Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Caut schema functionala rx cu reactie pe tuburi

ancient

Postări Recomandate

• Răspunsuri 243
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nea_bobina

80

• hpavictor

54

• +_Florin_+

25

• Flor

20

Top autori în acest subiect

Hai neatza si La multi ani! Siu ca n-am mai aparut cam de multisor, dar am trecut prin multe evenimente, care nu prea mi-au mai lasat timp de forum; mi-am pastrat resursele pentru cele cateva clipe pe care le-am furat pentru a mai construi ceva pe baza ideilor vehiculate aici. Va multumesc pentru toate materialele si parerile care le-ati tot postat de cand am deschis topic-ul asta, si vreau sa va spun ca-mi sunt de mare folos... Poate o sa radeti, dar hai sa va zic ca sunt plecat de sarbatori in Ljugarn - o asezare de tara cu cateva sute de locuitori care se gaseste pe insula Gotland din Suedia (Marea Baltica). Localitatea e tranzitata mereu de turisti, dar zona e fertila si pamantul lucrat de fermieri cu simt de raspundere. Am venit de fapt aici, prin problemele de serviciu, si pana la urma am decis sa inchei anul in acest loc, aducandu-mi si familia. In fine, ce vreau sa va zic e ca de cand am ajuns aici, l-am cunoscut pe Eric - SM1AL, mare amator de DX-uri si posesorul unui beam ridicat pe un pilon impresionant. I-am povestit despre intentiile mele de a construi un echipament simplu... iar omul mi-a dat tot concursul material posibil, ptr. ca in rest, nu are experienta in zona tuburilor. Si uite-asa, scormonind prin hangarul sau, am gasit niste lampi cu care am incropit un receptor cu reactie, folosindu-ma de datele publicate de voi aici. Am folosit un tub EF80 in detector si am adaugat preamplificatorul RF postat de Nea_Bobina, in care am pus EF183. Sasiul folosit e ... o tava de metal pentru gatit (idee inspirata dupa un alt proiect traznit al lui WB4WHH, postat pe Internet). HI.

Ei bine, vreau sa va zic ca aud excelent unele QSO-uri din 80m ale statiilor din YO, folosind una dintre antenele lui Eric (un delta-loop vertical), iar in 7MHz am auzit statii foarte indepartate (VA,JE,W,VU,VK) la un nivel surprinzator de bun ! Domnilor, merge de rupe !

Montajul este prezentat in cartea "73 de scheme pentru radioamatori" ce poate fi descarcata de pe site-ul SRR http://www.asrr.org

Mdaaaa. N-as fi comentat, dar nu ma pot abtine sa nu subscriu indignarii de a vedea o carte atat de cunoscuta precum "73 de scheme pentru radioamatori", watermarkat-a cu o sigla (cu atat mai mult cu cat apartine SRR) ca si cand si-ar aroga vreun drept (fie el si doar formal) asupra materialelor publicate acolo. Chiar daca intentia e buna, de a populariza materiale care nu se mai gasesc (idee fata de care am tot respectul pentru oricine face asa ceva), totusi, un watermark de acest gen reprezinta o sfidare. Si pentru SRR sau principalul sau motor, nu e prima oara. Dar mai multa cerneala digitala nu voi strica pentru acest subiect.

Sper sa fie utile cuiva... iar daca exista doritori pentru documentatii scutite de watermark-uri nejustificate, ii rog sa-mi trimita PM.

Asta mi-a placut, e la obiect. Vad ca altii pot sa posteze si fara sa incerce a scoate in evidenta eforturile care le depun in acest sens ... Nea Bobina, am citit si eu explicatiile pentru Lorik, si desi sunt trecut de stadiul in care se afla el, pot spune ca mi-au fost in parte de folos. Multam!

Astept cu mult interes sa revii, daca mai ai de gand, cu noutati legate de partea de emisie pe care ziceai ca vrei s-o realizezi in stil MOPA sau pe-aproape. N-am facut asa ceva si tin mortis sa incerc. Zona e nemaipomenita pentru trafic, e spatiu garla pentru antene, asa ca un pilon de 15m si un inverted V full-size cred ca va constitui RIG-ul meu local, hi.

Un an mai bun si multa sanatate tuturor!

Ancient

Link spre comentariu

Dupa o pauza de cateva zile - din cauza sarbatorilor - am revenit "la masa de lucru" pe care se afla viitorul reactor.Am construit bobina detectorului, pe o carcasa solida din plastic cu diametrul de 24mm. Am bobinat 20 de spire cu sarma emailata de 0.6mm, priza la spira 1 dinspre masa. Primele 4 spire dinspre masa sunt bobinate cu pas de 1mm apoi spira langa spira.Bobina de cuplaj cu amplificatorul RF are 5 spire din cablu multifir in izolatie de plastic (fir chior de conexiuni), cu diam echivalent tot cam 0.6mm. Este singura metoda de a izola eficient - dpdv electric - cele 2 bobine avand in vedere ca bobina de cuplaj are un potential de 120V fiind sarcina din anodul tubului amplificator de RF.Nu cred ca tuseste daca nu este din cupru emailat, iar cuplajul dintre cele 2 etaje sper sa fie suficient.Bobina o voi prinde sub sasiul de fier si are compartiment separat (ecranata). Variabilul este de asemenea sub sasiu.CV - ul va fi de 270pF in serie cu un condensator de 33pF totul in paralel cu 68 ... 82pF ceramic cu coeficient negativ, valoarea o stabilesc la teste.As avea si doua nelamuriri: la ce tensiuni rezista condensatorii aceia rusesti rosii ori albastri, tubulari ceramici, care se foloseau in aparatura mai veche? A doua se refera la rezistenta din grila detectorului. In schema se da 3.3M, in altele chiar mai mult, spre 5M. Daca pun 2.2M este prea putin?Acum lucrez la socul de RF din anod am o carcasa de plastic de 9mm diametru si 40mm lungime pe care se poate bobina. Voi face 4 galeti x 250 spire, sper sa treaca de 2,2mH.

Daca e pentru experiment si apoi il vei arunca in vreun coltz, nu merita efortul. Hi. Exceptand cazul in care vei pastra receptorul asta ca pe un obiect de muzeu si chiar vei dori sa faci putin trafic cu el, in rest nu merita sa te strofocesti atata. Eu chiar asta vreau sa fac, dar daca urmaresti doar sa vezi "ca se poate", atunci poti sa-ti minimizezi eforturile.

Nu intentionez sa-l arunc pe undeva, chiar vreau sa-l folosesc intens. Totodata este si un experiment, sa storc tot ce se poate din acest detector, sunt curios pana unde merge ca performanta daca e realizat elaborat si se tine cont de toate aspectele.Sunt constient ca m-am complicat mult construind un sasiu de la zero, compartimentat si cu toate acareturile (maine daca-l termin pun si o poza) inclusiv scala. Intentia este sa termin aparatul anul acesta, de revelion as vrea sa aud cum zboara "Happy new year" in banda de 40m :freaza:
Link spre comentariu
Am construit bobina detectorului, pe o carcasa solida din plastic cu diametrul de 24mm. Am bobinat 20 de spire cu sarma emailata de 0.6mm, priza la spira 1 dinspre masa. Primele 4 spire dinspre masa sunt bobinate cu pas de 1mm apoi spira langa spira.
Daca totul era spira langa spira, ar fi insemnat cam 10uH. Ca sa rezoneze la 7MHz, ar trebui Cparalel = 51.6 pF (fara a mai baga in seama capacitatea parazita proprie a bobinei). Cu pasul de care ai spus, ma astept ca rezultanta finala sa fie mai mica, asadar cel mai sigur e sa determini in practica valoarea condensatoarelor pentru acord (asa cum ti-ai si propus, de altfel).
Este singura metoda de a izola eficient - dpdv electric - cele 2 bobine avand in vedere ca bobina de cuplaj are un potential de 120V fiind sarcina din anodul tubului amplificator de RF. Nu cred ca tuseste daca nu este din cupru emailat [...]
Nu tusea nici cu emailul sarmei' date=' fii sigur! Hi. Potential este, dar curentul care strabate firul e prea mic ca sa-ti faci probleme. E adevarat, daca ar plezni emailul, atunci ar fi un risc. Dar ca sa se produca un scurt, treb sa plezneasca in min. 2 locuri unul deasupra celuilalt. O coincidenta mai greu de indeplinit. Oricum, va fi OK cum ai facut!
As avea si doua nelamuriri: la ce tensiuni rezista condensatorii aceia rusesti rosii ori albastri, tubulari ceramici, care se foloseau in aparatura mai veche? A doua se refera la rezistenta din grila detectorului. In schema se da 3.3M, in altele chiar mai mult, spre 5M. Daca pun 2.2M este prea putin? Acum lucrez la socul de RF din anod am o carcasa de plastic de 9mm diametru si 40mm lungime pe care se poate bobina. Voi face 4 galeti x 250 spire, sper sa treaca de 2,2mH.
1) tensiunea de lucru a condensatoarelor amintite n-o cunosc; oricum, ca si ceramic, e greu de crezut ca n-ar rezista la min.100V. Pe de alta parte, ii vei folosi in circuitul detector, banuiesc, asadar acolo nu-s riscuri. De altfel, nici nu te sfatuiesc sa alimentezi lampa detectoare cu mai mult de 150V. Si apropo de asta, am inteles ca ai un tub stabilitron, asa ca foloseste-l pentru tensiunea de alimentare a lampasului detector, hi!

2) poti pune rezistenta de grila lejer intre 1M si 10M, hi - experimental. Impreuna cu condensatorul aferent, reprezinta un circuit RC a carei constanta de timp influenteaza in final calitatea semnalului audio obtinut dupa detectie. In general, 1M e cam mic. Eu am folosit cu succes 2.2 ... 4.7M.

3) Referitor la SRF, daca nu l-ai bobinat inca, ma gandesc sa te scutesc de o munca. Poti folosi orice SRF cu valori intre 1 si 10mH, nu va tusi. Eu am si bobinat, de amorul artei, dar e overkill. Poti cumpara (daca mai gasesti) de la ticalosii de la Conex Electronic, componente numite de ei "minidrosele", cu valori de la 10uH la 100mH, vezi la ei pe site. SRF-ul respectiv, alaturi de condensatorul din anod si cel care urmeaza dupa, formeaza un filtrul LC de tip trece-jos, care taie cam de pe la 6KHz. Poza de mai jos reprezinta o simulare fara pretentii a filtrului, in care am parametrizat valoarea SRF de la 0.1 la 10mH. Familia de curbe dezvoltate este, dupa cum vezi, similara. De fapt, spilul in toata socoteala este ca primul condensator are Xc mic (126 ohm) la 7MHz, strapand semnalul RF la masa si lasand sa treaca AF. SRF-ul are XL mic in AF, lasand sa treaca zona AF fara atenuari mari (XL de 1mH la 300Hz = 1.8ohm, iar la 3KHz = 18 ohmi).

Posted Image

Bafta la montaj si auditie placuta! Va functiona cu siguranta.

Cu stima,

Nea Bobina

Link spre comentariu

Eu sunt cam rau de felul meu. Pardon, am vrut sa scriu doar curios...

hpavictor

Statia de partizani ( WW2 , URSS ) SEVER este echivalentul direct al renumitului PARASET

Sa inteleg ca a fost la fel de urmasa ca si magnetofonul Rostov, dupa Akai, aparatul de fotografiat Zenit TTL dupa Canon, radioul Selena, dupa Grundig?

Am avut si mai am Zenit-ul +Selena, despre care pot zice doar ca au fost si raman superscule, aparate de referinta, functionale si azi, dupa +30 de ani, ceea ce e si numai asta o performanta..

Si eu le urez tuturor celor care isi construiesc sau deocamdata doar viseaza sa isi realizeze ceva cu lampase La Multi Ani, cu BAFTA si impliniri. Sa isi gasesca absolut toate piesele si sa le mearga jucariile.

Mda, nu chiar din prima, dar asta doar ca sa aiba ce povesti..

Morala

Sa dea Dzeu si curentul electric ca la anu sa ne intalnim pe calea undelor folosind tubele.

Chiar, ma gandeam sa imi bag montajul intr-o cutie tip valiza de lemn folosita in armata.

Stie cineva unde se mai gasesc sau se mai poate comanda asa ceva?

*Cat despre watermarkare, ce sa mai zic. Pur si simplu m-am plictisit sa ma cert cu unu si altu de pe acolo.

Pe de alta parte nebagarea in seama nu cred ca e o strategie prea buna, pt ca nepocniti la timp se vor intinde ca raia...

Link spre comentariu

Domnilor (ptr. ca din nefericire, inca nu avem in gasca noastra si reprezentante ale sexului frumos!) ,Va urez un An Nou mai bun, care sa va dea resursele de care aveti nevoie sa va adunati si sa invingeti greutatile care ne sunt presarate pe drumul vietii, alaturi de bucuria de a invinge ! Sa va aduca bucurie si speranta in suflet, sanatate si dorinta de viata, iubirea celor care va sunt aproape si caile prin care sa va puteti realiza in viata!Pentru dumneavoastra, pentru noi si micutii pe care unii dintre noi ne straduim sa-i conducem spre o lume mai buna ...... iar pentru hobby-ul nostru nobil, toate schemele, componentele, echipamentele de masura si mai ales *timpul* de care avem nevoie ca sa le putem realiza, hi .Sarbatori Fericite si La Multi Ani !Cu stima,Nea Bobina

Link spre comentariu

Eu sunt cam rau de felul meu. Pardon, am vrut sa scriu doar curios...

hpavictor

Statia de partizani ( WW2 , URSS ) SEVER este echivalentul direct al renumitului PARASET

Sa inteleg ca a fost la fel de urmasa ca si magnetofonul Rostov, dupa Akai, aparatul de fotografiat Zenit TTL dupa Canon, radioul Selena, dupa Grundig?

Am avut si mai am Zenit-ul +Selena, despre care pot zice doar ca au fost si raman superscule, aparate de referinta, functionale si azi, dupa +30 de ani, ceea ce e si numai asta o performanta..

Sa dea Dzeu si curentul electric ca la anu sa ne intalnim pe calea undelor folosind tubele.

Chiar, ma gandeam sa imi bag montajul intr-o cutie tip valiza de lemn folosita in armata.

Stie cineva unde se mai gasesc sau se mai poate comanda asa ceva?

Pai nici PARASET nici SEVER nu sunt originale , toate s-au inspirat copios din seria SE108/3 Telefunken sau urmatoarele........de remarcat cat de evoluat dar simplu era receptorul din completul SE108 , o combinatie fericita de reactie cu reflex. Si usor de folosit..........

Eu consider ca este echivalent cu un 1V2 + MOPA , adica cu un numar minim de tuburi ( doar 4 bucati !!! ), si putere mare de emisie ( 10W ) fata de PARASET ( 5W ) sau SEVER ( 1,5 W ) clone sau nu , oricum mult mai putin reusite dpdv al parametrilor.......cum comentati asta ?

Link spre comentariu

Sper sa fie pe placul Dvoastra si urmatoarele imagini cu SE108/3 si SE100/11.........Cu SE108/3 s-au efectuat in mod firesc legaturi intre ambasada germana din capitala Mexicului si diverse orase de coasta ale Argentinei sau alte tari din America de Sud , evident , folosind " tabla de sah " pentru a alege freventa optima in functie de ora ( studiasera propagarea , ce mai , reteta sigura pentru DX ! ) dar si rusii , cu SEVER se laudau cu 700Km , cu antene filare directive de doar 12m , comunicatii stabile la orice ora din zi si noapte , si surprinzator , bateriile de motocicleta folosite la SEVER aveau 27A !!! Cu doar 1.5 W emisie cred ca aveau cea mai mare autonomie.......Traiasca QRP !!!

Link spre comentariu

[...Pai nici PARASET nici SEVER nu sunt originale , toate s-au inspirat copios din seria SE108/3 Telefunken sau urmatoarele........de remarcat cat de evoluat dar simplu era receptorul din completul SE108 , o combinatie fericita de reactie cu reflex. Si usor de folosit.......... ..cum comentati asta ?

Mi se pare culmea istoriei. Englezii i-au copiat pe nemti si s-au folosit de ideile lor ca sa ii invinga..Sa mai zica cineva de spionajul tehnologic..
Link spre comentariu

@ nea bobina, multumesc pt lamuririle si atasamentele intotdeauna precise si la obiect.Desi nu am reusit sa termin receptorul in timpul propus, constructia inainteaza (incet dar sigur :rade: ).Documentandu-ma in amanunt referitor la aceste receptoare, am ajuns la concluzia ca trebuie sa fac schimbari radicale in proiect: In primul rand tubul ARF trebuie sa fie cu panta variabila. Un castig variabil se impune, avand in vedere nivelul diferit al semnalelor de intrare, fapt care produce "neplaceri" detectorului.Am ales pentoda sovietica 6K13P. Am doua posibilitati de a regla negativarea tubului (v. schemele atasate) una modificand tensiunea direct pe grila iar cealalta montand un potentiometru in catod. Prima varianta pare mai precisa, insa nu stiu cat de "curata" poate fi tensiunea de negativare (chiar stabilizata fiind) pentru a o aplica direct pe g1. Mi-e teama de o eventuala modulare cu brum sau alte minuni... A doua varianta nu-mi place din alte considerente, unul ar fi ca nu voi avea un reglaj liniar al castigului.Alta problema este la alimentarea etajului, care as vrea sa o reduc la 120 ... 130V, ca sa pot decupla eficient ARF-ul de detector cu un circuit RC pe ramura de alimentare. Insa reglajul de "gain" presupune modificarea curentului anodic, deci cadere de tensiune diferita pe rezistenta din circuitul RC ceea ce conduce la modificarea tensiunii anodice si de g2 a etajului... sa folosesc un soc de RF in locul rezistentei pt a scapa de fenomen, alimentand ARF- ul tot la 150V? (evident folosind o negativare mai mare, conform caracteristicilor tubului).Atasez poze cu sasiul inca in lucru, mai am sa fac panoul fata si sa-l inchid pe laterale ...CV-ul ARF-ului este dedesubt, iar cel al detectorului deasupra. Bobinele dedesubt. Am compartimentat sasiul pt a evita orice cuplaj parazit, poate chiar am exagerat ...

Link spre comentariu

Ar mai fi o varianta de ARF.........poate ne ofera cineva echivalentele tuburilor folosite , in sensul gasirii unora moderne , de televizor , mai domestice ( EF 80 / 85 / 89 / 183 / 184 etc ) pentru ca cele japoneze heptale nu prea ai de unde sa iei.....Va mai propun spre studiu si un mic transceiver cu doar 6 tuburi , poate un viitor proiect.......Se incumeta cineva sa testeze metoda de aplicare a circuitului " reflex " adica ARF-ul sa amplifice si semnalul audio , in concordanta cu SE108 / 3 ? Consider ca ar putea iesi foarte compact , daca s-ar folosi tuburi gen ECF82 pentru ARF si detector , si ECL82 pentru AAF si un eventual filtru CW , iar circuitul acordat din intrare sa fie gen MILLER ( obsesia mea mai veche.....) ? As dori macar sa analizati , la nivel de discutie libera , pentru ca totii suntem ocupati , fara timp liber disponibil pentru hobby , iar ca sa experimenteze cineva , consider ca deja este prea mult........multumesc anticipat !

Link spre comentariu

Da, in primul atasament este o varianta de ARF cu reglaj de "gain" prin modificarea potentialului catodului. Este preferabila celei prezentate de mine in prima schema (in care se regleaza potentialul pe g1) deoarece este mai simpla si la fel de eficienta.Ce mi se pare ciudat, este lipsa decuplajului pe linia de alimentare intre ARF si detector. Probabil pentru a elimina tocmai fenomenul de care vorbeam in postul meu precedent : variaza tensiunea pe anod la modificarea pantei tubului din potentiometru plasat in catod, datorita caderii de tensiune diferite pe rezistenta balast din circuitul RC de decuplare.Totusi, nu as lasa asa alimentarea, as monta un soc de RF (3 ... 10mH) in serie cu o rezistenta MAI MICA de 100 ... 200 ohmi, apoi condensatorul de decuplaj de 10 ... 22nF/250V. Ca tuburi, sigur functioneaza orice pentoda cu panta variabila folosita in calea comuna a tv-urilor, EF183, 6K13P, ba chiar se poate folosi dubla trioda PCC189 in montaj cascod cu rezultate superioare oricarei pentode (v. atasament)... toata smecheria consta in consultarea caracteristicilor tubului, pentru a vedea exact plaja tensiunilor de negativare necesara pentru reglajul pantei, in conditiile tensiunii anodice si de g2 date in schema respectiva.In etajul detector se poate folosi acelasi tip de tub, iar la amplificatorul audio merge un EL180 (sau 12BY7A) care are o panta foarte mare. Referitor la montajul reflex: e o alternativa la detectorul cu reactie, insa personal il prefer pe ultimul.Folosirea tuburilor duble pentru compactare si miniaturizare este o solutie tentanta, insa am unele retineri datorita riscului mare de cuplaje parazite si autooscilatii intre etaje (in special cand acestea lucreaza pe aceeasi frecventa).O idee mai veche din pacate nerealizata inca ar fi o superheterodina cu 2 tuburi: ECH81 mixer si oscilator local si PFL200 amplificator FI cu RAA (pentoda mica) iar pentoda mare este un excelent AAF avand panta de 25mA/V!Fiecare element de tub lucreaza la frecvente diferite in cazul dat, deci problema cuplajelor parazite nu mai este asa grava.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări