Vizitator adi123q Postat Noiembrie 12, 2010 Partajează Postat Noiembrie 12, 2010 cum pot sa scad swr-ul unei antene pe un turism mentionez ca ant un santiago 1200c noua are swr1.6 cu spicul scos la limita el scade numai atunci cind ii adaug la lungimea spicului 10cm de sirma mentionez ca spicul are 2m poate sa fie de vina talpa magnetica desi are diametru mare sau statia care are 100w si atunci antena ar trebui legata direct la caroserie Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Noiembrie 13, 2010 Partajează Postat Noiembrie 13, 2010 Daca ai antena cu talpa magnetica atunci trebuie pusa pe mijlocul plafonului si facute reglajele cu ea acolo. Acela este locul ideal pentru montarea antenelor. Reglaje nu poti face si din statie, pe iesirea ei? Poate 100W este prea mult pentru adaptorul magnetic sau adaptarea cu caroseria (suprafata efectiva de tabla a caroseriei), ca sa nu spunem ca este ilegal, depasind cei 4W legali. Daca la reglajul pe canalul 19 trebuie sa adaugi acei 10 cm si nu ai alta solutie, atunci creeaza un adaptor (prelungitor) pe spic si foloseste-o asa. Rezolvarea la problema ta, fara sa intervii cu adaptor la spic, implica adaugarea unei bobine pe cablul de antena pentru a "lungi" electric antena, un radioamator te poate ajuta mai bine la calculul acelei bobine. Link spre comentariu
Vizitator dmitheone Postat Septembrie 1, 2011 Partajează Postat Septembrie 1, 2011 Buna ziua, ma poate ajuta si pe mine cineva cu o calibrarea a unei antene in Bucuresti, sau sa imi dea un sfat unde as putea sa calibrez o antena.Va multumesc anticipat Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Septembrie 3, 2011 Partajează Postat Septembrie 3, 2011 Un sfat pe care l-am citit pe forum. Daca sunteti din Bucuresti (profilul dv nu indica acest lucru) mergeti cu autoturismul pe langa o parcare de "tiristi" si intrebati pe canalul 22 (cu antena montata pe centrul capotei). Veti primi un raspuns de la cei care au deschisa statia acolo. Incercati ca intrebarea sa fie cat mai scurta pentru a nu suprasolicita finalul de emisie. Ceva gen "Colega, unde pot sa-mi reglez si eu statia?" sau altceva asemanator in "limbajul" lor.Alt sfat citit pe forum este ca, atunci cand ajungeti la locul de reglaj incercati sa parcati in asa fel incat sa nu aveti obstacole pe o raza de 5m (daca parcati intre masini afectati valoarea reglajului). Link spre comentariu
MihaiGSM Postat Septembrie 13, 2011 Partajează Postat Septembrie 13, 2011 Daca ai antena cu talpa magnetica atunci trebuie pusa pe mijlocul plafonului si facute reglajele cu ea acolo. Acela este locul ideal pentru montarea antenelor. Reglaje nu poti face si din statie, pe iesirea ei? Poate 100W este prea mult pentru adaptorul magnetic sau adaptarea cu caroseria (suprafata efectiva de tabla a caroseriei), ca sa nu spunem ca este ilegal, depasind cei 4W legali. Daca la reglajul pe canalul 19 trebuie sa adaugi acei 10 cm si nu ai alta solutie, atunci creeaza un adaptor (prelungitor) pe spic si foloseste-o asa. Rezolvarea la problema ta, fara sa intervii cu adaptor la spic, implica adaugarea unei bobine pe cablul de antena pentru a "lungi" electric antena, un radioamator te poate ajuta mai bine la calculul acelei bobine.Nu neaparat pe mijlocul plafonului!Pe loganul meu de servici si ml-ul pe care l-am avut si wilsonul din prezent au cele mai bune rezultate in coltul din dreapta s-au stanga al portbagajului. Ideea e ca trebuie cautat pe masina locul unde e tabla mai groasa sau armaturile mai dese. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Septembrie 13, 2011 Partajează Postat Septembrie 13, 2011 Nu neaparat pe mijlocul plafonului!Pe loganul meu de servici si ml-ul pe care l-am avut si wilsonul din prezent au cele mai bune rezultate in coltul din dreapta s-au stanga al portbagajului. Ideea e ca trebuie cautat pe masina locul unde e tabla mai groasa sau armaturile mai dese. Nu are legatura cu armaturile si cu grosimea tablei. Mutarea antenei de pe mijlocul plafonului in colturile (stanga/dreapta) din spate modifica diagrama de directivitate a antenei. Planul de masa fiind mai lung catre fata masinii, antena va capta de la distante mai mari semnalele care vin din fata in detrimentul celor care vin din spate. La emisie, evident avem acelasi avantaj. Rezultatele sigur ca sunt mai bune deoarece ne intereseaza de regula sa comunicam cu cei din fata. In cazul montarii antenei pe centrul plafonului (masinii) diagrama de directivitate va fi aproape simetrica fata/spate, oarecum eliptica avand antena ca centru al elipsei. Asta va reduce "bataia" in fata, egaland-o (aproximativ) cu cea din spate ceea ce nu ne intereseaza. Link spre comentariu
criss Postat Ianuarie 9, 2013 Partajează Postat Ianuarie 9, 2013 Buna,Doresc sa calibrez o antena CB pt auto si am gasit 2 metode:1. reglarea pe canalele 1 si 402. reglajul sa se faca pe canalul 20.Acuma care ar fi mai eficient?Multumesc Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Ianuarie 9, 2013 Partajează Postat Ianuarie 9, 2013 Parerea mea este ca sa faceti reglajul pe canalul 20 pentru ca este aproape de "22" si astfel veti avea un reglaj asemanator in 1 si 40. Link spre comentariu
Vizitator zaheyu Postat Februarie 22, 2013 Partajează Postat Februarie 22, 2013 Am o antena sirio as 100 de 1m pusa pe o talpa magnetica de 140 ci fir de 4 m cea apartinut unei antele ml145. Am SWR 1 in canalul 1, 1,7 in canalul 20 si 3 in 40 cu spacul la maxim in jos. Teoretic ar trebui sa tai din spic. Nu poate totusi sa fie de la cablu, pentru ca am vazut ca aceiasi antena varianta magnetica vine cu un cablu de 3,6m? Link spre comentariu
yo9hrb Postat Februarie 22, 2013 Partajează Postat Februarie 22, 2013 Acu' intreb si eu, ca opinia publica: daca tot folositi CB-ul in canalul 22, de ce nu acordati antena in ... canalul 22? Va merge satisfacator si "un canal mai sus" (sau mai jos, dupa caz). Cati ati comunicat in canalul... sa zicem... 4?Antena care sa mearga perfect in toate cele 40 de canale nu exista. Orice antena merge foarte bine intr-o frecventa. Asa ca acordati antena acolo unde o folositi mai des. Nu ar trebui sa va deranjeze faptul ca in canalul 1 aveti un SWR de... sa zicem... 2. Oricum, e foarte putin probabil sa folositi canalul ala. La mine, antenele (alea prapadite pe care le am), le-am acordat in mijlocul benzii de DX. Acolo ma intereseaza randamentul maxim. Ca sa vorbesc pana la Campina, nu-mi trebuie cine stie ce reglaje. Link spre comentariu
Vizitator zaheyu Postat Februarie 24, 2013 Partajează Postat Februarie 24, 2013 Asa sun instructiunile: trebuie masurat la extreme ca sa stii ce sa faci cu spicul: sus sau jos. Noi astia cu CB nu prea suntem mari radioamatori, d-aia punem si multe intrebari cam stupide.Revin cu problema mea: citirile de la mine nu pot insemna ca am cablul mai lung dect prevede antena asta? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 24, 2013 Partajează Postat Februarie 24, 2013 Exista dou tipuri de linii de transmisie (cabluri) : adaptate si acordate. Din pacate majoritatea antenelor de CB vin cu cablu de tip acordat, adica de fapt antena nu e ok, nu e bine acordata pe banda de lucru, asa incat lungimea coaxului e critica. Ideal ar fi obtinerea unei linii adaptate, asta insemnand ca antena in sine sa fie perfect acordata pe frecventa de lucru si sa aiba 50 ohmi la borne, statia sa fie calumea reglata din fabrica si sa aiba iesirea fix pe 50 ohmi. In aceasta situatie lungimea coaxului nu mai conteaza.In situatia ta, antena este oricum prea scurta (1m de element radiant efectiv este foarte putin), asa incat este nerezonabil sa mai tai din ea. Merita incercat sa scurtezi coaxialul din 10 in 10 cm, incercand sa obtii in acest fel un acord al ansamblului antena+coax. Dar sa stii ca e doar o pacaleala a statiei, antena tot slab va radia atat timp cat ea insasi nu este corect acordata. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Februarie 24, 2013 Partajează Postat Februarie 24, 2013 Poate daca schimbati locul de pe caroserie a antenei nu veti fi nevoit sa taiati din spic. Ca sa vedeti daca exista adaptare incercati masurarea swr la statie si apoi la antena. In functie de aceste valori cred ca va puteti face o imagine la situatia cablului. Nu de alta dar swr 1 ar fi adaptarea perfecta ceea ce la o antena scurta nu prea e realizabil. Din ce cunosc swr 1,2 e cea mai mica valoare pe care o cunosc.@dyogenes: ati scris bine si pacaleala aceasta cu scurtatul cablului ii poate salva finalul de emisie chiar daca antena nu emite toata puterea. Pentru 10km cred ca este acceptabil. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum