MIHAIS Postat Octombrie 5, 2005 Partajează Postat Octombrie 5, 2005 stie cineva cum pot afla caracteristicile miezurilor de ferita din atx ?am nevoie de date concrete nu presupuneri Link spre comentariu
luc Postat Octombrie 9, 2005 Partajează Postat Octombrie 9, 2005 simplu:nu le poti afla!nici la cele noi aduse din germania nu am primit date Link spre comentariu
cirip Postat Octombrie 10, 2005 Partajează Postat Octombrie 10, 2005 Ce caracteristici te intereseaza? Poate iti pot da o idee cum se pot masura o parte dintre ei.Cirip Link spre comentariu
MIHAIS Postat Octombrie 11, 2005 Autor Partajează Postat Octombrie 11, 2005 despre miezurile din atx am aflat cate ceva (cele care le am eu sunt etd 34)in schimb am alta problema : am vre-o 20 de toruri de ferita de diverse dimensiuni (toate negre - nevopsite) despre care nu stiu nimic este vre-o posibilitate sa aflu frecventa maxima la care lucreaza ?merci Link spre comentariu
cirip Postat Octombrie 11, 2005 Partajează Postat Octombrie 11, 2005 Salut,Din pacate nu exista raspuns transant la intrebarea asta. Nu exista o frecventa la care ferita se transforma brusc in nisip. Pierderile cresc progresiv in functie de frecventa si de intensitatea campului magnetic la care e solicitata ferita.Totusi, ca un test facut in baie pe pian, poti masura Q-ul unei bobine de cateva spire la frecventa din ce in ce mai mare. Probabil ca in zona joasa Q-ul va fi relativ constant. Pe masura ce cresti frecventa vei constata ca Q incepe sa scada. Poti declara ca frecventa maxima e pe-acolo pe unde Q a scazut cu 3 dB fata de valoarea maxima.Cand masori, foloseste conzi de buna calitate si nu mari excesiv nr de spire ptr a evita aparitia rezonantelor parazite. De asemenea, bobineaza cu spatiu intre spire, cu sarma groasa si cauta sa acoperi toata circumferinta torului.Inca ceva empiric. Pune ohmmetrul pe ferita. Daca misca, torurile sunt de joasa (KHz). Daca nu misca (rez infinita) atunci sunt de frecv inalta (MHz).Cirip Link spre comentariu
Vizitator gala Postat Octombrie 31, 2005 Partajează Postat Octombrie 31, 2005 Dar niste cataloage pt ferite are cineva ?Sau de unde pot procura ferite la noi ? Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Noiembrie 3, 2005 Partajează Postat Noiembrie 3, 2005 Daca ai nevoie de oale de ferita lasa mesaj PM.Pot sa-ti ofer cateva bucati. Link spre comentariu
radu25 Postat Noiembrie 4, 2005 Partajează Postat Noiembrie 4, 2005 Inca ceva empiric. Pune ohmmetrul pe ferita. Daca misca, torurile sunt de joasa (KHz). Daca nu misca (rez infinita) atunci sunt de frecv inalta (MHz).CiripEu am pus ohmmetrul pe niste ferite din sursele de PC si nu misca. Sa deduc ca le pot folosii in RF (1-30Mhz)? Link spre comentariu
radu25 Postat Noiembrie 4, 2005 Partajează Postat Noiembrie 4, 2005 Sau de unde pot procura ferite la noi ?cauta la http://www.afero.roNu vei gasii mare lucru pe site, dar gasesti acolo nr de telefon. Suni si iti va raspunde o doamna f de treaba care iti va spulbera nedumeririle. Link spre comentariu
cosmin_cosmin_1 Postat Martie 5, 2007 Partajează Postat Martie 5, 2007 miezuri de ferita se gasesc si la http://www.capodimonte.ro http://www.capodimonte.ro/frame_produse.html?pageNo=2 Link spre comentariu
cirip Postat Martie 5, 2007 Partajează Postat Martie 5, 2007 Eu am pus ohmmetrul pe niste ferite din sursele de PC si nu misca. Sa deduc ca le pot folosii in RF (1-30Mhz)?Scuze, abia acum am observat ca mi-ai adresat o intrebare. Sunt surprins. Ma asteptam ca ferita din traful de sursa de PC sa miste la ohm-metru. E posibil sa fie acoperita cu lac. Si... sunt multe ferite in sursele de PC. Pe care le-ai masurat? Traful si torul sunt cele mai mari. Mai sunt mosorele si bare.In orice caz masuratoare este empirica si foarte relativa. Daca vrei sa-ti faci ceva ptr RF e bine sa folosesti ferita cu caracteristici cunoscute.Cirip Link spre comentariu
radu25 Postat Martie 6, 2007 Partajează Postat Martie 6, 2007 E vorba de torurile acelea mici de culoare galbena sau alba. Sunt acoperite cu un plastic, dar am inlaturat invelisul si am racait putin cu surubelnita in locul in care am pus testerele; nu misca. Oricum nu am incercat in RF. Pentru asta am luat toruri cu punct alb de la Afero. Link spre comentariu
cirip Postat Martie 6, 2007 Partajează Postat Martie 6, 2007 Oricum nu am incercat in RF. Pentru asta am luat toruri cu punct alb de la Afero.Cea mai buna varianta: tor de provenienta cunoscuta.Daca vrei totusi sa te distrezi, pune un tor de sursa la un final de cateva zeci de W, pune sarcina artificiala la iesire si mareste progresiv puterea. Daca torul se incalzeste, nu e bun ptr RF. De altfel banuiesc ca asta va fi rezultatul. Cred ca ferita din sursele de PC e de joasa.Cirip Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 9, 2007 Partajează Postat Martie 9, 2007 Daca torurile nu sunt din sursa sigura si cunoscute, si daca nici nu ai posibilitati de a le masura caracteristicile, singura solutie este experimentul.Miezurile folosite in surse in comutatie au pierderi mari la frecvente inalte (nici macar in HF nu sunt ok).Torurile nemarcate, ieftine, "de duzina", sunt de obicei din cele cu scop anti EMI/RFI si nu sunt ok pentru circuite de inalta frecventa si de multe ori nici macar pentru transfer de putere la frecvente moderate nu sunt bune. Pot sa-ti spun din experienta proprie ca acest gen de materiale se incalzesc puternic chiar si la 3 MHz.Torurile potrivite pentru HF-VHF nu sunt chiar ieftine.Totusi, in ceea ce priveste "frecventa maxima", aceasta este ceva oarecum relativ, pentru ca depinde de tipul aplicatiei: una este folosirea in circuite oscilante/acordate si alta in aplicatii gen transformatoare de banda larga sau atenuare EMI/RFI.Aici sunt atasate detele de catalog de la feritele moi fabricate de ICCE/Aferro si ale torurilor romanesti cu aplicatii in HF-VHF. Link spre comentariu
cirip Postat Martie 9, 2007 Partajează Postat Martie 9, 2007 Multumesc Traian B,Banuiesc ca ai scanat din catalogul acela cu coperti gri. Chiar am avut de cateva ori nevoie de datele astea, dar am ratacit catalogul ala acum multi ani si habar nu aveam de unde m-as mai putea lipi de informatiile astea.Cirip Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum