CalinB Postat Noiembrie 24, 2010 Partajează Postat Noiembrie 24, 2010 Buna seara!Am postat pe pagina de depanari tv un subiect la care am intrebat daca un condensator electrolitic se poate defecta lasandu-l nefolosit o perioada de timp si mi s-a raspuns ca se poate destul de des iar cand am spus ca am verificat condensatorii cu un capacimetru mi s-a raspuns ca masuratoarea este relevanta iar acum intreb aici : cum se masoara un condensator electrolitic pentru a afla daca este bun sau nu daca un capacimetru nu este ceva sigur. Va multumesc! Link spre comentariu
boederyakumo Postat Noiembrie 24, 2010 Partajează Postat Noiembrie 24, 2010 Daca cu un capacimetru este irelevanta , atunci il masuram cu metrul Aruncam aparatele si inlocuim pana merge. Link spre comentariu
Relav Postat Noiembrie 24, 2010 Partajează Postat Noiembrie 24, 2010 Capacimetru doar masoara capacitatea condensatorului, nu si alti parametri. De exemplu, un condensator masoara bine la capacimetru dar cand ii aplici tensiunea nominala ar fi posibil sa se strapunga si chiar sa explodeze. Link spre comentariu
boederyakumo Postat Noiembrie 24, 2010 Partajează Postat Noiembrie 24, 2010 Capacimetru doar masoara capacitatea condensatorului, nu si alti parametri. De exemplu, un condensator masoara bine la capacimetru dar cand ii aplici tensiunea nominala ar fi posibil sa se strapunga si chiar sa explodeze.Ok, atunci orice condensator care este masurat si este in parametrii, daca i se aplica tensiunea nominala poate exploda nu ?Atunci ce sa mai credem ?, ca orice condensator care iese de pe linia de productie masurat nu prezinta siguranta ?Sau sa luam de ex un semiconductor care masurat e bun, iar daca i-l pun in montaj poate exploda. Link spre comentariu
Relav Postat Noiembrie 24, 2010 Partajează Postat Noiembrie 24, 2010 In fabrica condensatori sunt testati la o tensiune de strapungere cu 30-40% mai mare decat Unom (cea inscrisa pe el). Daca masori doar capacitatea ( si nu masori si factorul de pierderi- D) chiar nu poti avea certitudinea ca acel condensator este bun. Mai intreaba si pe altii. Link spre comentariu
boederyakumo Postat Noiembrie 24, 2010 Partajează Postat Noiembrie 24, 2010 In fabrica condensatori sunt testati la o tensiune de strapungere cu 30-40% mai mare decat Unom (cea inscrisa pe el). Sunt foarte de acord cu asta, atunci ce facem cu aparatele de masura ?, sa nu mai aud pe careva ca are condensatori verificati cu capacimetrul ca nu il mai cred. Ce facem atunci cu un digital RLC ? Link spre comentariu
Spitfire Postat Noiembrie 24, 2010 Partajează Postat Noiembrie 24, 2010 Se pot verifica condensatori cu capacimetrul, practic la cei nepolarizati MKP/MKT masuratoarea e absolut edificatoare, iar la electrolitici, capacimetru+ESR-metru, e perfect! Link spre comentariu
CalinB Postat Decembrie 3, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 3, 2010 trebuie neaparat si ESR-metru?? fara nu se poate? si daca nu se poate atunci ma ajuta cineva cu o schema de ESR-metru va rog?? sau trebuie unul cumparat? Link spre comentariu
remus68 Postat Decembrie 3, 2010 Partajează Postat Decembrie 3, 2010 Sau sa luam de ex un semiconductor care masurat e bun, iar daca i-l pun in montaj poate exploda. Bineinteles ca da !!! Cu ajutorul unui multimetru setat pe hfe vei afla factorul de amplificare al unui tranzistor; daca setezi aparatul pe dioda, vei gasi caderile de tensiune in conductie directa sau inversa intre terminalele tranzistorului. Din catalog citesti ca respectivul tranzistor are o anumita putere disipata, o anumita tensiune de strapungere Uec si un anumit curent maxim de colector. Montezi componenta in montaj si face poc !!! De ce!? Simplu: pentru ca producatorul a montat in interiorul componentei o aschie de siliciu cu suprafata de citeva ori mai mica - asa se intimpla cu toti tranzistorii contrafacuti dupa piata romaneasca sau de oriunde din lume... Cine e curios, poate "deschide" un tranzistor de putere si sa compare ceea ce am spus eu mai sus cu ceea ce vede... Aruncati o privire si pe-aici viewtopic.php?f=13&t=4177&hilit=tranzistori+contrafacuti Este valabil si la condensatoare, care pot prezenta o tensiune nominala de lucru de citeva ori mai mica decit cea mentionata pe carcasa sau capacitati mult mai mici. Sa nu mai spun de tangenta unghiului de pierderi sau calitatea materialelor din care este confectionat si cit va rezista el in timp sau la o anumita temperatura... Spor la citit. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 4, 2010 Partajează Postat Decembrie 4, 2010 La condensatoarele electrolitice in afara de capacitatea condensatorului si tensiuena maxima de lucru exista inca un parametru important: ESR-ul. Asta e important mai ales la montajele care folosesc frecvente de lucru mari cum ar fi in sursele in comutatie din calculatoare, TV-uri, etc. Parametrul asta se cheama ESR (Equivalent Series Resistance) si se masoara in Ohmi. De obicei este sub un ohm dar depinde de capacitatea condensatorului si de tensiunea de lucru, de temperatura condensatorului, etc. Ce inseamna de fapt ESR? Pai... orice condensator real nu e ca cel ideal despre care a invatat fiecare la scoala sau pe unde a apucat. Un condensator real are un comportament asemanator cu un circuit format dintr-o rezistenta R inseriata cu un condensator C. Adica, acel condensator pe care pui mana nu este ca cel desenat pe schema. In realitate orice condensator este inseriat cu o rezistenta numita ESR, rezistenta care este chiar inauntrul condensatorului si care nu poate fi eliminata nicicum. Cel mult poate fi micsorata cat mai tare prin tehnologia de fabricatie. Asa au aparut condensatoarele de tip Low ESR. Astea au o rezistenta serie echivalenta mai mica decat cele obisnuite si sunt recomandate pentru sursele in comutatie. Care e buba? In ultimul deceniu au fost produse condensatoare electrolitice care desi isi pastreaza capacitatea © in timp le creste ESR-ul ®. E vorba in special de firme Taiwan-eze si circula zvonul ca necazul asta se datoreaza spionajului industrial. Firme din Taiwan au folosit electrolit produs in China dupa o reteta incompleta cu care a venit un inginer de la alta firma... bla, bla, bla, legende urbane. Treaba e ca dupa cativa ani unele marci de condensatoare mureau ca mustele in timp ce altele nu. In practica depanatorii sustin ca aceste condensatoare care se defectau in timp aveau capacitate normala dar ESR-ul iesea mult din parametrii de catalog. Efectul este ca daca pui un astfel de C intr-o sursa in comutatie el se comporta mai mult ca un rezistor decat ca un condensator si montajul nu merge cum ar trebui. Mai multe detalii gasesti pe net, cauta despre capacitor plague. Revenind la problema ta monteaza condensatorul si vezi daca merge montajul. Sunt sanse mari sa mearga. Daca nu merge cumperi altul. Link spre comentariu
CalinB Postat Decembrie 6, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 6, 2010 Va multumesc pentru aceste informatii tuturor dar as vrea sa stiu cum se masoara aceasta rezistenta interna ? doar cu ESR-metrul ?. Link spre comentariu
radusa Postat Decembrie 11, 2010 Partajează Postat Decembrie 11, 2010 Daca vrei sa sti exact tot ce se poate masura la un condensator, cauta informatii despre aparatele care se numesc Capacitor Analyzer. Eventual un manual pt asa ceva si acolo vei afla exact tot ce se poate masura la un condensator si regimul in care se masoara. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum