Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6P3_Mac_Amplifier

sebi_c

Postări Recomandate

M-am apucat sa fac un traf McIntosh, asa pe genunchi, iar dupa oarecare efort am reusit sa finalizez ceva. Trebuie sa spun ca, nu am reusit sa bag si ultimele sectiuni intregi, asa ca m-am oprit, altfel nu-mi intrau tolele. In final am obtinut inductante Anod-Anod (AA) si Catod-Catod (CC) in jurul a 8H. In opinia mea nu prea grozave la cata sarma am bagat. Daca tot a fost traful gata, am incercat sa testez schema din figura. E o "specialitate a casei", in care etajul de intrare este o cascoda diferentiala, cu amplificarea pe la 48..52dB. Bineinteles ca tot el este si defazor. Driverul (este si amplificator), de inspiratie Mcintosh in anozi, putin fasonat pentru eventuale compensari, cred ca nu are alternativa la nevoile de tensiune de excitateie a finalului. Nu am respectat topologia cu traditionalul repetor catodic, ci am aplicat semnal direct la lampile finale cu reactie locala 100%. Este ceva in genul atacului de la MC225.Etajul final este o capodopera McIntosh aplicata respectabilului 6P3S. Pe tot parcursul experimentului, lampa 6P3S s-a comportat absolut remarcabil, chiar daca am fortat-o de cateva ori cu curent in gol de circa 70mA. A avut o mica tendinta de inrosire si doar atat. Drept e ca la semnal dretunghiular la maximum cam incepea sa zbarnaie si sa se coloreze in albastru.Montajul este facut pe masa si fara pretentia de a modifica pozitia sasiului, asa ca toate imaginile sunt in aceeasi pozitie. Puterea la iesire este de circa 30..33W.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 158
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sebi_c

52

• mișa

32

• THOMAS

16

• blue

12

Top autori în acest subiect

Mai pun cateva imagini care mi-au placut. Limitarea semnalului sinusoidal se intampla foarte natural, fara tendinte de instabilitate. Imi place f. mult!Cu toate ca traful nu are o calitate comparabila cu ale altor meseriasi de pe aici, eu zic ca si-a indeplinit rolul in experiment. Se vede acest lucru la frecvente peste 30KHz.Testul de fata va fi baza unui nou amplificator!

Link spre comentariu

Interesanta abordare. Imi place ff mult raspunsul ala la joase, chiar si cu 8H, se vede ca infasurarea din catod corecteaza destul de bine semnalul, nici la 10khz nu arata rau.

Link spre comentariu

Vreau sa fac o precizare! In schema este figurata sarcina pe 8Ohm. In teste si in imagini, sarcina a fost de 4Ohm. Tensiunea maxima la iesire este aprox. 33..34Vvv.Cosmin, intradevar, imperfectiunile majore ale trafului sunt intr-o oarecare masura anihilate de reactia locala, puternica.

Link spre comentariu

Poza cu dreptunghiul la 25Hz arata ca in regim sinus merge sub 5Hz. Formidabil!8H nu e putin! Per total trebuie sa consideri si inductantele din catod, care desi sunt reactii negative, prin ele trece acelasi curent alternativ ca prin cele anodice.Ai bobinat cu 4 sirme deodata?Intr-adevar, finalul si prefinalull sunt o capodopera, de care eu am auzit de putina vreme.Super-experiment!Mie mi-a atras atentia schema de mai jos, cu infasurari identice pentru a, g2 si k. Zaa=Zg2g2=Zkk=720 Ohmi!!!

Link spre comentariu

Poza cu dreptunghiul la 25Hz arata ca in regim sinus merge sub 5Hz. Formidabil!8H nu e putin! Per total trebuie sa consideri si inductantele din catod, care desi sunt reactii negative, prin ele trece acelasi curent alternativ ca prin cele anodice.Ai bobinat cu 4 sirme deodata?Intr-adevar, finalul si prefinalull sunt o capodopera, de care eu am auzit de putina vreme.Super-experiment!Mie mi-a atras atentia schema de mai jos, cu infasurari identice pentru a, g2 si k. Zaa=Zg2g2=Zkk=720 Ohmi!!!

Mersi pt aprecieri, Misa! Schema aratata de tine e tot "unity coupled design", adica McIntosh. Deosebirea e ca daca grila ecran nu merge la valoarea tensiunii anodice, atunci mai bagi o infasurare, adica trifilar inloc de bifilar. Semnele distinctive pentru configuratie McIntosh sunt: cuplaj unitar anod-catod si grila ecran in faza cu catodul propriu, atentie, nu cu anodul propriu!Putere transfera ambele infasurari, atat cea din anod cat si cea din catod. In afara de efectele reactiei, la aceasta configuratie mai apare si avantajul unei mai bune distributii a rezistentelor. La schema aratata, Raa=Rcc=720 Ohm, este echivalent cu 720x4=2880 Ohm, cat ar avea schema PP conventionala. Infasurarea din ecran e numai pt reactie.La schema mea, din cauza modificarii trafo am facut Raa=Rcc=700, ceea ce ar fi echivalent cu un conventional cu Raa= 4*700=2800 Ohm, adica finalul meu e putin chinuit. Cel mai bine ar fi la Ua=440V o Raa=Rcc=900, cel putin din simularile mele. McIntosh zice ca pt. 6L6G (ceva cam la fel cu 6P3) ar fi bun Raa=Rcc=1000.Dezavantajul cosntructiv al aplicatiei, mai ales la puteri semnificative, este ca necesita semnale de atac mari, din cauza functiei de repetor in tensiune. Atunci a trebuit sa gasesc o solutie simetrica (obsesie!) de castig serios. Am bobina cu bifilar, asa dupa teoria Mac. Am sa arat si o modalitate de bobinaj.PS: In imagine, mi-ar place mai mult pozitia 1, asa pentru simetrie. Cu 700Ohm mi se pare ca etajul in regim dur merge cam "forjat". In realitate este pozitia 2, adica cu 700 Ohm. Eu am conceput bifilarele cu sectiuni de 450spire, dar la cele de deasupra au incaput numai 300spire. Fata de simulare, se pare ca-i place o rezistenta Raa si Rcc mai mica. Intre galeti, infasurarile se impart egal.
Link spre comentariu

...Mie mi-a atras atentia schema de mai jos, cu infasurari identice pentru a, g2 si k. Zaa=Zg2g2=Zkk=720 Ohmi!!!

Ala in schema lui a folosit ca driver chiar 12BH7A! Identic cu McIntosh-urile de pe vremuri, dar cu amplificare cam mica. Eu am inteles, din unele discutii, ca era o lampa de tv. Nu prea am vazut sa fie utilizata pe scara larga aceasta lampa!
Link spre comentariu

...Mie mi-a atras atentia schema de mai jos, cu infasurari identice pentru a, g2 si k. Zaa=Zg2g2=Zkk=720 Ohmi!!!

Ala in schema lui a folosit ca driver chiar 12BH7A! Identic cu McIntosh-urile de pe vremuri, dar cu amplificare cam mica. Eu am inteles, din unele discutii, ca era o lampa de tv. Nu prea am vazut sa fie utilizata pe scara larga aceasta lampa!
Felicitari Sebi!In sfarsit ai reusit sa "pui pe picioare" si McIntoshu-l pe care-l tot visai de multa vreme.La transformatorul de iesire trebuie sa mai lucrezi,inca nu este ce trebuie mai ales ca nu prea respecta tehnologia McIntosh (chiar tu mi-ai trimis un articol din '57 in care se arata cum este facut acest traf).Acest transformator nu este chiar asa un lucru foarte simplu ,altfel nu s-ar mai fi numit McIntosh UC.Personal iti recomand,daca-mi dai voie,sa faci rost de niste miezuri cu B-urile foarte bune,altfel vei fi obligat sa faci niste sectiuni de miezuri gigantice pentru niste puteri mici(!!!). Da,12BH7 este o lampa folosita in oscilatoarele si driverele pentru baleiajele verticale din vechile TV-color cu lampi,dar dupa cum se vede in datele de cataog,este o lampa destul de fortoasa si cu caracteristici tocmai bune pentru audio,mai ales pentru driverele de atac in configuratiile McIntosh,cred ca ar merge foarte bine si 6N6P,cred !!!! Felicitari Sebi si te asteptam cu finalizarea acestui proiect!!!! :aplauze
Link spre comentariu

Am masurat cu Fluke puterea. 6P3S, Uanod=440V, produce 29..30W inainte de clipping.Am schimbat lampile finale cu EL34. Cu tensiunea anodica la 480V, Ianod_zero=30mA, am obtinut in jur de 50W. Pun o imagine cu aceasta putere. Remarcabil e ca nu zbaarnaie ca 6P3 in conditii grele. Nici un fel de anod rosu.PS: Am uitat sa te salut si pe tine, Lazaroiu. Stiu eu ce ai vrea tu de la mine, dar aia nu vor sa bobineze toroidal bifilar. In rest, multumesc de felicitari.

Link spre comentariu

Impresionant raspunsul(ce inseamna sa urmaresti o idee insistent).Desigur configuratia de atac(ECC81,U1-U2) gen McIntosh are un mare avantaj acest etaj de atac (ECC81) in regim dinamic are o tensiune anodica mare exact la timpul potrivit(cind trebuie sa furnizeze semialternanata pozitiva de atac , acest gen de atac devine campion in a furniza tensiuni mari de atac) astfel faptul ca tuburile finale nu asigura cistig in tensiune nu mai conteaza...,fara curenti de grila limita absoluta 6P3S-PP fiind circa 35W.Asadar sebi_c a scos tot ce se putea scoate (cred , mai ales avind in vedere configuratia data).Si asa cum ne_a obisnuit avem ocazia sa revedem un palier sqw de frecventa scazuta exemplar. :aplauze

Link spre comentariu

Felicitari Sebi pt experimentul interesant, cind voi avea timp voi incerca si eu asa ceva fiindca evident , merita ! Cel mai dificil lucru, de care si tu te-ai lovit este spatiul ferestrei, insuficienta in acest caz, cu bobinaj bifilar si izolatie dubla, cred ca o rezolvare sau mai degraba o sugestie ar fi bobinajul distinct al infasurari anodice peste care se suprapune infasurarea catodica in cite straturi este necesar, bineinteles cu alternare pe galeti. Cred ca cuplajul este la fel de strins, o hirtie izolatoare de 0,05mm ar tine locul izolatie duble dar permite o gestionare mai buna a spatiului ferestrei din motive geometrice, cel putin asa am socotit eu prin compararea izolatiei duble vs izolatie 0,05 , ce zici ?

Link spre comentariu

... acest etaj de atac (ECC81) in regim dinamic are o tensiune anodica mare exact la timpul potrivit(cind trebuie sa furnizeze semialternanata pozitiva de atac , acest gen de atac devine campion in a furniza tensiuni mari de atac) ...

Ma bucur sa aud asemenea observatii de o deosebita finete!

... Cel mai dificil lucru, de care si tu te-ai lovit este spatiul ferestrei, insuficienta in acest caz, cu bobinaj bifilar si izolatie dubla, cred ca o rezolvare sau mai degraba o sugestie ar fi bobinajul distinct al infasurari anodice peste care se suprapune infasurarea catodica in cite straturi este necesar, bineinteles cu alternare pe galeti. ...

Asa e! La majoritatea trafo facute de mine am avut probleme cu fereastra. Sunt cam zgarcit cu spatiul!Bobinajul bifilar (multifilar), cred ca e o chestiune importanta in abordarea acestui gen de amplificator. Bobinajul separat va face ca inductanta de dispersie sa creasca excesiv. Am auzit ca Misa stie de unde se poate face rost sarma dublu izolata. Poate ne spune si noua!
Link spre comentariu

Daca dispui doua spire alaturate in plan orizontal sau vertical, pe acelasi miez, teoretic transferul electomagnetic poate sa fie diferit, trebuie vazut cu cit, in cazul suprapunerii infasurarilor , cea superioara are doar rezistenta ohmica mai mare, inductanta este identica

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări