Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CAN-bus

Vizitator jancsika

Postări Recomandate

Vizitator jancsika

buna ziua---am un radio alpine CD73,l-am cumparat de la cineva care la momentul respectiv avea nevoie de bani,scos de la un BMW,functioneaza radio si mp3,dar nu functioneaza de exemplu ceasul,imi arata --:--,si as vrea sa stiu daca pt reglare ar avea nevoie de CAN bus? sau comunicatia optica MOST? eu nu am masina,as folosi ptr acasa,dar as vrea sa mearga cit mai multe functii...mai are in meniu DAB,digital radio,dar in el nu exista tuner DAB,tot prin CAN ar merge? pentru adaptare CAN am integratele mcp2515 si mcp2551,dar in rest as dori ajutor,ce as putea sa fac si acasa...multumesc...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nicolaus

1

• alfabit

1

• valangjed

1

Top autori în acest subiect

CAN = controlled area network, protocol de comunicatie pe un bus de 2 fire torsadate intre mai multe dispozitive ( care stiu CAN, bineinteles ).Deci tu ai unul din dispozitivele CAN, adica radioul alpine, ok, dar nu am inteles cu cine vrei sa-l cuplezi, cu cine sa comunice ? De exemplu ceasul de care spuneai, cine sa-i dea radioului informatia de ceas ? Cine e al doilea dispozitiv CAN ? Aici e ca-n amor, trebuie doi ( minim ! )

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
Vizitator adaniel69

salut!vreau sa montez leduri pentru placuta de inmatriculare pe o laguna din '99! ca sa nu am eroare de bec ars, trebuie sa montez o rezistenta in paralel cu ledul!becul original are 5W si am constatat ca rezistenta pe care trebuie sa o montez ar fi cam de 33 de ohmi.am gasit sa cumpar rezistente de 9W si ma intrebam cat de tare s-ar incalzi daca as pune una de 33 de ohmi si 9w sau 3 in paralel de 100 de ohmi si 9W.ma poate lamuri cineva?multumesc!

Link spre comentariu
Vizitator adaniel69

cum as putea sa calculez caldura degajata de un rezistor?ma mai gandeam si la varianta cu doua rezistoare de 68 de ohmi si 9W pusi intre 2 radiatoare mici de aluminiu!

Link spre comentariu

Caldura degajata de un rezistor se calculeaza cu legea lui Joule adica Q=R*I^2*tunde:Q-caldura in JouliR-rezistenta rezistorului in OhmiI-intensitatea curentului electric in Amperi(I^2 inseamna I la puterea a doua)t-timpul in secundeDaca vrei sa calculezi puterea electrica ce trece prin acel rezistor, scoti "t"-ul din ecuatie si in loc de Q scrii P(puterea in Watt)Mai poti face o "ghidusie", fiind vorba de curent continuu:P=U*I=U^2/R.Am scris acestea banuind ca te intereseaza ce putere trebuie sa aiba rezistorul.Daca nu te ajuta imi pare rau, daca te ajuta sa-ti fie de bine

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări