hpavictor Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 Eu urmăresc doar emisiunea " Știința Prostiei " de pe Elforum . Este o emisiune foarte educativa , păcat de faptul ca prostii nu pot înțelege descrierea fenomenelor . Sper ca mai știți de glumă ! Link spre comentariu
elektronu85 Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 Ce sa zic d-le Victor, pt multi e o gluma cam acida ... si desi ma simt si eu cam cu musca pe caciula... nu m-am suparat deloc, chiar deloc... mai tare m-a usturat raspunsul de dicolo, de la mixer... Link spre comentariu
elektronu85 Postat Martie 11, 2015 Partajează Postat Martie 11, 2015 (editat) Am masurat UCE pe tranzistorul superdioda care apropo este KSE340, nu stiu de ce tineam minte BD139 si variaza corect odata cu variatiacursei semireglabilului. Initial aveam aprox 4V intre colector si emitor, am invartit intr-un sens si nu s-a modificat deloc, am invartit in celalalt sens si a inceput sa creasca, zic no, treaba-i buna deocamdata, acuma sa vad cat creste si dau si invart in continuare, tensiunea crestea si ea constant, ajunge pe la vreo 6,6-6,7V si hop, vad ca de unde pana atunci era fixa si aproape de zero, caderea de tensiune pe rezistenta de pe bara de plus incepe sa creasca, no zic amu se intampla ceva, sa vad ii bai ori nu, cuplez alt multimetru si pe rezistenta de putere din sursa si cu ochii cat cepele pe 3 aparate odata dau si invart incetisor mai departe si observ: creste UCE, creste caderea pe rez de putere de pe bara de plus, creste caderea de pe rezistenta finalului adicatelea crestea bias-ul catinel-catinel no amu treaba-i bunaaaaaaaa....... Pana la urma am reglat elegant bias-ul la 18mV, caderea de tensiune pe rezistenta galbena din bara imi arata exact 10V, avand in vedere ca rezistenta are 33 oameni rezulta si-un curent frumusel de 330mA EXACT cat imi trebuie, curent verificat apoi cu ampermetrul in serie pe bara pozitiva si uite asa am pus la punct cat de cat si modulul asta. Deci acum sa ma si explic: vina era a mea pentru ca eu la reglajul initial invarteam ca berila numai intr-un sens, mai invarteam eu si invers da nu asa mult ca in celalt sens. Acum am inteles ce faceam eu cand invarteam in sensul initial aduceam cursorul la capat de scala dar cum semireglabilii astia nu au capat de scala fizic, puteam sa invart eu o zi si o noapte la surub ca tot nu se schimba nimic, in schimb cand invarteam cate putin in celalalt sens nu se intampla nimic pentru ca desi UCE crestea, cresterea era prea mica astfel incat sa poata comanda corect deschiderea finalilor deci nici nu avea de unde sa indice bias de nici o culoare. No, amu-i treaba buna!! Va multumesc tuturor, azi am mai invatat ceva, cand n-ai control la reglaj masoara UCE, bun de bagat la bila!!!! Valabil si pentru alti prostovani ca mine care poate vor citi vreodata topicul asta!!! VA multumesc tuturor colegilor forumisti!!! Chiar si d-lui Victor!!! Editat Martie 11, 2015 de elektronu85 Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 11, 2015 Partajează Postat Martie 11, 2015 Multitura are capat de scala, se simte ca un mic tzak. Din greseala multi forteaza capatul de scala, si se intimpla ca,,, cursorul sa ramina "blocat" acolo, chiar daca "dai inapoi". Depinde si de calitatea multiturei... Link spre comentariu
elektronu85 Postat Martie 11, 2015 Partajează Postat Martie 11, 2015 Asa stiu si eu si va rog sa ma credeti ca am simt si mana fina la suruburi de orice fel si as fi simtit cu siguranta acel tzac, mai ales ca l-am mai intalnit la alti multitura, insa in cazul acesta chiar m-am mirat si eu ca n-am observat deloc acel tzac desi am invartit foarte fin de putometru tocmai ca sa simt cand ajunge la capat sa nu-l dau peste cap, acuma ce sa zic, nu stiu prin ce maini au mai trecut modulele, eu nu le-am achizitionat direct de la @Sorteh.... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 11, 2015 Partajează Postat Martie 11, 2015 Sorin stiu ca avea piese de calitate, mai departe, nu ma bag... Link spre comentariu
elektronu85 Postat Martie 11, 2015 Partajează Postat Martie 11, 2015 Important e ca pentru mine a fost o experienta interesanta si o invatatura buna iar acum statia canta de zor si .. stereo Urmeaza sa-i fac si niste module cu AO care sa treaca semnalul din balansat in nebalansat pentru a putea echipa statia cu intrari balansate si comutator de regimuri mono, stereo si bridged precum si reglaj de volum la intrare, dupa care sa-i verific si eventual sa-i recalibrez modulul de protectii pt boxe si soft start si cam atat. Incet incet statia capata forma... Link spre comentariu
elektronu85 Postat Martie 16, 2015 Partajează Postat Martie 16, 2015 Si acum cateva poze cu statia in lucru: - aici e o vedere de ansamblu a "laboratorului" meu; PS1. chiar daca pare dezordine cu firele, nu e deloc asa... toate legaturile sunt corecte, mai am nevoie doar de modulul de conversie a semnalului de intrare din balansat in nebalansat ca sa fie cat mai aprope de o statie profi. PS2 nu stiu de ce cand i se scoala lui, telefonul imi face pozele in ceata.... desi e un lumia 625... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 16, 2015 Partajează Postat Martie 16, 2015 Un singur lucru nu inteleg, ce cauta 4 punti redresoare acolo? Hai , daca ai vrea sa ai alimentari separate, ar fi ok 2, dar 4? Link spre comentariu
elektronu85 Postat Martie 16, 2015 Partajează Postat Martie 16, 2015 (editat) Transformatorul toroidal are din constructie 4 infasurari secundare identice de 2x45V, adica 4 grupuri de tensiune diferentiala de 2x45Va.c. In mod normal ar fi trebuit sa pun in paralel cate doua infasurari in paralel ca sa obtin intr-un final 2 alimentari separate pentru cele doua canale. Dar tinand cont de urmatoarele aspecte: 1. puntile redresoare folosite nu sunt de firma si chiar daca scrie pe ele ca duc 30A eu nu le-am crezut pe cuvant; 2. firele de la infasurarile secundare erau papucite asa frumos din fabrica cu papuci izolati pe care imi era mila sa-i tai ca sa pun secundarele in paralel; 3. placa cu condensatorii de filtraj mi-a permis sa ii separ cate 4 pe fiecare canal; am considerat ca e mai bine sa pun in paralel cate doua punti redresoare ca sa fiu sigur ca vor lucra intr-un regim electric si termic mai lejer si deci sansele sa puste vreo punte sunt implicit mai mici si de aceea apar acolo 4 punti redresoare. Sa zicem ca poate a fost o toana de a mea, dar eu zic ca e mai sigur din toate punctele de vedere. Trafo e cam supradimensionat zic eu, e recuperat dintr-un Behringer paremi-se EP2500 daca nu ma insel foarte tare.... dar chiar si asa nu cred ca are ce sa dauneze... decat la hernia de disc... Editat Martie 16, 2015 de elektronu85 Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 16, 2015 Partajează Postat Martie 16, 2015 Eu as renunta la ideea asta, fazeaza corect infasurarile, 2 cite 2 paralel, astfel incit in final sa obtii 2 infasurari separate galvanic cu 2xXX Vac, redresezi cu cite o punte pentru fiecare alimentare, pierderile sint minime. Scapa de puntile chinezesti, ia-ti ceva calumea, e pacat sa te impotmolesti in 2 punti redresoare, la cit ai muncit. Link spre comentariu
elektronu85 Postat Martie 16, 2015 Partajează Postat Martie 16, 2015 E adevarat si asta... ma mai gandesc, oricum deocamdata mai las asa sa mai respir si eu.. cu prima ocazie o sa incerc si varianta cu punti de calitate si fazarea infasrarilor dar acum nici nu prea mai am cu ce, chiar daca nu's foarte scumpe doua punti bune ... dar astept sa-mi vina si un osciloscop, plus un multitester si alte cateva "maimute" pentru alte proiecte si care momentan mi-au cam papat toti banii de hobby Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum