Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptor cu lampa PCH200 alimentat la 9V

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 106
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mila

21

• feri.visky

12

• kripton

3

• mitokadona

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Legat de ECH83, am gasit in urma cu multi ani in lucrarea "ABC de constructii radio" a lui Vladimir Krstik urmatorul receptor:http://tinypic.com/r/2qvs905/7http://i55.tinypic.com/v5akc5.jpgPrin generozitatea userului Krypton am reusit sa regasesc carticica, dar pana in prezent nu am reusit sa dau de ECH83... :rade:

Daca vrei sa experimentezi in loc de ECH83 functioneaza garantat PCH200 la aceleasi tensiuni doar cu adaptarea piniilor. Sunt insa in teste si cu ECH81/ECH84/6i1p pana la sfarsitul saptamanii voi expune concluziile mele. :scarpin
Link spre comentariu

Propun si eu o schema , care are un circuit de intrare mai sofisticat , cu un condesator variabil dublu . Merita oare adaptata la PCH200 ?

Tubul 7C5 este o pentoda audio finala de putere echivalenta cu 6V6 (aici), in cazul receptorului prezentat circuitul de intrare este OK pentru PCH200, dar as pastra restul schemei ma refer la partea de trioda.

Receptorul cu PCH200 este, ca si performante, peste cel cu 7C5, iar circuitul de intrare propus l-ar "aranja" foarte bine pe unde scurte.

Un experiment cu un astfel de circuit (CV dublu pe intrare) l-am realizat folosind tuburi metalice 6j4 cu rezultate exceptionale din punct de vedere al selectivitatii.

:da

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Legat de ECH83, am gasit in urma cu multi ani in lucrarea "ABC de constructii radio" a lui Vladimir Krstik urmatorul receptor:http://tinypic.com/r/2qvs905/7http://i55.tinypic.com/v5akc5.jpgPrin generozitatea userului Krypton am reusit sa regasesc carticica, dar pana in prezent nu am reusit sa dau de ECH83... :rade:

Daca vrei sa experimentezi in loc de ECH83 functioneaza garantat PCH200 la aceleasi tensiuni doar cu adaptarea piniilor. Sunt insa in teste si cu ECH81/ECH84/6i1p pana la sfarsitul saptamanii voi expune concluziile mele. :scarpin
In urma unor teste legate de functionarea tuburilor ECH81/ECH84/6i1p in circuit la tensiune anodica redusa am ajuns la urmatoarea concluzie in ordinea performantelor obtinute:ECH81 poate functiona la tensiune anodica 12V-18V cu randament echivalent cu PCH200, sub 12V randamentul este foarte scazut.Am testat 3 tuburi NOS cu rezultate egale fara diferente in functionare alimentate la 18V (doua baterii de 9V).La 9V partea de trioda se comporta mai slab.Primul tub ECH81 testat videoclipAl II-lea tub ECH81 testat videoclipAl III-lea tub ECH81 testat videoclipTubul 6i1p :Dimensional este mai mare decat ECH81 insa nu difera la pinii.Ca si functionare sigur este peste ECH81, functioneaza excelent la 9v intocmai ca si PCH200.Il recomand inaintea lui ECH81.Pentru test am folosit singurul tub din dotare, de asemenea NOS. videoclipTubul ECH84 este cu mult peste ECH81 sau 6i1p si poate functiona excelent la 6V!!!, cu anodul alimentat din tensiunea de filament.Cred ca este egal cu ECH83, desi, ECH83 nu am avut pentru teste. Sau daca in ipoteza ca ECH83 este echivalent cu ECH81 este mai bun un ECH84.Tubul ECH84 il recomand pentru montajul prezentat in locul lui PCH200.Pentru teste am folosit un ECH84 NOS:videoclipCam acestea ar fi concluziile experimentului meu cu aceste tuburi NOS alimentate la tensiune redusa. :da
Link spre comentariu

FelicitariAi facut un efort deosebit pentru acesta testare.E foarte greu cand ai familie sa rupi cateva ore si pentru pasiunea care te roade!Multumim :aplauze :aplauze :aplauze De ECH84 stiam ca am facut si eu un montaj cu el alimentat la 9V.Surpriza este 6I1P!

Link spre comentariu

Sper in continuare ca voi gasi si un ECH83 pentru definitivarea testelor...Dar este uimitor si faptul ca ECH 81/ 6I1P, ECH84/E(P)CH200 pot lucra la tensiune redusa garantat pentru toate la 12V;Particularitatea lui ECH84 de a lucra la 6V m-a determinat sa refac schema prezentata anterior, si sper ca va aduce multe satisfactii celor pasionati de filamente. :dsaf

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Montajul cu PCH200 completat cu un etaj audio de putere cu PL500 s-a dovedit a fi un excelent radioreceptor pe unde medii cu auditie puternica in difuzor comparabil cu RR pe tuburi gen AIDA.Un alt avantaj este tensiunea redusa de numai 27V pentru circuitul anodic, alimentarea se face cu un traf care scoate 9V/0,5A in secundar iar tensiunea de 27V se obtine prin triplare.Transformatorul de iesire este realizat pe carcasa unui traf de cadre TV 4cmp; se bobineaza in primar 1520 spire CuEm 0,12mm, in secundar 120spire CuEm 0,4mm cu prize din 30sp in 30sp.Videoclipuri din timpul testelor: :dans: :dans: :dans: _9SVaicDS3c RAdZU9XyvfE

Link spre comentariu

M-am minunat cand ca am vazut lampile care mai odinioara munceau din greu in televizoarele VENUS, MIRAJ, OPERA,...ETC, sunt acum puse la ,,iernat,, pentru a nu şoma de tot. Ele încântă urechea(doar). Un gest frumos pentru zilele noastre, l-as califica eu. La multe inainte Cristian74!!!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

La multi ani!Sanatate!Fericire!Si la mai multe montaje! :aplauze

:101 Multumesc pentru urari!Pentru ca am avut un miniconcediu de sarbatori am reusit sa realizez un excelent receptor RX-DX avand un final audio cu MBA810AS.(echivalent la pinii cu TCA150, difera doar puterea de iesire)Ceea ce m-a fascinat la acest receptor este cat de fain receptioneaza la DX radio Iasi (aproximativ 500Km distanta), pe frecventa de 1053Khz, alimentat la 9V.Am proiectat toata documentatia cu CircuitWizard singura diferenta ca in practica l-am realizat modular, placa de AF fiind separata de receptor.Fiind o constructie simplu de realizat (fara transformatoare) o recomand incepatorilor dornici de a construi un receptor cu un tub cu performante deosebite si utilizand o sursa de alimentare de 9V.Schimband datele bobinelor se pot receptiona si alte benzi de radiofrecventa, ramane la latitudinea fiecaruia ce utilizare va da acestui minunat receptor... :dans: :dans: :dans:QD6TAURO37k 2vB-9rh_9wA
Link spre comentariu

:aplauze Prin amabilitatea d-lui Coman Vasile mi-a fost donata o lampa ECH83 NOS Philips, cu dorinta expresa de a fi testata in acest montaj de radioreceptor alimentat cu tensiune redusa;Asa ca de luni voi incepe experimentele comparative ECH83 versus ECH81 (6I1P) si ECH84 (PCH200). :freaza:PS: Multumiri d-lui Vasile pentru gestul frumos!
Link spre comentariu

Daca as avea posibilitatea ti-as da o diploma pentru activitatea deosebita in domeniul patrimoniului tehnic al radioului... Felicitari!(doar...).ECH83 este o lampa speciala si ... rara. Din cate stiu eu a fost fabricat (sau selectat din seria ECH84) special pentru radioreceptoarele de masina... Cel putin cele produse la Tungsram... Catoda lor este prevazuta cu o compozitie speciala pentru a obtine o emisiune de electroni cat mai puternica... si lucrul la tensiuni de alimentare scazute.

Link spre comentariu

Daca as avea posibilitatea ti-as da o diploma pentru activitatea deosebita in domeniul patrimoniului tehnic al radioului... Felicitari!(doar...).ECH83 este o lampa speciala si ... rara. Din cate stiu eu a fost fabricat (sau selectat din seria ECH84) special pentru radioreceptoarele de masina... Cel putin cele produse la Tungsram... Catoda lor este prevazuta cu o compozitie speciala pentru a obtine o emisiune de electroni cat mai puternica... si lucrul la tensiuni de alimentare scazute.

Multumesc foarte mult pentru aprecieri dl. Feri, tot ce am facut a fost facut din pasiune.Intr-adevar ECH83 este de departe o lampa unica, deosebita si asa cum a rezultat si din experimentul de azi, este net superioara oricarui tub echivalent; Initial am realizat un experiment cu anodul alimentat la 6V si efectiv nivelul semnalului debitat este extrem de puternic, mai puternic decat PCH200 la Ua=9V sau ECH84 la Ua=6V.Dar pentru departajarea clara fata de ECH84 in experiment am recurs la subvoltarea tubului ECH83 la Ua=Uf=4,5VRezultatul este surprinzator functioneaza mai bine decat ECH84 la 6V.Un videoclip cu ECH83 la Ua=4,5V:Rsw5qU5W6Bk Am crescut tensiunea de la 4,5V la 5V in consecinta nivelul audio creste dar de asemenea creste si sensibilitatea receptorului. Aceeasta situatie poate fi atinsa si cu celelalte tuburi (ECH81/6I1P) dupa aprecierea mea, dar la o tensiune anodica de peste 12V.Un videoclip cu ECH83 la Ua=5V:PgbVC9MpWeI Si in fine la 6V o functionare net superioara oricarui echivalent luat in discutie aici.Asa cum se vede si in videoclipul urmator:In concluzie ECH83 este o lampa special creata pentru tensiuni mici si functioneaza normal asa cum orice lampa proiectata sa functioneze la tensiuni mari da un randament maxim alimentata la tensiuni mari.Precizez ca si ECH84 functioneaza la 6V dar nu poate egala un ECH83 chiar si subvoltat. La tensiuni anodice 12-18V ECH84/6I1P si ECH81 sunt apropiate ca performante de ECH83 dar nu superioare.Daca nu gasiti ECH83 se poate folosi cu succes ECH84 foarte apropiat de ECH83. :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări