Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

modificarea unei surse reglabile de laborator


ionutciocoiu

Postări Recomandate

Am o sursa reglabila de laborator(didactica) pe tranzistori. Nu mai e functionala de mult timp, iar circuitele din ea contin componente care nu se prea mai gasesc, iar schema e destul de complexa si pretentioasa. Dar transformatorul e bun, la fel si carcasa. Mi-am zis ca ii fac un circuit mai simplu, cu lm317 si mai multe 2n3055 pe iesire iar reglajul pe potentiometru(originalul avea comutatoare de reglaj rotative si gradate din volt in volt). problema cu care ma confrunt acum e ca in secundarul trafului am 72 V. Sursa originala avea o plaja de reglaj de la 2 la 40V, 5,2A. Am facut o simulare in electronicsworkbench (multisim 11) si nu imi iese de nici o culoare. Practic schema pe care o am functioneaza cu o tensiune de intrare de 30V. Nu as vrea sa intru in traf sa-i modific secundarul, ca e destul de bine legat si mi-e ca nu-mi mai iese.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ionutciocoiu

    4

  • Dr.L

    2

  • cristian_draghiescu

    1

  • blazeu

    1

Top autori în acest subiect

Ce am inteles eu :- aveti un transformator care furnizeaza 72 V. Inseamna ca dupa filtrare veti avea peste 100 V ! Nu doriti rebobinarea acelui transformator.- doriti o sursa "cu mai multe 2N3055 pe iesire". Asta inseamna ca v-ati orientat pentru un regulator serie. Calculati cam ce putere se disipa sub forma de caldura atunci cand sursa debiteaza 12 V si un curent de, sa zicem, 4 A. Repetati calculul si pentru 5 V/5 A, pentru mai multa elocventa.Parerea mea este ca merita sa incercati repararea acelei surse (va ajutam si noi), nu contine componente chiar atat de vechi incat sa nu le mai gasiti.Despre surse de tensiune mare gasiti si aici :viewtopic.php?f=41&t=28075

Link spre comentariu

Sigur nu e traf cu priza mediana? Adica in capete are 70v iar intre un capat si mediana are 35v? In cazul asta,folosesti redresarea cu 2 diode (mediana vine la masa si de la fiecare capat,cate o dioda conduce doar +ul). Vezi ca e si o poza p-aici..

Link spre comentariu

din pacate, Dr. L nu, nu e cu priza mediana. Intradevar, traful este cu mai multe iesiri, un 13V cu priza mediana, un 28V cu priza mediana, si acest 72 de volti care este infasurarea de putere cu o sarma de vreun mm diametru. Este a 4-a sursa de acest fel care imi cade in mana (defecta) la toate aceeasi problema...Multumesc domnule Draghicescu pentru oferta de a ma ajuta la "restaurarea" sursei vechi, dar ma tem ca nici daca as vrea nu s-ar mai putea pentru ca atunci cand m-am apucat de lucru la ea am exclus din start aceasta varianta deoarece am mai avut vreo doua incercari esuate, asa ca am defrisat cam tot de pe ea am pastrat traful, condensatorii de capacitate mare, radiatorul pentru 2n3055 si sasiul. Intradevar nu continea componente de negasit dar schema era mult prea complexa pentru timpul pe care eram eu dispus sa-l aloc unei surse de alimentare. recunosc cu toata rusinea ca nu stiu in momentul asta sa fac acel calcul al disiparii de energie termica si nici sa trag concluzia (...daca am inteles eu bine- ca are un randament mic?). Nu doresc neaparat sa fac un regulator serie cu 2n3055, as dori doar sa fac ceva cu acel transformator sa nu-mi ocupe spatiul de pomana, iar daca tot fac ceva sa fie cu o aplicare mai larga preferabil reglabil si de curent cat mai mare. Multumesc inca o data pentru raspunsuri si astept sugestii.

Link spre comentariu

Dupa descriere, pare a fi o fosta sursa I4104. (Alea aveau reglajul prin comutatoare si limita de 40 volti si 5,2 amperi). Secundarul de forta are insa doar 60 de volti (am si eu 2 sasie din alea si unul are si traful original). Sursa era intr-adevar destul de complexa, o sectiune de prestabilizare in comutatie (randament ridicat), urmata de un stabilizator liniar (stabilitate ridicata, filtraj al ondulatiilor, reducerea zgomotului electric). Si toate astea cu o droaie de tranzistoare, rezistente, si alte componente discrete...La tensiunea asta de secundar tot o prestabilizare in comutatie s-ar preta, insa e complexa, chiar daca incercati ceva cu TL496 sau alt integrat specializat. (un montaj liniar inseamna disipatie enorma, sau limita de jos a tensiunii, ceva mai sus )Alte aplicatii.... Nu am acum nici o idee. Succes!

Link spre comentariu

Sursa aia era stramosul surselor in comutatie,cu elementul de comutare un tiristor si ditamai bobina de stocare (ca frecventa era mica). Astfel din 70v se scadea tensiunea si crestea curentul,cu un randament ok (vezi schema sursei,nu garantez ca e corect ce am scris)

Link spre comentariu

ok... pana acum am subinteles de la domnul Draghiescu ca o solutie recomandabila ar fi rebobinarea trafului. Iau in considerare si recomandarea domnului blazeu si incep sa studiez prestabilizarea in comutatie. Pana una alta sunt numai urechi la eventuale sugestii. Multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări