Vizitator Zozel Postat Noiembrie 18, 2010 Partajează Postat Noiembrie 18, 2010 Salut! de azi m-am apucat de invatat electronica...cat de cat...deci va dati seama ca sunt un foarte incepator in ce priveste acest domeniu ;)) As vrea sa stiu ce semnifica semnul de "GROUND" pe care-l vad tot mai des in fiecare circuit - de exemplu in acesta.Pe wikipedia scrie cate ceva: aici - semnul "Earth ground" ma intereseaza...observati ca in circuit sunt 4 terminale cu acest simbol si as vrea sa stiu ce tre sa fac cu ele....unde le conectez?...de asemenea as vrea si sa-mi explice cnv daca se poate care este rostul lor, la ce se folosesc mai exact...care e ideea? Multumesc! Link spre comentariu
gabitzu8 Postat Noiembrie 18, 2010 Partajează Postat Noiembrie 18, 2010 pe scurt:GROUND (GND) este masa unui montaj, altfel spus un punct comun.EARTH GROUND = impamantarein poza la care faci trimitere ai +5V si +12V in dreapta sus si GND (ground), emitorul celor 2 BC-uri se leaga la masa... cam asta... la modul trivial: electronii vin pe la + si pleaca la masa in schema ta (trebuie sa se intoarca si ei undeva, nu ? :nas:Mare atentie - nu se poate conecta intotdeauna masa (GND) la impamantare ! (earth ground) Link spre comentariu
miron1947 Postat Noiembrie 18, 2010 Partajează Postat Noiembrie 18, 2010 As vrea sa stiu ce semnifica semnul de "GROUND"Masa=GND Link spre comentariu
Vizitator Zozel Postat Noiembrie 18, 2010 Partajează Postat Noiembrie 18, 2010 salut...mersi de raspuns...insa nu am inteles exact.Nu stiu ce inseamna masa, ce inseamna BC-uri, nu stiu exact ce e o impamantareTot ce stiu deocamdata este electronica de la scoala, daca o pot numi asa, si stiu despre componente simple cumar fi rezistorul, aparatele de masura, tranzistorul, dioda. Si, desigur, legile fundamentale ale lui Ohm si Kirchoff.Daca ai putea sa-mi explici mai pe larg, ti-as fi recunoscator :)Mersi! Link spre comentariu
gabiferaru Postat Noiembrie 18, 2010 Partajează Postat Noiembrie 18, 2010 legile fundamentale ale lui Ohm si Kirchoff.Ramai la astea, aprofundeaza-le pana le intelegi corect (nu mecanic ci logic).Ca sa intelegi notiunea de GND, Ground, punct cu potential 0 trebuie sa intelegi foarte bine cum e cu tensiunea, curentul, sarcina etc.Ia-le incet. Link spre comentariu
Vizitator Zozel Postat Noiembrie 18, 2010 Partajează Postat Noiembrie 18, 2010 Daca te referi la tensiune si curent electric, cred ca pe astea le inteleg corect.Sa facem o incercare:I (intensitatea curentului) = numarul de electroni (de faptsarcina, masurata in Coulombi) ce trec printr-un punct anume in circuit in unitatea de timp.U (voltaj) = intre 2 puncte reprezinta lucrul mecanic efectuat de electroni pentru a ajunge din primul punct in cel de-al doilea. se masoara in volti, adica Jouli pe Coulombi. (energia E necesara pentru a muta sarcina q din A in B Uab = E/q)Intuitiv imi dau seama ce se intampla, deci cu putin ajutor cred ca am sanse sa inteleg si notiunea de Ground, impamantare si masa.Incercati-ma!Mersi! Link spre comentariu
gabiferaru Postat Noiembrie 18, 2010 Partajează Postat Noiembrie 18, 2010 Bravo, 9. Pentru 10 raspunde la urmatoarea intrebare: daca ai tensiune ai si curent? Link spre comentariu
Vizitator Zozel Postat Noiembrie 18, 2010 Partajează Postat Noiembrie 18, 2010 Nu. Daca ai tensiune, este clar ca ai o forta care impinge electronii, dar asta nu inseamna ca forta ta nu poate fi contracarata - printr-o rezistenta infinita, de exemplu. Deci poate exista voltaj nenul cu intensitate nula. De exemplu circuitele deschise - sunt echivalente cu un circuit in care exista o rezistenta infinita.PS: sau de exemplu in cazul diodei - pentru a patrunde prin blocul P este necesara o tensiune MINIMA. Link spre comentariu
gabiferaru Postat Noiembrie 18, 2010 Partajează Postat Noiembrie 18, 2010 Perfect.Deci, in general, in circuite se foloseste notiunea de masa, ground, GND, ca fiind punctul in care tensiunea este zero, ca si referinta de masurare a celorlalte tensiuni, ca si referinta de conceptie a unui circuit din punctul de vedere al tensiunilor. Link spre comentariu
srdjan Postat Noiembrie 18, 2010 Partajează Postat Noiembrie 18, 2010 masa este punctul de referinta pentru toate masuratorile tensiunii. cand spui ca ai +12V sau -40V... aceea este tensiunea fata de acea masa. de obicei masa este minusul sursei de alimentare. Link spre comentariu
gabiferaru Postat Noiembrie 18, 2010 Partajează Postat Noiembrie 18, 2010 masa este minusul sursei de alimentare.Sa nu-l zapacim pe micut... notiunea asta e lejer gresita cand vorbim de surse de alimentare care dau tensiuni negative. Masa, ground-ul are simbolul gasit de invatacel. Link spre comentariu
Vizitator Zozel Postat Noiembrie 18, 2010 Partajează Postat Noiembrie 18, 2010 Bun. Pana acum am inteles ca in aceste puncte tensiunea este 0?...cum adica ca si referinta de masurare a celorlalte tensiuni. Practic, e cel mai bine. Hai sa ne referim in acest sens chiar la circuitul din linkul meu, adica de aici. Sa ne legam de exemplu de simbolul chiar din partea dreapta-sus, de langa GND. Tensiunea este 0 in acest punct, tocmai pentru ca acolo este o rezistenta infinita, circuitul fiind deschis. Care este rostul "acestei rezistente" deci? Aceste puncte, daca nu sunt impamantate, trebuie legate intre ele sau pur si simplu fluier si ma fac ca nu le vad acolo? Ma refer strict la circuitul din link. Link spre comentariu
Vizitator Zozel Postat Noiembrie 18, 2010 Partajează Postat Noiembrie 18, 2010 Domnule Gabi, nu sunt "micut", ci pur si simplu vreau sa invat ceva. Nu va cer ajutorul ca sa fiu luat la misto.Daca nu va puteti abtine arogantei, prefer sa nu raspundeti.Va multumesc. Link spre comentariu
gabiferaru Postat Noiembrie 18, 2010 Partajează Postat Noiembrie 18, 2010 Da, toate punctele de GND sunt legate impreuna. Schematic se obisnuiste uneori sa se deseneze ca in link-ul tau.Nu te-a luat nimeni la misto... drept dovada ti-am raspuns si am incercat sa te lamurim in problema ta. Daca se mai strecoara cate un cuvant nepotrivit te-as ruga sa o iei ca o gluma. Daca nu stii de gluma atunci imi cer scuze. Link spre comentariu
Vizitator Zozel Postat Noiembrie 18, 2010 Partajează Postat Noiembrie 18, 2010 Bun. Si ma gandesc ca sunt puse in acest fel ca sa nu se mai "traseze" linii intre ele, probabil pentru simplificarea circuitului.Desi ma indoiesc ca asta e singurul motiv pentru care sunt notate in acest fel.Ati putea face de exemplu un circuit cat mai simplu, cu un singur capat cu acel simbol si sa-mi explicati ce reprezinta, ce rol are simbolul in ACEL circuit?EDIT: pentru domnul Gabi - atunci imi cer si eu scuze pentru ca nu am primit-o ca gluma, asa cum ar fi trebuit sa o primesc...oricum, sa lasam asta si sa revenim la treburi mai importante ;)) - circuitul, se poate face?...cred ca vizual inteleg cel mai bine. Intotdeauna am prins foarte repede vizual lucrurile. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum