Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

.. jucarie (laminator) cu ATTiny26

mitescu

Postări Recomandate

Acum cateva luni mi-a "picat" imprimanta (Brother2030, binenteles ca mi-am cumparat alta).Luni m-a vizitat un amic. Faceam cateva cablaje de proba(pentru maruntisuri utilizez metoda transferului termic- fier de calcat). M-a intrebat de ce nu utilizez "cuptorul" de la imprimanta stricata. I-am raspuns ca nu are cine sa-mi faca partea mecanica. Drept urmare, a luat ansamblul cu cilindrii, iar marti a adus inapoi pe un suport impreuna cu un motor de curent continuu(24V) cu reductor melc roata melcata ce antrena cilindrii. Avand partea mecanica , nu am mai avut nicio scapare si a trebuit sa fac un montaj pentru actionare asa incat ieri (miercuri) aveam un dispozitiv prin care faceam transferul termic ptr cabalje - laminator.Stiu ca multi au deja o asemenea "instalatie". Pentru cei care au posibilitatea si doresc sa-si faca asa ceva, postez partea de actionare.In primul rand vreau sa mentionez ca componentele utilizate au fost cele pe care le-am avut la indemana.Schema este realizata cu un MC - ATTiny26, oscilator intern de 8MHzAlimentarea montajului am realizat-o cu un traf de 24V /2A (motorul consuma cca 1,2-1,5A).Tensiunea pentru MC se obtine cu un 7805Pentru actionarea intregului sistem sunt necesare doua reglaje . Turatia motorului si temperatura.Pentru reglarea turatiei s-a utilizat PWM-ul de la Timer1 (OC1B). Valoarea turatiei se stabileste dintr-un potentiometru (10K) care da o tensiune la ADC2( care lucreaza pe 8 biti , cei mai semnificativi) si a carei valoare o amplasez in OCR1B. Iesirea OC1B actioneaza tranzistorul TIP142 si care la randul sau "fabrica" tensiunea ptr motor.Reglarea se face in trei faze.Faza1 este cand valoarea de la ADC2 este sub 5(valoare convertita) si care este considerata pozitia de STOP.Faza2 - valoarea de la ADC2 este cuprinsa intre 5 si 50 - pozitia de STANDBYFaza 3 - valoarea peste 50 - pozitia de RUNReglarea temperaturii se face citind caderea de tensiune pe traductorul de temperatura a cilindrilor (existent la imprimanta) cu ADC0 si care este un fel de termistor, valoare care se compara cu una impusa printr-un potentiometru (500K) cuplat la ADC1. Functie de rezultatul comparatiei se actioneaza triacul ce alimenteaza lampa de incalziree a cilindrului.In schema mai este prevazut si un led de semnalizare care, functie de starea sistemului se aprinde la intervale diferite de timp.Sistemul functioneaza pe baza celor trei faze mentionate mai sus.Cand este in STOP, motorul este oprit (OCR1B=0) , lampa este stinsa. -Ledul face cate un scurt flash la fiecare 0,7sec.In pozitia STANDBY - motorul este oprit, lampa de incalzire este actionata si se face reglajul de temperatura. Daca temperatura este mai mica decat cea impusa , led-ul lumineaza intermintent cu o frecventa de cca 2Hz. Daca temperatura este in parametrii ledul palpaie cu o frecventa de cca 8Hz.In pozitia RUN motorul se roteste cu o valoare proportionala cu cea citita de la ADC2(potentiometru). Aici trebuie mentionat ca aceasta valoare este mai mare decat 50(Faza RUN) , si care este amplasata in OCR1B. Orcum sub 50, tensiune obtinuta la iesire nu reuseste sa invarta motorul. Reglajul de temperatura lucreaza si daca temperatura este in parametrii led-ul este aprins continuu. Daca temperatura este mai mica, ledul lumineaza cu scurte intreruperi(invers decat in starea de STOP)In attach sunt:plc.png - amplasarea componentelorbot.png - cablajul imprimattop. png - fata top - sunt 2 punti ce trebuies facutesch.pngt - schema montajuluilam.hex.txt - hexul cu care trebuie incarcat MC-ulPentru ca stau prost cu pozele, nu am reusit sa fac una. Daca am sa reusesc o sa poistez si o poza cu intreg ansamblul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mitescu

2

• fratello

1

• GeoMar

1

• dinbooo

1

Top autori în acest subiect

Felicitari. :aplauze Interesant "proiect". Am si eu o imprimanta Brother [nu mai stiu modelul exact, parca 18 si ceva] am scos cuptorul din ea, este functional si as fi interesat sa realizez partea electronica si mecanica [ceva poze daca se poate].Nu am un ATTiny26 la indemana, m-ai putea ajuta tu cu unul [daca se poate si programat] ,contra cost, bineinteles.Fiind din provincie, pana ajung sa cumpar mai dureaza [nu le am nici cu programarea], sau pana comand online.Se poate atasa si 3 digiti LED, ptr afisarea temperaturii?Multumesc anticipat pentru un eventual ajutor. :da

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Multumim ca ne impartasesti din experienta ta ! Foarte interesant si practic proiectul ! Felicitari !!!Asteptam si poze, cat mai detaliate, in special ale "ansamblului motor" !LE : ...unde sunt atasamentele ?!?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări