nickxyzt Postat Noiembrie 21, 2010 Partajează Postat Noiembrie 21, 2010 Am în faţă o sursă 220V c.a. / 16V c.c.Borna de împământare este lipită în mod normal, pe spatele plăcii, iar de ea mai sunt lipiţi 2 condensatori (cred că sunt condensatori) identici, care la rândul lor sunt legaţi fiecare de câte o bornă de 220V (de intrare) a sursei.Pe cei doi condensatori scrie astfel:X1 400*Y2 250*F472MPrin „*” am desemnat încă un caracter, pe care nu îl înţeleg (este prea mic chiar şi pentru lupa mea).Întrebare: Sunt condensatori? Ce rol au? (probabil că un rol de protecţie, dar aş vrea să îmi explice cineva). Pe placă scrie că sunt condensatori.Mulţumesc. Link spre comentariu
mircea888 Postat Noiembrie 21, 2010 Partajează Postat Noiembrie 21, 2010 Da, sunt condensatori 4.7nF/250V si au rol de deparazitare a tensiunii de retea.nu inteleg intrebarea: "legare circuit direct la împământare?" incearca sa fii mai explicit. Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 21, 2010 Partajează Postat Noiembrie 21, 2010 Atentie mare! Legatura dintre cei doi condensatori se leaga si la impamintare, in caz contrar, cind vei conecta carcasa aparatului la masa, vei avea un potential cam de 1/2 din tensiunea retelei la carcasa! Pericol de electrocutare. Link spre comentariu
nickxyzt Postat Noiembrie 21, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 21, 2010 Sunt legaţi direct la împământare.O bornă a condensatorului este legată la împământare, cealaltă bornă a sa este legată de o bornă de intrare a sursei (de 220V).Asta nu înţeleg: de ce sunt legaţi de împământare? În felul acesta, prin cei doi condensatori, nu avem un scurt circuit între bornele de intrare de 220V ale sursei?Ataşez fotografie. Cei doi condesatori i-am marcat cu roşu.(Este secţiunea de începători, scuze dacă pun întrebări cu răspunsuri evidente) Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 21, 2010 Partajează Postat Noiembrie 21, 2010 Banuiesc ca este vorba de acelasi montaj! Nu mai deschide cite un topic pentru fiecare intrebare! Raspunsul in poti citi aici viewtopic.php?f=66&t=71516&p=634470#p634470 Link spre comentariu
nickxyzt Postat Noiembrie 21, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 21, 2010 Întrebarea este legată de altceva, nu de depanare, de aceea am deschis alt topic.Nu mă interesează decât să înţeleg.Oricum, nu-mi foloseşte la nimic un linc către o pagină în care nu este răspunsul la întrebarea mea Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 21, 2010 Partajează Postat Noiembrie 21, 2010 Raspunsurile la intrebarile tale se gasesc acolo! Pune mina si citeste - asa vei cunoaste mai mult. Din trei intrebari nu inveti nimic... Daca te pasioneaza electronica mai intii invata cite ceva, cel putin sa recunosti componentele. Cind nu stii ce este o componenta, intra aici http://www.datasheetcatalog.com/ sau aici http://www.alldatasheet.com/ si vei gasi datele de catalog ale acelei componente. Succes la invatat! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum