Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GU50 trecuta pe la "saloanele de infrumusetare"


THOMAS

Postări Recomandate

Fac parte din categoria celor care nu "iubesc" prea mult aceasta lampa,GU50 si asta din cauza aspectului ei foarte bizar,dar sa nu uitam ca a fost proiectata pentru RF si pentru utilizare militara (conditii grele de lucru). Am acordat un timp de o ora pentru doua lampi si le-am reculotat folosind doua culoturi de la EL34 sau de la 6P3S si se pare ca acum cu "fustita" noua si cu "pantofi cu toc" aceasta lampa este mult mai sexi (asta face omul cand n'are ce face.....,asa-i?) Reculotarea este foarte simpla(dar nu usoara!) si am pastrat ordinea la pini exact ca la 6P3S (legand G3 si ecranajul de la GU50 la katod).Scopul acestei reculotari este de a-mi permite o proba rapida prin comparatie cu alte lampi ce au aceeasi configuratie la pini,bineinteles modificand si alti parametrii electrici specifici pentru GU50. A fost o idee..... :rade:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • THOMAS

    3

  • zal

    2

  • iora

    2

  • suat

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

mie personal imi place cum arata GU50, insa fara capacul de protectie metalic.de aceea am si ales sa fac un amplificator cu ele.referitor la resoclare e o idee buna,mai ales ca soclurile pentru GU50 sunt destul de scumpe si slabe calitativ(cele noi)

Link spre comentariu

Aşa arată ca bătute-n cap. :rade: Cred că merg numai culoturile de 6H3n, sau cele de 6550/KT88, cele de EL34, fie slabe, fie grase, sînt mai mici în diametru.

La astea din poza culoturile sunt de 6P3S.Oricum ele sunt "batute in cap" din aceasta cauza le-a pus "palarie" !!!!! :rade: .....,glumesc,"palaria" este pentru a fi usor scoase din soclurile lor speciale sau uneori pentru a se fixa usor si rigid in anumite montaje unde sunt folosite ca finale sau generatoare de emisie.
Link spre comentariu

aceeasi marie .. dar fara palarie :aplauze Foarte interesanta modificarea bazei tubului, felicitari pentru acest lucru.ati folosit culoturile de la 6p3s ca adaptate pentru GU 50. Ati transformat culoturile in socluri pentru GU 50 sau ati refacut legaturile electrice si prin incleiere le-ati imbinat cu lampile GU 50 [ am si eu 3... luni merg la posta dupa ce-a de-a 4-a ... ]

Link spre comentariu

Cea din stinga(finala GU50 reculotata) download/file.php?id=55332&mode=view nu as fi reculotat_o , si_a cam luat aer.In procesul de reculotare la astfel de tuburi(atunci cind piciorele/pini/terminalele lor ies din sticla terminalul/piciorul/pinul care iese din sticla la baza sticlei trebuie tinut strins intr_un cleste cu doua cale de aluminiu profilate dupa diametrul piciorului care iese din sticla lipitura trebuie facuta la virful piciorului dupa ce sa matisat trei-patru spire de conductor prelungitor(0.8mm Cu) aceasta lipitura trebuie facuta cu un letcon de 100W/min bine incalzit si rapid astfel incit piciorul/pinul sa nu se dilate mult(o dilatare a piciorului/pinului/terminalului poate crea interstitiu intre el si sticla=astfel tubul incepe sa ia aer="oglinda" disparind total intr_o perioada de timp oarecare...).__Practic tubul GU50 din stinga img. download/file.php?id=55332&mode=view este compromis in procesul de reculotare sau dinaintea acestuia(se vede foarte clar cum ia "aer proaspat"-oxigen...)...Se mai poate scufunda si bloca tubul GU50 cu capul in jos intrun vas/pahar ,se blocheaza in raport cu pereti paharului cu material textil sau de alta natura dupa care se umple paharul cu apa astfel incit apa sa depaseasca 3-4mm din picior/pin/terminal la baza sticlei-bineinteles cu totul pregatit terminale de cupru-prelungitoare gata matisate pe virfurile piciarelor/pinilor.Sau trebuie evitata cositorirea(incalzirea excesiva a terminalui original ce iese pentru conexiune la baza balonului de sticla) in procesul de prelungire pentru conexiune la noul culot. __Desigur o astfel de reculotare GU50 poate oferi avantaje(o proba imediata intr_un etaj final dat/re-bias/octal , comparatii etc,GU50 sa zicem ca ar fi apropiata de KT88 ca performante si in special Raa cu exceptia Ug2 si panta mica GU50 in raport cu KT88 , adica GU50 necesita atac ceva mai mare g1 pe aceasi sarcina in raport cu KT88).

Link spre comentariu

era interesant de vazut cum ati reusit sa conectati pinii de la GU50 la soclul de 6p3S,prin ce metoda.

Am spus ca este simplu dar nu usor,fazele reculotarii sunt urmatoarele:-se pregatesc tuburile GU50 alegandu-se perechi sau se vor alege exact pentru aplicatia dorita-se procura doua culoturi de la niste tuburi arse sau sparte de tip 6P3S-se curata culoturile de resturile de sticla,se scot vechile terminale din piciorusele culotului si se elibereaza acestea de resturile de cositor (cu o pompa de fludor sau betisoare de lemn,sau alta metoda)-piciorusele lui GU50 fiind facute dintr-un aliaj de nichel+titan ((NiTi),un material cu un coeficient de dilatare apropoiat de cel al sticlei de cuart (Q) din care este facut balonul,nu prea adera la ele un aliaj simplu de fludor sau cositor,deci:-se pune cate o picatura de acid ortofosforic (H3PO4) pe fiecare piciorus in parte peste care se vrapeaza (infasoara) cateva spire de sarma de Cu cu diametrul D=0,6...0,7mm.-se incalzeste cu un uscator de par tot balonul tubului-se lipeste cu un letcon de 100W folosind cositor (nu fludor!!!) pe rand toate spirele puse pe fiecare piciorus in parte,bineinteles ca se vor lasa terminalele lungi de cca 70-80mm pentru a se introduce in tubuletele(piciorusele) culotului.-se va nota pe o hartie corespondenta electrozilor (GU50.......>>>>>> 6P3S)-dupa aceasta operatie se curata cu o pensula si putin alcool toate piciorusele si apoi dupa uscare se pune cate o picatura de rasina A=B pe fiecare piciorus in parte-pe marginea interioara a culotului se pune cu o spatula rasina A+B din belsug si apoi se introduc incet terminalele din cupru in tubuletele culotului.-se va fixa pozitia corecta a culotului,se va elimina rasina in exces ce va iesi pe langa culot si dupa ce rasina se va intari se vor lipi cu fludor terminelele dupa care se vor taia la nivelul convenabil.- ATENTIE !!! pe fiecare terminal in parte se vor pune bucatele de varnis din silicon(25-30mm) pentru a preintampina un eventual scurt-circuit in culot.Odata facuta treaba si strecurandu-se o greseala...........nu mai putem face nimic,deci mare grija!P.S foarte buna idea cu apa a D-lui ,mai ales cand facem aceasta operatie pentru prima data.Tubul din imagine asa este de la "mama" lui,este fabricat in 1964 si culmea este ca....merge,d-le!
Link spre comentariu

Daca GU50 a luat sau nu a luat aer se poate verifica. In limbaj comun se spune ca tubul "are gaz". Se poate proba pe catometru(sau ma rog un montaj de test cu un psf cunoscut) si se compara curentul de g1 al tubului masurat cu cel al unui tub nou cu vid bun. In catometre acest lucru se facea introducand in circuitul grilei o rezistenta de 10-20Mohmi astfel se putea observa acel curent rezidual care in cazul unui tub cu aer e destul de mare.In rest mi se pare buna metoda d-lui Lazaroiu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări