Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa in comutatie pt. NIXIE (cu 555) - merge, dar frige

Vizitator ALiCE

Postări Recomandate

Salut!

Am incercat sa fac sursa de aici:

http://www.ledsales.com.au/kits/nixie_supply.pdf

Bineinteles, m-am prostit si am folosit SMD-uri pentru tot in afara de IRF740 si condensatorul de 2.2uF @ 450V.

Edit: mda, si dioda 1N4004.

Am atasat o poza a montajului. Daca sunt nelamuriri, va rog sa intrebati.

Nu sunt 100% sigur de valoarea condensatorilor nepolarizati incercuiti (nu stiu cum sa-i masor :()

De mers, merge. Scoate intre 100 si 200V.

Am alimentat un tub nixie (printr-o rezistenta de 10K in anod si fara rezistente pe catozi) - se aprinde OK - dar la un curent consumat de ~ 2mA, atat inductorul cat si IRF-ul (are un mic radiator pe el, daca e nevoie pun poze) se incalzesc in draci. La 150V e acceptabil, poti tine mana cateva secunde, dar pe la 160-170V deja se incalzesc rau de tot - nu poti tine mana pe ele.

Are cineva vreo idee? Sursa folosita este de 12V 4A, stabilizat.

Multzam fain!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nelu F

1

• Relav

1

• Dr.L

1

• gelu_b

1

Top autori în acest subiect

Ai gresit. UF4004 nu este echivalent cu 1N4004. Acolo trebuie o dioda rapida. Succes! Uite ce scrie in text "so the voltage on the FET’s drain terminal rises until the ultrafast diode, D1 becomes forward biased"

Link spre comentariu

Aia a fost, merci mult!N-am gasit UF4004, dar am pus un UF4007 si merge ok.

In momentul in care consumul va creste (la 4 tuburi Nixie de exemplu se duce spre 10 mA) vei avea nevoie de o dioda rapida tip BYV95C (se gaseste in comert, costa in jur de 1,5 lei buc.)
Link spre comentariu

:rade: mai sant cateva chesti despre 555 si boostere,cum ar fi:E555 nu poate comanda un MOS,diodele folosite sant shotky/uf(ultrafast) si alte mici amanunte.

UF vine de la ultrafast.

Se pierde putere datorita proceselor tranzitorii,LM555 nu poate rezolva asta dar LMC555 da.

Link spre comentariu
Vizitator ALiCE

Stiam (ma rog, banuiam) de la ce vine UF, dar cum la Comet nu aveau asa ceva, nu mi-a trecut prin cap ca ar fi diferite.gelu_b: L-am facut cu multiplexare, deci nu ar trebui sa fie o problema.

Link spre comentariu
Vizitator ALiCE

Am constatat ca la un voltaj/curent mai mare (nu stiu cat, nu am masurat :pandaci , dar era un Nixie obosit raaau) se incingeau iar destul de tare IRF-ul + bobina. Drept urmare:

4007 are doar tensiunea de strapungere mai mare,deci e o alegere buna!

Si un timp de recuperare mai mare, 75ns la 4007 vs 50ns la 4004.

In momentul in care consumul va creste (la 4 tuburi Nixie de exemplu se duce spre 10 mA) vei avea nevoie de o dioda rapida tip BYV95C (se gaseste in comert, costa in jur de 1,5 lei buc.)

Nu contest, dar de ce? La "Recovery time" sta mai prost, singurul loc in care pare sa stea mai bine este la "Reverse current", asta e ceea ce conteaza in cazul de fata?Bineinteles, nu e vorba de 1.5 lei, ci de alergat dupa ea si macar sa mai invat ceva :)
Link spre comentariu

Sa reformulez: foloseste diode Schottky,un exemplu e MBRS,incearca in seria MBR sau MUR,poate gasesti ceva corespunzator.NE 555 nu poate comanda direct un MOS.Incearca sa inlocuiesti NIXI-ul obosit/scoate-l momentan din circuit.

Link spre comentariu

Pentru o tensiune mai mare incearca sa maresti valoarea inductantei (la 220uH). Daca nu ai una, incearca sa maresti usor frecventa de lucru (prin micsorarea lui C2, pune de 1,8nF sau 1,5nF).

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
Vizitator shabazxz

Salut, vreau sa fac un ceas cu tuburi nixie si vreau sa folosesc aceiasi schema. Nu gasesc dioda UF4004. Am gasit o dioda UF 5408. Nenea de la magazin mi-a zis ca e buna, dar vreau si parerea altcuiva. Multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări