Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incalzitor cu baterii!

Vizitator yamaha00250

Postări Recomandate

Vizitator yamaha00250

Salutare si multumesc ca v-ati oferit sa ma ajutati.Sa o iau cu inceputul:-SPITFIRE nu inteleg prea multe din schema si nici nu stiu ce component sa cer la magazin... -CIRIP stiu de acele pungute ,numai ca nu stiu cat sunt de utile si pretul de expluoatare este destul de mare(6 ron la un meci,avand in vedere ca merg de cateva ori pe saptamana si anotimpul friguros tine cam 5 luni..........nu cred ca se merita) -TYC am discutat si eu cu un prieten care se mai pricepe la electronica si mia sugerat acest element PELTIER.Costurile sa spun ca nu sunt prea mari ,adica e vreo 50 de lei elementul si 120-140 de lei o baterie de 12v de 12 A.Acum problema si intrebarea mea este :am citit ca acel element preia si din caldura mediului incojurator;avand in vedere ca afara vor fi la iarna chiar si -15 grade nu stiu daca functioneaza. Ieri am mai test o metoda,am cumparat o rezsitenta ceramica de 16W si de 48ohmi si am legat-o la un transformator de 12v 18 W si care spune ca incarca cu 1000 mA.Daca as lega rezistenta la un acumulator de 12v 12A cat m-ar tine?(acumulatorul si rezistenta pana va ceda).Si daca as achizitiona un acumulator de 12v cu ce l-as putea incarca?(pot folosi acest transformator/incarcator pe care il detin deja?)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

4

• marinescug

3

• Spitfire

2

• Selena

1

Top autori în acest subiect

-CIRIP stiu de acele pungute ,numai ca nu stiu cat sunt de utile

Eu am folosit. Odata deschisa punguta, degajarea de caldura se mentine 8-10 ore. Am testat personal.

rezsitenta ceramica de 16W si de 48ohmi si am legat-o la un transformator de 12v 18 W si care spune ca incarca cu 1000 mA.Daca as lega rezistenta la un acumulator de 12v 12A cat m-ar tine?(acumulatorul si rezistenta pana va ceda).Si daca as achizitiona un acumulator de 12v cu ce l-as putea incarca?(pot folosi acest transformator/incarcator pe care il detin deja?)

Puterea disipata va fi P=U^2/r=12^2/48=3W. Cam departe de 100W.

Curentul consumat va fi I=U/R=12/48=0.25A. Daca acumulatorul are 12Ah, atunci timpul de epuizare ar fi t=capacitatea/curent=12Ah/0.25=48h, dar nu cred ca sunt suficienti 3W

Pe de alta parte, daca disipi 100W, adica o rezistenta de 1.44Ohmi, curentul rezultat va fi I=U/R=12/1.44=8.3A. Autonomia rezultata va fi t=12Ah/8.3A=1.44h=1h 26min.

Concluziile si deciziile iti apartin. :)

Spor!

Cirip

Link spre comentariu
Vizitator yamaha00250
-CIRIP stiu de acele pungute ,numai ca nu stiu cat sunt de utile
Eu am folosit. Odata deschisa punguta, degajarea de caldura se mentine 8-10 ore. Am testat personal.

rezsitenta ceramica de 16W si de 48ohmi si am legat-o la un transformator de 12v 18 W si care spune ca incarca cu 1000 mA.Daca as lega rezistenta la un acumulator de 12v 12A cat m-ar tine?(acumulatorul si rezistenta pana va ceda).Si daca as achizitiona un acumulator de 12v cu ce l-as putea incarca?(pot folosi acest transformator/incarcator pe care il detin deja?)
Puterea disipata va fi P=U^2/r=12^2/48=3W. Cam departe de 100W.

Curentul consumat va fi I=U/R=12/48=0.25A. Daca acumulatorul are 12Ah, atunci timpul de epuizare ar fi t=capacitatea/curent=12Ah/0.25=48h, dar nu cred ca sunt suficienti 3W

Pe de alta parte, daca disipi 100W, adica o rezistenta de 1.44Ohmi, curentul rezultat va fi I=U/R=12/1.44=8.3A. Autonomia rezultata va fi t=12Ah/8.3A=1.44h=1h 26min.

Concluziile si deciziile iti apartin. :)

Spor!

Multumesc!Dar acea rezistenta cat va rezista pana se va arde?Si de cati w sa fie?Apropo nu merge mai bine cu peltier?Numai ca nu stiu exact cum functioneaza acesta,daca afara ar fi -10 grade....

Cirip

Link spre comentariu

Dar acea rezistenta cat va rezista pana se va arde?Si de cati w sa fie?Apropo nu merge mai bine cu peltier?

O rezistenta folosita la 60-80% din puterea maxima declarata in foaia de catalog, functioneaza multe mii de ore fara probleme. De cati W sa fie se poate determina din calcule termodinamice. E alta meserie si nu te pot ajuta.Peltier? Pai ala parca se foloseste ca sa raceasca. Parca are si o parte care se incalzeste, dar de ce sa ma complic cand acelasi lucru il poate face o simpla rezistenta?
Link spre comentariu
Vizitator yamaha00250

Salutare!Am cumparat o rezistenta de 2.2 ohm si 50 w si am alimentat-o la acel transformator de 1000 mA si nu s-a intamplat nimic.Apoi am pus-o la un acumulator auto de 60A si in 20 de secunde frigea(rezultat satisfacator).Intrebarea este dece la transformator nu s-a incalzit?(are prea putini A?).Daca leg acesta rezistenta la un acumulator de 12 v 8A-12A se va incalzi la fel de tare ca la acumulatorul auto ?

Link spre comentariu

Unei rezistente de 2,2 ohm/50 W i se poate aplica o tensiune de maxim 10,48 V (valoare pentru caredisipa puterea de 50 W). Alimentand-o la o tensiune mai mare se va arde repede. In mod obisnuitar trebui sa aveti o rezerva de putere de 20 - 30 %, adica sa disipe 35 - 40 W daca este de 50 W.La 12 V va disipa aproximativ 65,5 W, la 13 V aproape 77 W !

Link spre comentariu
si nu s-a intamplat nimic.
Ba da. Ai facut scurt circuit la transformator. Daca tineai mai mult, se incalzea traful.

Intrebarea este dece la transformator nu s-a incalzit?(are prea putini A?)
In termeni simplisti, cam asa este.

Daca leg acesta rezistenta la un acumulator de 12 v 8A-12A se va incalzi la fel de tare ca la acumulatorul auto ?
Da, dar o sa tina mai putin decat acumulatorul de 60Ah (Amperi Ora, nu amperi). In plus este valabil ce a spus cristian_draghiescu.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări