franzm Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 "Ai putea folosi un autotransformator sa mai reduci tensiunea retelei (230V c.a.) din primarul transformatorului tau" Sau doua regulatoare de tensiune în comutatie, daca are doua secundare separate Link spre comentariu
claw Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 Cam complicat ! Tot ce ti s-a spus pana acum sunt doar niste "artificii" .....Cel mai bine :vinde ce ai acum si cumpara-ti unul cu 2 secundare de 2x50...53V . E cel mai sigur asa! Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 @elektronu85 sa nu crezi ca e asa simplu sa adaptezi acel montaj la o tensiune asa mare, ai zis ca ai 91V pe ramura in gol si aia e tensiunea pe care trebuie sa o iei in seama la adaptarea intregului amplificator, ca nu este deajuns sa arunci inca o pereche sau 2 de finali si gata, nici vorba, si asta datorita deficientelor schemei, sursa de curent de la diferentialul de pe intrare e destul de slaba, stabilitatea termica e la pamant ( mult mai slaba decat o rezistenta chioara ), dar te intereseaza si variatiile alimentarii care variaza curentul prin zenner si implicit referinta pe care aceasta o ofera, ceea ce intr-un final variaza curentul de la diferentalul din VAS, care curent este si asa mic, si aici Victor are dreptate, nu poti comanda eficient in intregul spectru audio 4 perechi de finali cu schema aia ( in fapt mie mi se pare putin si pentru un singur final ) prin urmare nu cred ca se mai pune problema de 5 sau 6 perechi de finali, asa ceva ar putea fi folosit eficient doar pentru subwoofer dar doar comandat pe intrare de un filtru activ care sa lmiteze banda pe care amplificatorul este pus sa o redea. Variatiile mari ale alimentarii incurca insusi diferentialul de la VAS, deci trebuie si el adaptat la ele, adica eu nu cred ca merita efortul, e prea mult de lucru si rezultatele pot fi incerte mai ales ca obligatoriu ar mai trebui cel putin o pereche de finali, si am aratat deja ca este problema si cu ce exista deja pe placa. Faci tot posibilul si schimbi traful, 2x45-2x50Vca maxim. Link spre comentariu
elektronu85 Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 Am inteles tot ceea ce mi-ati spus si in nici un caz n-o sa fiu mai incapatanat ca magarul. Ceea ce am uitat sa precizez de la inceput este faptul ca in nici un caz amp-ul nu v-a lucra pe intreg domeniul de frecventa audio, el va echipa un sistem de sonorizare ceva mai complex si va lucra in domeniul 40Hz - 800Hz sau in functie de posibilitati MAXIM 1800Hz, deci nu se va pune problema performantei in intreg spectrul audio, cel putin nu atata timp cat eu voi fi raspunzator de proiect. Avand in vedere tot ce mi-ati spus se va scoate la vanzare una bucata transformator toroidal cu urmatoarele caracteristici: INPUT: 230Va.c. (RED-RED) OUTPUT: 64,3V - 0V - 64,3V (BLUE-BLACK-BLUE) si 12V - 0V - 12V (YELLOW-BLACK-YELLOW), putere estimata: 1200VA (avand in vedere ca in primar era inseriata o siguranta fuzibila de 10A); gabarit: 14,5 cm diametru, 7,5 cm inaltime; greutate: 6kg. P.S. Chiar daca nu am multe postari pe forum il urmaresc de mult timp si chiar am prins si perioada de "glorie" a mult mediatizatului AV400 si implicit DIY400 si pe vremea aia erau super mega ultra bune pentru sonorizari si nu numai. Imi pun si eu o intrebare retorica: cumde atunci erau atat de mediatizate si de vandute si acum dupa cativa ani brusc nu mai prezinta interes, nu sunt performante, nu sunt suficient de bune??? S-au schimbat cumva legile electronicii si nu stiu eu?? Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 Erau de KKT inca de la inceput , solutia AVxxx ( si in general etajele finale chioare cu MOSFET ) a fost comentata negativ peste tot , inclusiv pe plaiurile mioritice . Exista si realizari de exceptie cu MOSFET , dar au nevoie de anumite circuite pentru comanda corecta a MOSFET-urilor ... nu e ceva simplu . Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 Cateva lucruri tin sa mai subliniez dupa care ma retrag de la topicul asta. In primul rand, DIY400 al lui Sorteh ( si inevitabil si AV400-ca tot s-a amintit de el ) face parte din categoria "afara e vopsit gardul, si inauntru'i leopardul", se axeaza pe premisa "merge si asa", in trecut sunt convins ca au fost populare numai ca tehnologia evolueaza si cu ea inevitabil si mentalitatile, din punctul meu de vedere "merge si asa" nu mai este un concept care sa aiba loc in electronica moderna, nu atunci cand sunt destule solutii pentru aproape orice. In alta ordine de idei, daca ai de gand sa vinzi traful, nu postezi asta aici, nu postezi anunt aici, ci mergi la vanzari si oferi acolo cate detalii ai despre produs, pui poze, si un pret pe care il consideri tu potrivit. Referitor la putere, nu te baza pe siguranta din primar atunci cand estimezi acest factor, ci cel mai sigur e sa masori grosimea sarmei din infasurari. Link spre comentariu
elektronu85 Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 Asa este, ai spus exact ce am gandit si eu, sper ca nu m-ai inteles gresit, sunt perfect de acord cu tine si cu cele enumerate mai sus,nu poti sa ceri mai mult de la aceste kituri, vorba aia: de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere, voiam doar sa subliniez ce a insemnat la vremea aia un pic de sustinere(popularizare) din partea celor cu nume grele pe forum si putin marketing; pana la urma nici d-lui Sorin nu i-o putem lua in nume de rau: cererea si oferta, la urma urmelor asta s-a cerut, asta a oferit. In ceea ce ma priveste, nu incerc sa ma disculp, dar acest amp este inclus intr-un proiect prin care vreau sa ajut niste copii sa-si faca o mini-discoteca, deci pentru galagie si basi multi eu zic ca este o solutie bunisoara pe bani putini, mai ales ca mare parte din efortul financiar este al meu personal, interesul meu personal si satisfactia cea mai mare ar fi daca as reusi sa le dau si lor , sau macar la o parte din ei "microbul" electronicii. Din pacate copii din ziua de azi nu mai au nici macar hobby-uri adevarate. Am facut si topic separat la vanzari, cu siguranta faceam topic, de asta n-am pus aici pretul, aici am pus niste date informative si nu cu scopul de a-l vinde aici. Marian, in ceea ce ma priveste nu trebuie sa te retragi deloc, chiar imi face placere discutia. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 Daca fraierii nu puneau botu' la watii obtinuti din AVxxx , nu se egzista sa egziste alceva mai altfel , care este el aplificator ! Desigur , cei pasionati de calitatea redarii audio stiau ca AVxxx nu e pentru ei . Link spre comentariu
elektronu85 Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 Dl Victor aveti dreptate intr-un fel, mie imi place cel mai tare exprimarea dvoastra. Insa trebuie sa fiti si dvoastra de acord cu mine ca nu toti "fraierii" de atunci si de acum au experienta dvoastra, a lui Leco, a lui Marian, a lui Raimond si alti cativa care stiu intr-adevar ce inseamna un tranzistor pus unde trebuie si cum trebuie intr-un montaj. Recunosc ca la vremea respectiva eram si eu unul dintre fraieri si nu pentru ca nu as sti cate picioare are tranzistorul ci pentru ca nu aveam experienta pe care o am acum. Am si acum 4 cablaje de AV400 cu SMD-uri, din cele verzi facute de dl Vasile, sunt echipate cu SMD-uri, am si restul pieselor in afara de finali si nu ma indur sa le arunc cu gandul ca poate vor fi de folos in vreun amp fara pretentii cu modulele finale crapate. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 In teorie ar putea fi reparate , si ar putea fi folosite , dar montate in punte ( perechile identice ) si foloste doar pe subwoofer , la tensiuni modeste de alimentare . Recomand pentru viitor doar finali bipolari pentru asemenea aplicatii , cu mentiunea ca finalii MOSFET pot fi folositi in aplicatii pretentioase , dar cu alte topologii , mult mai evoluate decat saracia AVxxx sau derivata autohtona DIY400 , care a fost realizata la presiunea pietei de profil din acei ani ... Proiectele lui Sorteh au fost ( asa cum este normal , doar cu simetrie totala , in varianta cu tranzistori in etajul de intrare sau cu CI ..., dar la " concurenta " absolut nefireasca legata de superpopularitatea proiectului AVxxx datorata internetului , a fost " constrans " sa realizeze o varianta mioritica ( !!! ) pentru amatorii de wati manelistici cu finali MOSFET ...rezultatul il cunoasteti . Ce ati platit , aia ati " cumparat " . Beliti bine ochii inainte ... Link spre comentariu
elektronu85 Postat Februarie 13, 2015 Partajează Postat Februarie 13, 2015 Buna seara!!! Intre timp s-a mai intamplat cate ceva cu acest amp: am facut rost de alt transformator cu care obtin dupa redresare si filtraj exact 60Vcc.Transformatorul respectiv are 4 infasurari identice de 2x43,5V c.a.. Am redresat fiecare infasurare cu cate o punte de 30 A si am modificat putin placa cu condensatori astfel incat acum am doua alimentari independente de +-60Vcc pentru fiecare din cele doua module DIY400, filtrate fiecare cu cate 20.000uF pe ramura(2x2x20.000uF/100V). Intre timp am schimbat toti finalii arsi pe care i-am gasit si am purces la teste. Testele s-au facut respectand indicatiile lui nea' Holton din documentul asta: 400.pdf. Confruntand schema de la IPA400 si cu cea de la DIY400 de aici: DIY400 1.1 COLOR.pdf si facand corespondenta dintre indicativele componentelor rezulta urmatoarele : cu finalii scosi de pe placi si cu o rezistenta de 10 ohmi montata in pararele pe dioda zener DZ3 ar trebui sa am conform indicatiilor urmatoarele tensiuni la modulele DIY400 R7=1,6V; R9=1,6V; R10=1V; R18=500mV; R19=500mV; R15=14,7V; DZ2=15V iar tensiunea de offset pe R12 intre 0 si 100mV., cu mentiunea ca aceste valori pot varia cu +-10% fata de valorile prescrise Valorile obtinute la masuratori sunt: R7=1,54V; R9=1,53V; R10=0,99V; R18=340mV; R19=325mV; R15=14,75V; DZ2=15,3V; R12=35mV. Precizez ca valorile obtinute sunt aproximativ egale pentru ambele module. Semireglabilul de reglat bias-ul se afla in pozitia 0, intre baza si colectorul lui Q10 am 4,7 kohmi. Ma intriga putin valorile caderii de tensiune de pe R18 si R19, cam mare diferenta fata de indicatiile lui nea Holton, insa avand in vedere micile diferentele constructive din zona VAS din cele doua scheme, ma gandesc ca valorile masurate sunt normale, va rog sa-mi confirmati cine poate daca este corect sau nu. Urmeaza sa montez finalii si sa reglez bias-ul, si sa finalizez amplificatorul. L-as pune si pe osciloscop, dar din pacate nu dispun de unul. Cateva poze: Link spre comentariu
elektronu85 Postat Februarie 13, 2015 Partajează Postat Februarie 13, 2015 Da chiar nici un raspuns nimic??? Dati-mi si mie o parere ceva sa stiu daca merg in continuare asa sau e ceva gresit. N-as vrea sa montez tranzistorii finali si sa faca POC din prima fara ca macar sa apuc sa reglez ceva bias. Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 13, 2015 Partajează Postat Februarie 13, 2015 Pune in locul sigurantelor rezistente de 10 ohm/2-3W. Daca e belea pe undeva, se ard alea. Tot pe ele, pe cea de pe + poti citi si biasul cind il reglezi, stiind cit consuma diferentialul+VAS. Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 13, 2015 Partajează Postat Februarie 13, 2015 Pe ele pui un voltmetru. DAca indica tensiunea prea mare ii iei rapid curentul. Filtraj pui f putin initial gen 1000u maxim. Alta smecherie, bec cu incandescenta in serie cu primarul, asta dupa ce treci de primul test. Il lasi asa sa vezi daca e stabil biasul, faci niste teste. Daca totul e ok treci pe direct. Link spre comentariu
elektronu85 Postat Februarie 13, 2015 Partajează Postat Februarie 13, 2015 Pune in locul sigurantelor rezistente de 10 ohm/2-3W. Daca e belea pe undeva, se ard alea. Tot pe ele, pe cea de pe + poti citi si biasul cind il reglezi, stiind cit consuma diferentialul+VAS. Asta cu bias-ul m-am cam pierdut! Eu voiam sa reglez masurand caderea de tensiune de pe rezistenta din sursa tranzistorului, adica la un 18mV cititi pe rezistenta, as avea un bias de cca 100mA per total.Sincer nu prea stiu acum cum sa calculez cat consuma etajul diferential si etajul amplificator in tensiune si cu ce ma ajuta in reglarea bias-ului. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum