Vizitator arthur_art Postat Noiembrie 20, 2010 Partajează Postat Noiembrie 20, 2010 Ma poate ajuta cineva cu calculul componentelor schemei de mai jos? Este un stabilizator cu tensiunea de intrare Ui = 17V +- 3V , tensiunea de iesire Uo=13V, curentul de sarcina Is=2A, si variatii maxime ale tensiunii pe sarcina este de deltaUo=10mV. Ma intereseaza cum pot calcula componentele schemei(R1,R2,R3,R4,Rs,C1,C2).Multumesc Link spre comentariu
marinescug Postat Noiembrie 20, 2010 Partajează Postat Noiembrie 20, 2010 .R1 il pui si tu in functe de Uz si Vz, cu U in 17-3V.Ori n-ai copiat problema complet, fie daca apari cu ea rezolvata proful tot o sa se prinda, pentru ca nu ai intrbat nimc de Dz. Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 20, 2010 Partajează Postat Noiembrie 20, 2010 Mai se invata ceva la facultate in ziua de azi? viewtopic.php?f=62&t=56209&p=492244#p492244viewtopic.php?f=66&t=36718viewtopic.php?f=66&t=36529viewtopic.php?f=66&t=35770viewtopic.php?f=77&t=35772Sau secretul trecerii examenelor este... casaca cu microvibratiiviewtopic.php?f=13&t=24183&p=308671#p308671 Link spre comentariu
Vizitator arthur_art Postat Noiembrie 23, 2010 Partajează Postat Noiembrie 23, 2010 Mda, daca erati atat de buni, marinescug iti puteai da seama ca doar cu cunosctule care le-am dat ai fi putut rezolva problema. Pana la urma am cerut o idee, nu trebuia sa primesc astfel de raspunsuri, dar in fine se zice ca sunteti maiestrii , nu ne punem noi abia initiati cu voi. In loc de astfel de raspunsuri puteati da o idee acolo care mar fi putut ajuta, dar oricum multumesc sunteti buni !!!!! Link spre comentariu
marinescug Postat Noiembrie 23, 2010 Partajează Postat Noiembrie 23, 2010 Mda, daca erati atat de buni, marinescug iti puteai da seama ca doar cu cunosctule care le-am dat ai fi putut rezolva problema. Pana la urma am cerut o idee, nu trebuia sa primesc astfel de raspunsuri, dar in fine se zice ca sunteti maiestrii , nu ne punem noi abia initiati cu voi. In loc de astfel de raspunsuri puteati da o idee acolo care mar fi putut ajuta, dar oricum multumesc sunteti buni !!!!! Denumirea de facultativ nu vine de la facultativ ! O sa urmaresc in amanunt ce-a scrs remus68. Mi se face scarba de solutii de copiere si alte treburi asemanatoare. BTW: exista conrtamasuri deosebit de eficiente. Diferenta se vede peste ani. E vb de un lucru facut din pasiune bolnava, patologica vs goaba dupa o patalama la mana. Daca e vb de patalama sunt si facultati mai "usoarea" ca le ElTc era o vorba "Primii 6 ani e grei, pana treci de anu' 3" scris cu italice din dorinta de a sublinia greselile intentionate si tonul ironic al glasurii. Ideea care ajuta: rezenta maxima (nu 100%) la cursuri. Au fost incercari in ajutorul studentilor de a primi niste puncte, zecimi de punct, etc. Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 23, 2010 Partajează Postat Noiembrie 23, 2010 Ma intereseaza cum pot calcula componentele schemei R1,R2,R3,R4,Rs,C1,C2 Rs este chiar... consumatorul! Si pe asta trebuie sa-l calculezi? Link spre comentariu
Vizitator arthur_art Postat Noiembrie 23, 2010 Partajează Postat Noiembrie 23, 2010 Rezistentele leam aflat mai putin R2. Mai am C1 si C2 Link spre comentariu
marinescug Postat Noiembrie 23, 2010 Partajează Postat Noiembrie 23, 2010 Rezistentele leam aflat mai putin R2. Mai am C1 si C2Pai ce stii despre U1 ? De unde vine si ce pulsatie are ?β1, β2 cat sunt ?Pentru R2, Aka rezistenta de baza de "baza" gandeste-te care e tensiunea intre baza tranzistorului regulator serie si masa (luand in calcul si variatia de +/- 3v sau cat este). pentru un β minum 20-30.. ia mei vezi Link spre comentariu
Vizitator arthur_art Postat Noiembrie 25, 2010 Partajează Postat Noiembrie 25, 2010 U1 este 8,5V. Tot nu am reusit sa calculez R2.Dar am inteles ca R2 trebuie sa il iau in functie de conditia de amorsare a lui T1 si curentul max asigurat de T2 sa fie mai mare decat curentul pe R2. Iar ca sa aflu tranzitoarele trebuie ca calculez puterea lor? Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 25, 2010 Partajează Postat Noiembrie 25, 2010 Prin emitorul lui T1 va trece curentul maxim, Imax = Is + Ib + IdIs e curentul prin sarcinăIb e curentul care trece prin baza lui T1Id e curentul prin divizorul de tensiune folosite de comparator - de ordinul microamperilor, deci îl neglijăm.Tranzistorul T1 îl alegi astfel încît să reziste la curentul maxim şi la căderea de tensiune. Vezi cît e beta şi-l alegi pe cel mai mic.Presupunem că beta = 20Ib = Ie / (beta - 1) = 2/19 = 0,105Căderea de tensiune între emitor şi masă e tensiunea pe sarcină, deci pe tranzistor vor cădea:Uce = Ui - U0 = 14 - 13 = 1VTot ce mai trebuie să faci e să calculezi R2:R2 = (Uce - 0,6V) / Ib = 0,4 / 0,105 = 3,8 ohmiTrebuie să calculezi şi puterile disipate.Puterea disipată pe R2:P = R2 * Ib * Ib = 3,8 * 0,105* 0,105 = 4,2W => R2 trebuie să fie de minim 5W şi va merge destul de fierbinte.Puterea maximă disipată pe T1:P = Ucemax * Is = (17 + 3 - 10) * 2 = 20WDupă cum vezi, rezistenţa din bază e mult prea mică, ceea ce înseamnă căldură dispată inutil. Remediu: fie alegi un tranzistor cu beta mai mare, fie pui un Darlington.Similar se calculează şi pentru celălalt tranzistor, căruia îi lipseşte rezistenţa din bază, dar care este necesară. Link spre comentariu
Vizitator arthur_art Postat Noiembrie 25, 2010 Partajează Postat Noiembrie 25, 2010 Multumesc. Ar mai trebui si C1 si C2... Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 25, 2010 Partajează Postat Noiembrie 25, 2010 C = (I * t) / UI în amperit în secunde, e perioadaU în volţi, riplul maxim acceptatC în farazi. Link spre comentariu
Vizitator arthur_art Postat Noiembrie 25, 2010 Partajează Postat Noiembrie 25, 2010 Ms, am sa vad ce imi iesa ! Link spre comentariu
Vizitator arthur_art Postat Decembrie 2, 2010 Partajează Postat Decembrie 2, 2010 Am calculat cum ai zis condensatoarele, dar cica nu e bine ... ce as mai putea sa le calculez ? Link spre comentariu
marinescug Postat Decembrie 2, 2010 Partajează Postat Decembrie 2, 2010 Intrebarea dintr-un post anterior era legata de redresor. Ce fel de redresor ai ? Despre condensatoare se mai scrie asa:C1=30*I1/U1 valoarea iese in microfarazi.Factorul de pulsatie p=300I1/(U1*C1). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum