Vizitator Zozel Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 Salut. Incerc sa inteleg exact principiul fizic de functionare al unui condensator in circuit de curent CONTINUU. Iata ce am gasit aici. Iata cum imi imaginez eu fizic ce se intampla: la orice tensiune (~= forta ce impinge electronii in circuit), se aduna electroni pe armatura NEGATIVA, electroni care, pe masura ce se aduna ii imping prin respingere electrostatica (respingere electron-electron) prin campul electric creat intre armaturi, pe cei de pe armatura POZITIVA. Astfel, temporar, adica pe masura ce se aduna electroni, va exista o intensitate in circuit, intrucat atat timp cat se aduna electroni pe armatura negativa, va creste SARCINA NEGATIVA TOTALA de pe aceasta, deci va creste si campul de respingere, deci vor fi respinsi mai multi electroni de pe armatura pozitiva (miscarea acestora va determina intensitatea), asta pana cand condesatorul se incarca. Insa de pe linkul dat, am inteles ca la TENSIUNE CONSTANTA, intensitatea este ZERO. Asta nu inteleg...daca atat timp cat se aduna electroni pe armatura negativa, cei de pe armatura pozitiva sunt impinsi de ce sa nu existe o intensitate? Plus de asta iata alta informatie din linkul de mai sus (vezi sub "Peria potenţiometrului este fixă"): "Fizic, fără existenţa unei variaţii de tensiune, nu există nicio deplasare a electronilor de pe o armătură a condensatorului pe alta, şi prin urmare nu există nici curent." Ce nu inteleg eu este: cum adica deplasarea electronilor DE PE O ARMATURA PE ALTA? Eu din cate stiam nu prin aceasta deplasarea se creeaza acea intensitate, ci doar prin forta de respingere pe care o manifesta electronii de pe armatura negativa asupra celor de pe cea pozitiva, nu prin DEPLASAREA FIZICA a electronilor de pe armatura negativa pe cea pozitiva. Iata unele din animatiile ce m-au facut sa cred asta: Respingerea electronilor (creearea unei intensitati), Incarcarea si descarcarea unui condesator De asemenea as vrea sa inteleg de ce exista aceasta variatie de curent CONSTANTA atunci cand cresc liniar tensiunea. Mai logic, din cate am inteles fizic ca se intampla pana acum, mi s-ar parea ca la TENSIUNE CONSTANTA sa varieze intensitatea de la un MAXIM la 0, intrucat cu cat sunt mai multi electroni pe armatura, cu atat e mai greu sa mai vina ALTII, iar la tensiune CRESCANDA LINIAR sa fie constanta intensitatea si sa scada BRUSC la 0 atunci cand condesatorul (=capacitorul) devine in sfarsit incarcat. Circuitul asupra caruia analizez modul de functionare al condensatorului este unul extrem de simplu: un condesator legat in serie cu un generator de tensiune cc constanta, si cu un ampermetru situat intre condensator si borna pozitiva a generatorului. Aa si daca tot veni vorba, mi-am amintit - si aici am o intrebare: e vreo diferenta dintre ce ar indica ampermetrul intre borna negativa a bateriei si condensator fata de situatia anterior amintita? Multe intrebari ;))...mersi in avans! Link spre comentariu
marinescug Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 Vrei raspuns in 70 de minute !\?!!Nu mai bine desenai tu frumos circuitul ?Daca e un circuit serie conteaza sau nu ordinea in care sunt componentele ?Instrumentele de CC au polaritate. Daca nu sunt cu zero central, nu le face bine conectarea inversa.Despre retul, sa ma scuzi dar e lunga rau povestea ta. Gugaleaza si o sa gasesti destule animatii referitoae la incarcarea/ descarcarea condensatoarelor. Link spre comentariu
Vizitator Zozel Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 Vad ca a venit pana la urma un raspuns.Crede-ma, am "gugalit" destul...adica am cautat pana si pe youtube orice fel de animatie si nu am gasit ceva care sa-mi clarifice aceste nedumeriri. Si despre circuit...vezi ca sunt deja circuite in linkul postat...Ca e lunga povestea...da...e lunga...pentru ca de obicei vreau sa fie inteles clar subiectul discutiei si ce vreau.Aa si...ordinea...probabil conteaza...daca te chinui sa citesti oleaca tot ce am scris, iti vei da seama ca e un motiv pentru care am intrebat asta...practic condensatorul este o "intrerupere" in circuit, una insa speciala tocmai datorita campului electric dintre armaturi. Cand stai sa-ti imaginezi, ajungi sa te intrebi exact cum se misca electronii, deci da, pana si in puncte diferite dintr-un circuit serie. Mersi Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 Poate asta te va ajuta sa intelegi mai bine. Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 27, 2010 Partajează Postat Noiembrie 27, 2010 Curent prin condensator ai pe perioada tranzitiei tensiunii de la o valoare la alta, perioada in care condensatorul, asa cum bine ai zis, se incarca/descarca; dupa ce condensatorul s-a incarcat/descarcat curentul e iarasi 0 pana la urmatoarea tranzitie.Tranzitia asta nu este instantanee, ci se face intr-un timp - constanta de timp a circuitului respectiv - dat tocmai de capacitatile si rezistentele din circuit (ma rog, intr-un circuit ideal, cu o sursa care poate furniza curent infinit si in care rezistentele sunt nule, tranzitia e instantanee).Graficele din primul tau link (in special ultimul) sunt suficient de concludente: cand tensiunea se modifica, curentul e nenul (mai mare daca tranzitia tensiunii e mai "rapida" si mai mic daca tranzitia e mai lenta ). Cand tensinea ramane la o valoare constanta, curentul prin condensator e zero (condensatorul e deja incarcat/descarcat). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum