Liviu M Postat Noiembrie 9, 2010 Partajează Postat Noiembrie 9, 2010 Ma rog, ai schimbat un comparator cu un AO; sunt sanse sa fie nevoie de suplimentarea schemei ca sa raman stabila/sa faca ce ai tu nevoie. Incearca sa mai gasesti un LM339, sunt sanse sa se potriveasca mai bine. Dupa cum te sfatuia si cirip, atata timp cat ne ceri ajutorul, ai putea incerca sa faci ce-ti sugeram (cu cat mai putine initiative personale) si sa ne comunici rezultatele obtinute la aceste sugestii. Poti, normal, face si testele dorite de tine, da' incearca sa nu mai amesteci rezutatele de acolo cu sugestiile noastre, ca iese o varza. Daca legi direct iesirea LM-ului la poarta, fara nici o rezistenta (nici pullup, nici serie) si fara zener, ce se intampla? Si pana la urma semnalele alea pe intrarile LM-ului cum sunt? LE Pana nu obtii pe intrari, cu o schema analoga celei atasate de mine (de fapt schema ta initiala), semnale asemanatoare cu ce am simulat eu, cred ca n-are rost sa mai vorbim. Cu alte cuvinte, pe intrari trebuie sa vezi (cu offsetul in DC cu tot - deplasarea in sus pe verticala) semnale asemanatoare cu cele verde si albastru din poza mea - semnalul "util" se plimba in jurul referintei. Link spre comentariu
mircang9 Postat Noiembrie 9, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2010 Sa-l ia naiba circuit ticalos Link spre comentariu
mircang9 Postat Noiembrie 9, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2010 E foarte clar ca comparatorul atat LM339 cat si LM324 nu functioneaza !!!! chiar daca schema este corecta. Simulatorul nu are cum sa minta si nici voi asa ca trebuie sa caut alt comparator bun, nu stricat ca astea doua. Asta e singura explicatie. N-are cum: ii bag pragul corect si semnalul vazute bine cu osciloscopul pe DC si la iesire sa iasa doar un amarat de semnal de 2.4 V in loc de macar 5 V sau aproape detensiunea de alimentare a comparatorului sau tensiunea de la rezistenta de pullup de 5k6. Cred ca subiectul asta este arhisuficient explicat. Va multumesc mult la toti pentru rabdare si explicatii. :smt103: Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 9, 2010 Partajează Postat Noiembrie 9, 2010 Hai ca nu-i chiar asa "misiune imposibila".Ai osciloscop pe care-l conectezi cu o sonda la intrarea inversoare si cu cealalta la intrarea neinversoare a LM-ului, ai un semireglabil pe care sa-l montezi in locul rezistentei dintre intrarea inversoare si masa, nu-ti ramane decat sa scoti LM-ul din circuit sa nu te mai incurce si sa te joci cu semireglabilul pana cand cele 2 semnale mentionate anterior ajung oarecum ca in poza mea. Daca nu reusesti nicicum, incerci cu semireglabilul montat in locul rezistentei "de sus" - intrarea inversoare si +22VCand ai ajuns in punctul asta, daca esti fumator bagi o tigare ca o meriti, daca nu nu si treci la faza urmatoare.Dezalimentazi, bagi LM-ul in circuit (de preferinta un 339 bun), realimentezi cu osciloscopul inca nemiscat si verifici ca semnalele au ramas cum trebuie.Daca pana acum totul e in ordine, poti lua o sonda de la intrare si o poti conecta la iesirea lui 339. Mie in simulare (da' n-am avut 339, am folosit un comparator din biblioteca LTspice) iesirea mi-a functionat OK numai dupa ce am pus rezistenta de 5k6 (pullup) la 5Vcc. Daca LM-ul e bun, ar trebui sa functioneze OK.Ce poti tu sa mai verifici sa fie in regula e conectarea LM-lui. Din datasheetul pe care il am eu reiese sa-s 4 comparatoare in fiecare carcasa. Verifica sa nu fi legat din greseala pinii de la comparatoare diferite.Edit ca ai postat intre timp: 1. ultima poza cu osciloscop pe care ai postat-o nu m-a convins ca totul e setat OK.2. faptul ca 324 nu merge cu shema actuala e normal; nu e comparator, e AO, ca sa-l faci comparator mai trebuie ceva rezistente de jur imprejur.3. Verifica legaturile fizice, poate ti s-a stricat un traseu si ai comparatorul in aer. Link spre comentariu
mircang9 Postat Noiembrie 9, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2010 Da, sa traiti !!! Cand leg direct poarta CMOS fara rezistenta de 5k6 in serie cu dioda zenner ci doar cu rezistenta de pullup de 5k6 la +5V semnalul de la iesirea comparatorului este redus la 1.5 V vazut pe osciloscop pe domeniul DC.N-am incercat sa leg la poarta CMOS iesirea comparatorului fara rezistenta de pullup 5k6 legata intrucat am vazut pe osciloscop ca daca in gol fara rezistenta de pullup 5k6 nu este semnal atunci nici legat la poarta CMOS nu este semnal la intrarea in poarta ( sau iesirea din comparator ).Semnalele de la intrarea comparatorului cu rezistenta de pullup 5k6 la 5 V sau/sicu rezistenta serie 5k6 cu dioda zenner DZ5V6 arata ca in ultima poza postata de mine cu osciloscopul dat pe domeniul DC pe ambele canale si aliniate pe aceeasi scala pe verticala. Semnalul din mijloc de la canalul 2 este tensiunea de prag de pe intrarea inversoare. Semnalul care "balangane" de 2.3 V ( canal 1 )in jurul semnalului de pe canal 2 este semnalul "util" de pe intrarea neinversoare a comparatorului LM339. Pinii la comparator nu i-am incurcatintrucat m-am asigurat din datasheet de mai multe ori ca legaturile la pini si restul legaturilor sunt ca in schema. Am masurat si dioda zenner sa nu fie rea si am vazut ca e buna. M-am uitat mai bine si eu pe poza ultima cu osciloscopul postata de mine si de acolo nu reiese ca pragul se afla la 11 V ( 22V/2 ) ci undeva la 2.3V/2bineinteles cu LM339 introdus in soclu. Maine voi face exact cum mi-ai zis cu altLM339 ( alt integrat a cate 4 comparatoare ). Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 9, 2010 Partajează Postat Noiembrie 9, 2010 OK, succese depline (o sa fiu in delegatie si nu stiu daca mai apuc sa intru).Voiam numai sa-ti mai zic sa uiti de partea cu rezistenta serie si zener intre iesirea comparatorului si poarta CMOS. Nu fac decat sa incurce. Link spre comentariu
mircang9 Postat Noiembrie 10, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2010 Am inceput prin a seta si vedea pe osciloscop toate variantele de setari cu LM339 scos din soclu ca sa vad semnalele de intrare in gol si am reglat din semireglabil ( o rezistenta de 47K si un semireglabil de 50K ) pragul dar mai mult decat ce am vazut ieri nu am reusit la acest punct. Adica nu am vazut pe axa Y valorile la fel adica pragul il afiseaza pe osciloscop de 1.2 V iar cu voltmetrul de Vdd/2 ( 11V ), nivelul semnalului de 2.4 V. Apoi am testat schema introducand nivele logice distincte si nu semnal. Pentru nivel logic "1" la intrare in comparator la iesire din el iese 5V ! adica CORECT ! Pentru nivel logic "0" la intrare in comparator la iesire iese 0V ! adica CORECT ! Deci comparatorul cu LM339 functioneaza FOARTE CORECT !!!!! Am programat un PIC18F4455 ca sa scoata pe un pin "1" logic. Cu voltmetrul citesc 5 V iar cu osciloscopul masoara 520 mV ! iar pentru iesire pe pin 0V pentru "0" logic osciloscopul masoara 0 mV ! Apoi am programat PIC-ul sa scoata un semnal digital de 50 Hz pe acelasi pin. Cu voltmetrul citesc 2.5 V iar cu osciloscopul vad semnalul cu variatii NU intre 0 si 5 V ci intre 0mV si 520 mV setat pe DC. Am programat sa scoata un semnal digital cu durata unui bit de 4 SECUNDE ! adica 1/4 = 0.25 Hz si pe osciloscop la fel se vede intre 0mV - 520 mV iar pe voltmetru intre 0V - 5V. Apoi am legat pinul PIC-ului astfel programat la comparatorul cu LM339. La iesire din comparator semnalul este intre 0mV - 520 mV. Concluzia: 520 mV este "1" logic iar 0mV este "0" si daca obtine cineva un semnal digital de 50 Hz care citit cu osciloscopul variaza intre 0V - 5 V conform cu aceeasi schema indicata cu iesirea comparatorului ( sau oricare alt comparator ) legata la pinul unui microcontroller sau poarta CMOS ( schema indicata si de Liviu M ) sa-mi spuna si mie. Oi fi eu chiaun dar ce am vazut am vazut foarte bine: pentru "1" logic osciloscopul arata 520 mV iar voltmetrul 5V !!!!! Probabil va obtine dar cu alt fel de osciloscop cu alte fel si fel de setari mai ... mai... Sau osciloscopul meu este tampit stricat terminat .... Valoarea semnalului USILOG la intrare in comparator este de 8.5 V fix, iar la iesire din comparator este de 2.2 V masurat cu voltmetrul. Valoarea semnalului de la PIC18F4455 programat mai sus si la intrare in comparator are valoarea de 2.5 V iar la iesire din comparator de 2.5 V masurat cu voltmetrul. Pragul pentru semnalul USILOG este reglat la 11 V ( Vdd/2 ). Pragul pentru semnalul digital din PIC18F4455 este reglat la 2.5 V ( 5V/2 ) desi LM339 este alimentat tot la 22 V. Cred ca voi trece la citirea mesajelor cu PIC16F887 unde ramasesem de mi se bloca prin program de nu-mi recunostea valorile logice la pinul de citire RC3 ales de mine. Daca aveti obiectii sau ca ceva totusi gresesc va rog mult sa-mi spuneti. Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 10, 2010 Partajează Postat Noiembrie 10, 2010 Concluzie: sondele de la osciloscop sunt 10x. Adica iti "miscoreaza" semnalul de 10 ori, asa ca 1V e afisat de 10 ori mai mic - 0.1V.Sau invers, nivelele pe care le "citesti" pe osciloscop trebuie inmultite de 10 ori. Deci cei 500 mV ai tai la iesirea comparatorului sunt, de fapt, 5 V. Adica functioneaza impecabil.Adica semnalul tau de 2,4 Vvv e de fapt de 24 V.Asa se explica sursa de alimentare de 24V si necesitatea unui comparator care sa-ti faca translatia de semnal.Toate misterele par lamurite. Link spre comentariu
mircang9 Postat Noiembrie 11, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2010 Da, ai dreptate. 1,2 V x 10 = 12 V pragul. 2,4 V x 10 = 24 V, 500 mV x 10 = 5 V.Pe ambele sonde scrie: "10:1 / 250 MHz."iar in manualul osciloscopului digital metrix OX 5100 scrie laaccesorii furnizate ca optiuni: "1/10, 250 MHz, 600 V attenuating probe HX0004."adica atenueza semnalul de 10 ori. Citeste semnale care aufrecventa pana la 250 MHz si tensiuni pana la 600 V. Sondele au un reglaj pentru surubelnita la capete - nu stiu ce rol au. Oricum acum pot sa dorm linistit pe partea asta. Link spre comentariu
puiu Postat Noiembrie 11, 2010 Partajează Postat Noiembrie 11, 2010 1. Daca nu ai sonde care se pot comuta 1:1 si 1:10 si sunt numai 1:10 atunci va trebui sa comuti osciloscopul pe o masura de 10 mai mica. Daca sunt pentru doua valori atunci trebuie sa ai un comutator pe ele.2. Legat de reglajul respectiv, ai pe osciloscop o iesire de test unde se pune sonda respectiva si se roteste dintr-o surubelnita de obicei nematalica pana se obtine un semnal frumos dreptughiular de obicei la 400Hz(dar nu este obligatoriu). Deci de acolo se face reglajul sondelor. Link spre comentariu
mircang9 Postat Noiembrie 11, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2010 Da, osciloscopul are trei borne pentru sonde. Doua pentru canal1 si canal 2, iar a treia este notata cu "EXT". Link spre comentariu
puiu Postat Noiembrie 11, 2010 Partajează Postat Noiembrie 11, 2010 1. De obicei borna de test nu este in fata ci in spatele osciloscopului si in orice caz se spune ca este test. Nu este de obicei o borna la care se leaga sonda ci care este masurata de o sonda. Am vrut sa spun ca niciuna din bornele enumarate de tine nu este borna de test deoarece borna botezata EXT este pentru baleiaj exterior.2. Problema este daca sondele sunt pentru doua donmenii de masura respectiv 1:1 si 1:10 sau sunt numai pentru domeniul 1:10? Link spre comentariu
mircang9 Postat Noiembrie 11, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2010 Cred ca sondele sunt numai pentru "10:1 / 250 MHz." asa cum scrie pe ele.Mi se pare ca am vazut prin manual ca poate seta undeva in osciloscoppentru a vedea 1:1 adica sa mareasca de 10 ori semnalul afisat darnu am mai cautat asta. O sa caut maine. Dar oricum e clara treaba.Daca nu gasesc setarea asta oricum inteleg ce arata adica semnalul e de 10 ori redus fata de realitate. In manual arata ca mai sunt ca optiuni sonde 1/100 si mi se pare ca si 1/1 dar cred ca numai 1/10 si 1/100 si sunt optionale, adica a fost cumparat numai cu sonde"10:1 / 250 MHz." Link spre comentariu
mircang9 Postat Noiembrie 12, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2010 Am gasit setarea !!!! din manualul in engleza al osciloscopului.Intrucat sonda este 10:1 am setat in meniul Utility-->ProbeCh1-->x10.Si acum in loc de 520 mV imi arata 5.20 V pentru nivel logic "1".Nu are borna de test pentru reglare sonde. Are bornele CH1 CH2 EXT pentrusonde, doua pentru multimetru, una mica pe care scrie CAL 0.5V, o borna pentru alimentare 14 VDC, conectorul serial DB9 pentrutransfer RS232 a datelor masurate la calculator. Link spre comentariu
puiu Postat Noiembrie 12, 2010 Partajează Postat Noiembrie 12, 2010 Verifica borna CAL 0,5V. Ea ar trebui sa fie de test. Inseamna ca iti da un semnal de maxim 0,5V. Verifica daca la ce frecventa, dar oricum cand este pusa sonda pe borna respectiva trebuie sa ai o amplitudine pe osciloscop de 0,5V. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum