, 2010 Partajează Postat Noiembrie 28, 2010 Motorul pare a fi un stepper bipolar, deci schimbarea sensului de rotatie se face schimband sensul de aplicare al secventei de pasi, nu a polaritatii. Daca este bipolar, eu cred ca este important ce polaritate are urmatoarea secventa a polilor alaturati, daca respinge sau atrage polul magnetic al rotorului. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum