Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6P3_Mac_Amplifier

sebi_c

Postări Recomandate

Am gasit acest articol legat de tema acestui post si nu inteleg ce vor sa spuna referitor la acele impedante(marcat cu galben)ale bobinelor anozilor si katozilor (!!!).Eu am stiut ca transformatoarele UTC de la McIntosh au bobinele distribuite in mod absolut egal ca numarde spire si ca impedanta(impartit la 4 Zaa echivalent),oare am inteles eu gresit?????

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 158
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sebi_c

52

• mișa

32

• THOMAS

16

• blue

12

Top autori în acest subiect

Asa cum scrie si in articol(postat@Lazaroiu) cistigul fiecarui tub final luat in parte in tensiune practic este unitar datorita gradului de reactie negativa totala-locala ,aceasta reactie negativa totala obtinuta si prin intermediul transformatorului de iesire face ca fuga fazei sa fie extrem de mica la capetele benzi audio ,aceasta fuga mica a fazei la capetele benzi audio permite un grad foarte ridicat al reactiei negative globale astfel ecartul de frecventa in care amplificatorul inregistreaza atenuari nesemnificative in decibeli extinzinduse si mai mult(orice reactie locala de tip CFB etaj-final-trafo-out conduce la o diminuare serioasa a fugi-fazei ,un CFB-total ce poate face ?! in acest sens).

Un astfel de amplificator va avea un inceput de palier sqw foarte linistit(chiar si pentru frecvente superioare) in ciuda gradului mare de reactie negativa(similar cu o situatie lipsa NFB de "mare clasa"=OT-"deosebit").

Link spre comentariu

Asa cum scrie si in articol cistigul fiecarui tub final luat in parte practic este unitar datorita gradului de reactie negativa totala-locala ,aceasta reactie negativa totala obtinuta si prin intermediul transformatorului de iesire face ca fuga fazei sa fie extrem de mica la capetele benzi audio ,aceasta fuga mica a fazei la capetele benzi audio permite un grad foarte ridicat al reactiei negative globale astfel ecartul de frecventa in care amplificatorul inregistreaza atenuari nesemnificative in decibeli extinzinduse si mai mult(orice reactie locala de tip CFB etaj-final-trafo-out conduce la o diminuare serioasa a fugi-fazei ,un CFB-total ce poate face ?! in acest sens).

CFB total , cel intrare - iesire aplicat global pe mai multe etaje este extrem de susceptibil la fuga de faza .Se ajunge uneori la erori de faza care se aud clar .Ca orice in viata si in inginerie trebuie sa incerci optimizari care inseamna de cele mai multe ori compromisuri ....
Link spre comentariu

...(orice reactie locala de tip CFB etaj-final-trafo-out conduce la o diminuare serioasa a fugi-fazei ,un CFB-total ce poate face ?! in acest sens).

CFB total , cel intrare - iesire aplicat global pe mai multe etaje este extrem de susceptibil la fuga de faza .

Se ajunge uneori la erori de faza care se aud clar .

Ca orice in viata si in inginerie trebuie sa incerci optimizari care inseamna de cele mai multe ori compromisuri ....

Am subliniat pentru a fi "mai clar"
Link spre comentariu

Lazaroiu a intrebat de distributia rezistentelor in primarul transformatorului! Intradevar, autorul are dreptate. Adica, toate infasurarile asa cum sunt cuplate, ar da un Rprimar=4K. Acesti 4K provin din cei 1K din anod (Raa) si din catod (Rcc). Mai departe, in fiecare anod si catod sunt practic cate 250 Ohm. Celelalte chestiuni, privind functionarea McIntosh s-au explicat suficient, atat in acest subiect cat si in altele cateva. McIntosh este un caz particular de CFB, cand infasurarile din catod si anod sunt identice si de aici toate consecintele.Legat si de ideea Crowhorst, "twin...", doua transformatoare identice de PP, cu secundarele legate in paralel, cel putin teoretic, produc un transformator McIntosh. Adica, daca ele sunt facute pt. 4K in primar, cu secundarele legate in paralel, vor produce cate 1K in fiecare primar, pentru aceeasi rezistenta de sarcina. Daca cumperi doua Hammond (banuiesc ca sunt destul de identice), sa zicem pt EL84, la un McIntosh cu aceleasi lampi, le pui, unul in anozi si altul in catozi si le legi secundarele in paralele, obtii chiar ce-ti trebuie: un transformator "unity coupled". Chiar daca nu beneficiaza de bobinarea bifilara, e un salt calitativ important. Crowhorst, pt egalitatea rezistente cuprului, chiar mai adauga o rezistenta la infasurarea cu rezistenta mai mica.

Link spre comentariu

Sarcina reflecta o impedanta diferita in catod chiar daca infasurarile anod-catod sint (geometric) identice.

De unde ai tras concluzia asta? Daca bobinajele sunt identice, in toate infasurarile primare se vede acelasi lucru. Chiar daca lampii nu-i place, asta e! Ma refer la catod, unde e o mica diferenta fata de anod, datorata sumei curentilor din anod si ecran. Asta genereaza in final o inegalitate a tensiunilor de circa 0.2% pe infasurarile respective. Dar asta, chiar pentru ca sarcina reflectata in amble infasurari este aceeasi.PS: Eu raman la parerea ca etajul final amplifica, aproape de doua ori. Daca, prin superpozitie, se compune o unda echivalenta cu ce este in anod si in catod, se obtine ceva aproape dublu, la triode chiar dublu. Fata de semnalul de intrare, semnalul din catod este ceva mai mic. La lampile cu castig mare semnalele difera destul de putin.
Link spre comentariu

Concluzia (mai mult o parere) am luat-o strict din litera articolului indicat de Lazaroiu, presupunind ca autorul nu face nici-o confuzie de termeni... :-) Ar fi fost o rezolvare mult mai simpla sa-mi zic ca articolul e oricum un fel de semi-reclama si sa presupun ca a amestecat termenii... Am presupus mai departe ca autorul vorbeste de un total de 4000 kOhmi impartit in patru sectiuni identice si testate in aceleasi conditii statice la 1 kOhm. Mai departe am presupus ca in cazul montajului concret lucrurile se schimba mai ales in cazul catodului, impedanta acestuia fiind puternic influentata de reactiile puternice. Daca toate astea ar fi intrunite afirmatia ramine.

Link spre comentariu

Lazaroiu a intrebat de distributia rezistentelor in primarul transformatorului! Intradevar, autorul are dreptate. Adica, toate infasurarile asa cum sunt cuplate, ar da un Rprimar=4K. Acesti 4K provin din cei 1K din anod (Raa) si din catod (Rcc). Mai departe, in fiecare anod si catod sunt practic cate 250 Ohm. Celelalte chestiuni, privind functionarea McIntosh s-au explicat suficient, atat in acest subiect cat si in altele cateva. McIntosh este un caz particular de CFB, cand infasurarile din catod si anod sunt identice si de aici toate consecintele.Legat si de ideea Crowhorst, "twin...", doua transformatoare identice de PP, cu secundarele legate in paralel, cel putin teoretic, produc un transformator McIntosh. Adica, daca ele sunt facute pt. 4K in primar, cu secundarele legate in paralel, vor produce cate 1K in fiecare primar, pentru aceeasi rezistenta de sarcina. Daca cumperi doua Hammond (banuiesc ca sunt destul de identice), sa zicem pt EL84, la un McIntosh cu aceleasi lampi, le pui, unul in anozi si altul in catozi si le legi secundarele in paralele, obtii chiar ce-ti trebuie: un transformator "unity coupled". Chiar daca nu beneficiaza de bobinarea bifilara, e un salt calitativ important. Crowhorst, pt egalitatea rezistente cuprului, chiar mai adauga o rezistenta la infasurarea cu rezistenta mai mica.

Foarte adevarat. Mie, personal, folosirea a mai multe transformatoare mi se pare un fel de masturbare tehnica. La fel mi se pare si egalizarea rezistentelor infasurarilor cu un rezistor extern. Ori faci un traf cu rezistente egale ori nu pui problema. Adica ori esti sfint ori esti drac. Nu exista ca "o mai dregem dupa". Mai bine nu pui problema, la fel cum fac cei 99% din consrtuctorii de amplificatoare cu lampi.
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Am facut transformatoarele, asa dupa cum urmeaza:-Trafo iesire, tola M102, material 165-35 S (M 111-35A) cu graunti orientati, grosime 0.35mm; sectiune putin sub 19cm^2. Inductanta echivalenta in primar (anod-anod) cu un PP conventional, aprox. 56H. Curentul de mers in gol la oricare infasurare, anodica sau catodica, la 400V (50Hz) este sub 2.5mA. Infasurarile sunt bobinate, asa cum am procedat si la experiment. Am bobinat o infasurare suplimentara pt reactie, pentru a separa galvanic masa amplificatorului de infasurarea de iesire. Primarul este bobinat bifilar, cu sarma 0,300 mm V180 IEC317-51.-Trafo retea, la dimensiuni la fel cu cel de iesire, material M 102 - M 530-50 A, grosime 0.5mm.

Link spre comentariu

Avind in vedere ca nu ati urmarit o documentatie clara ,si totusi ati realizat fizic transformatoarele de iesire in conformitate cu conceptul McIntosh sinteti mare domnule sebi_c.

Link spre comentariu

Eu consider ca metoda de bobinare a trafurilor folosita de Sebi e mai buna decit varianta din documetatia "studentului".La cablaje nu-mi place inghesuiala de rezistente de putere in jurul electroliticilor din stinga. Nu ca ar fi probleme de incalzire, doar la ochiul meu nu arata bine. (sa fim seriosi, nu e o critica, e o mica observatie spusa ca intre proiectanti de cablaje :rade: )

Link spre comentariu

Multumim pentru aprecieri! Rezistentele in discutie trebuiau sa fie de 1W, dar sunt bune si cele de pe placa. Altfel, poate trebuia sa fie mai aerisit, dar totul e un compromis si mai depinde si de momentul cand il faci (chestiune umana). Daca le aerisesti prea tare, trebuie asigurat un traseu suficient de bun pt curent, daca le pui mai inghesuit ai probleme cu incalzirea vecinatatilor. Pana la urma e si o chestiune de echilibru! Eu am o manie a economiei, destul de pronuntata!Fata de observatia maestrului Valderama, nu pot sa spun decat ca experienta acestui amplificator mi-a starnit o curiozitate de nestapanit. Asa ca a trebuit sa lamuresc mai intai problematica acestui design, desi nu se impaca cu filosofia mea anterioara, din cauza rabatului mare de la eficienta (atata cantitate de reactie in etajul final iroseste multa amplificare).O sa incerc si o versiune cu EL84, tot din curiozitate. Referitor la tolele de la traf iesire, le gasesc asemanatoare cu cele de la Petra. Am incercat pe aceeasi bobina si cu tola normala (M102, RDG-ista, grosime 0.25mm); o infasurare de 3.5H, graunti orientati, in acest caz e 2.5H. Adica, inductanta totala din primar 40H, fata de 56H.

Link spre comentariu

Cam putine spire in primar! Eu am 2 x 760 bifilar in catod si idem in anod. Adica 200sp ale tale, sunt la mine, 380sp. Bobina secundara e bine sa fie toata la mijloc, intre infasurarile catodice si cele anodice pentru cuplaj maxim. Altfel, asta e si simetria cea mai buna. O bobina secundara pusa deasupra, cupleaza prost cu bobina primara de langa miez.Traful meu este organizat astfel: _______________ A | B == 380sp | 380sp == FI=0.3 infasurari primare _______________ -- 76sp - 76sp -- FI=0.25 infasurari reactie _______________ -- | 23sp - 23sp -- FI=1mm infasurari 8 Ohm | | 27sp - 27sp | FI=1mm infasurari 4 Ohm ______________| -- 26sp - 26sp | _______________ B | A == 380sp | 380sp == FI=0.3 infasurari primare _______________Infasurarile primare au 7randuri x (48x2)sp + 1rand x (44x2) sp. Rezistenta ohmica calculata este 85 Ohm, iar cea realizata, circa 82Ohm la traful meu M102, grosime pachet tole 54mm (155tole x .35=54mm). Aria sectiune: 18.36cm^2.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări