mircang9 Postat Noiembrie 8, 2010 Partajează Postat Noiembrie 8, 2010 Nu va suparati pe mine daca readuc in discutie chestiunea asta. Am un semnal dreptunghiular de 50 Hz care atunci cand masor cu multimetrulpe tensiune continua variaza intre 8 - 9 VDC. Pe osciloscop vad un semnal dreptunghiular cu amplitudinea 2.4 V varf la varf. Vreau saaduc acest semnal care sa varieze in jurul valorii medii de 2.5 VDC. Am inteles ca se poate face cu un amplificator operational. Amalimentat amplificatorul cu +4.1 V ( un LM339 ). Am aplicat semnalul pe intrarea neinversoare. Pe intrarea inversoare am pus un divizor rezistiv cu doua rezistente egale 12K si 12 K ce aplica o tensiunede 2.2 V pe intrarea inversoare. La iesire vad pe osciloscop acelassemnal dar redus la 600 mV varf la varf si care masuratcu voltmetrul variaza de data asta intre 2 - 2.5 V. Vreau sa-mi explice cineva mai in detaliu cum e cu translatiile astea de nivel. La iesire din operational am o rezistenta de pull-up de 5K6 la+5 V. Vreau iesirea lui LM339 s-o aplic uneiporti logice CMOS. Am legat la o poarta logica NAND si laiesirea ei este acelasi semnal de 600 mV. Am incercato simulare cu Tina 7 dar rezultatele nu sunt aceleasisi in realitate. Am de gand sa aplic acest semnal de la iesire prin al 2-lea operational cu intrarea neinversoare la masa folosit ca si comparator. Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 8, 2010 Partajează Postat Noiembrie 8, 2010 Poti sa faci o poza /screen-shot cu semnalul de pe osciloscop? Link spre comentariu
mircang9 Postat Noiembrie 8, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 8, 2010 De data asta am alimentat LM339 la 22 V. Tensiunile de prag la ambele comparatoarede 11V. Tensiunea continua de la iesirea primului comparator de 5.5 V. Tensiunea masurata la iesirea celui de al 2-lea comparator de 7.5 - 8 V. Rezistentele de pullup de la iesirile celor doua comparatoare de 5K6 legate ambele la 22V. Cand am alimentat cu 5V LM339 n-am scapat de semnalul de 600 mV de la iesirea primului comparator chiar daca tensiunea de prag era la 2.3 V de la divizorul rezistiv cu cele doua rezistente de 12K. Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 8, 2010 Partajează Postat Noiembrie 8, 2010 Ar fi fost mai interesante niste poze complete, din care sa se vada setarile osciloscopului.Si pana la urma cum arata schema pe care ai facut masuratorile din poze?De unde al doilea comparator? Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 8, 2010 Partajează Postat Noiembrie 8, 2010 Osciloscopul pare pus pe AC si de aia pierde informatia de CC. Este pe AC? Link spre comentariu
mircang9 Postat Noiembrie 8, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 8, 2010 Osciloscopul este pus pe AC. Cand este pus pe DC nu face decat sa mute tot semnalul deasupra axei de zero si nu-l ridica pana la o valoare medie de 9.5 V ci arata ca in Sch2 mutat chiar deasupra "liniei de zero". Oricum cred ca schema de azi a fost tot varza pentru ca referinta de la intrarea inversoare nu trebuia la Vdd/2 ci la valoarea medie masurata cu voltmetrul. Sarmele intrerupte arata varianta a doua de legare. Iata schema de azi Sch1. Am gasit pe net la http://www.scritube.com/stiinta/fizica/ ... 210171.php la Fig. 11.36 o schema dupa care am adaptat o schema la conditiile de la mine si am facut o simulare cu Tina 7. In schema simulata LM339 este alimentat la + 5V si la masa. Tensiunea de iesire Vout variaza intre 0V si 5V. Tensiunea de referinta Vref de 9.5 V de la intrarea inversoare o obtin de la iesirea unui regulator 7812 cu un divizor rezistiv din care sa scot cei 9.5 V. Cand am alimentat LM339 la tensiuni simetrice +5V si -5V ( in loc de masa ) Vout variaza intre -5 V ( nu 0 V ) si + 5 V conform simularii. Semnalul dreptunghiular Vin l-am putut seta in asa fel incat cei 2.4 V sa varieze nu in jurul lui 0V ci in jurul valorii de 9.5 V. Se vede in rezultatul simularii forma semnalului Vin. Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 8, 2010 Partajează Postat Noiembrie 8, 2010 Osciloscopul este pus pe AC. Cand este pus pe DC nu face decat sa mute tot semnaluldeasupra axei de zero.Asa, cam in jurul unei tensiuni de 12V? Fa totusi un efort si pune o poza cu toata fata osciloscopului si cu osciloscopul setat pe DC si intr-o gama de lucru in care sa-ti incapa intregul semnal pe ecran (pe verticala, ma refer) - 2V ar trebui sa fie suficienti . Ca am asa o vaga banuiala ca schema din primul tau post de aici e chiar functionala... Link spre comentariu
mircang9 Postat Noiembrie 8, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 8, 2010 Montajul meu si osciloscopul este la munca. Voi pune maine pozele exact cum imi ceri cuosciloscopul dat pe DC. Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 8, 2010 Partajează Postat Noiembrie 8, 2010 Nu-i nevoie sa pui poza, e suficient sa vezi pe osciloscop daca semnalele de pe intrarile LM339 sunt ce-ti trebuie tie ca sa-ti functioneze comparatorul normal.Cu alte cuvinte, conectezi cele 2 canale ale osciloscopului la intrarile LM339, setezi osciloscopul pe DC, folosesti aceeasi scala pe verticala pentru ambele canale si vezi daca semnalul pe intrarea inversoare e constant (si de aproximativ 12VDC) si daca semnalul pe intrarea neinvesoare se "balangane" in jurul celor 12 V.Daca da, la intrarea comparatorului (a propos, comparatorul e alimentat la 24V, da?) semnalele sunt OK si trebuie sa vezi ce a patit comparatorul de nu misca, daca nu, te joci cu semnalul de pe intrarea inversoare pana ajunge pe la mijlocul semnalului tau pulsatorui, da' asa cum il vezi tu cand osciloscopul e pus pe DC.Ca tinand cont ca tu ai masurat 8-9V cu multimetrul, asta inseamna ca pe aici pe undeva se gaseste si semnalul tau. Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 8, 2010 Partajează Postat Noiembrie 8, 2010 Osciloscopul este pus pe AC. Cand este pus pe DC nu face decat sa mute tot semnalul deasupra axei de zero ... Chestie fundamentala de altfel, necesara in a determina pragul corect al comparatorului.Daca te-ai opri putin din frenezia si din cautarea asta de gen miscare browniana si ai incerca sa faci masuratorile care ti se cer, ar fi mult mai usor. Incearca sa urmezi instructiunile. Este mult prea devreme ca sa ai atat de multe initiative. O sa vina si vremea aia. :)Schema de utilizare a unui comparator este extrem de simpla, cu conditia sa determini corect pragurile. Si asta o faci cu osciloscopul pe DC. Pe AC elimini o informatie esentiala, ca dovada ca nici nu merge ... Inca!Deci, posteaza nivelele minim si maxim masurate in DC, nu valoarea varf la varf ptr ca este irelevanta in cazul asta. Oricum, poate fi dedusa din min/max. In fct de min/max se va deternmina pragul, apoi faci un divizor rezistiv care genereaza tens de prag si gata. Cu un singur comparator. Nu iti trebuie 2 sau n-shpe. Link spre comentariu
sofian Postat Noiembrie 8, 2010 Partajează Postat Noiembrie 8, 2010 la intrare ai un semnal de 9.5v virf maxim care il masoara multimetrupe osciloscop vezi 2.5v virf la virf semnal dreptunghiulardeci tu ai un semnal care oscileaza intre 9.5v si 7v (9.5v-2.5)acum referinta dupa care basculeaza comparatorul trebuie sa fie la jumatate, adica 8.25v (9.5v-2.5v/2)acum la iesire trebuie sa ai un semnal dreptunghiular 0v(600mV) si tensiunea de alimentare (12v)aici poti pune un rezistor serie cu un zenner de 5v dupa care intri direct in PICsi sunt de acord cu cirip Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 8, 2010 Partajează Postat Noiembrie 8, 2010 la intrare ai un semnal de 9.5v virf maxim care il masoara multimetruEu nu m-as baza pe masuratoarea unui semnal dreptunghiular facuta cu un multimetru pus pe CC. Link spre comentariu
mircang9 Postat Noiembrie 9, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2010 Am incercat schema primara cu alimentare la 22V cu divizorul rezistiv cu celedoua rezistente de 12K pentru prag si rezistenta de pullup de 5k6 la iesire legata la22V. Am obtinut la iesire maxim nivelul semnalului de la intrare adica 2.4 V. Am incercat varianta de a lega iesirea la o poarta CMOS CD4071 si iesirea a scazut iar la 600 mV. Iesirea din poarta la fel 600 mV. Am incercat si varianta cu dioda zenner DZ5V6 in serie cu o rezistenta de 5.3K sau cu o rezistenta de 990K intre iesirea din comparator si intrarea in poarta CMOS. Diferenta este ca la portileCMOS pe intrari trebe minim 3V iar la PIC accepta minim 2V. Am incercat si schemasimulata cu simulatorul Tina7 de mai sus si aceeasi problema cu limitare la600 mV cand leg la poarta CMOS. Cand nu este legata iesirea comparatoruluila poarta sau la PIC iesirea revine la 2.4 V. Pe scurt comparatorul reproducedoar semnalul de la intrare. Nu stiu ce sa-i mai fac momentan ca sa pot comandapoarta logica si mai ales intrarea in PIC. Probabil este suficinet 600 mV ca nivelde semnal desi ma indoiesc. Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 9, 2010 Partajează Postat Noiembrie 9, 2010 Incet incet ma retrag, ca am senzatia ca vorbesc cam in vant.Cu ce alimentezi montajul (de unde iei cei 22V)?Ce se intampla cu tensiunea de alimentare cand conectezi un CMOS la iesire? Nu cumva iti scade tensiunea de alimentare de la 22V pe la 5-6V?Rezitenta aia de pull-up (5k6) din prima schema e legata la 5V - alimentarea PIC-ului, nu la 22V.Daca tu acum o legi la 22V, cand conectezi o intrare CMOS, dioda de protectie de pe intrare se deschide, asa ca ai un frumos circuit format din sursa de 22V <-> 5K6 <-> dioda ESD <-> sursa de 5V.In functie de care sursa e mai tare, castiga. Asa ca probabil nivelele de la intrarea comparatorului o iau la plimbare, de aia nu mai functioneaza dupa ce le conetezi impreuna.LE Tu esti sigur ca LM339 ala mai e bun dupa atatea teste? Link spre comentariu
mircang9 Postat Noiembrie 9, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2010 Iata "noua" schema cu deosebirea ca in schema anterioara cu LM339 cand legam rezistenta de 5k6 la +5 V nu mai aveam semnal la iesire. De aceea cand o legam la+22 V aparea semnalul de 2.4 V. Acum in aceasta schema singura schimbare esteca am pus in loc de LM339 un LM324 nou nout si spre deosebire de schema dinaintecand am legat rezistenta de pullup la +5V nu mi-a disparut semnalul ci aparecorect semnalul refacut de 2.4 V. Cand pun dioda zenner cu rezistenta in serie semnalul de la iesirea comparatorului scade la 600 mV iar cand leg direct fara rezistenta si dioda semnalul scade la 1.5 V iar la iesirea portii tot 1,5 V. Daca nu legpoarta logica semnalul este de 2.4 V. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum