Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Restartare PIC18F452

Mar

Postări Recomandate

Am facut un program care detecteaza daca am tensiune la retea.Daca nu am tensiune la retea procesorul se comuta pe baterie. Detectia tensiunii de retea se face prin citirea semnalului de la redresorul cu care alimentez procesorul. Tensiunile de la baterie si retea dupa ce sunt stabilizate sunt legate in paralel. Daca se intrerupe curentul de la retea pic-ul consuma de la baterie si imi afiseaza pe LCD daca consuma de la baterie sau retea. Problema e ca atunci cind scot alimentare montajului din priza, pic-ul se restarteaza sau se blocheaza. Am verificat cu osciloscopul pe alimentarea pic-ului daca am fluctuatii de tensiune cind opresc alimentarea de la retea si nu am fluctuatii. Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac in acest caz (sa nu se mai restarteze cind scot mintajul din priza)?Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mar

8

• puiu

5

• volhov

4

• cirip

2

Top autori în acest subiect

O schema, ceva?Oricum, suna foarte complicat. Toata chestia cred ca se putea face cu o dioda sau doua, fara interventia procesorului. Sau poate nu am inteles eu exact. O schema ajuta la intelegere.

Link spre comentariu

1. Nu procesorul trebuie sa faca comutarea pe baterie ci reteaua.2. Cred ca nu trebuia sa lucrezi cu doua surse in paralel ci numai cu una(cel putin eu asa am lucrat). Consider ca sursa stabilizatoare de pe retea este inutila.3. Procesorul nu trebuie sa faca comutarea ci numai sa vada ca are tensiune de la retea.

Link spre comentariu

Programul meu citeste tensiunea de la retea pe RA1 si afiseaza pe LCD. Sursa de la retea stabilizeaza tensiunea de la 12V la 5V iar sursa de pe baterie stabilizeaza tensiunea de la baterie de la 7V la 5 V.Deoarece ambele surse au la iesire 5V ,le-am legat in paralel.Daca una dintre cele 2 tensiuni cade o am pe cealalta.Problema este ca in momentul in care opresc comutatorul de la retea se restarteaza pic-ul.Nu mereu se restarteaza pic-ul.Exista vreo secventa de program care sa previna eventuale restartari sau blocari ale programului?

Link spre comentariu

Cred ca problema apare datorita divizorului prin care citesti tensiunea pe RA1. Poti testa daca asta e problema scotand rezistenta de 150 ohm catre RA1 si facand comutatia de pe retea pe baterie si invers. Daca nu se blocheazaatunci poti mari rezistenta de 150 ohm la 24K si, eventual mai pune un 100 ohmserie spre RA1.Succes!

Link spre comentariu

1. Nulul tau (0V) este legat la pamant? exact ca nulul retelei? sau este numai o greseala a simbolului ales pentru schema?2. Am inteles functiile respective ale tuturor componentelor electronice si inca o data iti spun ca eu as renunta la LM7805 de pe retea(cel care face stabilizarea de la 12V la 5 V). Ce te faci daca tensiunea de iesire a acestuia e cu o parere mai mica decat a celuilant LM7805 (dar in limitele impuse de dataschetul lui)?.3. Avand in vedere ca nu este o situatie stabila(in sensul ca nu intodeauna apare resetul), trebuie vazut daca acest lucru este din soft sau din hard?

Link spre comentariu

MCLR unde e legat? Nu cumva ai un impuls parazit pe el? As incerca si un cond de 0.1u in paralel cu comutatorul de retea on/off sau o grupare 0.1u serie cu 10 ohmi.Am vazut recent o chestie de mi-a stat pendula. Un coleg avea probleme cu un bus I2C. Erori cand si cand. Apoi a constatat ca erorile apar cand se aseaza pe scaun, placa fiind la un metru de el, pe masa de lucru pe covoras antistatic impamantat. Am intepenit cand am vazut ce pulsuri apar pe I2C de la electricitatea statica formata prin simpla asezare pe un scaun cu tapiteria de plastic.Cirip

Link spre comentariu

Nulul meu este legat la minus, nu este legat la pamint, accea este o greseala a simbolului.MCLR este legat la +5V unde este alimentat si pic-ul.Am observat ca daca opresc tensiunea de baterie nu se restarteaza pic-ul.Deci daca intrerup tensiuni mici nu am probleme. Pic-ul se restarteaza cind opresc alimentarea transformatorului (220V) din butonul on/off. Daca apas puternic pe buton astfel incit sa faca contact perfect nu se restarteaza pic-ul.

Link spre comentariu

Nulul meu este legat la minus, nu este legat la pamint, accea este o greseala a simbolului.MCLR este legat la +5V unde este alimentat si pic-ul.Am observat ca daca opresc tensiunea de baterie nu se restarteaza pic-ul.Deci daca intrerup tensiuni mici nu am probleme. Pic-ul se restarteaza cind opresc alimentarea transformatorului (220V) din butonul on/off. Daca apas puternic pe buton astfel incit sa faca contact perfect nu se restarteaza pic-ul.

Iti propun schema atasata.
Link spre comentariu

Am realizat schema ta si functioneaza bine ,dar nu imi rezolva problema cu restartarea pic-ului.Am verificat cu un osciloscop digital pe alimentarea pic-ului daca am zgomote la comutarea butonului on/off si imi apar zgomote care restarteaza pic-ul. Am cules un filtru de retea de la un monitor si l-am pus la montaj. Zgomotele s-au mai redus, pic-ul se retarteaza mai rar.Pic-urile 18CXXX au aceiasi sensibilitate la zgomote de retea ca si 18FXXX?

Link spre comentariu

Interesant, continua testele, ca si eu am o problema asemanatoare, da' n-am reusit sa ajung s-o investigez. :da Si ca sa fiu putin si on-topic, eu as zice sa te uiti si la pinul MCLR (in cazul in care e legat la VDD), ca s-ar putea ca problema de fapt pe acolo sa se ascunda.

Link spre comentariu

Daca ai folosit schema propusa de mine, in mod sigur problemele nu apar pe alimentare ci mai probabil pe circuitul de masurare a tensiunii.Daca nu ai nevoie neaparat de citirea tensiunii redresate si vrei doar sa detectezi prezenta/absenta retelei, ai putea folosi un optocuplor care sa separe circuitul de masurare.Alte solutii ar fi:- introducerea unui filtru LC pe circuitul de masurare a tensiunii- schimbarea comutatorului de retea- un filtru de CA la iesirea din transformator- pozitionarea traseelor de CA cat mai departe de cele de CC si de procesorAm facut o aplicatie similara pentru un sistem de alarmare cu baterie/acumulator tampon si nu am avut nici o problema de genula asta.Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări