Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alinierea afi a radioreceptoarelor


ZAMFIR RAZVAN

Postări Recomandate

salut,daca e vrb de umblat in bobine si nu mai receptioneza nimic ,se poate incerca o aliniere cu un multivibrator astabill ,care sa lucreze pe o frecventa de 1khz.eu am incercat la recertoril ,,elecrtonica s 631t,, cu rezultate medii.multivibratorul este bogat in armonici ,ce se regasesc in frecventa intermediara a receptorului.se incepe prin a injecta semnal in baza ultimului trz inainte de detectorul cu dioda.trebuie sa se auda semnalul audio in difuzor.daca e slab, se regleaza din miezul bobinei pina semnalul este puternic.asa seprocedeaza la urmatorul etaj din AFI-frecv intermediara.se avanseaza spre mixer,acordind fiecare etaj in parte.succes.

Link spre comentariu

Stiu ca am vazut mai demult, intr-un Tehnium, reglajul bobinelor AFI dintr-o Gloria cu o metoda mai simpla fata de cea din caietul de service. Amu nu mai stiu in ce revista era, dar daca un user o are, il rog sa o posteze pe forum.@florentintv: Am citit postarea dumneavoastra si m-am gandit la ceea ce a-ti scris. Am atasat o arhiva cu un fisier audio in care am generat un semnal astabil la frecventa de 1 KHz. Merge calibrat AFI-ul cu el?

Link spre comentariu

Ma indoiesc ca cu un multivibrator de 1 kHz poti alinia frecventa intermediara dintr-un receptor cum propune florentinTV. De unde stie el (cat de cat) pe ce frecventa a aliniat bobinele atata timp cat multivibratorul scoate o gramada de armonici.

Eu iti propun sa incerci sa iei semnal FI dintr-un receptor bun (aliniat) printr-un condensator mic (3,3-4,7pF) de dupa al 2-lea etaj de frecventa intermediara si sa il injectezi in ordinea descrisa de florentinTV .

Link spre comentariu

Eu nu inteleg; trebuie un semnal de FI (465 kHz) modulat in amplitudine (cca 30 proc.) cu semnal de AF de 1kHz. E adevarat ca acel generator are multe armonici dar aici, la reglajul FI nu prea ai ce face cu el. Mai bine urmeaza sfatul lui Relav. Succes.

Link spre comentariu

In urma cu mai bine de 20 de ani am realizat acest generator de 455KHz modulat cu 1KHz si functioneaza perfect si acum.Cu exceptia unei rezistente, schema este identica cu generatorul din Ц4323.

Link spre comentariu

Daca aveti si osciloscop functional, puteti nu numai sa aliniati trafurile de FI din punct de vedere al acordarii pe frecventa, ci sa si vizualizati forma curbei specifice, implicit sa obtineti raportul dorit intre selectivitate si sensibilitate. Consultati un manual care trateaza depanarea radioreceptoarelor, unul bun ar fi "W. Trusz-Abc-ul repararii radioreceptoarelor"-Ed. Tehnica, 1971.

Link spre comentariu

si de unde as putea sa il procur acest manual in format electronic ./am sa atasez si eu niste carti cum am putin timp liber (ce am scanat eu pana acum) pentru ca dupa cum observ o parte din cartile ce sunt cautate se procura contra costeu am gasit printre manualele mele ABC radiodepanare de Dumitru Codaus dar nu am vazut nimic (generator >radioreceptor>osciloscop)

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Stiu ca este vechi topicul, dar intre timp trebuie sa fac o aliniere "la sange" a unui radioreceptor Gloria, datorita faptului ca au fost inlocuiti condensatorii si rezistorii cu altii noi din blocul de AFI.Nu am decat un multimetru si un radio pe telefon.Si ce m-am gandit eu, ca pe partea de MF, as putea sa fac reglajul bobinelor din AFI, destul de usor cu un multimetru si cu un radio pe telefon. Cum?Prima data dezactivez CAF-ul, apoi caut din Glorie un post local la care sa-i stiu frecventa de emisie. Leg bornele unui voltmetru la iesirea din demodulator ca acordul sa fie facut la tensiunea maxima (pe post de indicator de acord). Apoi adun frecventa postului cu 10.7 Mhz. De exemplu am acordat radioul pe Europa FM, care in Brasov, emite pe 89,2 MHz. Adun frecventa postului cu 10.7 MHz, iar apoi din radioul de pe telefon (care il tin aproape de blocul de UUS) setez frecventa la 99.9 MHz (=89.2+10.7). Zis si facut si spre surprinderea mea, pe telefon auzeam postul Europa FM, destul de bine. In acest moment decuplez voltmetru de la demodulator (am folosit digital si analogic, dar pe cel din urma se poate vedea variatia tensiunii mai usor) pe care il leg cu un capat la obisnuita masa, iar semnalul il i-au de pe baza tranzistoarelor din AFI. Pe urma reglajul se face in felul urmator: cu o casca in ureche in care ascult variatia frecventei din telefonul mobil si cu ochii pe voltmetru, incep sa reglez de la intrare spre iesire, miezurile bobinelor, rand pe rand, pana cand obtin tensiunea maxima si valoarea constanta de 10,7 MHz. Initial blocul de FI, dupa schimbarea pieselor mentionate anterior, avea frecventa intermediara pe MF de 10.9 MHz, dar dupa cateva reglaje (facute rapid, nu am stat sa le fac ca la carte), am ajuns la frecventa de 10,8 MHz. Ce parere aveti, este o buna metoda? Eu am testat-o initial pe un Grundig Mini Boy 62 cu oscilator si FI, in locul Gloriei, iar cu telefonul mobil stateam si prindeam semnalul de la oscilator emis cu 10.7 MHz mai mare decat semnalul postului receptionat de catre Grundig.Daca vi se pare o tehnica "curata" si buna de aplicat, astept raspunsuri. Orice apreciere, depreciere, mentiune este bine venita, ca doar de, este Elforum. :aplauze Multumesc anticipat, ChRS.

Link spre comentariu

Eu recunosc ca nu prea am stat sa aliniez fregventa intermediara din aparatele de radio :jytuiyu dar pare o ideie buna si practica in ce ati spus dvs mai sus...eu unul va multumesc !ca ati avut rabdarea dea ne impartasi din experienta dvs...nu multi au aceasta rabdare...unii isi rezolva propriile probleme si "uita" sa mai spuna si cum au rezolvat...desi au cerut ajutor pe forum.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări