Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare de la 19V

Vizitator kmol

Postări Recomandate

Imi cer scuze daca suna mai mult decat pueril ... Vreau sa folosesc un incarcator de laptop pentru a alimenta un "amarat" de bec care functioneaza la 12V (in speta bec auto). Am incercat sa leg unul in mod direct insa nu a functionat decat o zi. Mai mult ca sigur tensiunea era prea mare. Alimentatorul are trecut pe el 19V si 500mA, insa masurat cu aparatul de fapt da 19.4V. M-am gandit sa leg in serie o rezistenta dar spre rusinea mea nu stiu sa o calculez...Becul este de 20W/12V. Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ratza

2

• cristian_draghiescu

2

• mircea888

1

Top autori în acest subiect

Vizitator kmol

imi cer scuze dar acum m-am uitat mai bine, are doua etichete lipite pe el, si se cam bat cap in cap. Pe a doua scrie 15V si 5A .... In acest moment functioneaza de trei zile, cam 12 ore pe zi avand drept consumatori un bec de 12v si partea de 5v din alt bec...@cristian_draghiescu te rog trateaza-ma ca pe cel ce nu are cunostinte :jytuiyu pentru ca asa si sunt. Sa inteleg ca voi distruge alimentatorul ?

Link spre comentariu

Simplu, puteti alimenta sarcini (becuri) a caror putere sa nu depaseasca produsul volti x amperi.Cat anume este acel produs, n-am inteles nici eu prea bine din relatarea dvs...Fiind vorba de un alimentator pentru laptop, inclin sa cred ca 15 V - 5 A este valoarea reala.Tensiunea de iesire fiind de 15 V, becurile de 12 V se vor arde destul de repede... :jytuiyuTotusi, ati masurat aceasta tensiune cu becul cuplat ? Ce valoare are ?

Link spre comentariu

Trebuie sa masori tensiunea in sarcina pentru a afla valoare exact a rezistorului ce trebui pus serie cu becul.

Daca zici ca becul e de 12V/20W atunci poti calcula rezistorul cu forumula: R=(U-Ubec)/I unde U=tensiunea alimentatorului in sarcina, iar I=P/U (I=1.66 in cazul tau), Ubec=12V

daca U=19V atunci R=4ohmi si putere de minim 10W - asta e valoarea rezistorului pentru cazul cel mai nefavorabil (cand U=19V), daca tensiunea scade mai mult in sarcina becul va lumina un pic mai slab dar macar nu se mai arde.

Rezistorul trebuie sa poate disipa minim 10W, ca exemplu: el poate fi facut din 2 rezistori de 2ohmi/5W pusi in serie sau 2 rezistori de 8ohmi/5W in paralel (de fapt merge orice combinatie paralel/series care sa dea aproximativ 4ohmi si sa poata disipa 10W)

Link spre comentariu
Vizitator kmol

Multumesc tare mult pentru raspunsuri. Am sa merg sa caut rezistente pe maica domnului si sa fac un mic montaj. Singurul motiv pentru care ma straduiesc sa fac acest lucru este faptul ca becurile vor lumina un "acvariu" ce va fi mereu la indemana unui pusti de 3 ani.@ratza am incercat cu doua becuri legate in serie insa lumina data este extrem de slaba

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări