Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

RE:Vreau sa fac o instalatie cu leduri

mistique

Postări Recomandate

ahamz mersi pentru raspuns deci acum ma duc sa cumpar oscilatorul condensatorul si placa de test:X...mai trebuie condensatori de 22 pf pe oscilator ..ca am inteles ca trebuie decat daca pun cristal..

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 122
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mistique

51

• yo9hnf

16

• red93

10

• bogdan_

6

Top autori în acest subiect

@poolonikChestia cu amplasarea in colt e o parabola la faptul ca la 8 grade trebui sa-l amplasezi la o distanta cat mai mare posibila.Acuma nu-ti ramane de facut decat sa fixezi lentila de star cu ajutorul unei bucsi de textolit...holderul era ala alb,la 0.99 sau crezi ca neamtu' trage tepe (ca nu potriveste lentila cu holderul);ba,mai mult:daca ai starul de la el,holderul tot asa si lentila tot de la el,ramai surprins cum se imbina toate!Se alimenteaza la 9V pt ca functionarea corecta a LM317/scc presupune o cadere de min 4,5V ,iar tensiunea de 9V e cea mai apropiata tensiune uzuala, acoperitoare.Ledul e un semiconductor comandat in curent, tensiunea de functionare e un parametru secundar, care trebuie avut in vedere.In concluzie,daca alimentam monajul cu 9V, ledul va consuma 0,7A ceea ce determina o cadere de tensiune,pe led, de 3,2V .Raman 5,8V din care 4,5V necesita LM-ul iar restul de 1,3V se transforma in caldura,tot de LM.Poti sa incerci si cu 7,5V cc dar nu e sigur si in plus nu poti alimenta ventilatorul si la 9V merge incet(avantajul e ca nu se aude).

Link spre comentariu

ahamz mersi pentru raspuns deci acum ma duc sa cumpar oscilatorul condensatorul si placa de test:X...mai trebuie condensatori de 22 pf pe oscilator ..ca am inteles ca trebuie decat daca pun cristal..

Nu 22p ci 27...33p.Unitatea de masura se scrie cu litera mare, de exemplu pF; se mai folosesc ,in limbaj tehnic , abrevierile.
Link spre comentariu

Am cumparat deja 2 condensatori de 22 picofarazi....si sper ca merge cu astia ca alt drum pana acolo nu mai fac curand...am si eu o nelamurire pe schema si pe cablaj oscilatorul are 3 pini.eu la cuart am decat 2 pini are ceva ?

Link spre comentariu

Am cumparat deja 2 condensatori de 22 picofarazi....si sper ca merge cu astia ca alt drum pana acolo nu mai fac curand...am si eu o nelamurire pe schema si pe cablaj oscilatorul are 3 pini.eu la cuart am decat 2 pini are ceva ?

Desigur.
Link spre comentariu

Dau si eu o idee pentru varianta analogica de turture fara microcontroler. Pentru cine vrea sa experimenteze este destul de simplu de inteles. Primele doua tranzistoare din partea stanga sus formeaza un oscilator astabil care va determina frecventa pulsurilor aplicate numaratorului 4017. Acest numarator da un puls pozitiv la fiecare impuls incarcand prin rezistenta R3 condesatorul C1 provocand aprinderea treptata a led-ului. Rezistenta R2 impreuna cu R1 determina rata de stingere a led-ului. Se poate face extindere la mai mult de 10 led-uri (sau 2x10 led-uri) prin folosirea unui al doilea numarator controlat si de pinul 12. In faza de experimentare, in locul rezistentelor R3 si R4 se poate pune un potentiometru cu firul comun legat la condesatorul C1. Ca tranzistoare se pot folosi orice tranzistoare NPN, de preferat cu beta mai mare, si sa suporte curentul prin led-uri determinat de rezistenta R5. Daca ideea merita atentie se poate dezvolta concret cu valori.

Link spre comentariu

Buna idee...in loc de oscilatorul cu tranzistoare se poate pune unul cu E555,cu frecventa variabila - avantajul e ca poti regla 'curgerea' la turturi.Tranzistori de la leduri se pot alege si pt leduri mai mari/mai multe pe ramura.4017 se pot cascada si se obtin n*10 leduri pe turture.La o instalatie de amploare(peste 10 turturi) se pot folosi oscilatoarele in la mai multi odata( 555 e cu iesire push-pull)mai adaugi un condic/bobinuta/dioda/rezistenta si ai un defazaj alandala,asa cum trebuie ca doar nu curg toti turturi deodata(in natura). Cred ca varianta cu 4017 e mai buna decat cu uC,deoarece e vesatila si probabil mai eftina.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări