Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Confectionare antena pentru ZAPP

cosmin_h

Postări Recomandate

Salutare !As dori daca poate cineva sa ma ajute cu o schita pentru confectionarea de la 0 a unei antene pentru zapp.Doresc sa confectionez antena deoarece mi se pare exagerat pretul celor din comert si parca sunt si destul de slab lucrate, ideea e ca am telefonul (telefon fix) dar problema e ca eu vreau sa il duc bunicilor intr-o zona unde celelalte retele de telefonie nu functioneaza (si nici romtelecom nu vrea sa traga aproximativ 3 km de cablu pt mine). Vecinul de langa mine are zapp cu o antena exterioara cu 10 elementi si spune ca merge bine, problrma fiind costul mare al antenei, e la spus ca a dat 300 de lei pe ea.Astept idei, multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cosmin_h

6

• c_anicai

4

• yo6pir

2

• harman37arun

1

Top autori în acest subiect

Eu zic ca ar fi bine sa te intelegi cu vecinul sa vina la tine cu antena si daca merge bine faci o clona dupa ea daca nu cauta un telefon mai sensibil.Eu m-am plimbat 2zile prin curtea unui prieten cu o antena de asta pt net de la Zapp in final a duso inapoi si si'a luat banii...faci cum crezi dar si eu am facut constructii si ar fi pacat sa muncesti la greu si in final sa ai rezultate 0.Succes.

Link spre comentariu

Am incercat anul trecut cu o antena si un telefon sa vad daca am semnal (am avut un prieten care lucra la zapp si a venit cu telefon si o antena mica avea 5 elementi parca), semnal aveam si cu antena mica.Eu am vrut sa ma duc sa iau antena de la el si sa verific dar el e un om mai difici, a tot spus ca pe urma poate nu mai merge si chestii de genul asta. Nu a fost de acord nici sa ma lase sa o masor (ea fiind cam pe la vro 7-8 m de pamant) ca poate si se deregleaza ca poate ii fac ceva si nu mai merge, ect. Pe scurt omului ii era ciuda ca eu vreau sa incerc sa o fac ca sa nu dau banii pe ea.Asta e motivul pentru care am apelat la voi, Multumesc

Link spre comentariu

Ce am gasit eu pe net: zapp-ul functioneaza in banda de 450 MHz (400-470 MHz). Am cautat dupa "UHF logaritmic calculator antenna" si am gasit asta (Eng) http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=16289 unde pui la F1 400 si la F2 470. Daca vrei alt design arunca o privire la alte modele de calculatoare aici http://www.dxzone.com/catalog/Antennas/ ... lculators/ sau aici http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=15391 sau aici http://www.educypedia.be/electronics/el ... orsant.htm si in final aici pe forum viewtopic.php?f=18&t=7923 .

Link spre comentariu

Antena merge in prinzip orice Yagi calculat pe 450-460 Mhz. Ramane distractia cu adapatrea la impedanta telefonului si mufarea la telefon.

Recomand o masuratoare de camp cu un telefon convins din meniul service sa faca acest lucru.

De exemplu poate fi si linkul de mai jos http://vk5dj.mountgambier.org/Yagi/Yagi.html

@marinescug Multumesc pentru raspuns!

Cu mufa nu e problema, am o mufa noua care se potriveste la telefon. Am sanse sa aflu inpedanta telefonului??

Masuratoarea despre care spuneti cum se poate face mai exact?

@The Stressmaker Multumesc mult pentru link-uri, o sa ma apuc de lecturat poate in final o sa iasa ceva.

Daca e cineva care a confectionat o antena pentru Zapp si functioneaza il rog sa ma ajute si pe mine putin.

Link spre comentariu

Eu mi-am confectionat o antena ptr. net de la Orange care functiona in 2,1ghz si nu am folosit decat materiale comune tabla zincata ptr. reflector,sarma zincata ptr. element si cablu ordinar de tv. ptr. coborare cu lungimea de aprx. 4,5metrii.Fara antena aveam in modul 3g o linie de semnal sau deloc apoi dupa ce am conectat antena semnalul era intre 4-5 linii permanent iar distanta de la mine la antenele de la Orange este de 10km.Cauta pe net dupa antena biquad si o redimensionezi ptr. frecventa de care ai nevoie.

Link spre comentariu

Eu mi-am confectionat o antena ptr. net de la Orange care functiona in 2,1ghz si nu am folosit decat materiale comune tabla zincata ptr. reflector,sarma zincata ptr. element si cablu ordinar de tv. ptr. coborare cu lungimea de aprx. 4,5metrii.Fara antena aveam in modul 3g o linie de semnal sau deloc apoi dupa ce am conectat antena semnalul era intre 4-5 linii permanent iar distanta de la mine la antenele de la Orange este de 10km.Cauta pe net dupa antena biquad si o redimensionezi ptr. frecventa de care ai nevoie.

Problema ar fi ca eu acolo nu am semnal cu antena teleffonului deloc, asta e motivul pentru care am nevoie de antena. Oricum nu am idee la ce distanta e releul de mine dar eu zic ca e destul de departe din moment de nu merge decat cu antena exterioara. O sa incerc constructua unui yagi pentru inceput.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

încearcă un biquad cu latura rombului de 16 cm.cablu si mufa tre sa fie de calitate, la fel izolaţia la umezeală.Dacă nu îţi merge, te laşi păgubaş sau cumperi o antena care merge sigur, oricum la astfel de construcţii tre să ai mână.

Link spre comentariu

Daca spui ca Zapp-ul merge pe frecvente cuprinse intre 450-460 MHz, atunci eu iti recomand sa faci o antena pentru banda de 70cm (UHF) de radioamatori. Bine'nteles cu respectivele corectii in ceea ce priveste lungimea de unda. Antena pe care ti-o recomand este una deosebit de simpla si eficienta, probata de mine si construita deasemenea din materiale usor de gasit. Castigul acestei antene este destul de "maricel" cca. 6dB, ceea ce este un avantaj bun.

Antena se numeste HB9CV si este aratat pas-cu-pas cum se construieste aici:

http://www.roue-libre.be/article.php3?id_article=93

Daca vei face aceasta antena va trebui sa modifici putin datele ei pentru banda de frecvente ale ZAPP-ului dar diferentele sunt minore. Calculul antenei se face dupa metoda de aici:

http://www.i1wqrlinkradio.com/antype/ch13/chiave193.htm

Dupa construirea antenei si conectarea la telefon, se recomanda amplasarea unui condensator trimer de 10pF exact in paralel cu fiderul in punctul de conectare la bucla antenei, iar din acest trimer se regleaza pe maxim de semnal la receptie. (vezi schita din atasament!). Eu am aceasta antena amplasata la geamul blocului la parter, si inconjurata de alte blocuri cu 4 etaje si totusi aud si deschit repetorul de Harghita,cu statia in UHF, eu fiind in Tg-Mures. Deci merita incercat-a! SUCCES!

Ovidiu.

Link spre comentariu

Antena lui HB9CV este super, dar trebuie sa ai "mana" ptr. reglaje.La ce am experimentat(Orange la 2,1ghz) eu as fi fost curios ce raport de unde stationare aveam, adica cat de bine se impaca biquadul cu partea de rf din modem.Transmisiile de date prin modem-uri wireless sufera de multe neajunsuri, chiar daca ai semnal de rf full(pe bargraf), e posibil ca unda reflectata sa fie de acelasi ordin,ca marime, cu unda directa si modem-ul nu mai lucreaza corect.

Link spre comentariu

un biquad făcut de mine mai demult pentru frecvenţa 2,4

Posted Image

se poate calcula si pentru 0.45Ghz.

cablu trebuie să fie de calitate, izolaţia din centru cu spaţii aerisite (atenţie la apă), la exterior tresă şi cămaşă din folie cupru.

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări