Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme cu termostatul Auraton 2005 tx economic


Vizitator taulica

Postări Recomandate

Vizitator taulica

Salut!Am de vreo 5 ani un termostat Auraton 2005 tx economic. E fara fir, comanda de pornire a centralei se face prin unde radio.Pana acum n-am avut nici o problema cu el, insa de vreo saptamana am urmatoarea problema: termostatul (notat cu tx-transmitatorul) da comanda la un moment dat corect spre receptorul acestuia (rx) care in mod normal ar trebui sa-si inchida contactul normal deschis si sa porneasca centala. Problema e ca nu si-l mai inchide decat cand vrea el, cateodata imediat, altadata numai dupa o jumatate de ora sau chiar deloc. Am deci o problema la receptorul termostatului. L-am desfacut, transformatorul acestuia functioneaza, i-am verificat continuitatea la antena, am refacut lipiturile care mi s-au parut cu problema si am inlocuit 2 condensatoare electrolitice care erau putin devalorizate; problema persista.Ma poate ajuta cineva, sau va trebui sa-mi iau altul nou?Mersi mult!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • doru3160

    7

  • sla

    4

  • Den

    3

  • MatyC

    3

Top autori în acest subiect

Eu ashi inlocui releul de control din receptor. De la fratele meu am aflat ca cele mai frecvente probleme la CT sunt din cauza contactelor de releu. Din experienta mea de intretinere electronice consider ca te-au lasat contactele din releu. Eu am rezovat pentru iarna asta cu ceva spray contact. Dar la anul viitor trebuie sa-l schimb.

Link spre comentariu

Problema la acest tip de termostat de incinta e cu frecventa de emisie-receptie...la un moment dat nu se mai "gasesc",am incercat de curand un asemenea exemplar,nou,si nu am reusit sa-l fac sa mearga din simplul motiv ca receptorul nu vedea semnalul de la emitator(din motive lesne de inteles,am redus acea distanta si eliminat eventualele"obstacole"),si drept urmare nici nu semnaliza prin LED-ul aferent acest lucru,ca sa pot banui releul sau mai bine zis contactele lui...Am incercat cateva frecvente,conform indicatiilor din manual...problema e ca la fiecare schimbare de frecventa,iti cere sa-l astepti 10 min cat timp ii ia "sa se gaseasca" unul cu altul...ce sa zic,la vreo 4-5 schimbari,am zis ca in bancul cu pisoiul pe acoperis,mai "stau" 5 min si plec,sunt 255 de variante... :rade: .Am luat jucaria si m-am dus la service,la garantie,sa ma lamureasca ei ce si cum...dupa 2 zile,m-au chemat sa-mi dea altul,care merge impecabil...cat timp ? greu de zis,cert e ca nici baietii de la service nu m-au lamurit ce a avut...Varianta incercata de mine,are 2 LED-uri pe receptor,unul galben,care ar trebui sa indice legatura dintre emitator-receptor,si care ar trebui sa clipoceasca o data la cca 1 min,si LED-ul verde,care indica armarea releului,adica modul de lucru anclansat-declansat.La cel cu probleme,LED-ul galben clipocea nonstop,iar cel verde era in greva,nu l-am vazut aprins.Probabil daca ar exista pe undeva ceva documentatie si schema,s-ar putea gasi si o solutie,pana una-alta,schimbarea cu totul a fost solutia indicata de "specialisti",sper sa nu fie si cazul tau...Personal folosesc acelasi model,dar varianta cu sarma,merge de vreo 5 ani,si bateriile de calitate tin si cate 2 ani,fara probleme...si ma batea gandul sa-l schimb si eu cu unul cu comanda radio... :rade:

Link spre comentariu

Partea de RF din termostate e de vina, cred ca nu mai comunica pentru ca nu sant suficient de stabile in frecventa.Daca nu gresesc stiu ca lucreaza undeva la 433Mhz si componentele cum nu prea sunt de calitate...necazul e ca nu merg nici modificate cu releu+fir, asa ca solutia este altul la fel sau un termostat cu fir.

Link spre comentariu

Ok,partea cu "fuga in frecventa" am banuit-o si nu am comentat-o,nici nu am incercat sa-l desfac sa vad ce se poate face,atata vreme cat era proaspat cumparat,deci in garantie,ce nu am inteles eu,a fost chestia cu 10 min de asteptare ca sa se gaseasca unul cu altul...un timp de 2-3 min inteleg ca era necesar pt caderi de tensiune accidentale repetate,si a evita regimuri tranzitorii care sa duca la comenzi false,receptorul fiind alimentat doar la retea,dar sa stai cate 10 min pt a testa daca e buna o frecventa sau nu,mai ales ca din constructie i-au prevazut 250 de variante(sau 255...)mi se pare cam deplasat...Initial am vrut sa instruiesc proprietarul si sa incerce el toate variantele,era direct interesat,dar se vede treaba ca nici cei de la service nu au marsat pe ideea asta,din moment ce in 48 ore mi-au dat altul... :rade:Teoretic iti trebuie vreo 42 ore sa testezi toate variantele,deci daca se lucreaza 8 ore/zi,in 16 ore nu cred ca au testat mare lucru,asta acceptand ideea ca nu au mai avut si altceva de facut... :rade:

Link spre comentariu
Vizitator taulica

M-am gandit si eu sa schimb frecventa de lucru, dar din pacate modelul pe care il am nu permite acest lucru.La fel, am presupus si eu ca ar putea fi perlate contactele din releu, dar releul e capsulat , nu am cum sa le verific, eventual sa le curat si inca nu am cumparat unul nou pt. ca vremea a fost pana acum faina si nu am fost "fortat" sa rezolv problema. :)Totusi, am vrut sa aflu si alte pareri inainte sa schimb releul (pe care il schimb doar pe baza unei presupuneri).Multumesc celor care ma ajuta!

Link spre comentariu

Pai ca sa banuiesti contactele releului,ar trebui ca LED-ul care indica alimentarea releului sa se aprinda,ori amanuntul asta a fost omis din informatiile date...pt ca daca se aprinde acel LED,inseamna ca emitatorul si receptorul e ok,doar elementul de executie e defect,altfel,degeaba schimbi releul,daca nu primeste comanda,tot asa "va lucra",adica fara un rezultat favorabil.E adevarat ca primele variante de termostat din aceasta gama au avut frecventa prestabilita,fara posibilitate de schimbare,dar modul de functionare,si mai ales cele 2 LED-uri de pe receptor erau din cate imi aduc aminte,si era de ajutor daca ne spuneai cate ceva si despre modul cum se aprind(sau nu)

Link spre comentariu

Pana la urma, releul ala face zgomot la cuplare. Eu rezolv astfel. Ascult releul daca reactioneza. Cum? Pun degetul pe senzorul de temperatura sau folosesc bricheta ori setez o temperatura ridicata la emitator, adica la cronotermostat. Pe cronotermostat afisheaza cand trimite comanda de pornire a centralei pentru incalzire. Daca aud "clantz" shi centrala pace shi voie buna in continuare e clar releul are contactele negre de fum. NU mai face contact electric ferm. Daca zici ca 5 ierni a mers perfect eu personal mizez pe contactele releu ca sunt cu probleme. Rezolvi cu spray contact sau prin inlocuire.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

A inlocuit cineva releul cu unul original? Am vazut ca originalul era productie poloneza: RM96P-12W. Eu n-am gasit pe net, la noi, acest releu. Sau ati pus unul oarecum echivalent (12V bobina; 250V, 8A contactul )?

Link spre comentariu

Importante sunt contactele (250V/8A) si tensiunea de alimentare a bobinei. Daca ai noroc sa gasesti si compatibil pin la pin e mai bine. Daca nu este macar sa intre in spatiul original si refaci traseele cu fire.

Link spre comentariu

Cred ca tot la o reprezentanta e speranta mai mare,acolo e posibil sa aiba defecte la receptor sau procesor,dar cu releul bun...daca asta e defectul.Intrebati la un magazin cine asigura garantia la aceste aparate,si poate sa aveti noroc sa gasiti original.

Link spre comentariu

Numai releul este defect, el primeste comanda de inchidere, se aude comutarea, dar contactul nu se inchide. Am incercat sa-l deschid si sa-i curat contactul, dar este prea bine capsulat ( lipit) si am zis ca-i mai bine sa-l schimb cu unul nou. Deocamdata, pe unde am cautat, n-am gasit originalul si nici alt inlocuitor care sa reziste la 8A. Probabil ca ar merge si unul de 5A, dar ar rezista o perioada mai scurta. I-am zis amicului care m-a rugat sa-i repar aparatul sa caute el releul.

Link spre comentariu

O solutie de compromis ar fi sa gauriti/polizati carcasa in dreptul contactelor,curatati contactele si pe urma se poate inchide cu rasina sau banda adeziva...e o solutie nu prea ortodoxa,si nu de durata,oricum sunteti convins ca acolo e defectul si releul e deja compromis,dar pt proba si mers in regim de avarie pana apare unul nou,cred ca ar merge de incercat.Din ce stiu,releele astea sunt de constructie diferita de cele clasice,in sensul ca nu sunt alimentate cu tensiune decat pt comutare dintr-o stare in alta,in rest bobina nu e alimentata,de asta cred ca nici nu o sa mearga cu un releu echivalent la caracteristici electrice doar la contact...trebuie sa aiba si acelasi sistem de lucru(parca s-a mai pomenit despre asa ceva...)

Link spre comentariu

Nu prea cred ca bobina este alimentata doar pentru comutare. Bobina are cca 650ohmi, asta inseamna 18mA, la 12V. Sigur este alimentata tot timpul cat releul este comandat sa fie inchis ( si arde ledul rosu).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări