Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scheme filtre low pass

naminator2003

Postări Recomandate

Cirip, mai am o problema. condensatorii nepolarizati de 22 micro, 4,7 micro etc nu prea se gasesc. Pot sa folosesc electrolitici? cred ca da dar cum ii pun, in ce sens ma refer.mersi

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

18

• Ciprian Alexandrescu

17

• naminator2003

11

• chetross

1

Naminator,E numai chestie de simbol. Nu trebuie nepolarizati. Pune electrolitici, desigur. Minusul e la masa, deci polaritatea va fi cu minusul la masa. Pe intrare si iesire pune cu plusul spre filtru si minusul spre sursa de semnal respectiv intrarea amplifului. CPX,Ce denumesti "subsonic"? Adica oscileaza pe frecventa foarte joasa? Poti sa postezi o schema cu ceea ce ai facut?Cirip

Link spre comentariu

naminator,Ptr putin. In legatura cu PS-ul, e cam greu de recomandat ceva si depinde f mult de domeniul spre care vrei sa te orientezi si de nivelul la care esti acum. Eu nu stiu ce sa-ti recomand. Poate au altii sugestii.CPX,Nu stiu ce e acela "sobsonic din sursa". Poti sa-mi explici?Cirip

Link spre comentariu

Adica din sursa de semnal..care este un radiou ieftin de la rusi..n-am legat inca la calculator...am facut filtrul..din pacate oscileaza la frecvente joase .ai avut dreptate....filtrul subsonic ajuta...de aceea cred ca este si semnal subsonic din sursa....cu filtrul dispare tremuratul membranei difuzorului dar numai daca inserez o rezistenta > 470 ohm intre filtrul cu opretionale si filtrul meu trece jos...fara rezistenta filtrul amplifca subsonicul sau oscileaza intregul ansamblu..nu-mi dau seama de ce ..iar oscilatia este modulata de muzica....inca ceva neplacut...ansamblul este sensibil la perturbatiile electromagnetice..cand sting lumina tremura membranaN-am experienta la desenat in eagle/orcad asa ca ar dura cam mult sa fac schema dar o explic..Semnalul intra intr-ul operational care este prima parte a filtrului...operationalul are o rezistenta si condensator la reactia negativa...urmeaza apoi un filtru conventional cu trei condensatori in scurt legati cu rezistente.....apoi urmeaza un etaj cu tranzistoare....stiu ca e varza...dar l-am facut deja...nu prea am timp sa tot fac la cablaje...voi face ceva mai normal daca voi avea timp....

Link spre comentariu

Cred ca am inteles despre ce vorbesti, dar ceea ce povestesti mie imi suna mai degraba a instabilitate datorata unui cuplaj intre ampliful de putere si preu prin sursa de alimentare. O sursa bine facuta nu are de ce sa genereze "subsonic". Faptul ca membranele oscileaza cand aprinzi/stingi lumina este inca o dovada ca ansamblu amp si preu este instabil. Dupa mine, nu ar trebui sa pui filtru ca sa scapi de oscilatiile alea, ci sa vezi de unde provin. Intr-adevar, filtrul ajuta prin scaderea castigului pe bucla la frecventa de oscilatie, dar eu cred ca abordarea ar trebui sa fie in sensul eliminarii caii de reactie pozitiva.Daca ai timp si chef sa mai sapi si poti posta o schema, fie chiar si desenata de mana si scanata, pot sa incerc sa te ajut. Daca nu, asta e.Cirip

Link spre comentariu

In primul rand vreau sa-ti multumesc pentru ajutor :smt001 Am pus schema desenata de mana.Sper sa intelegi ceva :smt003 .(img3)Modulul cu filtru subsonic este facut exact dupa schema Linkitz-Riley(img1)Modulul corector de ton este facut apropiat de schema din datasheet-ul integratului tda1524(img2)Indiatorul de nivel este unul cu 10 leduri .Cred ca totusi nu oscileaza impreuna cu partea de putere pentru ca am deconectat amplificatorul de putere si am observat aceiasi comportare a indicatorului de nivel la socuri electromagnetice...

Link spre comentariu

Aoleu mama! Stai asa ca era sa cad de pe scaun.Te-as ruga sa adaugi si polarizarea la operational si sursa de alimentare si sa imi spui cat e rezistenta aia baza-colector de pe tranzistor, ca nu se intelege. Aia din colector e 200K, da? Dupa aia, hai sa ne tragem "la umbra", pe mesaje personale, ca o sa fie o discutie cam lunga. Dar eu sunt chitit sa te ajut atat cat pot. :supz: Cirip

Link spre comentariu

Da am avut probleme cu limita de marime de pe site a imaginilor asa ca am pierdut din claritate...Rezistenta baza..colector este de 1000 kOhm iar cealata de 200 kOhm...Toate circuitele sunt alimentate dintr-ul stabilizator simetric facut cu lm 317 si lm 337 dupa schemele lor din data sheet cu mici modificari la sistemul de reglare.....(img1 si img2)care da +-18.3 volti tensiune primita de toti operationalii din circuit.tda1524 primeste cam 16.5 volti deoarece am inserat o rezistenta de 50 ohm...indicatoreul de nivel are inca un stabilizator cu lm 317 si primeste 5.5 voltiSchema la indicatorul de nivel este o schema facuta de mine iarasi..cea de pe internet nu mergea bine.... daca te interseaza o voi desena si pe aceea...Am testat ieri cu semnal de la pc.....nu prea este subsonic de la pc..pot scoate filtrul si merge si asa.....din pacate bumul la lumini a ramas...am testat si cu alt amplificator am observat ca oscileaza subsonic chiar daca nu ating circuitul..credem ca e ceva contact prost sau datorita corpului meu....nu-mi dau seama daca oscileza spontan sau datorita interferentelor electromagnetice de la vecini....(N-am atins intrerupatoarele de la mine o perioada... :smt003 )Vad ca nu ai yahoo...id am fi vorbit acolo.... :smt009Cand ai timp astept idei si solutii de la tine sau de la ceilati...Mutumesc mult :smt001

Link spre comentariu

Este o rezistenta la intrare de 470 ohm si una la reactia negativa de 47 kohm care puteam chiar sa nu o pun datorita rezistentei interne a condensatoarelor...dar face si rezistenta o mica diferenta si ajuta la stabilitate asa ca am lasat-o in circuit...Dar am gresit schema cand am desenat-o..am atasat schema corecta si completa a filtrului....intrarea pozitiva e la masa si intrarea se leaga la intrarea negativa a operationalului ..scuze pentru erori...

Link spre comentariu

Bun. Acuma vine intrebarea de baraj :yawinkle: : Ce ai vrea sa faca circuitul asta?Asa cum e desenat eu vad cateva problemutze:1)Operationalul ala se comporta ca un fel de filtru trece banda. Frecventa de jos e pe la vreo 3Hz, iar cea de sus e pe la 1.6KHz. Intre ele ai un varf de amplificare de aproximativ 100. Rezistenta de 470 ohmi sigur ca "ajuta" De fapt este parte integranta din reteaua de stabilire a castigului si a benzii de trecere a circuitului. Cat despre scoaterea rez din reactie, nu cred ca e bine. Nu te poti baza intr-un circuit pe rez de pierderi a unui condensator.2)Lantul de RC de dupa operational e un FTJ cu frecventa de taiere in jur de 2Hz si cu caracteristica... Sfantul Sisoie mama ceferistilor stie de care :yawinkle:. Ce rol are? Asa ai vrut sa fie?3)Tranzistorul nu prea e bine polarizat. Probabil ca tensiunea de colector e foarte scazuta, adica tranz e saturat. Asta nu e bine. Ca sa mearga acceptabil, in colector ar trebui sa ai cam jumatate din tensiunea de alimentare. De asemenea, schema asta de polarizare nu e recomandata ptr ca, desi e simpla, depinde foarte mult de dispersia caracteristicilor tranzistorului.Deci...? Astept precizari.Cirip

Link spre comentariu

1.Cum calculezi exact frecventa de taiere la filtrul cu condensatori in paralel..eu stiu doar ca scade cu cat pui mai multi si scu cat rezistentele sunt mai mari...exista o formula pentru un ansamblu de mai multe circuite RC inseriate??Daca o stii spunemi-o te rog .. :smt001.Eu l-am facut experimntal dupa ureche........defapt trebuia sa fie 1 singur condensator (vroiam sa fac un filtru simplu si rapid dar se pare ca nu am avut norocul...si/sau stiinta)dar nu mi-a placut cum taie asa ca am mai pus 2 ... :smt003 2.Operationalul s-a transformat intr-adevar intr-un filtru trece banda..initial il gandinsem doar ca amplificator de tensiune dar cum nu se auzea bine(nu taia destul ansamblul) m-am gandit sa ajut nitel celalt filtru asa ca am adaugat condensatorul la reactia negativa...oricum peste 1 uf rezistenta nu prea se mai simte formula de taiere ft=1/(2*pi*C*R) este cam teoretica...in practica se aplica dar numai pentru anumite valori..mai ales pentru capacitati mici...cel putin asta e parerea mea......rezistenta de la intrare si condensatorul stabilesc frecventa de taiere de jos ......dar ar trebui sa fie stabil circuitul si la valori mai mici ale acesteia...de axemplu 10 ohm :smt003 (exagerez nitel)...oricum eu am deterrminat experimental la care suna ansamblul bine...3.Tranzistorul BC 550 e foarte sensibil...initial rezistenta de polarizare era de 10 kohm cu S9014 dar pentru acest tranzistor rezistentele conbinate de 400 Kohm is suficiente(merge exact ca si S9014)...daca cresc tensiunea creste zgomotul de fond prea mult....oricum nici cu S9014 circuitul nu era stabil asa ca nu aici e problema.....Ideea a fost :... am vrut sa fac rapid un filtru trece jos....am fost atata de naiv sa cred ca o sa-mi iasa incinta cat de cat bine (a se intelege cu caracteristica liniara) si ca nu va trebui sa fac un filtru trece jos cu o taiere exagerata..Din pacate nu a fost asa si cum nu a avut timp sa fac alt cablaj am improvizat pe acesta.....mai bine faceam altu de la zero ca ar fi durat mult mai putin..dar am aruncat destule cablaje la gunoi si cum eu nu lucrez decat in timpul liber nu prea imi place sa-mi arunc munca....Multumesc de ajutor...mai astept idei..sper sa ajung si pe messenger cat de curand.... :smt001

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări