Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

RE:Vreau sa fac o instalatie cu leduri

mistique

Postări Recomandate

Pai tu nu ai inteles cum functioneaza schema de sus,practic ai ignorat partea adaugata,cea cu R4,R5,C1 si tranzistorul...Astea determina aprinderea si stingerea lenta a ledului...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 122
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mistique

51

• yo9hnf

16

• red93

10

• bogdan_

6

Top autori în acest subiect

Umbli la valorile R3 si R4 si C1 astfel incat atunci cand led-ul anterior se stinge, ledul activ se aprinde dand senzatia de trecere, adaptata frecventei de lucru a 4017. Poti alege valorile astfel ca atunci cand led-ul anterior are luminozitatea la 50%, scazand, ledul activ are luminozitatea la 100% iar ledul posterior sa atinga 50%, in urcare, fata de semnalul dat de 4017. Oricum schema este cam greu de reglat in ceea ce priveste adaptarea intre frecventa 4017 si durata R3/R4/C1 pentru a creea senzatia de curgere dar are avantajul simplitatii in dauna numarului mai mare de componente. Daca crezi ca esti limitat avand doar 10 linii de comanda, incearca sa creezi mai multe "dare de apa" dar la care sa decalezi inceputul (schema numara in inel asa ca nu conteaza la care pin este inceputul). Asa, pe acelasi turture poti face 10 "dare" independente, cu "picatura" in pozitie diferita la fiecare "dara", singurul efect fiind cel de sicronizare a curgerii "picaturilor". Recomandarea, daca lucrezi cu mai multe led-uri in paralel pe un tranzistor de comanda este sa folosesti un tranzistor darlinghton sau sa inseriezi led-urile si cu cresterea corespunzatoare a tensiunii pana aproape de limita maxima a integratului care este undeva la 12-15V max. Ca recomandari la culoare, de exemplu eu prefer alb si albastru la culoarea led-urilor sau poti sa folosesti un led albastru la culoare de fond (sa ilumineze tot turturele in mod egal) a turturelui si ledurile albe sa fie "picaturile". Ca material de lucru poti folosi un con de plastic pe care pui montajul (cu led-uri albastre puse cat mai uniform, nu in interiorul conului pentru ca o sa se vada montajul, doar daca folosesti led-uri albe smd) peste care incepi sa "lucrezi" turturele din silicon sanitar transparent avand grija ca led-urile sa fie cat mai aproape de suprafata pentru a nu se dispersa lumina.

Link spre comentariu
Vizitator poolonik

@tycla faza cu holderul m-a incurcat ca pe site la neamt in dreptul holderului scria ca se potriveste la un anumit tip de led si nu era cel pe care l-am comandat eu.Lm 317 are nevoie de radiator mare ?Daca fac un par cu leduri i se poate face o interfata dmx ?

Link spre comentariu

Salut am terminat montajul cu ATtiny2313 :X:X:X si merge doar ca merge incet :( si nu stiu cum sa il fac :((..revin cu poze dupa ce il fac mai calumea ca acum daca pun pozele cu el o sa radeti de mine : :nebunrau: astept raspunsuri ce pot face sa mearga mai repede...am inteles ca e vorba ca nu merge pe oscilatorul extern....dar nu stiu cum sa il fac sa mearga pe osc extern....astept raspunsuri.Mulumesc anticipat

Link spre comentariu

@tycla faza cu holderul m-a incurcat ca pe site la neamt in dreptul holderului scria ca se potriveste la un anumit tip de led si nu era cel pe care l-am comandat eu.Lm 317 are nevoie de radiator mare ?Daca fac un par cu leduri i se poate face o interfata dmx ?

Pune-i un radiator de 100cm2 .Ce intelegi prin interfata dmx?
Link spre comentariu

Salut....As vrea si eu schema de la un programator sa mearga...si sa fie pe pe portul paralel(sa fie mai simpla schema dar sa fie testata)...ca trebuie sa selectez fusebits la tiny2313 sa mearga pe oscilatorul extern....va rog sa nu postati toate schemele de pe google ca am incercat 3 si nici una nu a mers :sparge: asa ca sa posteze cine a mai facut si ia reusit....Multumesc anticipat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări