Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu EL12 în contratimp

zal

Postări Recomandate

Am sa dau un exemplu clasic pentru 6p3s("mult blamat") ,si anume doua astfel de tuburi 6p3s pot fi folosite lejer PP-UL cu Ub=360V chiar 380V(negativare automata fara discutie) datorita faptului ca in regim dinamic potentialul g2 variaza (g2 fiind cuplata si ea la priza g2 trafo-out ,in regim dinamic maxim cind ia devine maxim , tensiunea g2 se situeaza de moment la circa 240V/).Astfel se poate intelege ca Pdg2 nu va fi depasita in regim dinamic sau static.In aceste conditii(Ub=360V ,UL) 6P3S-PP-UL se poate miza pe 20W-25W in sarcina la iesire functie de Raa ales si randamentul OT.

Oricum personal vorbind , prefer banda audio extinsa chiar daca "pierd" 5-10-15W... putere in sarcina la iesire(asadar sint adeptul configuratiilor PP-UL in cazul amplificatoarelor finale cu tuburi destinate "auditiilor"),nu ma opun altor optiuni(fiecare poate sa "considere/creada" ce doreste).

In concluzie in cazul PP-UL se permite tensiune ceva mai mare Ug2(datorita conexiuni g2 ,cine nu crede sa introduca datele intr_un program de simulare sau sa faca proba practica , astfel va determina Pdg2 pentru o situatie data si un tub dat).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 143
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

55

• nichishoru

9

• zbodeoc

7

• THOMAS

6

Top autori în acest subiect

Propun acest montaj,bineinteles adaptat si calculat din datele de catalog pentru fiecare lampa finala folosita.Il puteti analiza si critica,dar eu il folosesc de multi ani cu succes acolo unde Ug2 al tubului utilizat nu-mi permite alimentarea G2 la tensiunea anodica mai ales in cazul unui final UL. Pana la urma nu ar fi vorba de Ug2 ci de Pdg2 (puterea disipata de G2),deci daca calculam bine Rg2(din schema) putem limita curentul prin grila 2,indiferent de tensiunea de lucru fara insa a depasi puterea data de catalog pentru G2. Condensatorul Cg2 va cupla dinamic G2 la bobina OT-ului pentru a avea efectul scontat de ultra-linear.Capacitatea lui se va stabili (calcula) in functie de inductanta bobinei UL ramase (25%......43%) si de frecventa minima calculata pentru etajul final implicit a transformatorului de iesire. Acel condensator se poate alege si practic avand o valoare cuprinsa intre 1,0uF......4,7uF,o valoare mai mare decat asta,in practica,am constatat ca nu se justifica.Poate multi vor spune ca dinamic vorbind,semnalul alternativ de audiofrecventa prin acel condensator va fi suficient de mare incat sa depaseasca puterea Pdg2,eu nu am constatat asta in practica,tubul fiind foarte stabil.Aplicatia se poate extinde si la PP,bineinteles la montaje cu negativare automata.Montajul isi are rostul numai pentru tuburi ale caror Ug2 sunt mai mici decat Uanod.P.S fac parte din tabara celor ca nu hulesc venerabila lampa 6P3S.

Link spre comentariu

Pana la urma nu ar fi vorba de Ug2 ci de Pdg2 (puterea disipata de G2),deci daca calculam bine Rg2(din schema) putem limita curentul prin grila 2,indiferent de tensiunea de lucru fara insa a depasi puterea data de catalog pentru G2. Cred ca ar trebui incercata alimentarea G2 printr-un CCS si posibil ca in regim dinamic sa nu se depaseasca puterea limita pe G2 iar parerea mea fata de acest tub se aliniaza ideii ca tuburile sint in regula, aplictile pot fi nereusite...P.S fac parte din tabara celor ca nu hulesc venerabila lampa 6P3S.

Link spre comentariu

Poate nu am fost explicit ,in configuratia PP-UL(6P3S) clasica nu se depaseste Pdg2 chiar atunci cind tensiunea comuna Ub=360V(Ua0=Ug20=360V) in momentul cel mai greu dinamic cind ia devine maxim /, Ug2 dinamic devine minima (nici macar nu sint necesare rezistente Rg2 de limitare a curentului prin g2).

Daca in schimb renuntam la UL(g2-6P3S nu va mai fi cuplata la priza UL ) pentru tensiuni mari(fixe)Ug2 se va depasi Pdg2 in regim dinamic cind ia devine maxim si curentul ig2 va deveni mare , astfel media puteri disipate de g2 dinamic va depasi Pdg2.

In configuratie PP-UL-clasica devin posibile Ug2_0 mai mari decit in specificatii(Ug2_dinamic=variabila).

In opinia mea ,tensiunea stabilizata Ug2 nu "produce un efect benefic"(sau daca se considera ca stabilizarea Ug2 devine benefica ,poate se si explica).

Link spre comentariu

Mă tot bate un gînd cu un amplif pp cu 6n3C... dar tot cu Ug2 stabilizată.

Pai hai sa te ajut mai Zal, poate facem amplificatorul secolului :-)Pot sa-ti donez doua lampi (6n7s si 6n8s) doua drosele de 0.35 H si doua interstage-uri cu 2x2x2200 spire pe o sectiune de 2cm2. Cu cele din urma trebuie sa ai mare grija ca sint de pe raftul de sus din pivnita...:-)... pe raftul imediat urmator tin Lundahl-urile, ca sa-ti faci o idee :-) Lampi 6p3s-e am inteles ca ai... Lazaroiu abia asteapta sa-ti faca 2 traf-uri de iesire mai bune ca Hammond... Cu cele doua interstage-uri poti face si SE si PP; imi fac si eu un pic de reclama astfel, sper ca nu se supara nimeni... :-)
Link spre comentariu

Ati fost foarte explicit d-le . Mai sus am dat un mic exemplu pentru cei mai sceptici si mai rigurosi,in niciun caz nu v-am contrazis ,dar nu trebuie luat in seama exemplul meu(!!!!).

Eu stiu foarte bine si chiar am aplicat la multe montaje tensiuni mult mai mari decat se specifica in catalog,bineinteles la montaje UL,dupa cum bine ati explicat dv mai sus.Nici eu nu sunt adeptul stabilizarii Ug2 atata timp cat Uanod si -Ug1 raman nestabilizate,nu cred ca-si are rostul stabilizarea Ug2 si chiar as fi curios sa vad (aud) si eu o explicatie !!!!!

P.S imi permit sa pun si o mica schema(exemplu) cu 6P3S in montaj UL,daca nu e cu suparare!

Interesante jucarioare d-le ,chiar ar merita facut ceva cu ele,mai ales daca-l "racolati" pe ,care-i german prin definitie cred ca ar iesi o lucrare faina!!!

Link spre comentariu

Pai nici eu nu sint roman ca-s bihorean de pe Crisul Repede, dintr-o zona in care nimeni nu consuma prune nefierte :101 Daca desfiinteaza astia judetele chiar ca n-o sa mai stiu ce sint :jytuiyu In '98 am fost nevoit sa-mi iau concediul restant pe mai multi ani, ocazie cu care am stat mai bine de-o luna in Germania (n-am cules capsuni). Am o ruda care a plecat in Germania inainte de '89, perfect legal, care-i violonista in una din orchestrele mari din Berlin. Am stat in Berlin in cartierul Kreuzberg unde am colindat consignatiile (foarte multe la vremea respectiva). Intr-una din ele era un amplif de chitara jerpelit cu semnaturile celor de la Scorpions (au cintat pe el) care costa vreo 23000 de marci. Erau si alte scule, cu un zero mai putin la coada, foarte frumoase. Cred ca in perioada aia practic m-am convins definitiv ca merita sa studiez ma departe lampile. Am fost si la citeva repetitii foarte plictisitoare intr-o sala imensa in care n-am putut sta locului ci m-am tot plimbat intre rinduri spre disperarea verisoarei mele... glumesc desigur

Link spre comentariu

In opinia mea ,tensiunea stabilizata Ug2 nu "produce un efect benefic"(sau daca se considera ca stabilizarea Ug2 devine benefica ,poate se si explica).

Stabilizarea tensiunii de alimentare a grilei ecran are efecte benefice asupra IMD,in practica se poate ajunge la o imbunatatire cu peste 10db a IMD fata de versiunea cu Ug2 nestabilizata.Lucrul este binecunoscut din tehnica amlificatoarelor liniare de RF de putere, daca s-ar face efortul de a seurmari raspunsul amplificatoarelor la testul standard cu doua semnale, (two-tone test signal, 1kHz spacing), sidiferite variante de alimentare a grilei ecran, pe ecranul analizorului de spectru ar fi evidente rezultatele.
Link spre comentariu

varianta mea personala de stabilizare a lui G2 in cazul in care e necesara o tensiune mai mica fata de cea de alimentare in anod (mai ales pt 6P3C-ri si nunumai)rezistenta de 56K e necesara pt amorsarea sigura a stabilizatorului deci tensiune constanta pe grila (in timpul functionari se va obseva ca lampa stab. va lumina mai mult sau mai putin in functie de semnalul de atac pe G1 datorat curentului variabil ce trece prin ea acesta fiind chiar consumul de curent pe G2..... facind si un pic de spectacol :limb: )asfel curentul e variabil in schimb tensiunea ramine constanta tot timpul.

Posted Image

Link spre comentariu

Oho! Eu chiar am corespondat acum citiva ani cu proiectantul de la Sacthailand, printre altele l-am rugat sa-mi trimita schema de la Minuet EL34 2006 dar n-a vrut. Intre timp, rumegind eu amplificatorul lui Claus Byrith de pe site-ul Lundahl precum si varza asta de informatie de aici:

http://members.multimania.co.uk/griffon ... ifiers.htm

am ajuns la concluzia ca nu-mi mai trebuie nici-o schema ca pot eu face una si mai buna. Informatiile de mai sus, de pe site-ul Lundahl si despre transformatoarele Silk sint informatii de prima mina si de maxima importanta!

Link spre comentariu

S-a făcut un mic club aici. :rade:

zbodeoc, am tot ce-mi trebuie, mulţumesc, numai timp şi chef nu am. :91

Mai am de restaurat/modernizat un amplif, încă 2 monoblocuri cu EL156... pînă la pensie reuşesc.

Dar care sînt acele ''doua interstage-uri cu 2x2x2200 spire pe o sectiune de 2cm2'', cumva cele cu miezuri C+C?

Ptr d-l valderama: m-am referit la Ug2 stabilizat doar de frică ptr izolaţia G1 - G2 - G3(K) la tensiuni peste 400V ptr 6n3C.

Am avut chiar o bucată cu scurtcircuit între G2-G3, mă gîndeam s-o folosesc într-un stabilizator, dar s-a grăbit la gunoi.

De asemenea, am avut o pereche de EL34 RFT cu rondelele de mică superioare găurite sigur de un scurtcircuit, n-am ideie la ce tensiune or fi fost chinuite, poate la 1kV.

Interesantă ideia d-lui gabriele, cu stabilovoltul montat serie. Mi-aduc aminte că am mai văzut undeva, poate pe la ruşi. În mod normal ar merge şi o diodă zener acolo, de putere mai mică, dar nu are farmec.

Am găsit în schimb o schemă cu bec. :ras:

Link spre comentariu

Ma rog, oricum n-ar fi crezut nimeni ce banda au dublu C-urile alea :nebunrau: Asta cu timpul si cu cheful e o problema pe care nici eu n-o pot rezolva oricit ma stradui :84

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări