Vizitator uratuu Postat August 30, 2004 Partajează Postat August 30, 2004 mi'a adus un preten un transformator 2X30 V cu sectiunea (laturile miezului) de 10 X 8 X 4,5 cm, cum pot masura sau cum pot afla cati wati are si cati amperi scoate, precizez am un multimetru digital cu care am incercat sa masor amperii, am dat la 10A si am mutat borna rosie din a doua gaura in a treia cea care indica spre 10A am pus acele multimetrului pe una dintre iesirile transformatorului de 30 v si m'am cam speriat atunci cand la contactul "acelor" cu iesirea transformatorului au rezultat 2 scantei mari, multimetrul nu a patit nimica pentru ca ulterior l'am probat masurand curentul de la priza de 220v, oare am procedat corect? as mai incerca odata dar mie sa nu prajesc multimetrul, stiu ca e o nimica toata :oops: dar astept raspunsul vostru ca sa ma lamuresc. :roll: Link spre comentariu
Vizitator Vasile Postat August 30, 2004 Partajează Postat August 30, 2004 Puterea transformatorului este sectiunea la patrat, fizica de scoala generala :lol: Sectiunea este cea ce este in interiorul bobinei si nu laturile transformatorului. Transformatorul tau are aproximativ 500W (maxim) daca am dibuit eu bine cum sta traba cu dimensiunile. Link spre comentariu
cirip Postat August 31, 2004 Partajează Postat August 31, 2004 uratuu, Primul impuls a fost sa nu ma bag, dar se pare ca nu prea intelegi ce faci acolo si faci manevre periculoase pentru tine si/sau ptr cei din jurul tau. La asa ceva nu pot sta nepasator. Nu stiu ce varsta/pregatire ai, dar ia un manual de fizica-electricitate de liceu si citeste acolo despre masuratorile cu ampermetrul si voltmetrul. Treaba sta cam asa: 1) Nu se masoara niciodata direct "ce curent scoate" un traf sau "curentul de la priza". Ampermetrul are rezistenta interna f mica. Poti verifica asta cu un al doilea aparat pus pe ohmi cu care masori rezistenta intre terminalele aparatului pus pe amperi. Vei masura ceva mai mic de 1 ohm. In ipoteza ca ai baga firele alea in priza, curentul ar sari la cel putin 220V/1ohm =220A. Sigurantele au sarit de mult. Treaba se aplica si la transformator. Practic i-ai facut scurt la iesire, de aia a facut flama. Ai avut noroc ca nu s-a ars ap de masura. Nu-i exclus sa-i fi decalibrat rezistenta shunt. Retine, ampermetrul se conecteaza intotdeauna in serie cu o sarcina, nu direct la sursa de tensiune. 2) La priza se masoara tensiunea (voltzii) NU curentul (amperii).Curentul de la priza e atat cat cere sarcina. Tensiunea este constanta si aia se masoara. Curentul la un bec de 40W va fi de aproximativ 0.18A. Curentul unui resou de 1KW va fi de 4.54A. Dupa cum vezi, desi tensiunea e constanta, curentul variaza cu sarcina. Voltmetrul se conecteaza in paralel cu sursa de tensiune. Acest lucru este posibil deoarece impedanta voltmetrului este mare => e ca un gol si nu produce un scurt circuit. 3) Metoda propusa de Vasile este cea mai practica si da rezultate suficient de precise. Masoara aria sectiunii miezului in partea centrala, daca folosesti tole E+I. Mai exact, inmulteste latimea sectiunii centrale a E-ului (o tola) cu grosimea pachetului de tole. Dimensiunile vor fi in cm. Aria va rezulta in cm patrati. Ridicand aria la patrat vei obtine puterea trafului. Formula este empirica ptr ca cm^4 n-are nici in clin nici in maneca cu Watii, dar practic merge. De exemplu, daca latimea zonei centrale a E-ului este de 3cm, iar grosimea pachetului de tole este de 4cm, rezulta o arie de 3*4=12cm^2. P=12^2=144W Daca secundarul debiteaza o tensiune de 35V, atunci curentul maxim pe care il vei putea scoate de la traf va fi de 144/35=4.11A Sper sa-ti fie de folos. Bafta, Cirip Link spre comentariu
Craciun Postat August 31, 2004 Partajează Postat August 31, 2004 Bravo @cirip si eu am vrut sa raspund cand am vazut cum "masoara" @uratuu curentul pe care il poate debita un traf.Cred ca l-ai lamurit f. bine.Propun sa creeam un"stiky" pentru incepatori cu cateva sfaturi practice in activitatea de masurare curenta . Ar trebui sa apelam la moderator sa ne creeze un astfel de subiect chiar in cadrul forumului cu aparate de masura. Link spre comentariu
Vizitator uratuu Postat August 31, 2004 Partajează Postat August 31, 2004 :lol: am 20 ani sunt din Constanta si sunt la facultatea "SPIRU HARET",nu am facut nici un curs de electronica, tot ce am invatat pana acum in acest domeniu am invatat cu ajutorul unor carti vechi si mai ales de pe acest forum. Culmea e ca folosesc multimetru de mult timp aproximativ trei ani, pana acum l'am folosit numai pentru a masura rezistente, tranzistori, diode si curentul alternativ si continuu, nimeni nu mi'a aratat cum se foloseste, pe parcursul timpului singur mi'am dat seama cum se foloseste uitandu'ma atent la inscriptiile de pe el, dar nu am folosit niciodata pana acuma partea dreapta a multimetrului unde scrie DCA, 10A si hFE si oricum nu stiu ce inseamna :oops: cat despre fizica nu am mai facut din generala asa ca nu cred ca o sa'mi luati gatul :P Dabea acuma am priceput si care este sectiunea unui transformator :oops: adevaru e ca nici nu mi'am batut capul pana acuma in domeniul transformatoare, m'am mai ocupat de cate un amplificator mai simplu gen TDA, STK . Si bineinteles multam pentru raspunsurile voastre de pana acum! :P Link spre comentariu
Guest1 Postat August 31, 2004 Partajează Postat August 31, 2004 De exemplu, daca latimea zonei centrale a E-ului este de 3cm, iar grosimea pachetului de tole este de 4cm, rezulta o arie de 3*4=12cm^2. P=12^2=144W Daca secundarul debiteaza o tensiune de 35V, atunci curentul maxim pe care il vei putea scoate de la traf va fi de 144/35=4.11ASper sa-ti fie de folos. Bafta,CiripO mica completare.Curentul maxim din secundar este dependent si de sectiunea sarmei de CuEm.La o sarma cu diametrul de 1mm ~ 3A. Link spre comentariu
niq_ro Postat August 31, 2004 Partajează Postat August 31, 2004 hFE = beta - factor de amplificare al unui tranzistor :wink: Link spre comentariu
cirip Postat August 31, 2004 Partajează Postat August 31, 2004 tvicol, multzam ptr completare.uratuu, intrebarea cu varsta si pregatirea era retorica. Oricum, multi inainte si spor la invatat.Despre luat gatul, stai linistit ca nu ti-l ia nimeni. Avem treburi mai importante si mai interesante de facut pe-aici decat sa luam gaturi. Eu, chiar daca as lua cateva, n-as sti ce sa fac cu ele, asa ca... stai linistit. Spor,Cirip Link spre comentariu
Vizitator alex Postat August 31, 2004 Partajează Postat August 31, 2004 Eu unul cred ca aparatul de masura este compromis pe partea de masurare a curentilor. Am un prieten care tot asa, a masurat o baterie de celular, sa vada el daca are 700mAh si s-a dus siguranta. A avut noroc, insa aparatul lui uratuu nu cred pentru ca pe 10A nu e siguranta. Oricum, omul din greseli invata. Link spre comentariu
cirip Postat August 31, 2004 Partajează Postat August 31, 2004 a masurat o baterie de celular, sa vada el daca are 700mAh :lol: :lol: :lol: pai legatura dintre capacitate (mAh) si curentul de scurt circuit (A) e cam tot ca aia dintre lungimea vaporului si varsta capitanului. Da, da, o stiu si pe aia cu cartita si cu sinele de tramvai, dar nu se cade...Cirip Link spre comentariu
Vizitator uratuu Postat August 31, 2004 Partajează Postat August 31, 2004 cirip! cred ca ai dreptate in legatura cu "rezistenta shunt" sar putea ca ea sa se fi decalibrat pentru ca acuma daca dau la 200 ohm si unesc bornele numai arata 00.0 cum parca arata inainte daca nu ma insel, arata ceva de genu 00.7 acuma nu stiu sigur daca asta inseamna ca s a decalibrat. Apoi in legatura cu sectiunea! are latimea de 4 cm iar grosimea pachetului e e 4,5 cm deci sa inteleg 4 X 4,5 la patrat = 324W, cat despre curentul maxim 324/30v cat are o ramura, ar veni 10,8A pe fiecare ramura din cele doua. Apoi tvicol! a scris "Curentul maxim din secundar este dependent si de sectiunea sarmei de CuEm. La o sarma cu diametrul de 1mm ~ 3A" exact sarma asta o am eu in secundar de 1mm diametru acuma ce sa inteleg ? hmm Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 1, 2004 Partajează Postat Septembrie 1, 2004 uratuu,Nu cred ca masuratoarea pe pozitia ohmmetru este concludenta in ceea ce priveste shuntul. Indicatia 00.7 este mai degraba un offset in convertorul A/D, dar despre care nu m-as agita prea tare.Ca sa vezi daca shuntul a luat-o in freza, inseriaza aparatul cu o rezistenta cunoscuta si conecteaza ansamblul la o sursa de tensiune cunoscuta. Calculeaza I=U/R si compara cu citirea pe aparat. Daca eroarea e mai mica sau egala cu specificatia aparatului, poti sa dormi linistit ca n-ai stricat nimic.Puterea si curentul.324W ii scoate pe 2X30V. Curentul maxim ar fi de 324/60=5.4A E mai aproape de 3A. Acuma, cu ce ai masurat diametrul sarmei? Cu ochiometrul sau cu micrometrul? Nu uita ca aria creste cu patratul diametrului. 10% crestere in diametru conduce la 21% cresterea capabilitatii de curent. Nu vreau sa fac farmacie, dar in mare se cam leaga cu ce a zis tvicol. In realitate calculele adevarate sunt un pic mai complicate si curentul depinde de multi alti factori. De la 3A la 10A era cam mult, dar de la 3 la 5 nu e mare lucru. De fapt, daca infasurarea e la suprafata si permite disipatie mai mare, poti creste densitatea de curent la 5A/mm^2.Am si eu o curiozitate, daca tot ne-ai povestit ca esti student. Ce profil are facultatea asta Spiru Haret? Ce specialitate inveti tu acolo? E facultate particulara?Bafta,Cirip Link spre comentariu
Vizitator uratuu Postat Septembrie 1, 2004 Partajează Postat Septembrie 1, 2004 Inca nu am procedat asa cum ai spus tu cirip! ca sa vad dc shunt-ul a luat'o razna, dar am mai masurat cateva rezistente cunoscute care aveau valori intre 20k si 470k rezultatele au fost bune cu toleranta de max 5% . In legatura cu puterea si curentul sunt sigur ca aia ~324w sunt pe langa adevar si deasemenea si amperii care depind de puterea transformatorului, cat despre grosimea sarmei e de 1mm asa zic eu, am masurat'o cu rigla. Pe mine ma intereseaza mai ales puetrea pentru ca transformatorul urmeaza sa il folosesc pentru constructia unui amplificator cu Mosfeti gen IRFP9240-IRFP240. cirip! "Spiru Haret" este o facultate particulara iar specializarea pe care o fac este Contabilitate-Informatica. Daca vrei sa afli mai multe detalii incearca http://www.spiruharet.ro Link spre comentariu
suat Postat Noiembrie 10, 2009 Partajează Postat Noiembrie 10, 2009 bateria de celular 700mAh :)cunosc pe cineva care a vrut sa masoare cati amperi are bateria auto si mai stiu un destept [ eu ] am uitat multimetrul pe pozitia ohm, si am masurat pe o sursa...cati volti am... [ trebuia sa am 220 V ] si mi s-a carbonizat aparatul Link spre comentariu
dan-a2 Postat Noiembrie 13, 2009 Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 bateria de celular 700mAh :)cunosc pe cineva care a vrut sa masoare cati amperi are bateria auto si mai stiu un destept [ eu ] am uitat multimetrul pe pozitia ohm, si am masurat pe o sursa...cati volti am... [ trebuia sa am 220 V ] si mi s-a carbonizat aparatul '' omul din greseli invata'' eu am inceput cu MAVO si cele rusesti iar cand au aparut digitalele ,, fara numar'' Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum