cirip Postat Octombrie 13, 2005 Partajează Postat Octombrie 13, 2005 Salut CPX,S-o luam pe rand:1. Nu exista "o formula ptr frecventa de taiere la filtrul cu conzi in paralel". Fiecare caz trebuie tratat separat. Exista o metodologie de calcul. Daca imi dai cumva a intelege cam la ce nivel esti cu matematica, pot sa-ti explic in principiu care este metoda de calcul, dar nu te astepta la ceva simplu ptr ca nu este. Filtrele ale caror formule de calcul sunt publicate pe ici pe colo sunt rezultatul unor simplificari intentionate, dar metoda de la care se pleaca este aceeasi.>Eu l-am facut experimntal dupa urecheNu e nimic rau in asta, cel putin in etapa in care te afli.2.>oricum peste 1 uf rezistenta nu prea se mai simte Este normal. Motivul este acela ca frecventa de taiere scade atat de mult incat micile diferente nu mai sunt perceptibile la ureche. In orice caz filtrul realizat cu operationalul acela are flancurile cu panta mica, de ordinul a 6dB/octava. Nu e un filtru nemaipomenit.>formula de taiere ft=1/(2*pi*C*R) este cam teoretica...in practica se aplica dar numai pentru anumite valori..mai ales pentru capacitati mici...cel putin asta e parerea mea... Nu, nu este numai teoretica. Este chiar foarte practica. Eu sunt adeptul ideii ca teoria si practica merg mana in mana. Cand teoria nu se verifica practic, atunci inseamna ca exista elemente neluate in considerare. In cazul concret al filtrului RC trece jos, ceea ce nu este de obicei luat in considerare sunt impedanta sursei cu care este atacat filtrul si impedanta cu care se citeste filtrul. De aici diferentele. Dar daca ai grija sa ataci filtrul (o singura celula) cu impedanta foarte joasa si sa "il citesti" cu impedanta f mare, teoria se verifica foarte precis. In cazul cascadarii celulelor, fiecare celula va vedea impedantele celor care o incadreaza. Se pot face si aici aproximari, dar se ajunge la atenuari mari... In fine, e nepractic. Solutia e o schema clasica de filtru activ.>...rezistenta de la intrare si condensatorul stabilesc frecventa de taiere de jos ......dar ar trebui sa fie stabil circuitul si la valori mai mici ale acesteia...de axemplu 10 ohm (exagerez nitel)Nu chiar. Rezistenta de intrare contribuie atat la frecventa de taiere de jos, dar si la castigul ansamblului. Mai exact, la frecvente la care condensatorul de intrare se poate considera scurt circuit, iar cel din reactie se considera gol, castigul este egal cu raportul dintre rez de reactie si cea de intrare. Atentie, si aici am presupus atacul cu sursa ideala de tensiune.>...oricum eu am deterrminat experimental la care suna ansamblul bine... Nici o problema.3.>Tranzistorul BC 550 e foarte sensibil...initial rezistenta de polarizare era de 10 kohm cu S9014 dar pentru acest tranzistor rezistentele conbinate de 400 Kohm is suficiente(merge exact ca si S9014)...daca cresc tensiunea creste zgomotul de fond prea mult...Poti sa masori tensiunea pe colector si sa mi-o spui? Suspectez ca tranzistorul ala nu e in zona liniara. Cand creste zgomotul e posibil sa il aduci in zona liniara, dar castigul ansamblului pare oricum prea mare. Iar cu rez de polarizare de 10K (intre B si C , banuiesc) si sarcina de 400K in colector, nu are cum sa mearga. Tranzistorul ala se comporta ca o bucata de lemn :yawinkle:.>Ideea a fost :... am vrut sa fac rapid un filtru trece jos... [...] ca o sa-mi iasa incinta cat de cat bine (a se intelege cu caracteristica liniara)Pai stai putin. Vrei sa compensezi o incinta care nu are joase? Pai pentru asta nu iti trebuie un trece jos, ci mai degraba un circuit de preaccentuare a joaselor. Corect? Adica nu vrei sa tai inaltele de tot, ci doar sa le reduci un pic, ca sa creasca ponderea joaselor? E asa? Daca da, ticluim un circuit care preaccentueaza joasele. Inteleg ca e boxa normala, nu sub-ufar.> si ca nu va trebui sa fac un filtru trece jos cu o taiere exagerata..Din pacate nu a fost asa si cum nu a avut timp sa fac alt cablaj am improvizat pe acesta.....mai bine faceam altu de la zero ca ar fi durat mult mai putin..dar am aruncat destule cablaje la gunoi si cum eu nu lucrez decat in timpul liber nu prea imi place sa-mi arunc munca.... Multumesc de ajutor...mai astept idei..sper sa ajung si pe messenger cat de curand.... Stai usurel, nu dispera. Am o propunere. De ce nu faci montajele de test, simple, in aer? Eu asa fac, apoi le trec pe curat. Cand sunt mai multe piese folosesc o placuta cu gaurele. Placutele de test se pot refolosi. Ce zici?Bafta si astept raspuns in special la tensiunea din colector.Cirip Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Octombrie 13, 2005 Partajează Postat Octombrie 13, 2005 Multumesc iarasi de raspunsuri...Vin si eu cu completari si lamuriri.Tensiunea masa-colector este de 0.73 volti...Tensiunea masa baza este de 0.52 voltiRezistenta de polarizare de 10 k era legata la intre plus si colector. nu intre baza si colector...intre baza si colector a fost totdeuna o rezistenta de 1 Mohm..Legat de incinta....tocmai un woofer vreau sa fac...am prezentat proiectul mai de mult..dar din pacate nu am primit ajutor .....oricum nu am creat un post special....am discutat umpic cu sharky despre problemele care le-am avut cu niste difuzoare SAL cumparate dar cam atat...Problema este ca nu am avut loc in casa ca sa fac o incinta suficient de mare ..din acesta cauza liniaritatea este stricata in zona 80-120 hz dotorita unei cresteri de 5 db la varf...si din pacate se simte .....asa ca singura solutie este compensarea cu ajutorul filtrului.....eu trebuie sa accenctuez foarte tare subbasul(20-60 hz) si apoi sa incep sa tai mai sus..cam asta e ideea..de aceea un filtru trece banda ar fi fost mai bun...dar cand am facut eu circuitul incinta nici nu era proiectata.....Cablajele care le-am aruncat nu sunt legate de acest proiect...si oricum nu le-am aruncat chiar la la gunoi..am exageret putin... ci le-am pus in lada de cablaje...dar oricum nu imi mai sunt bune...nu le pot refolosi....am facut intre timp variante functionale...Legat de montajele de test...asa le fac si eu in aer..la circuitele simple si de putere mica..la amplificatoarele de putere mare nu prea risc sa le fac in aer...oricum am facut foarte multe scurturi de-a lungul timpului..unele chiar foarte neplacute si costisitoare...placa din aceea cu multe gaurele am gasit..dar am ezitat sa cumpar...mi s-a parut scumpa....dar poate voi lua una cat de curand..Problema cred ca este totusi la tda1524...am observat astazi ca oscileaza si la semnal normal.... :smt022 ....nu imi dau sema de ce..inainte mergea bine..si am mai facut cateva preamplifuri cu integratul acesta si merg ok...probabil am modificat eu ceva ...ca am modificat mai multe dar nu imi dau sema de unde este problema..Umpic despre mine:Intotdeuna am foat pasionat de electronica dar nu am reusit sa aloc decat timp foarte putin si in general cand am avut ceva de facut concret..am citit si teorie dar nu prea multa.....asta explica de ce sunt cam pe dinafara...stiu ca aici pe forum sunt oameni care de asta se acupa continuu si e si firesc sa stie mult mai multe....asa ca iti multumesc pentru rabdare si intelegere tie si celor care ma ma ajuta....Oricum vreau sa termin proiectul la care lucrez acum..mai ales ca am investit timp si bani...era simplu sa iau un woofer din comert ..dar atuncea ar fi disparut tot farmecul lucrului facut de mine...Vreau sa imi iasa bine in final....oricum va avea facilitati care nu prea se gasesc in comert la preturi acceptabile pentru mine....Ar trebui sa povestim mai mult..o sa incerc sa intru si pe messenger aici e cam greu sa expun toate ideile mele...Legat de nivelul la care stau cu matematica...Sunt in anul 4 la babes-bolyai la imformatica dar matematica nu prea mi-a placut niciodata...dar cred ca ceva tot as reusi sa inteleg ..oricum mi-a placut fizica..pacat ca nu am facut electronica in liceu.....nu am reusit din pacate pana acuma sa obtin o carte de teorie a electronicii de la bazele ei..pana la ecuatiile complexe prezente in circuitele moderne analogice si digitale...cum eu nu sunt la politehnica nu am de unde invata aceste lucruri..la noi se face numai informatica si matematica.......nu prea am cunoscuti la electronica....stiu doar o persoana dar este in anul 3 acuma...din ce mi-a povesti el am aflat ca ei fac alte lucruri docamdata care nu prea ma ajuta..Sper ca te-am plictit prea tare pe tine sau pe cine mai ajunge pe acest thread...oricum multumesc inca o data si mai astept idei... Link spre comentariu
cirip Postat Octombrie 14, 2005 Partajează Postat Octombrie 14, 2005 >Multumesc iarasi de raspunsuri... Pentru putin. Cred ca te poti opri din multumiri, nu de alta dar mi se urca la cap. :rolleyes: >Vin si eu cu completari si lamuriri. Tensiunea masa-colector este de 0.73 volti... Mda, ceea ce confirma ca tranzistorul ala e saturat ca vai de el. Ala nu mai amplifica. Fa asa: pune o rez de 1K spre sursa de alimentare. Apoi potriveste o rezistenta din colector la condul de 22u cu care sa obtii 5-6V in colector. Un calcul "mental" (dupa ce am tras cu ochiul la foaia lui BC550) imi spune ca ar trebui sa ai ceva in jur de 3-4K. In nici un caz nu ar trebui sa depasesti 10K. Daca creste zgomotul, asta insemna ca tranzistorul a inceput sa dea semne de viatza, adica amplifica. Repet, verifica faptul ca tensiunea in colector sa fie de cativa volti fata de masa. >Tensiunea masa baza este de 0.52 volti Cu montajul de mai sus o sa creasca spre 0.6.>Rezistenta de polarizare de 10 k era legata la intre plus si colector. nu intre baza si colector...intre baza si colector a fost totdeuna o rezistenta de 1 Mohm.. OK. Lasa 1Mohm spre baza.>liniaritatea este stricata in zona 80-120 hz dotorita unei cresteri de 5 db la varf...si din pacate se simte .....Afirmatia pare foarte exacta si bazata pe ceva. Ai masurat? De unde stii ca e exact acolo? Daca ai caracteristica pe care vrei sa o compensezi, trimite-o incoace si ii facem inversa sau ii dam la cap acolo unde trebuie, dar atentie, prefer masuratori, nu ureche, ca urechea pacaleste.>asa ca singura solutie este compensarea cu ajutorul filtrului.....eu trebuie sa accenctuez foarte tare subbasul(20-60 hz) si apoi sa incep sa tai mai sus..cam asta e ideea..de aceea un filtru trece banda ar fi fost mai bun...dar cand am facut eu circuitul incinta nici nu era proiectata..... Poti sa imi trimiti caracteristica de trecere a sistemului? Cum ai masurat-o?>Problema cred ca este totusi la tda1524...am observat astazi ca oscileaza si la semnal normal.... ....nu imi dau sema de ce..inainte mergea bine..si am mai facut cateva preamplifuri cu integratul acesta si merg ok...probabil am modificat eu ceva ...ca am modificat mai multe dar nu imi dau sema de unde este problema.. Esti dispus sa o luam putin de la capat? Scoate toata schema aia adaugata de tine si vezi cum se comporta. Nu este exclus ca ceea ce ai acolo sa contribuie la instabilitate.>era simplu sa iau un woofer din comert ..dar atuncea ar fi disparut tot farmecul lucrului facut de mine... Te inteleg. Si eu sunt pasionat, ca atatia altii de pe-aici de pe forum.>Legat de nivelul la care stau cu matematica... Sunt in anul 4 la babes-bolyai la imformatica dar matematica nu prea mi-a placut niciodata...Hait! Asta nu inteleg. Pai cum esti la informatica dar nu-ti place matematica? Eu credeam ca astea doua merg mana in mana.>Sper ca te-am plictit prea tare pe tine sau pe cine mai ajunge pe acest thread...oricum multumesc inca o data si mai astept idei...Nu m-ai plictisit. Daca era asa, nu mai veneam pe forum.Acuma, teoria ca teoria, suna elevat si inaltator, dar praftica asta ne face zile fripte. Hai sa vedem cum facem sa termini sistemul ala. Asa ca baga niste masuratori ca sa vedem ce avem de compensat.Bafta!Cirip Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Octombrie 14, 2005 Partajează Postat Octombrie 14, 2005 Legat de tranzistor...am facut niste teste si amplifica destul..fara el scade mult semnalul..o sa incerc sa fac cum zici tu...Legat de stricarea liniaritatii la incinta..da afirmatia mea este bazata pe graficul din programul bass box.....Da desi sunt la informatica..matematica nu prea ma pasioneaza....eu sunt mai practic..imi place sa rezolv anumiti algoritmi si sa fac programe utilitare...evident ca matematica este indispensabila in informatica..dar din pacate cursurile noastre de matematica au fost cam aiurea concepute si prezentate si nu prea s-au intersectat cu cele de informatica....MUltumesc pentru explicatie..din pacate nu prea am inteles.am nevoie de un tutorial mai pentru "bebelusi"..am auzit de functia de tranfer dar nu cunosc cum arata in general si cum se aplica......stiu ecuatiile lui kirkhoff din clasa a XI..si am facut cete ceva la analiza legat de Butterworth, Cebisev, Bessel dar nu mai tin minte ...trebuie sa caut cursurile...dupa cum ti-am spus noi nu prea am facut matematica intr-un spirit logic cu exemple si aplicatii....asa ca au cam fost cursuri de umplutura pe la noi...mai ales ca eu sunt la informatica ..exista alte sectii de informatica-matematica si matematica simpla..poate ei au facut mai logic..nu stiu....oricum eu invat matematica cat am nevoie pentru problemele de informatica...sau acum pentru electronica..oricum eu vroiam o formula simplificata daca exista....vroiam sa vad cum se calculeaza taierea la circuitul facut de mine..Asa ca docamdata sa ne intoarceam la practica cum zici tu :smt001 ...ma duc acuma sa ma uit la circuit si sa vad ce pot rezolva legat de tranzistor...si sa incerc sa fac reglarea la taiere..dupa cum ti-am spus mai sunt alte aspecte si bucati de circuit care nu le-am desenat..circuitul va mai contine reglare la taiere si adaugare de inalte ...de fapt ce fac eu va fi un woofer combinat cu tweeter..Spor si tie la treaba si multumesc :smt003 ...mai astept idei.. Link spre comentariu
cirip Postat Octombrie 15, 2005 Partajează Postat Octombrie 15, 2005 Salut,Dupa ce am vorbit pe messenger... Mai am o sugestie. Pune tranzistorul ala in asa fel incat sa aiba 5-6V in colector, apoi incearca sa scazi zgomotul prin marirea rezistentei in serie cu baza. Zi-mi cum a mers. Oricum, valorile RC de acolo sunt ciudate, dar s-o luam pe rand.Cirip Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Octombrie 15, 2005 Partajează Postat Octombrie 15, 2005 Am schimbat valorile la tranzistor..am pus 1.8 mohm intre baza si colector dar zgomotul de fond tot este prea mare..asa ca deocamdata a ramas asa..Dar am gasit problema cred..dupa multe cautari...problema este la integratul tda 1524..mai exact in circuitul lui pentru corectia basului.....peste un anumit nivel al semnalului incepe sa distorsioneze foarte ciudat...mai exact taie din semnal..in locul lui apare cred curent continuu..oricum difuzorul se misca ca si cum ar fi semnal subsonic... fara filtru subsonic sau cu filtru tot asa se comporta..filtrul isi are rostul la semnalul de la radio si casetofon..la calculator se poate si fara el...Daca semnalul ramane la un animit nivel merge totul fara nici o problema..din pacate acel nivel nu e chiar destul de mare pentru a folosii amplifurile ce le-am facut eu la puterea lor maxima....daca schimb gainul creste zgomotul de fond....Deci probabil depasesc intrarea maxima la tda 1524....singura rezolvare ar fi gasirea unui inlocuitor mai bun..o sa studiez lm 1036 si tca 5050 poate sunt mai bune...S-ar putea insa sa fie si de altundeva problema....semnalul ar putea fi alterat de operational sau de circuitele RC sau de tranzistor in asa fel incat integratul sa se comporte ciudat...o sa incerc sa pun tl072 in loc de ne5532.... Am mai rezolvat o problema..era rupt un pin la stabilizatorul de la orga si de aia pocnea totul cand miscam placa...facea contact aleator...As avea nevoie de un potentiometru de 100 ohm pentru taiere..din pacate nu gasesc....Eu oricum iti multumesc pentru ajutor..daca mai ai ceva idei mai scrie cand mai ai timp... Link spre comentariu
naminator2003 Postat Octombrie 16, 2005 Autor Partajează Postat Octombrie 16, 2005 Mi-am facut filtrula ala de bass dupa schema pe care mi-ai dat-o. Cablaj frumos, tot. Numai ca il alimentez la 12 V, si nu face nimic. Nu merge nu se aude nimic pe iesire.....Am folosit ce mi-ai zis tu, doar ca rezistentele de 36k am pus de 33k ca nu exista rezistente de 36k (cred) si rezistenta de 100 ohmi pusa pe plus am pus de 50 desi nu cred ca e vreo problema, doar mai creste nitel tensiunea dupa ea. Integratul se incinge un picut, foarte putin.Mersi!!!!! Link spre comentariu
cirip Postat Octombrie 16, 2005 Partajează Postat Octombrie 16, 2005 CPX,Am fost neclar. Lasa rez de 1M intre baza si colector. Prin "rez in serie cu baza" intelesesem rez de 4.7K de la iesirea filtrului, in serie cu condul care duce in baza. Oricum, toate RC-urile alea au frecv de taiere sub 1Hz. De asemenea, modifica rez din colector ca sa ai 5-7V in colector. Castigul il scazi din rez de 4.7K de dupa filtru.naminator,50 in loc de 100 ohmi nu ar trebui sa conteze. De asemenea, nu trebuie sa se incinga integratul absolut deloc. Masoara te rog tensiunile si spune-mi ce e acolo. Compara cu ceea ce am postat.Te rog revino cu detalii ptr ca trebuie sa mearga. Am si spus: daca nu obtii tensiunile marcate pe schema, nu baga muzica ptr ca nu va merge. Care schema ai facut-o? Prima, cu tranzistor, sau a doua cu sumare pe operational?Cirip Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Octombrie 16, 2005 Partajează Postat Octombrie 16, 2005 Ok..asa am sa fac..dar o sa pun o rezistenta dupa tranzistor..asa scap si de zgomotul de fond....eu am calculat urmatoarele frecvente de taiere pentru fiecare filtru pasiv trece jos rezistenta condensator luate separatrez de 82 kohm si cond de 1 uF taiere la 1.93 hzrez de 10 kohm si cond de 2.2 uF taiere la 7.21 hzrez de 10 kohm si cond de 4.7 uF taiere la 3.4 hzCu toate acestea mi-au trebuit minim 2 condensatori pentru a obtine kick bass si cei trei pentru drum bass...Oricum astea sunt filtre cu pierdere de 6 db pe octava deci sunt cam slabe...cascadandu-le cred ca am modificat panta..din pacte nu stiu exact cum si ce frecventa de taiere finala am....10x :smt001 Link spre comentariu
naminator2003 Postat Octombrie 16, 2005 Autor Partajează Postat Octombrie 16, 2005 Am masurat dupa rezistena de 52 de ohmi si in loc de 11.7 V are un volt si ceva. Consumul e de vreo 200mA deci U=RI U=52 x 0,2 = 10,412- 10,4= 1,6 V exact atat am si eu acolo..E normal sa consume 200 mA? cirip daca ai id de mess zi-mi pls ca al meu e naminator2003.Am facut-o pe a doua cu operational. Link spre comentariu
cirip Postat Octombrie 16, 2005 Partajează Postat Octombrie 16, 2005 CPX,Nu cred ca e potrivit sa pui rezistenta dupa tranzistor.Frecventa combinata a RC-urilor este sub 1Hz.naminator,Nu este normal sa consume 200mA. Ai un scurt pe-acolo. Ce operational si ce pini ai folosit la operational? Masoara toate tensiunile marcate ca sa incerc sa identific unde ai scurtul.Cirip Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Octombrie 16, 2005 Partajează Postat Octombrie 16, 2005 zgomotul de fond e mult prea mare...ori pun rezistenta dupa tranzistor ori pun iarasi S9014..dar problema nu este acolo...si cu S9014 oscila exact la fel si acela era legat cam cum zici tu....editare mai tarzie:am facut totusi ceva..am reusit sa storc 2 ore acuma seara....fara operational circuitul e mult mai stabil....ajuta si daca pun o rezistenta mai mare de genul 2 kohm sau 4.7 kohm in loc de cea de 470 ohm....legat de tranzistor...am testat..se aude la fel de bine si inainte de el si dupa el....am facut si cum ai zis tu....creste amplificrea la inalte si zgomotul de fond iar amplificarea la joase creste mai putin...cel putin asta e impresia mea.. Link spre comentariu
naminator2003 Postat Octombrie 17, 2005 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2005 Am folosit TL082. La alimentare dupa rezistenta sunt 1,6 V cu scurtul ala care nu il gasesc. Cam peste tot in rest sunt 0,6 V, pe intrari sau iesirile amplifcatoriului. Cam ce e de facut? Cat este normal sa consume? Link spre comentariu
cirip Postat Octombrie 17, 2005 Partajează Postat Octombrie 17, 2005 Ce pini ai folosit la operational? Cum i-ai conectat?Masoara tensiunile din schema si posteaza-le. Cum vrei sa te ajut daca nu faci masuratori?Mai fa ceva. Operationalul e lipit sau e in soclu? Daca e in soclu, scoate-l si masoara tensiunile din nou. Daca nu, deconecteaza-i numai alimentarea, masoara tensiunile si posteaza-le aici.Cirip Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Octombrie 17, 2005 Partajează Postat Octombrie 17, 2005 Montajul meu oscileaza in toate felurile....singur si impreuna cu ampliful de putere....am schimbat ampliful de putere si am scapat de o oscilatie....am facut ceva teste cu fisere test mp3 pt woofere si la anumite frecvente iar oscila... :smt022 ...Cum am multe teme nu prea apuc sa ma mai ocup de electronica doar seara cate putin....o sa incerc sa pun o schema mai detaliata cand voi avea timp... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum