Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alinierea afi a radioreceptoarelor

ZAMFIR RAZVAN

Postări Recomandate

• 8 ani mai târziu...
On 11/18/2010 at 3:40 PM, Spitfire said:

Daca aveti si osciloscop functional, puteti nu numai sa aliniati trafurile de FI din punct de vedere al acordarii pe frecventa, ci sa si vizualizati forma curbei specifice, implicit sa obtineti raportul dorit intre selectivitate si sensibilitate. Consultati un manual care trateaza depanarea radioreceptoarelor, unul bun ar fi "W. Trusz-Abc-ul repararii radioreceptoarelor"-Ed. Tehnica, 1971.

Abc-ul tratează teoretic curbele de rezonanta/selectivitate. Un manual care sa conțină detalii practice de aliniere, etape, pasi, sfaturi, rezultate în diferite situații de aliniere ... cunoașteți?

Link spre comentariu

Montarea si reglarea radioreceptoarelor.Virgil Teodorescu.

Alinierea FI-MA si FI-MF si schema radioreceptorului luat ca exemplu la care se face alinierea.Pozele

sunt facute cu telefonul!

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Editat de vio2007
Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Vă salut pe toți! Am realizat generatorul de frecvență intermediară  de 455KHz cu modulație în amplitudine de la adresa de mai jos:

http://electronics-alfiemalfie.blogspot.com/p/455khz-intermediate-frequency-generator.html

Am folosit componentele cu valoarea din schemă, cu următoarele deosebiri: pentru Q1 și Q2 am folosit BC 549B în loc de BC548B, iar pentru C6 am folosit 30pF în loc de 27pF. Deasemenea, în loc de 1N 4004 am folosit 1N4007. Montajul produce un ton în difuzorul unui radio care recepționează în UM, dar atunci când îl apropii de un radio care recepționează în UL nu se aude nimic în difuzorul radioului. Pentru UL, frecvență intermediară a radioului nu este tot 455KHz? Nu ar trebui să se audă tonul și pe UL?

Apoi, am folosit în acest circuit un rezonator ceramic recuperat dintr-o telecomandă, ZTB 455B, și circuitul este funcțional. Am încercat și cu o componentă pe care o bănuiesc a fi un filtru ceramic pentru 455 KHz (are aspectul și dimensiunile rezonatorului, dar are trei terminale, este recuperat dintr-un radio, având notația HLB 455B), dar montarea în circuit nu produce nici o schimbare în tonul pe care-l generează montajul și fără această componentă. (este normal să genereze ton și fără rezonator ceramic montat)? Vă mulțumesc!

Link spre comentariu

Pe rand lucrurile stau asa :

Cele doua tranzistoare identice pot fi de orice tip de uz general , dar cel din oscilator e bine sa fie de radiofrecventa . Acest 2N2222 este un tr. de comutatie si raspunde bine la 455Khz . Mai bun ar fi un BF199.  

Condensatorul de 27pF nu este critic ,dar cu cat este mai mic in valoare cu atat este mai mica influienta intre oscilator si etajele supuse testarii. 

Fi este aceeasi intr-un radio indiferent de lungimea de unda UL,UM,US. Pe UUS Fi este de alta valoare . 

Acest generator trebuie cuplat electric cu etajele FI dintr-un radio si teoretic nici nu ar trebui sa se auda la apropierea de acesta din urma . Faptul ca se aude inseamna ca patrunde in mod parazit si asta se numeste o rejectie proasta a semnalului Fi.  Pe unde lungi rejectia este mai buna si de aceea nu se aude . Pe UM probabil ca se aude armonica a doua adica 455Khzx2 care intra in mijlocul benzii .  Nici 455Khz nu este departe de 520Khz care este frecventa minima pe UM. In plus orice semnal care se amesteca cu 455Khz in primul etaj al aparatului de radio si cade in spectrul UM va produce un altul audibil ,chiar si sub forma unui fluierat sau al unui zgomot oarecare . 

Rezonatorul de 455Khz nu are nicio influienta in tonul audio generat de acest tester.  Dioda poate fi de orice tip ,ba chiar o dioda 1N5819 este mai buna . 

Un filtru cu 3 terminale este diferit de acest rezonator si trebuie sa folosesti alta schema ca sa functioneze corect . Nu este recomandat sa folosesti un filtru  cu trei terminale in acest scop.   Fara rezonator nu ar trebui sa ai oscilatii radio ,cel putin in banda UM . Daca acestea exista, sunt parazite si trebuie sa reevaluezi schema , cablajul , pozitia si orientarea componentelor din oscilator . Trebuie sa ecranezi acest oscilator . 

Acest generator de Fi trebuie cuplat  prin contact electric  in lantul amplificatoarelor Fi din aparatul de radio si nu prin apropiere .  Poti folosi un atenuator capacitiv ecranat in aceeasi carcasa cu oscilatorul daca semnalul ineaca lantul Fi din aparatul supus testarii . 

Link spre comentariu

Va salut,

Sustin si eu punctele de vedere ale colegului @YsD_SoRyN si as mai adauga faptul ca daca tonul se aude in receptor indiferent de prezenta rezonatorului, probabil ca ceea ce se receptioneaza sunt armonice ale astabilului format din Q1 si Q2. Nu as incerca acordul unui receptor pe baza acestui generator deoarece semnalul de test este suspect. Nu cred ca semnalul generat este ceea ce trebuie pentru acord. Mai mult, nivelul este atat de mare incat intra peste tot indiferent daca filtrul de FI este corect acordat sau nu.

Link spre comentariu

Domnule cirip, si totuși cum realizez alinierea AFI pe UM? Puteți să-mi recomandați o schemă de generator de semnal 455 KHz modulat în aplitudine, simplă dar eficientă? Mulțumesc!

Mai adaug că schema originală este de la adresa:

http://archive.siliconchip.com.au/cms/A_109838/article.html

Editat de mihai 7
Completare informații
Link spre comentariu

Schema de principiu este corecta, dar pot exista particularitati ale realizarii care sa o faca sa nu functioneze. De exemplu, daca factorul de calitate al rezonatorului este mai scazut, este posibil ca Q3 sa nu oscileze. De asemenea, daca ampificarea lui Q3 este prea scazuta, nu oscileaza. O usoara alterare a valorilor unor componente poate aduce montajul pe calea cea dreapta. Dar mai intai trebuie masurat si vazut exact care e problema, altfel e orbecaiala.

As alimenta intai separat oscilatorul de 455KHz aplicand tensiunea de alimentare la capatul de sus al lui R7, apoi as verifica daca apare oscilatia. Numai dupa aceea se poate aplica modulatia generata de Q1, Q2.

"Cum se verifica daca apare oscilatia?", o sa intrebati. Sunt multe metode si depinde de ce aveti la indemana. De exemplu: osciloscop, detector cu dioda, masurarea tensiunii de RAA a receptorului, recunoasterea punctului static al tranzistorului si or mai fi si altele. A le trata pe toate ar insemna pagini ... Care metoda credeti ca va este la indemana si o abordam pe aceea.

Link spre comentariu

Domnule  cirip, ce presupune metoda de a verifica apariția oscilației "detector cu diodă" sau "recunoașterea punctului static al tranzistorului" -care este mai simplă (nu am osciloscop)?

Link spre comentariu
Acum 8 minute, mihai 7 a spus:

care este mai simplă

Simplitatea este un termen relativ :) Daca acceptam ca "mai simplu" inseamna sa nu trebuiasca sa construiti nimic suplimentar, atunci va propun sa alimentati numai oscilatorul, apoi sa masurati si sa postati tensiunile pe B si E ale tranzistorului Q3 si tensiunea sursei de alimentare. Am mai practicat metoda asta cu masuratorile intr-un alt topic. In functie de rezultate vedem ce mai e de facut.

Link spre comentariu

Pentru Q3: U_b=0,53V; U_c=6,36V; U_e=0 V; U_sursa=8,64 V (măsurată la bornele bateriei, cu circuitul conectat). Măsurători față de masă (-).

Editat de mihai 7
omisiune
Link spre comentariu

Masuratorile par in regula, dar valorile ar putea sa fie tot pe-acolo si fara prezenta oscilatiei. Ca sa fim siguri ca acolo este oscilatie, construiti va rog montajul asta:

rf-probe-circuit.png

Asamblati doar C1=100pF, D1=1N4148 sau ceva cu germaniu daca aveti si R1=560K sau mai mare. Conectati voltmetrul digital intre masa si capatul liber al lui R1. Conectati "TIP" din schema la colectorul lui Q3; masa este comuna. Alimentati montajul. Daca voltmetrul indica o tensiune continua de cateva sute de mV, asta garanteaza prezenta oscilatiei. Mai ramane speranta ca are si frecventa corecta.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Menționez că valorile de mai sus au fost inregistrate fără a conecta rezonatorul ceramic. Conectând rezonatorul, am obținut:

U_b=-0,27 V; U_c=6V; U_e=0V; U_sursă=8.66V.

Link spre comentariu

Pffff ... Vedeti de ce sunt dificile depanarile astea pe telecomanda? Nu mi-as fi inchipuit intr-o mie de ani ca montajul nu este asamblat complet. Mai sunt si alte piese lipsa? Valori diferite de cele din schema? :rade: De fapt de aia a si fost concluzia incerta. Nu cumva ma testati? :)

OK, acum tensiunile garanteaza existenta oscilatiei. Sa speram ca si frecventa este corecta. Nu mai este necesar sa construiti sonda de RF ptr. montajul asta, dar daca doriti sa o aveti "la arsenal", nu strica sa fie in sertar.

Acum ca avem oscilatie, trebuie schema aparatului pe care doriti sa-l aliniati, ca sa stim unde se aplica semnalul de test. Asa prin antena, iarasi este incert. Un receptor bun nu ar trebui sa lase FI-ul sa-i intre prin antena. Au descris colegii situatia mai sus.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări