Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu EL12 în contratimp

zal

Postări Recomandate

Vizitator viobio

...

am observat un lucru

intre 30hz...si aproximativ 3000hz tensiunea de iesire scade cam cu 1,5..2v fata de frecventele superioare celei de 3000hz

vrem si noi o explicatie de la cei mult mai destepti decit noi :freaza: (nu este ironie)

Ar mai trebui specificat un lucru ce rezistente aveti in g1-finale EL12 ?! ca sa putem estima cuplajul ,si/sau aceasta scadere de amplitudine sub 3khz este vizibila si pe osciloscop ?,sau numai pe instrumentul de masura !,sarcina la iesire este puternic inductiva ? sau este pur rezistiva !,sinteti sigur de amplitudinea furnizata de generator(in spectrul de frecventa analizat) ?,osciloscopul nu pare "cine stie ce" !...etc...,cred ca o sa gasiti raspunsul (aproape sigur fara ajutorul cuiva).
generatorul este bun

osciloscopul ?? sonda?? este foarte posibil sa aveti dreptate

o sa fac probe si cu un osciloscop digital Velleman

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 143
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

55

• nichishoru

9

• zbodeoc

7

• THOMAS

6

Top autori în acest subiect

Vizitator viobio

Ar mai trebui specificat un lucru ce rezistente aveti in g1-finale EL12 ?! ca sa putem estima cuplajul ,si/sau aceasta scadere de amplitudine sub 3khz este vizibila si pe osciloscop ?,sau numai pe instrumentul de masura !,sarcina la iesire este puternic inductiva ? sau este pur rezistiva !,sinteti sigur de amplitudinea furnizata de generator(in spectrul de frecventa analizat) ?,osciloscopul nu pare "cine stie ce" !...etc...,cred ca o sa gasiti raspunsul (aproape sigur fara ajutorul cuiva).

generatorul este bun

osciloscopul ?? sonda?? este foarte posibil sa aveti dreptate

o sa fac probe si cu un osciloscop digital Velleman

in G1 finale are 1k cu 330k prin care se face negativarea ,nu stiu de cit sunt semireglabilii de negativare

eu inclin ca jucaria acea de osciloscop este problema,cine stie cum au etalonat orezarii atenuatorul de intrare si baza de timp

Link spre comentariu

...LE RECOMAND CELOR CARE FAC FILTRAJUL TENSIUNII ANODICE CU MII DE MICROFARAZI SA INCERCE MACAR ODATA SI CU UN SOC MONTAT INTRE CEI DOI ELECTROLITICI DE FILTRAJ zal arepunte+ un cond de 235micro/900v+SOC+235micro/900v atit si nimic mai mult ...

Droselul e bobinat de mine pe o morişcă, carcasa cu 2 galeţi, cam 2 x 1000sp 0,3mm CuEm la grămadă, pe un miez negru de trafo special, montat cu întrefier, secţiunea cam 4...5 cm2. Rez lui e de 32 Ohmi.
Link spre comentariu

Foarte frumos,schema simpla eficienta,piese de calitate...,aspectul este super,mai trebuie "lucrat" la capacul ce va acoperi transformatorul de alimentare,ca pentru cele de iesire ar fi pacat sa fie ascunse(!!!!).Lucrare ingrijita,mai ales la interior...iar oscilogramele (!!!??),ce sa spun(?)...nu cred ca asculta cineva muzica la osciloscop.... Felicitari,...,merita o bere(sau mai multe!) la terasa aceasta realizare si bineinteles ca acolo se pot comenta si acele oscilograme! :aplauze

Link spre comentariu

Zal arata foarte bine amplifu cu EL12, bravo. Cred ca se aude mai bine decat primul SE cu el12 al viobio.

generatorul este bunosciloscopul ?? sonda?? este foarte posibil sa aveti dreptateo sa fac probe si cu un osciloscop digital Vellemaneu inclin ca jucaria acea de osciloscop este problema,cine stie cum au etalonat orezarii atenuatorul de intrare si baza de timp

Pai masoara si tu generatorul cu ambele osciloscoape (daca stii ca generatorul e ok) si vezi care osciloscop/sonda e de vina.
Link spre comentariu

Mulţumesc tuturor şi consider astea ca încurajări. Pentru liniştea generală voi face mîine măsurători aprofundate şi le voi posta, material de studiu. Părerea mea însă, e că strămoşii probau cu muzică la ureche, nu cu osciloscopul.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Zal arata foarte bine amplifu cu EL12, bravo. Cred ca se aude mai bine decat primul SE cu el12 al viobio.

generatorul este bunosciloscopul ?? sonda?? este foarte posibil sa aveti dreptateo sa fac probe si cu un osciloscop digital Vellemaneu inclin ca jucaria acea de osciloscop este problema,cine stie cum au etalonat orezarii atenuatorul de intrare si baza de timp

Pai masoara si tu generatorul cu ambele osciloscoape (daca stii ca generatorul e ok) si vezi care osciloscop/sonda e de vina.
am probat ambele osciloscoape ,nu au nici o problema ,amindoua functioneaza perfectam injectat 1v/100hz din generator ,afisajele sunt identite am bagat din 1000 in 1000hz ,afisaje identicedilema ramine deschisa
Link spre comentariu

Da intradevar dupa cum arata aceasta oscilograma download/file.php?id=55408&mode=view sau download/file.php?id=55410&mode=view aveti un cistig suplimentar la frecvente superioare de 2-3dB ,se intimpla cumva ca potentiometrul de volum sa fie compensat sau sa aiva vre un gen de corectie (fiziologica) pe el ?Transformatorul de iesire este foarte capabil ,daca sar face usoare "ajustari" 10.000Hz-sqw ar arata foarte bine.Ar fi fost interesant si ceva la frecvente joase-sqw(30Hz).O finala "trage mai tare" download/file.php?id=55404&mode=view usor diferite semiperioadele si factorul de umplere sinus(semialternanta pozitiva mai plina...).Un pic cam ciudata fuga fazei aici download/file.php?id=55406&mode=view sau download/file.php?id=55407&mode=view ca si cum ar fi prezent un filtru(ceva gen trece sus).Se manifesta ca si cum ar exista o usoara corectie care sa avantajeze/usor frecventele superioare.Ar trebui pus un semnal din generator 10.000hz-sqw direct pe Y la osciloscop.Am senzatia ca amplificatorul raspunde foarte bine in scimb exista o supracompensare pentru frecvente superioare la instrumentatie sau in alta parte(sar putea sa fie compensat prost reglajul amplitudine Y/osciloscop chiar pe 2V/div posibil ca pentru alta sensibilitate Y sa stea mai bine ,si sonda y daca are divizare cred ca este prost compensata/supracompensata).Nu "stiu de" ce dar am senzatia ca acest amplificator "suna" foarte bine.

Link spre comentariu

În amplif nu am alte piese decît cele din schema postată pe pagina cealaltă. Am verificat aparatele, indică aceeaşi amplitudine la 100-1k-10k. La frecvenţe spre 30Hz nu indică corect osciloscopul.

Link spre comentariu

În amplif nu am alte piese decît cele din schema postată pe pagina cealaltă. Am verificat aparatele, indică aceeaşi amplitudine la 100-1k-10k. La frecvenţe spre 30Hz nu indică corect osciloscopul.

Ce osciloscop e ala care spre 30Hz nu indică corect ?(are si el vre un comutator cc-ca pt Y ?!)

Nu am incredere de loc in acel osciloscop sau in sonda lui(cu toata verificarea de faceti vorbire) ,postati o oscilograma 10.000Hz-sqw si una de 50.000Hz-sqw numai din generator sonda si osciloscop.

Mult mai mult cred in amplificator decit in osciloscopul ala :rade: (osciloscopul pare a face "figuratie" sau se constitue in element decor cred ...,am niste "vechituri de osciloscoape" prin casa dar merg in spectrul AF de "rup").

Link spre comentariu

Varza !, problema aici se afla !,in instrumentatie...,amplificatorul merge "giugiuc"/foarte bine(consider/cred/etc).

O "pocnitoare" de osciloscop , probabil si generator sonde etc.

__Eventual sonda cu divizare/supracompensata(capacitate prea mare de compensare pe rezistenta mare a divizorului ,daca sonda nu are compensare si este 1:1 atunci Y intern este prost compensat ,desigur ar trebui verificat si generatorul pe alt osciloscop bun=bine compensat) ,umblati la trimerul din sonda (daca are) astfel incit palierul-sqw sa fie perfect orizontal fara nici un over sau inclinatie palier... ,sau eventual puneti doua "fire chioare" in loc de sonda va merge mai bine(daca problema nu este in divizorul intern Y)...

__Amplificatorul EL12-PP raspunde liniar in frecventa(amplitudine constanta) intr_un spectru larg !,acum e mai mult decit clar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări