Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie boxe full-range / hi-fi

bographics

Postări Recomandate

• Răspunsuri 96
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Liviu Ianush

20

• ahegyes

10

• bographics

10

• VTP

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

LOL... acum inteleg de ce nu scria nicaieri puterea in W si nu avea buton de volum :DRevenind la partea financiara, sa inteleg ca nu va trebui sa dau "o caruta" de bani pe amplificator!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am o nelamurire:Daca sa zicem am o pereche de incinte hi-fi de 200W RMS fiecare, merita sa cumpar un amplificator de genul receiverelor (Pioneer, Denon, etc.)? Nu inteleg care este diferenta intre amplificatoarele hi-fi si receiverele de tipul celor pe 5 canale (in afara de distorsiuni si alte caracteristici de fidelitate a sunetului). In specificatii la mai toate sunt trecute valori de genul 80-100W pe canal, dar receiverele sunt in general mai ieftine fata de amplificatoarele hi-fi, desi par sa aiba puteri mai mari + alte briz-brizuri. Pe de alta parte, un amplificator hi-fi care sa scoata 200W RMS pe canal costa o mica avere.Scuzati-mi naivitatea... dar cu ce merita sa hranesc niste boxe de calitate?

Link spre comentariu

am in posesie amplificatorul onkyo a-8630, cel pe care ti l-am recomandat mai sus, cumparat sh... am si un receiver 6x100w, sony str-dg510, cumparat nou.

o sa-ti explic diferentele dintre ele asa cum le vad eu (diferentele dintre un amplificator stereo, vechi de 21 ani si un amplituner cumparat acum 4 ani).

sony-ul are trecut in specificatii ca putere 6x100w in 8Ω, in regim surround, la distorsiuni de 1%. bull shit! asta, dupa putina electronica pe care am incetat s-o mai practic eu acum 10 ani, pentru un amplificator de clasa alta decat D, e o conditie pentru care sursa trebuie sa genereze o putere de peste 1 kw si crede-ma ca nu e cazul. deci nu are, are in regim stereo 2x90w, scris undeva la coada manualului, cu font mic... cica... are 12 tranzistoare incalecate pe un radiator, aici se opreste intelegerea mea despre cum dracu' functioneaza dansul.

onkyo a-8630 are 2x60w in 8Ω.

le-am pus pe rand pe aceleasi boxe. concluzia? onkyo-ul calca in picioare fara drept de apel sony-ul. end of story.

bun, astea fiind spuse, conchid, ca daca ai facut rost de undeva de incinte acustice de calitate hi-fi, cu puterea nominala de 200w, xΩ, nu te ambala sa gasesti un amplificator de putere mai mare de 100-120w in xΩ. trebuie sa intelegi ca un amplificator de calitate hi-fi de 100 w pe canal, poate sa rupa ficatii din tine intr-o camera de casa sau bloc. nu uita ca, in cazul organului auditiv, perceptia e logaritmica, si trebuie sa inzecesti puterea ca sa ti se para ca auzi de 2 ori mai tare... 100w, 200w, same shit! nici nu vei fi capabil sa percepi diferentele de putere intre amplificatoare similare, in limitele a 10%.

alege si cauta-l in romania: http://hifi-leipzig.de/shop/index.php/c ... 880e33757e

ONKYO sh omule, asta-i raspunsul la intrebarea ta!

Link spre comentariu

Cam asa ma gandeam si eu... ca specificatiile receiverelor sunt doar pt a lua ochii, mai ales ca se adreseaza auditiei "domestice" unde distorsiunile sunt la ele acasa.Desigur ca voi lua un amplificator hi-fi la mana a doua :da Voiam sa ma asigur ca desi un amplificator hi-fi la pret decent are undeva la 100W pe canal, va zgudui suficient de bine niste difuzoare P-audio PA-800K, care au 200W RMS.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Cool!Si aceste difuzoare sunt evident mai bune fata de acele Monacor-uri cu care sunt pline magazinele de la noi (exemplu)? Just asking :d

Difuzoarele comercializate de Monacor se gasesc doar in numar limitat pe unele site-uri! Pe Silicon Valley, de exemplu, nu ai sa gasesti.Intamplator exemplul dat de tine se refera la un difuzor produs in Taiwan, de calitate buna chiar pentru banda de medii.Pe siteul Monacor vei gasi toata gama de difuzoare comercializata ca sa ai o imagine completa.Ce amplificator sa utilizazi pentru incinte cu Usher? Daca SPL-ul incintei este mic, sub 88dB/W/m iti trebuie un amplificator puternic, peste 100W/c. Daca are SPL mediu, iti ajunge si unul de putere ceva mai modesta.
Link spre comentariu

VTP - iar vorbesti pe langa subiect (ca sa ma exprim elegant). 100W sunt suficienti pentru orice boxa cu difuzoare Usher. Nici nu ai pus mana pe un difuzor usher dar tu stii ca daca are sensibilitate 88dB ii trebuie mai mult de 100W. No comment.

Link spre comentariu

VTP - iar vorbesti pe langa subiect (ca sa ma exprim elegant).........Nici nu ai pus mana pe un difuzor usher dar tu stii ca daca are sensibilitate 88dB ii trebuie mai mult de 100W. No comment.

. Te inseli.......garantat .
Link spre comentariu

Daca vorbim de auditie, de calitate, sa spunem ca avem un sistem stereo cu difuzor de 88 dB dB(A) la 1 m pe sursa de 1 watt, asta in camera anecoica, daca suntem in camera de bloc, datorita reflexiilor si a volumului redus de aer va fi ceva mai mult (cu 3-4 dB), 92 dB(A).La distanta, pe canapea, la 2 m, sa zicem, pierdem 6dB deci ne ramin 86 dB (la 4 m distanta de boxe ajungem la 80 dB, la 8 m 74 dB etc.), din sistemul nostru stereo, in camera de bloc, pe amplificator de 1 W.Sa vorbim de auditie live:- Sa spunem ca suntem rockeri, usual un concert atinge 110-120 dB- Sa spunem ca suntem audiofili si ascultam muzica clasica, un grand piano, in fortissimo, atinge 109 dB, un cor 106 dBSa revenim la bloc, pe canapea, la 4 m de boxe:- Avem 80 dB + a doua boxa 3 dB = total 83 dB, vrem 93 dB, pai trecem de la 1w din amplificator la 10 wati- Daca vrem 103 dB (cor la nivel normal), trecem la 100 WATI din amplificator, pai ne trebuie 106 dB, deci cam 200 WATI din amplificator.Si deja avem o problema sau 2 – tine difuzorul la 100 Watts (8935 tine 60 w) si unde e auditia care sa se apropie de live?De rock nu mai vorbesc.Cine are dubii sa recalculeze cu mina lui, asta este doar matematica chioara si teorie muzicala generala.Acum ca acasa asculti la nivel domol si nu vrei ca un grand piano sa sune ca in sala de concert e o alta problema, dar daca vrei sa te simti ca in sala de concert si te trezesti ca fiss?Nu as compara lampa cu tranzistorul sunt chestii diferite. Cu 15w de lampa termini lejer boxe de 40W, datorita virfurilor si atacului, nu vorbesc de puteri mai mari.

Link spre comentariu

Exprimarea matematica a unor fenomene fizice, intre care si cele acustice, inseamna corelarea lor, stabilirea unor valori care sa interactioneze cu alte fenomene (fizice, chimice sau anatomice), determinarea unor valori care se leaga de perceptia umana. Interpretarea unor parametri, perceptia lor, necesita atat cunoasterea fenomenelor, a exprimarii lor matematice, dar si ceva experienta practica, astfel ca, intre niste valori matematice masurate si perceptia reala a fenomenului sa nu se nasca interpretari stupide, nascute din 1/2 de intelegere a fenomenelor.Daca unui amplificator i se cere stabilitate la putere nominala, la impedante ale sarcinii de 8, 4, 2 ohmi, sursa de alimentare a acestuia este de 8 ori mai mare decat daca va lucra numai cu sarcini de 8 ohmi. Pare bizar, nu?Daca vrei sa nu ai clipping, e bine sa utilizezi un amplificator pastrand un headroom de 3 dB, ceea ce inseamna utilizarea amplificatorului la 1/2 din P nominala (de ex. la 50 W/c pentru un amplificator care are Pnominala de 100W/c.) Vocile din haos vor vocifera, isn't it???Daca un difuzor are P nominala de 100W si randamentul de transformare a semnalului electric in semnal acustic de 1% (care este un randament f.bun, de difuzor profesional) si i se aplica o putere continua de 100W, pentru ca asa scrie pe el, cum se va comporta? 1W energie acustica si 99 W caldura. Daca disipatia sa nu prea este corespunzatoare (ca sa zicem asa!) cam ce credeti ca s-ar intampla, chiar daca acesta nu se va defecta rapid??? Cum se va manifesta, de exemplu, compresia termica?Cum sa alegi corect un amplificator cand ai incinte cu SPL mic? Cum vom sta cu dinamica auditiei? Ce inseamna 86 dB/Wm sau 96 dB/W/m??? Dece ar fi mai bine sa ai un SPL mare al incintelor si nu unul mic???Un MARE filozof bulgar, parca Pencio Pencev, spunea in lucrarea care l-a consacrat: "Daca E, E ! Daca NU E, NU E!!!"(CA SA MA EXPRIM ELEGANT!)

Link spre comentariu

...sa utilizezi un amplificator pastrand un headroom de 3 dB, ceea ce inseamna utilizarea amplificatorului la 1/2 din P nominala (de ex. la 50 W/c pentru un amplificator care are Pnominala de 100W/c.)

Ce tot explici? Citi crezi ca vor intelege? 99% isi asculta amplificatoarele la clipping, fara sa isi dea seama de asta.(audiofilia e grea de fapt si nu se refera numai la scule ci si la sunet) Poate in sectiunea asta a forumului procentul e mai mic, dar in sectiunea cu amplificatoare cu lampi SE de putere mica, procentul e mai mare. Si eu tot racnesc despre asta dar nu sunt auzit, pentru ca probabil nu-s la clipping.O inregistrare buna poate fi auzita la 10-20W putere medie pe un sistem cu putere mai mare de 100W daca ai pretentii. Daca nu ai, sistemul iti va "comprima" auditia ca dinamica si vei auzii cei 100W la adevarata lor "valoare".In definitiv, cam toate cd-urile sunt trecute prin procesul de "maximizare" asa ca nu prea mai conteaza...din pacate. Sunetul de concert nu mai poti sa-l auzi numai la foarte putine inregistrari, iar alea sunt comentate cum ca "se aud prea incet".Dorinta Poporului e indeplinita! Eu, fiind iubitor de Heavy Metal, am numai deceptii cind ascult inregistrari noi si proaste. Daca nu stii la ce ma refer pot da detalii.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări