Vizitator mrbigheart Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 Daca tot ati facut sectiune pentru incepatori (ceea ce ma bucura foarte mult) vin si eu cu o intrebare: vreau sa fac un emitator fm (audio), dupa specificatii ei zic ca o sa aibe o raza de 800m, ceea ce e ok. Printre altele tot ei spun ca trebuie folosita o baterie de 9V.. si nu m-ar deranja, doar ca dimensiunile cresc foarte mult.. iar asta ma deranjeaza. Intrebarea mea e: daca folosesc 3 baterii de 3V (acelea plate, rotunde, cat o unghie), o sa imi mai functioneze dispozitivul? Banuiesc ca se vor consuma rapid, ceea ce nu ma deranjeaza dar as vrea sa stiu ca imi pot "face treaba" cu cele 3 baterii.. chiar daca pentru mai putin timp.. :)Astept cu interes un raspuns.. Link spre comentariu
Relav Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 Iti poti "face treaba" si cu 3 baterii de 3 V inseriate. Numai ca se vor consuma repede mai ales daca emitatorul tau consuma mult (curent). Link spre comentariu
djdansmart Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 Bineinteles ca poti folosi 3 baterii de 3 V conectate in serie! Ai grija cum le vei conecta in serie..nu prea prinde fludorul pe suprafata lor..iar daca le incalzesti prea tare incercand sa le lipesti..le vei strica..pot pocni! Succes! Link spre comentariu
Vizitator mrbigheart Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 Iti poti "face treaba" si cu 3 baterii de 3 V inseriate. Numai ca se vor consuma repede mai ales daca emitatorul tau consuma mult (curent).hmm.. e posibibil sa se reduca si raza de actiune? sau doar durata, de functionare? Link spre comentariu
mircea888 Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 In principiu raza de actiune depinde de tensiunea de alimentare, deci raza va fi aceeasi.Dar cand bateriile incep sa se consume tensiunea lor va incepe sa scada deci si raza va scadea progresiv. Link spre comentariu
Vizitator mrbigheart Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 In principiu raza de actiune depinde de tensiunea de alimentare, deci raza va fi aceeasi.Dar cand bateriile incep sa se consume tensiunea lor va incepe sa scada deci si raza va scadea progresiv.multumesc, o sa incerc zilele astea.. sa vad ce si cum Link spre comentariu
mircea888 Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 Posteaza schema folosita sa ne facem o idee despre curentul consumat... sau da specificatiile circuitului. Daca emitatorul tau chiar poate emite pe 800m atunci se vor consuma repede bateriile alea miciOricum merita sa incerci, e cam acelasi lucru, ar trebui sa pierzi doar la autonomie.Bafta Link spre comentariu
marinescug Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 Comparabil ca si dimensiune, incomparabil ca si pret, dar cu autonomoe mai buna ar merge niste baterii "foto" CD123A.Atenţiune, atenţiune ! cei 800m sunt pentru tine. Pentru receptoarele sensibile ale naietilor cu ochii ageri e altceva!Schema si frecventa sunt asteptate. Link spre comentariu
Vizitator mrbigheart Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 Posteaza schema folosita sa ne facem o idee despre curentul consumat... sau da specificatiile circuitului. Daca emitatorul tau chiar poate emite pe 800m atunci se vor consuma repede bateriile alea miciOricum merita sa incerci, e cam acelasi lucru, ar trebui sa pierzi doar la autonomie.Baftaimi place tot mai mult forumul asta nu ma asteptam la raspunsuri atat de prompte si la obiect. multumesc!am pus mai jos schema, dupa cum ziceam si mai devreme.. sunt incepator si e prima care am gasit-o.. si am zis sa incerc cu asta. sunt mai mult decat receptiv pentru sugestii :)nu stiu cum arata bateriile CD123A - daca imi puteti da un link.. un pret.. dimenisuni.. as fi recunoscator!cat despre receptor.. vroiam sa intreb si de asta.. banuiesc ca nu pot folosi un radio de buzunar.. nu? adica.. nu pentru o raza de 500.. 800m. sau daca pot face mici modificari si radioului.. ar fi super.. iarasi, dimensiunile trebuie sa le pastrez la un minim..astept raspuns Link spre comentariu
mircea888 Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 In functie de condensatorul ala variabil (trimmer) si de bobina se regleaza frecventa pe care se emite, trebuie sa ajustezi valoarea condensatorului si distanta dintre spirele bobinei ca sa emiti in banda 88-108mhz, astfel incat sa poti receptiona cu un radio normal. Ideal este sa ai un radio cat mai sensibil, nu conteaza daca e de buzunar sau nu, dar de obicei alea de buzunar nu au perfomante foarte bune. Pentru a regla frecventa in banda FM iei un radio si il dai pe o frecventa care nu este ocupata de vreun post. Apoi reglezi din condensator folosind o surubenita din plastic (foarte usor) pana cand treci "peste" frecventa pe care e pus radioul (vezi auzi un bazait sau un pocnet usor), daca nu se aude nimic mai ajustezi distanta dintre spirele bobinei si incerci iar din condensator. Poate fi destul de greu sa-l aduci in banda FM... Al doilea tranzistor din schema ar fi bine sa-l pui BF198 sau BF199 pentru ca BC547 nu are performante prea bune pentru radio si posibil sa nu-ti oscileze daca pui BC547. http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... F199.shtml http://www.tme.eu/ro/katalog/index.phtm ... szukaj%3D+ Schemele astea simple nu au stabilitate buna, adica frecventa cu care emit se poate modifica usor, astfel incat radioul va pierde postul la un moment dat. La astfel de scheme uneori mi se parea mai usor de reglat emitatorul pe frecventa radioului decat invers. Link spre comentariu
Spitfire Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 Schema aceea de emitator FM nu e putin cam...gresita?! Lasand la o parte ca BC547 se "inneaca" pe la vreo 30 MHz, vad ca antena e cuplata direct in colectorul acestuia, plus ca modulatia e precara, schema o fi simpla, nu zic, dar e saracacioasa rau...mai mult de 10mW nu scoate, chiar si cu BF200 in oscilator, si nu bate decat la max. 50-80m(depinde de antena...). Link spre comentariu
Vizitator mrbigheart Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 Schema aceea de emitator FM nu e putin cam...gresita?! Lasand la o parte ca BC547 se "inneaca" pe la vreo 30 MHz, vad ca antena e cuplata direct in colectorul acestuia, plus ca modulatia e precara, schema o fi simpla, nu zic, dar e saracacioasa rau...mai mult de 10mW nu scoate, chiar si cu BF200 in oscilator, si nu bate decat la max. 50-80m(depinde de antena...).uff.. nu stiu.. sincer.. daca e gresita sau nu. cred ca o sa ma orientez catre alt circuit..ideea e in felul urmator: am nevoie de un emitator fm audio, pe o raza de macar 500m. acum, detaliile care sunt concludente sunt raza de actiune, dimensiunile, autonomia si pretul (in ordinea asta!) am mai primit de la voi o varianta (atach-ul de la postul anterior) si pare mai ok.. ma incanta mai mult varianta de 3 baterii plate decat una de 9V.. vad acum ca trebuia sa imi fac 'temele' mai bine. si.. stiu bine ca pot sa il cumpar.. dar insist sa-l fac eu in felul asta o sa il apreciez mai mult deci.. inca o data sunt receptiv pentru orice sugestii.. apropo de receptor.. nu pot imbunatati cumva un radio de buzunar?si aici.. imi mai veni o idee sa renunt la speaker, sa ramana doar castile si sa adaug o iesire, ca sa il pot conecta cu un jack-jack la un reportofon sau un mp3player care stie sa inregistreze..? Link spre comentariu
djdansmart Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 Pe cine vrei sa spionezi? Lasa-ti prietena in pace Daca chiar vrei sa spionezi pe cineva..sunt dispozitive GSM pt asa ceva..destul de mici,pui un sim in el si se activeaza cand apelezi nr respectiv! Apoi asculti ce face prietena ta..cu prietenul tau Dupa aia.. Link spre comentariu
GeoMar Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 Lasa baiatul sa incerce. Treaba lui daca vrea sa-si spioneze prietena/prietenul. Mai nasol este daca o sa vrea ceva "putere" in antena, adica sa-si faca un post pirat, probabil pentru asta vrea. Atenţiune, atenţiune ! cei 800m sunt pentru tine. Pentru receptoarele sensibile ale naietilor cu ochii ageri e altceva!Are dreptate @marinescug, s-ar putea sa se trezeasca cu ei la usa, ca mine prin '97-'98, aparat confiscat, judecat in lipsa, amendat, noroc ca "bulisem" finalul inainte sa apara si nu mai aveam "putere" in antena , concluzia este ca nu se merita. Pentru CE ??!! De amorul artei ?! Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 Asa este Spitfire. Pentru distanta asta trebuie un amplificator RF care nu este la indemana oricui. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum