Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

RE:Vreau sa fac o instalatie cu leduri

mistique

Postări Recomandate

LM35 este un senzor de temperatură analogic care oferă la ieşirea lui o tensiune proporţională cu temperatura. Dacă ai o temperatură de 23.5 grade Celsius atunci ieşirea lui va fi de 23.5grade*10mV/grad = 235 mV. Se conectează la unul din pinii ADC-ului de la Atmega8 şi se măsoară temperatura prin citirea datelor din ADCH şi ADCL. O altă soluţie este un senzor digital cum ar fi LM75 sau TC77 care au interfaţă fie I2C fie SPI.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 122
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mistique

51

• yo9hnf

16

• red93

10

• bogdan_

6

Top autori în acest subiect

felicitari crys....de unde ai luat oscilatorul de 10Mhz ? si nu poti face sa mearga mai repede turturele ??? ...si mai am o intrebare pt cn poate sa imi rasp...12pf cat inseamna in uF sau e acelasi lucru ....si ce voltaj sa aibe condensatorii de pe cristal...

Link spre comentariu

@ crys281 Mai ieftin decât LM35 poate doar fratele lui LM335 care îţi dă 10mV/grad Kelvin, adică e ca şi cum ar avea un offset de 2.7315Volţi. Adică la 25 grade Celsius vei avea V= 2.7315+25*10/1000=2.7315+0.25=2.9815Volţi. Producătorul se laudă că senzorii lui sunt calibraţi ca la 25 de grade Celsius să scoată 2,982 Volţi. La schemă vezi ca cristalul de quartz trebuie să aibă doi condensatori de 12-22 pF.

Motivul pentru care montajul iţi merge aşa încet este că nu ai configurat "fusebits" pe oscilator extern şi probabil că îţi funcţionează pe cel intern de 1MHz.

@mistique Fără a te jigni, cunoştiinţele tale de bază sunt cam slabe pentru ce anume ai dori să faci şi te-aş sfătui să încerci şi să te mai şi documentezi. Întrebarea ta este de clasa a 11-a ca să fiu cât de cât un gentelman şi se poate rezolva cu ajutorul lui Google. Capacitatea electrică se măsoară în Farazi iar pF vine de la picofarad adică 10 la puterea -12 (10^-12 în scrierea matematică). uF este microfarad adica 10 la puterea -6. Deci un uF = 1000000 pF. Đacă te duci la orice magazin de piese şi ceri condensator de 12 sau 15 picofarazi o să primeşti cu siguranţă. De obicei sunt ceramici, mici şi rezistă până pe la vreo 400V.

Link spre comentariu

@poolonik

Pai ai nevoie de un holder (nu conteaza de ce culoare e) daca colimatorul e precum in poza,iar la 8grade trebuie sa pui iluminatorul intr-un colt.

Holderul il fixezi de strarul ledului...star pe care-l prinzi in suruburi de radiator,intre radiator si star ,pasta termo. O varianta de fixare a starului de radiator e termopadul dubluadeziv - se foloseste la proc de PC.

Cat despre scc(sursa de curent constant) o gasesti la pag 9, este fig 24 din http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... LM317.html . Deci fuguta cu votcuta si schemuta la vecin( curentul e de 0,7A)...scc se inseriaza cu anodul(+)ledului,LM are nevoie de un radiator,alimentarea la 9V/0,8A min(uzual trafurile se fac la 1A ,cauta unul ieftin pe la magazin).

Sa NU alimentezi ledul fara scc ca-l arzi!

Fa tot ansamblul - starul ledului fixat corespunzator pe radiator si alimentat prin scc,colimatorul se poate lipi ulterior - si alimenteaza-l.

Link spre comentariu

Merge sa fac ansamblul cu Attiny2313 sa mearga cu mai multe leduri in paralel ??? adica nu stiu sa ii pun tranzistoare ceva ? cum e in ansamblul cu pic de pe pagina 5 ?

MERGE modificat...dar mai bine il faci asa intai si vezi daca iti iese.
Link spre comentariu

OK.Atunci o sa trec astazi pe la maica domnului sa iau un cablaj de test si un oscilator...auziti dar merge sa fac un turture si cu altfel de micro controler adica ceva sub pretu de 20 lei al lui attiny2313 ?...ca presupun ca hexul de la turture nu are memorie asa mare...ca daca merge asta care il fac acum am de gand sa mai fac :d

Link spre comentariu
Vizitator poolonik

Pai ai nevoie de un holder (nu conteaza de ce culoare e) daca colimatorul e precum in poza,iar la 8grade trebuie sa pui iluminatorul intr-un colt.

pe site la nemti nu am vazut holder special pt acest tip de led si am crezut ca nu se potriveste alt model.Presimt ca la noi in oras nu o sa gasesc holder.Cum adica sa pun iluminatorul intr-un colt ?

...alimentarea la 9V/0,8A min(uzual trafurile se fac la 1A ,cauta unul ieftin pe la magazin).

Am inteles schema si metoda de calcul pentru scc, este foarte simpla,dar nu inteleg de ce sa il alimentez la 9V .Ledul nu functioneaza la 3.2V ?
Link spre comentariu

100nF adica nanofarad. Vezi că în schemă figurează ca fiind polarizat dar de obicei se pune nepolarizat. La conexelectronic o să găseşti mai multe variante, merge oricare din ele. Încă o treabă nu poţi scrie acest hex pe alt microcontroller şi să te aştepţi să meargă la fel pentru că adresele regiştrilor interni diferă.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări