elektronu85 Postat Februarie 23, 2015 Partajează Postat Februarie 23, 2015 Mda... asta ma gandeam si eu, si intre timp am masurat iesirea audio din placa de sunet onboard din laptop, iar cea mai mare valoare obtinuta a fost de 700mV la o frecventa de 200Hz. Aplicand regula de 3 simpla ar rezulta ca la un semnal de 1V la intrare as avea 40V la iesire ceea ce ar corespunde la o putere de 200W pe o sarcina de 8 ohmi. Asa mai da, mai vii de acasa... Link spre comentariu
claw Postat Februarie 23, 2015 Partajează Postat Februarie 23, 2015 Din altceva nu cred sa mai fie decat din 1)genaratorul de semnal audio(in cazul tau ,placa audio) si 2)mie mi s-a intamplat chestia asta din cauza bias-ului ,prin urmare mai verifica o data bias-ul ..... Cum de nu scade nici macar un volt la Pmax ??? Nu are cum sa nu scada ,cel putin 2Vcc /8R la Pmax. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 23, 2015 Partajează Postat Februarie 23, 2015 Nu vad de ce nu s-ar folosi ca sursa de semnal de test chiar placa audio de la PC/laptop, daca nici cu 50hz nu se poate descurca corect acea placa atunci pur si simplu sa o ia naiba, adica nu vad ce placa de sunet ar fi asa praf incat sa nu poata reda nici macar o sinusoida de 50hz... Amplificarea in tensiune a DIY400 este cam 32x, adica pentru 40Vrms la iesire, ai nevoie de semnal 40/32=1,25vrms, adica placa audio trebuie sa poata da minim 1,25Vca la iesire. Setezi generatorul de semnal la o unda sinus pe 50hz, iar la iesirea amplificatorului pui o rezistenta de putere, in nici un caz boxa, cand testezi cu multimetrul iesirea, sarcina trebuie sa fie pur rezistiva, boxele sunt puternic reactive si pacalesc multimetrul, de asta gasesti valori diferite. Asadar iei o rezistenta de putere de 8 Ohm si cat mai multe vaci, si verifici cu multimetrul ce tensiune gasesti. Link spre comentariu
claw Postat Februarie 23, 2015 Partajează Postat Februarie 23, 2015 Masoara daca poti si tensiunea de alimentare in sarcina ,totusi nu cred ca nu scade ... Link spre comentariu
elektronu85 Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 Salutari tuturor din nou... Din lipsa de timp am intrerupt putin testele si reglajele la modulele DIY400, intre timp am reusit sa pun la punct un modul pe care l-am putut regla si pune la punct ca la carte. Astazi am incercat sa reglez curentul de mers in gol la cel de-al doilea modul, initial l-am lasat cu tranzistorii finali originali, n-am facut decat sa-i scot finalii pe care i-am masurat pe fiecare in parte si sunt buni toti. Dupa ce am facut toate masuratorile si verificarile preliminarii fara finali montati pe placa, am lipit finalii, am pus modulul pe radiator si am incercat sa reglez curentul de mers in gol. Cand am inceput sa reglez curentul de mers in gol, supriza!!! nu se modifica deloc valoarea caderii de tensiune pe rezistorii din emitor si nici pe rezistentele de putere legati in locul sigurantelor nu varia deloc caderea de tensiune. Pe scurt amplificatorul de comporta ca si cum n-ar avea finalii montati, consumul pe bara de + este de doar 13-14 mA si nici radiatorul nu se incalzeste deloc, amplificatorul se comporta ca si cum nu "vede" finalii. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa schimb setul de finali cu altii nocare stiam sigur ca sunt buni dar spre stupoarea mea, si cu acest set de finali amplificatorul se comporta identic, nu pot regla curentul de mers in gol de nici o culoare, oricat as invarti de semireglabil nu se modifica deloc valoarea bias-ului. Am verificat semireglabilul multitura de pe placa, l-am scos din circuit si l-am masurat la diverse rotatii ale cursorului, semireglabilul este bun, rezistentele de pe capete sunt bune, am regacut toate masuratorile descrise in posturile anterioare si sunt bune, chiar nu stiu ce sa-i mai fac. Dati-mi va rog o idee un sfat ceva ce as putea sa mai verific... chiar as vrea sa finalizez proiectul asta. Multumesc!!!! Link spre comentariu
Marian Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 Pune un multimetru intre bornele C si E la superdioda, vezi daca tensiunea colector-emitor se modifica in ritm cu ajustarea semireglabilului si daca da, atunci cum. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 Este posibil ca finalii pusi a doua oara sa se deschida la tensiune mai mare, sau nu te mire, sa fie defecti (clone rebut). Link spre comentariu
elektronu85 Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 (editat) Apai steaua mamii lor de IRFP-uri... daca is defecti din "fabrica" ar fi minunat... o sa pun totusi si multimetrul pe seperdioda sa vad ce zice si cam cum, dar maine ca acuma cam imi pica ochii in gura si nas vrea sa fac vreun mare FASS prin modul sau traf sau altceva... Nu ma miram sa fie defecti finalii daca ii luam de la miv...m, dar sunt luati de la tme si inca acu vreo 3 ani cand totusi "se respectau" polonezii... oare unde gasesc niste finai noi, buni si originali??? basca si imperecheati daca ar fi... Editat Martie 10, 2015 de elektronu85 Link spre comentariu
claw Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 E deja un moft imperechatul asta de tranzistori....uite,eu la mine de exemplu cand mi s-au ars un Mos P. si un Mos N. i-am inlocuit decat pe cei care s-au ars si atat,offsetul are o valoare de aprox. 14mV . In grilele mosurilor trebuie sa gasesti 3,1/-3,2V sau cam asa ceva ,nu mai tin minte,oricum in jurul acestor valori cat mai apropiate. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 Si acum "se respecta" cei de la TME, nu am fost niciodata dezamagit de ce am luat de acolo. Eu nu cred ca sunt finalii defecti, si mai cred ca sintagma "sunt fake-uri/clone" e doar o scuza promovata intens in interesul stigmatizarii lor, si a impunerii finalilor nejustificat de scumpi. In 2008 am facut un amplif mosfet cu IRFP-uri din astea ( inca mai exista topicul pe forum din cate stiu ), si totul a fost cumparat de la mivarom, cu cateva mici exceptii, in special condensatorii ceramci/neelectrolitici. A mers acel amplif cu acei finali IRFP240/9240 timp de 6 ani fara gres, pe un radiator serios subdimensionat avand in vedere tensiunile de alimentare, initial aveam doar cate o pereche dar ulterior am mai adaugat cate una, am dezmembrat ampliful anul trecut cu scopul de a face altul cu acel traf, dar ulterior am renuntat la proiect, si acum am insa acei finali intr-o punguta in sertar, perfect functionali dupa ce 6 ani au mers intr-un regim foarte stresant... Adica ideea este ca nu cred ca finalii sunt de vina, poate ceva devalorizari ale circuitului superdioda care fac ca tensiunea de deschidere sa fie mai mica decat ar trebui, si deci evident ca nu se poate regla curentul de mers in gol, de aceea am sugerat sa masori ce tensiune ai acolo intre colector si emitor pentru a stii cam ce si cum. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 Corect, ce ma bag eu sa dau sfaturi... Interesant este ca,,, cu primii finali a mers, iar cu urmatorii, nu. Logica spune ceva... Doar daca nu sint fenomene, UFO... Link spre comentariu
claw Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 De verificat trz din superdioda(BD sau MJE) ,l-ai verificat? Link spre comentariu
Marian Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 Leco tu nici macar n-ai citit ce a scris @elektronu85, care a zis ca initial a lasat finalii originali si nu a mers, abea apoi a pus altii si iarasi nu a mers, deci clar nu finalii sunt problema si te agiti fara motiv. ...initial l-am lasat cu tranzistorii finali originali..[..]..si am incercat sa reglez curentul de mers in gol. Cand am inceput sa reglez curentul de mers in gol, supriza!!! nu se modifica deloc.....Primul lucru pe care l-am facut a fost sa schimb setul de finali cu altii nocare stiam sigur ca sunt buni dar spre stupoarea mea, si cu acest set de finali amplificatorul se comporta identic, nu pot regla curentul de mers in gol... Doar dupa ce se confirma macar 6,5-7V intre colector si emitor la superdioda, putem spune ca sunt probleme cu finalii sau undeva pe traseu pana la ei ( poate una din rezistentele din porti intrerupta ), daca insa dintr-un anumit motiv deschiderea superdiodei este mica, nu exista reglaj bias si finalii n-au nici o vina. Link spre comentariu
elektronu85 Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 (editat) Corect, ce ma bag eu sa dau sfaturi... Interesant este ca,,, cu primii finali a mers, iar cu urmatorii, nu. Logica spune ceva... Doar daca nu sint fenomene, UFO... Aici s-a strecurat o mica greseala ca sa-i zic asa ... sau o mica scapare.... de aceea sunt dator sa revin cu precizari: pentru PRIMUL MODUL, pe care l-am finalizat de altfel, reglajul bias-ului mi-a iesit perfect, problema se manifesta la cel DE-AL DOILEA MODUL, la care vazand ca nu pot regla bias-ul de nici o culoare, am schimbat setul de tranzistori finali, in ideea ca desi buni la masuratori, in practica tranzistorii finali e posibil sa fie dusi, aspect de care m-am mai lovit si in trecut, aspect de altfel confirmat si de alti colegi forumisti. EDIT dl Marian, ne-am suprapus la raspunsuri... eu nu cred ca dl Leco n-a citit, doar ca poate e obosit si dansul ca toata lumea la ora asta, si a facut o asociere putin neinspirata, lucru perfect justificabil daca tinem cont de modul cum "lucreaza" creiarul uman si anume faptul ca atunci cand desfasuram o activitate de exemplu cand citim, creierul uman nu proceseaza informatia in intregimea ei ca o unitate ci proceseaza doar inceputul informatiei anticipand restul pe baza deductiei si a dezvoltarii intelectuale. Acest lucru este usor verificabil citind un text anume in romana si apoi intr-o limba total necunoscuta, spaniola de exemplu si cronometrand durata citirii. O sa vedeti ca la citirea textului in spaniola va ia cu mult mai mult timp, deoarece creierul nu are informatii stocate din acea limba si nu poate anticipa mai deloc si in consecinta nici nu poate prelucra textul cu aceeasi viteza ca in cazul textului in limba romana. Cei care urmaresc "Stiinta prostiei" si alte emisiuni de genul stiu despre ce vorbesc... SCUZE de off-topic dar mi s-a parut interesant De verificat trz din superdioda(BD sau MJE) ,l-ai verificat? Am uitat sa precizez, superdioda(BD139) este verificata si buna, la nevoie o sa caut un trz nou sa-l schimb si pe acesta. Multumesc! Editat Martie 10, 2015 de elektronu85 Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 Eu intelesesem ca ai reglat OK cu un set de finali, si cind ai schimbat finalii, nu se mai regla. Imi este greu sa urmaresc exact paginile, scriu de pe un PC, care inca NU are instalate driverele video, sint sub rezolutia de 640/480. Scuze de misunderstanding, in acest caz... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum